The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΣΟΦΙΑ

Ενάντια στην vesi: Η Βουλγαρία ψήφισε ενάντια στη Laura Codruţa Kövesi για τη θέση του πρώτου γενικού εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO), έγραψε η εφημερίδα Sega.

Η Kövesi είχε συμπεριληφθεί στην τελική επιλογή μαζί με άλλους δύο υποψηφίους, τον Γάλλο Jean-François Bohnert και τον Γερμανό Andres Ritter. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία όπου ο Bonhert συγκέντρωσε 50 ψήφους, ενώ η Kövesi και ο Ritter από 29 ο καθένας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δηλώνει απογοητευμένος από τις δηλώσεις της Kövesi κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Μάρτιο του 2017, κατόπιν πρόσκλησης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Πώς οι Βούλγαροι βλέπουν τις ευρωεκλογές: ​​Το 52% των Βουλγάρων πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές δεν θα είναι δίκαιες, σύμφωνα με μελέτη της Gallup International. Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις παραδοσιακές αμφιβολίες του κοινού σχετικά με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι το 54% των Βουλγάρων πιστεύει ότι οι εκλογές για την ΕΕ είναι σημαντικές κυρίως για τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB (EPP) και του κυριότερου σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Στη Βουλγαρία, οι οργανισμοί δημοσκοπήσεων θεωρούνται συνήθως πολύ κοντά στον κυβερνώντα συνασπισμό ή στην αντιπολίτευση. (Εταίρος ενημέρωσης EURACTIV – Dnevnik.bg)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Κατακρίσεις στη Μέι για την καθυστέρηση στο Brexit: H πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May έλαβε πυρά αντιδράσεων την Κυριακή (24 Φεβρουαρίου), αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τελική κοινή ψηφοφορία για τη συμφωνία στο Brexit θα συμβεί «όχι πριν τις 12 Μαρτίου». Υπήρξαν φήμες ότι η συμφωνία θα είχε τεθεί ενώπιον των βουλευτών ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η Μέι αποκάλυψε τα νέα σχέδια καθώς ταξίδευε για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο. O σκιώδης Υπουργός για το Brexit δήλωσε ότι η καθυστέρηση της ψηφοφορίας μέχρι τις αρχές Μαρτίου ήταν στο «ύψος της ανευθυνότητας».

Εθελοντική δέσμευση του Εργατικού Κόμματος: Το Εργατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να προσφέρει στους νέους εργαζόμενους την ευκαιρία να επιλέξουν το ωράριο εργασίας τους. H εκπρόσωπος του κόμματος για την ισότητα αποκάλυψε τα σχέδια αυτά κατά τη διάσκεψη των γυναικών του Εργατικού Κόμματος την Κυριακή (24 Φεβρουαρίου).

Η εν λόγω δέσμευση έχει ως στόχο να επιτρέψει σε όσους έχουν δεσμεύσεις εκτός των θέσεων εργασίας τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και την εξάλειψη των διαρθρωτικών φραγμών που εμποδίζουν τις γυναίκες από την προώθηση και την εξέλιξη», υπογράμμισε η κ.Butler, κατά την ανακοίνωση της απόφασης. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Συνέδριο κινητικότητας: Περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες θα επισκεφθούν το φετινό Mobile World Congress στη Βαρκελώνη που θα ξεκινήσει σήμερα. Ο Sam Stolton της EURACTIV θα είναι εκεί για να αναφέρει τις τελευταίες εξελίξεις του ψηφιακού θεματολογίου και τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σχετικά με το ζήτημα της Huawei. Διαβάστε περισσότερα

Το εορταστικό εορταστικό δείπνο του Συνεδρίου χθες ήταν μια ευκαιρία για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του βασιλιά Φελίπε VI και του Προέδρου της Καταλονίας, Quim Torra. Η καταλανική κυβέρνηση διέκοψε τους δεσμούς με τον μονάρχη, αφού ο δεύτερος κατηγόρησε τους πολιτικούς υπέρ της ανεξαρτησίας για «απαράδεκτη απιστία» μετά το δημοψήφισμα. Θα είναι επίσης το πρώτο συνέδριο αφότου η τοπική και περιφερειακή κυβέρνηση ενέκρινε νομοθεσία που ανάγκασε την Uber και την Cabify να σταματήσουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη.

Οικονομικές ανισορροπίες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προειδοποιήσει την Ισπανία και πάλι φέτος για την εκτεταμένη χρήση των προσωρινών συμβάσεων και για το υψηλό ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους, σύμφωνα με την έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών που εντόπισε ο El Pais. (Beatris Rios, EURACTIV.com)

Το βιβλίο του Pedro nchez «Manual de Resistencia»: Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez έγινε ο πρώτος ενεργός πολιτικός ηγέτης της ΕΕ που δημοσίευσε βιβλίο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις θα διατεθούν για «τους αστέγους» στη χώρα.

Οι τελευταίες έρευνες προβλέπουν νίκη για το κόμμα PSOE στις εκλογές της 28ης Απριλίου, αλλά όχι τόσο ώστε να συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο φιλόδοξος προϋπολογισμός της ΚΑΠ: ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αγωνίζεται για έναν «φιλόδοξο προϋπολογισμό για τη ΚΑΠ» στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα λάβει υπόψη το Brexit. Υποσχέθηκε επίσης ότι τα γεωργικά προϊόντα δεν θα είναι ποτέ μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε κόντρα με τη Γερμανία, η οποία είναι έτοιμη να κάνει ο,τιδήποτε προκειμένου να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κανείς; Κανείς δεν θέλει να πάρει την πρώτη θέση στη λίστα LREM για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κόμμα θα αποκτήσει το 25% των ψήφων. Ο François Bayrou, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Modem, ο οποίος βοήθησε τον Macron να ανέβει στην εξουσία, δήλωσε ότι δεν θα ηγηθεί του καταλόγου του LREM. Υπάρχουν φήμες ότι η Nathalie Loiseau, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η υπουργός Υγείας Agnes Buzyn βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων. (Aline Robert, EURACTIV.fr).

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πιθανή συμμαχία CDU-Πρασίνων: Η ηγέτης του κόμματος CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer και η ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Katrin Göring-Eckardt δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη με τον Bild am Sonntag (24 Φεβρουαρίου) ότι ήταν ανοικτές σε μια συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά καλά μαζί, ζούμε σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πλέον φυσικοί συμμαχικοί εταίροι, οπότε πρέπει να μιλήσουμε», δήλωσε η Kramp-Karrenbauer.

Περιορισμένη γνώση για την AI: Η Γερμανία μιλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Al), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα βήματα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο για τις γερμανικές εταιρείες, ανέφερε ο Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στις 24 Φεβρουαρίου προσθέτοντας ότι μία στις δύο γερμανικές εταιρείες αγνοεί εντελώς το θέμα της Al (48%).

Διατήρηση της ισορροπίας: Η Die Linke εξέλεξε τους δύο υποψήφιους της για την ΕΕ, τους ​​Martin Schirdewan και Özlem Demirel. Ο Schirdewan γεννήθηκε στην πρώην GDR και ανήκει στο στρατόπεδο των μεταρρυθμίσεων. Ο Özlem Demirel είναι από τη Δύση και αντιπροσωπεύει την αριστερή φατρία του κόμματος. Το βασικό μήνυμα της Συνέλευσης ήταν επίσης η ανοικτή υποστήριξη του κόμματος για την ΕΕ. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η PiS προσφέρει προεκλογικό πακέτο παροχών: Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα «πλούσιο πακέτο παροχών», που κυμαίνεται από την κατάργηση του ατομικού φόρου εισοδήματος για τα άτομα κάτω των 26 ετών έως τη χορήγηση συμπληρωματικής 13ης σύνταξης σε κάθε ηλικιωμένo. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ.

«Ευρωπαϊκός Συνασπισμός»: Οι ηγέτες των κομμάτων, που σχημάτισαν την φιλοευρωπαϊκή συμμαχία «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός» (EC), υπέγραψαν επίσημη δήλωση την Κυριακή. Η Civic Platform (PO / EPP) ίδρυσε την EC και τώρα περιλαμβάνει το φιλελεύθερο Σύγχρονο (.Nowoczesna), το Xριστιανοδημοκρατικό αγροτικό πολωνικό λαϊκό κόμμα (PSL), την σοσιαλδημοκρατική Ενωμένη Συμμαχία της Αριστεράς (SLD) και τους Πράσινους. «Δημιουργούμε την EC για να υπερασπιστούμε την Πολωνία ενάντια στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που αποδυναμώνουν και καταστρέφουν τη θέση της Πολωνίας στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της PO, Grzegorz Schetyna. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Πολωνικό βόειο κρέας: Εναπόκειται στην Τσεχική Δημοκρατία να χειριστεί την κατάσταση σχετικά με τα εισαγόμενα τρόφιμα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά η δράση πρέπει να είναι κατάλληλη, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκτακτα κτηνιατρικά μέτρα που διατάχθηκαν από το τσεχικό Υπουργείο Γεωργίας για την εισαγωγή βοδινού κρέατος στην Πολωνία έλαβαν χώρα μετά από κτηνιατρικούς ελέγχους που έδειξαν σαλμονέλα σε δείγματα κρέατος.

Ηγέτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Ο κύκλος εργασιών των ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Τσεχική Δημοκρατία αυξάνεται με ρυθμό σχεδόν 25%, ο γρηγορότερος στην Κεντρική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας). Το μερίδιο των e-shops στο συνολικό λιανικό εμπόριο είναι το υψηλότερο στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία. Οι Τσέχοι κατέχουν επίσης τη δεύτερη θέση στον αριθμό των ηλεκτρονικών καταστημάτων (37.000), όπως αναφέρει το Τσέχικο Πρακτορείο Ειδήσεων. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΑΘΗΝΑ

Η βαλκανική ιστορία των μειονοτήτων ξανά στο προσκήνιο: Ένα θέμα του BBC σχετικά με την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην ελλάδα, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκάλεσε ξανά πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα. Η ΝΔ (ΕΛΚ) κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σύμφωνα με το άρθρο αποδεικνύεται ότι η Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία απελευθερώνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα, καθώς θέμα μειονότητας δεν υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι στη συμφωνία η Βόρεια Μακεδονία αποδέχεται ότι δεν θα θέσει επισήμως τέτοιο ζήτημα τα επόμενα χρόνια. ¨ένα από τα κύρια σημεία της 25χρονης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών ήταν αν το σλαβικό ιδίωμα που μιλούν ορισμένοι Έλληνες ως δεύτερη γλώσσα ήταν «βορειομακεδονικής» καταγωγής ή όχι. (Θοδωρής Καραουλάνης, euractiv.gr)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Επικίνδυνοι αιτούντες άσυλο: Μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του γραφείου κοινωνικής πρόνοιας από απορριφθέντα αιτούντα άσυλο, ο υπουργός Εσωτερικών Herbert Kickl (FPÖ) πρότεινε αυστηρότερη νομοθεσία, εισάγοντας την κράτηση ασφαλείας για τους επικίνδυνους αιτούντες άσυλο. Η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει το μέτρο. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Πρόεδρος- Οι ποινικές κατηγορίες είναι η πολιτική εκδίκηση του Fico: Μετά από 4 χρόνια έρευνας, έχουν ασκηθεί ποινικές κατηγορίες για φοροδιαφυγή κατά του διευθύνοντα συμβούλου εταιρείας που ανήκει επιμέρους στον Σλοβάκο πρόεδρο Andrej Kiska. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο τον εκβίασε με αυτό το σενάριο, εάν ο Kiska δεν τον πρότεινε για την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που ο Φίκο απέκλεισε όταν εν τέλει ανακοίνωσε την υποψηφιότητα. Ο Φίκο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Kiska και έχει ήδη αποσύρει την υποψηφιότητά του στο Συνταγματικό Δικαστήριο. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Σοσιαλιστικές υποσχέσεις: Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans, μίλησε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού PSD Liviu Dragnea στο συνέδριο της PES στη Μαδρίτη. «Του είπα: Liviu, αν θέλετε να είστε μέρος αυτής της οικογένειας, πρέπει να σεβαστείτε τις θεμελιώδεις αξίες μας! Και ο Liviu είπε ότι θα το κάνουν και θα έχουμε περισσότερες συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Timmermans. Πρόσθεσε ότι το PES είναι το κόμμα που πρώτο επικρίνει τους άλλους για παραβίαση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει να μιλάει ανοιχτά όταν τέτοια προβλήματα προκύπτουν και στην οικογένειά του. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μπελάδες: Η Σλοβενική Εθνική Τηλεόραση ανακοίνωσε ότι 130.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Mire Cerar για το μοντέλο της δεύτερης διαδρομής του λιμένα Koper (λιμάνι της Αδριατικής Θάλασσας) και του κόμβου Divača, κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος (Modern-ALDE) και χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές στις αρχές του περσινού καλοκαιριού. Το κοινό δεν έχει δει ποτέ αυτό το μοντέλο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

 ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Τοπική κοινότητα κατά του σταθμού LNG: Ο υπουργός περιβάλλοντος Tomislav Ćorić προσπάθησε να πείσει εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας στην πόλη Omišalj ότι η κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Ο συνασπισμός του Άμστερνταμ: η Anka Mrak Taritaš, ηγέτης του κόμματος GLAS (ALDE), δήλωσε ότι ο συνασπισμός του Άμστερνταμ (GLAS και έξι ακόμη φιλελεύθερα κόμματα) δεν θα επιτρέψει σε διάφορους «Orbans» και σε εγχώριους δικτάτορες με μεταξωτά γάντια να αφαιρέσουν την ελευθερία με την αλαζονική και δεσποτική συμπεριφορά τους. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ένα τρίτο των εγγεγραμμένων μέσων είναι ανενεργά: Μεταξύ των 2500 εγγεγραμμένων μέσων ενημέρωσης στη Σερβία, το 30% είναι ανενεργό, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Σέρβων Δημοσιογράφων. Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένα ψηφιακά μέσα λείτουργούν αδήλωτα και ότι οι μικροί μισθοί, η ακάλυπτη εργασία και η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας κυριαρχούν στη δουλειά στα ψηφιακά μέσα. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

X