The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΑΘΗΝΑ

Γερμανικές επανορθώσεις: Σε μια «ιστορική στιγμή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση, το κοινοβούλιο θα εγκρίνει σήμερα ανανεωμένες εκκλήσεις για γερμανικές επανορθώσεις. Το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 270-309 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύεται να «λάβει όλες τις αναγκαίες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για να διεκδικήσει και να ικανοποιήσει πλήρως όλες τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους για τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι το γεγονός ότι η έκθεση συζητείται στο Κοινοβούλιο δύο χρόνια μετά την υποβολή της στο Σώμα ήταν επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε να φανεί ότι προσπαθούσε να ανταλλάξει τα χρέη της με τους διεθνείς πιστωτές της μέσω των αξιώσεων για τις επανορθώσεις.

Πρόσφατα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος News 24/7 αποκάλυψε μια επιστολή που υπέγραψαν αρκετοί Γερμανοί αριστεροί, πράσινοι και σοσιαλιστές νομοθέτες ζητώντας, μεταξύ άλλων, η Αθήνα να αποζημιωθεί για ένα δάνειο που αναγκάστηκε να χορηγήσει στο Γερμανικό Ράιχ. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Τα ευρήματα της διακομματικής επιτροπής για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων του Β’ΠΠ (από τη Γερμανία) στην Ελλάδα θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Πρόκειται για εμβληματικό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήση από όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και στον πρώτο χρόνο της θητείας του ως κυβέρνηση. Ωστόσο, τώρα ο όρος «γερμανικές αποζημιώσεις» δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα σημείο του πορίσματος της επιτροπής. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με μια έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει όλες τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τις αποζημιώσεις του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Καλά και άσχημα νέα: Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει σημειώσει θετική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η επενδυτική ανταγωνιστικότητά της είναι πίσω, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Πράγματι, η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Reuters. «Η χώρα έχει τώρα αρκετό κεφάλαιο και ρευστότητα για να έχει πρόσβαση στις αγορές και να δανειστεί», δήλωσε χθες ο Τσίπρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΒ, η επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας συνεχίζεται. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο και δίχως σαφείς ενδείξεις αύξησης των επενδύσεων και επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Βόμβα αποβλήτων μπροστά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Φυλής, στην Περιφέρια Αττικής. «Η Αττική κάθεται πάνω σε μια τεράστια βόμβα υγείας και υγιεινής», προειδοποίησε ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χωματερή γεμίζει γρήγορα και «πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις». Όλα τα απόβλητα της Αθήνας πηγαίνουν στα ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ η τοπική ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της περιοχής δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αδιέξοδο εντός 10 – 12 μηνών από τώρα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Περισσότεροι υπήκοοι τρίτων χωρών στη Γερμανία για εργασία: Ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ που μετακινούνται στη Γερμανία για εργασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας τους 266.000 το 2018, ανέφερε το γερμανικό στατιστικό γραφείο De Statis. Οι περισσότεροι ξένοι προέρχονταν από την Ινδία (12%), την Κίνα (9%), τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (7%).

Η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιστοιχούσαν συνολικά στο 25% περίπου των αλλοδαπών με άδεια εργασίας στη Γερμανία το 2018. Το 2015 ήταν μόνο 9%. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Δίλημμα για τη φορολογία: ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE διοργάνωσε μια συζήτηση πριν από τις εθνικές εκλογές της 28ης Απριλίου στη Μαδρίτη, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το εξής δίλημμα: την αύξηση των φόρων για τη βελτίωση των εσόδων και τη χρηματοδότηση καλύτερων κοινωνικών πολιτικών, προοπτική που υπερασπίζονται οι κεντροαριστελοί σοσιαλιστές (PSOE) και οι αριστεροί Unidas Podemos, ή την μείωση της φορολογίας για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, πρόταση που υποβλήθηκε από το κεντροδεξιό Partido Popular (PP) και το κεντρο-φιλελεύθερο Ciudadanos. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Rudd για μελλοντικός πρωθυπουργός; Η Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Amber Rudd υπαινίχθηκε ότι ίσως υποβάλει πρόταση για να γίνει η επόμενη ηγέτης των Συντηρητικών, μετά την μελλοντική αποχώρηση της May. Η May σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή της όταν τα σχέδια της για το Brexit εγκριθούν από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μιλώντας στο BBC Radio 5 Live, ενώ η Rudd δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα», ανέφερε παράλληλα ότι κρατά «την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή» απέναντι στη προοπτική αυτή. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

 

ΡΩΜΗ

Υποψήφιοι της Lega: Πολλοί ευρωσκεπτικιστές και φορείς της τοπικής διοίκησης θα αποτελέσουν τους υποψηφίους της Lega για τις ευρωεκλογές. Μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας ως ευρωβουλευτής, ο Mario Borghezio αποκλείστηκε απροσδόκητα από τον τελικό κατάλογο. «Ο Σαλβίνι έκανε ένα ανεξήγητο πολιτικό λάθος», δήλωσε ο ίδιος. Άλλοι τωρινοί ευρωβουλευτές όπως οι Angelo Ciocca, Marta Bizzotto, Danilo Lancini και Marco Zanni θα θέσουν υποψηφιότητα και πάλι.

Μεταξύ των νέων προσώπων βρίσκεται ο καθηγητής Antonio Maria Rinaldi, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ισχυρός ευρωσκεπτικιστής, αλλά και η Francesca Donato, πρόεδρος του συλλόγου Eurexit, που προωθεί την απόσυρση της Ιταλίας από την ΕΕ.

Οι ξένοι μαχητές στην Ιταλία: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί σοβαρά για την κρίση στη Λιβύη, ιδίως επειδή θα μπορούσε να εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο λόγω πιθανής άφιξης ξένων μαχητών. Ο κ. Conte θα θέσει το ζήτημα στην ιταλική Γερουσία την επόμενη Τρίτη. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Notre Dame: Ο Πολωνός υπουργός Πολιτισμού Piotr Glinski δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Notre Dame. «Είναι συγκλονιστικό, είναι απίστευτο. Αλλά από κάθε απώλεια, μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες ελπίδες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει εδώ, καθώς έχει έναν από τους καλύτερους ειδικούς στη διατήρηση των μνημείων».

5G: Η Πολωνία πιθανότατα δεν θα εμποδίσει την Huawei, τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα, από την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G στην επικράτειά της. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ψηφιοποίησης, η Huawei θα παρακολουθείται στενά καθώς η κυβέρνηση εξετάζει νέους κανονισμούς σχετικά με πρόσθετους περιορισμούς στην αγορά τηλεπικοινωνιών. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός Fico σε ανοιχτό πόλεμο με τα μέσα ενημέρωσης: Το κυβερνών κόμμα SMER-SD (PES) έχει προετοιμαστεί για μια νομική μάχη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή νομική ομάδα, η οποία θα συνοψίζει τα γεγονότα μέχρι τώρα και θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά σας τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Robert Fico στους δημοσιογράφους. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ένα από τα μέλη της ομάδας είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, R. Kaliňák.

Και οι δύο υπέβαλαν την παραίτηση τους τη περασμένη χρονιά λόγω των εξελίξεων μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak. Ο Fico είναι γνωστός για τις αξιοσημείωτα κακές σχέσεις του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για το χαρακτηρισμό των δημοσιογράφων ως «βρωμερές αντιεθνικές πόρνες». Τον τελευταίο καιρό ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τις εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις εικαζόμενες επαφές του με Ιταλό επιχειρηματία που διερευνήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Κομισιόν θα αποφασίσει για τη σύγκρουση συμφερόντων του Babiš: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις δύο εκθέσεις της για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Τσέχου πρωθυπουργού Andrej Babiš μέχρι τις 15 Μαΐου. Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Tomáš Zdechovský (ΕΛΚ) ενημέρωσε τα μέσα ενημνέρωσης σχετικά με αυτό, μετά από συνεδρίαση της επιτροπής CONT του Ευρωκοινοβουλίου με τον Επίτροπο Günther Oettinger την Δευτέρα 15 Απριλίου, κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Babiš, ο δεύτερος πλουσιότερος Τσέχος, θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης της ομάδας χημικών Agrofert, εταιρειών τροφίμων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι έχει μεταβιβάσει επίσημα την κυριότητα σε εμπιστευτικά κεφάλαια για να συμμορφωθεί με το νόμο.

Το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών θέλει το τσεχικό κοινοβούλιο να πιέσει την Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Επείγον: Μια ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τη δικαιοσύνη έχει ήδη εγκρίνει μια έκθεση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Η επιτροπή επιθυμεί αμφότερα τα κοινοβουλευτικά επιμελητήρια να υιοθετήσουν το νόμο στην τελική του μορφή την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Florin Iordache, επικεφαλής της επιτροπής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε «ένα λάθος που θα μετανιώσει», μην αλλάζοντας τους ποινικούς νόμους.

Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να σώσει πολλά από τα μέλη της από τη φυλακή λόγω υποθέσεων διαφθοράς. «Οι εγκληματίες κάνουν τους ποινικούς νόμους για τους εαυτούς τους», δήλωσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα USR σε ανάρτηση το Facebook. (EURACTIV.ro)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου βελτιώνονται: Η Κύπρος θα μπορούσε να «δει μια εντελώς νέα μέρα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Δύση», δήλωσε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Robert Menendez, μετά τη συνάντηση του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Οι γερουσιαστές Menendez (Dem) και Rubio (Rep), και τα δύο υψηλόβαθμα μέλη της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εισήγαγαν ένα διμερές νομοσχέδιο που επιδιώκει, μεταξύ άλλων πολιτικών για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο, να άρει το αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Κύπρο , το οποίο ισχύει από το 1987. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Προτεραιότητα στην άμυνα κατά τη προεδρία της ΕΕ: ​​Ο υπουργός Άμυνας Damir Krstičević δήλωσε ότι οι αμυντικές προτεραιότητες της Κροατίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων και η εφαρμογή της αμυντικής πρωτοβουλίας της ΕΕ, η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ- ΝΑΤΟ καθώς και η οικοδόμηση της βιομηχανικής διάστασης της άμυνας και της κοινής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Το ΕΛΚ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές: Παρόλο που το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα LMŠ (ALDE) απολαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο, δεν θα κερδίσει στις εκλογές της ΕΕ: ​​η SDS και η SLS (EPP) σχημάτισαν έναν κοινό κατάλογο και κερδίζουν το 16,8% της υποστήριξης, οι σοσιαλδημοκράτες φτάνουν το 11,5% – κυρίως χάρη στην ευρωβουλευτή Tanja Fajon, ενώ η LMŠ φτάνει στο 9,7%. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Βραχιόλια για θύματα και παραβάτες: Η Σερβία θα εισαγάγει ένα σύστημα με βραχιόλια για τα θύματα βίας και για παραβάτες, στο πλαίσιο ενός έργου με τίτλο «Προώθηση της Ασφάλειας των Γυναικών στη Σερβία». Τα βραχιόλια θα ειδοποιούν την αστυνομία, όταν ένα θύμα βρίσκεται σε κίνδυνο, επιτρέποντας της να αντιδράσει αμέσως. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

 

X