The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Νέα κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές; Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρουν αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Η Γερμανο-Βρετανίδα διπλωματούχος υπουργός Δικαιοσύνης Katarina Barley, η επικεφαλής υποψήφια του SPD για τις ευρωεκλογές, αναμένεται να μεταβεί στο νέο κοινοβούλιο της ΕΕ, απελευθερώνοντας έτσι μία θέση στην κυβέρνηση της Angela Merkel. Ωστόσο, η Barley μπορεί να μην είναι η μόνη που θα φύγει μετά τις εκλογές, καθώς το ερώτημα σχετικά με το αν η Μέρκελ θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της πρόκειται να αναζωπυρωθεί, γράφουν οι εφημερίδες. Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Der Tagesspiegel προσθέτει ότι υπάρχουν ήδη έντονες συζητήσεις στο CDU σχετικά με την Ursula von der Leyen (Άμυνα), τον Peter Altmaier (Οικονομία) και την Anja Karliczek (Παιδεία), και στο CSU σχετικά με τον Horst Seehofer (Εσωτερικών) και τον Gerd Müller (Ανάπτυξη) που ενδεχομένως να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Macron ακυρώνει το τηλεοπτικό του διάγγελμα λόγω της πυρκαγιάς στη Notre Dame: Ο Εμμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος, εξαιτίας της «τρομερής φωτιάς» που έπληξε τον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι. «Όπως όλοι οι Γάλλοι, είμαι στεναχωρημένος απόψε που βλέπω αυτό το κομμάτι μας να καίγεται», δήλωσε ο Macron.

Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες προσπάθησαν να σταματήσουν τις φλόγες αλλά δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της πυρκαγιάς που έφτασε τα 70 μέτρα ύψος. Το 850 ετών ξύλινο πλαίσιο, δεν είχε πάρει ποτέ φωτιά πριν. Η φλόγα κατέστρεψε την οροφή και το ιστορικό βέλος του ναού του καθεδρικού ναού- μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο Εισαγγελέας δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. (EURACTIV.fr) >> Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Τύπος ζητά από τον Sánchez να συμμετάσχει στην προεκλογική συζήτηση για τη δημόσια τηλεόραση: Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) υποστήριξε το αίτημα των συνδεδεμένων οργανώσεων της στην Ισπανία προς τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sánchez, προκειμένου ο ίδιος να επανεξετάσει την άρνησή του να συμμετάσχει στις εκλογικές συζητήσεις για το δημόσιο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (RTVE). Σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Δημοσιογράφων της Ισπανίας (FAPE) δήλωσε ότι η άρνηση του Sánchez «αντιφάσκει με τη δήλωσή του για την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών εν γένει και της RTVE ειδικότερα».

Οι εκλογές στην Ισπανία θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Sánchez, με σχεδόν 40% αναποφάσιστους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το δημόσιο κέντρο έρευνας CIS. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού, με την υποστήριξη της ακροδεξιάς Vox. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι «Leavers» των Εργατικών σε έξαρση: ​​Θα ήταν ένα «στρατηγικό σφάλμα» για τους Εργατικούς το να ορίσουν φιλοευρωπαίους υποψηφίους στις προσεχείς ευρωεκλογές αν συμμετάσχει σε αυτές το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε βουλευτής του Εργατικού Κόμματος.

Μιλώντας στο PoliticsHome, ο βουλευτής Gareth Snell είπε ότι αν «οι ψηφοφόροι στην Αγγλία έξω από το Λονδίνο και τις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις εκπροσωπηθούν από έναν κατάλογο ανθρώπων που μοναδικός σκοπός τους φαίνεται να είναι το να εμποδίσουν τη διαδικασία εγκατάλειψης της ΕΕ, τότε αυτό θα είναι ένα στρατηγικό λάθος».

Τα σχόλια του Snell ήρθαν αφότου ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Richard Corbett, δήλωσε ότι το κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει «αιμορραγία ψήφων» αν δεν υποστηρίξει τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος επιβεβαίωσης αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Η κυβέρνηση υπό έρευνα: Ο δεξιός ηγέτης της Lega Matteo Salvini βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό έρευνα για κατηγορίες απαγωγής μεταναστών, στους οποίους δεν επετράπη να αποβιβαστούν από το πλοίο διάσωσης της ΜΚΟ, Sea-Watch τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο υπουργός υποδομών Danilo Toninelli και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Luigi Di Maio, θα μπορούσαν επίσης να δικαστούν για τον ίδιο λόγο. «Για όσο θα είμαι Υπουργός Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά», δήλωσε ο Σαλβίνι. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι Προοδευτικοί δεν βλέπουν το μονοπάτι προς την αλλαγή του νομίσματος: Ο Robert Biedron, αρχηγός της Wiosna (άνοιξη), της νέας προοδευτικής δύναμης στην πολιτική της Πολωνίας, δήλωσε ότι προς το παρόν, η συζήτηση σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ στην Πολωνία δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυβερνών κόμμα έχει αρκετή εξουσία για να σταματήσει τη συζήτηση, ενώ η αλλαγή του συντάγματος – που αποτελεί προϋπόθεση για να αλλάξει το νόμισμα- δεν είναι δυνατή υπό τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ώρα για στροφή στην ειδική πλειοψηφία για ψηφοφορίες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ: «Δεν είναι καιρός να ακυρωθεί η ανάγκη συναίνεσης κάθε κράτους μέλους στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ;», ρώτησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα στην Ετήσια Διάσκεψη Αναθεώρησης της Σλοβακικής Εξωτερικής Πολιτικής. Συχνά, τα συμφέροντα των μεμονωμένων κρατών ξεπερνούν το ενδιαφέρον της ΕΕ στο σύνολό της, πρόσθεσε. Ο Kiska, ο οποίος αποχωρεί από το αξίωμα τον Ιούνιο και έχει ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου κόμματος, δήλωσε επίσης ότι οι «προσωπικές λαϊκιστικές θέσεις» παρουσιάζονται μερικές φορές ως θέση ολόκληρης της ομάδας του Visegrad Four, κάτι που δεν ισχύει και βλάπτει την εικόνα του V4. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Μεταρρύθμιση ή Czexit: Το Κόμμα των Ελεύθερων Πολιτών (EFD) που σήμερα έχει έναν Ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο, λέει ότι η ΕΕ πρέπει να περιορίσει και να περιοριστεί μόνο σε ένα χώρο ελευθέρων συναλλαγών και ελεύθερης κυκλοφορίας. Εάν η ΕΕ δεν έχει αναμορφωθεί μέχρι το 2024, η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να εγκαταλείψει το μπλοκ.

13η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία: Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Τσεχίας ήταν 2,9% το 2018, καθιστώντας την Τσεχική Δημοκρατία την 13η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ πέρυσι. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Νέα συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε και πάλι για το κράτος δικαίου στη Ρουμανία τη Δευτέρα το απόγευμα, ωστόσο συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν αναμένονται. Η ρουμανική κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, απουσιάζει από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο, αλλά οι βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων έσπευσαν να υπερασπιστούν τις προσπάθειές τους να αλλάξουν τους νόμους περί δικαιοσύνης, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο της ΕΕ αποτελεί απλώς μια εκδήλωση- εκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, η Επίτροπος κ. Vera Jourova επεσήμανε ότι η Ρουμανία πρέπει να επανέλθει «στο σωστό δρόμο» όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Προετοιμασία νέων αλλαγών: Εν τω μεταξύ, μια ειδική επιτροπή δικαιοσύνης του ρουμανικού κοινοβουλίου ζήτησε απλώς την παράταση της θητείας της για συζήτηση των αλλαγών του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Η επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για την προετοιμασία αλλαγών στη δικαστική και ποινική νομοθεσία, σύντομα θα ξαναρχίσει τις εργασίες της, αφότου ο υπουργός Δικαιοσύνης Τούντορελ Τοαντέρ αρνήθηκε να στηρίξει ένα επείγον διάταγμα που θα επέτρεπε σε ορισμένους κατηγορούμενους να ζητήσουν ακύρωση ποινής. Ωστόσο, εκπρόσωποι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος (PSD/ S&D) δήλωσαν ότι οι αλλαγές έχουν ως μόνο στόχο να καθορίσουν νομοθεσία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Όχι στις πρόωρες εκλογές: Ο Τσίπρας δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Οκτώβριο του 2019. Σε συνέντευξή του στον ANT1, ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι συνηθισμένος στο «να χάνει στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζει στην κάλπη» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί σημαίνει επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Υπεράκτια αιολική ενέργεια: Ένας πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση υπεράκτιων μονάδων αιολικής ενέργειας στα ελληνικά ύδατα ανακοινώθηκε χθες από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας σε εκδήλωση της πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα. Η Νορβηγία προωθεί πράσινες επενδύσεις και μπλε οικονομία στην Ελλάδα μέσω των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ.

Εξόφληση δανείου του ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα ζητήσει άδεια από το ΕΜΣ, το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, για πρόωρη εξόφληση των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ από τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, ανέφεραν πηγές σε μέσα ενημέρωσης της Αθήνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία της, ανέφερε ο Τσίπρας τη Δευτέρα, υποσχόμενος περισσότερα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η κυβέρνηση υιοθετεί σχέδιο δράσης για τη Προεδρία της ΕΕ: ​​Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Marija Pejčinović Burić παρουσίασε ένα κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την προεδρία της Κροατίας της ΕΕ, το οποίο καθορίζει το περιεχόμενο της προεδρίας, τα logistics, το ανθρώπινο δυναμικό και ένα χρονοδιάγραμμα σημαντικών συναντήσεων. Περίπου 30 εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου θα πραγματοποιηθούν στην Κροατία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ το 2020, μια σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 20 άτυπα συμβούλια υπουργών και διασκέψεις και τέσσερα σημαντικά γεγονότα που θα διοργανωθούν από το κροατικό κοινοβούλιο. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στο Ζάγκρεμπ, αλλά ορισμένες θα οργανωθούν εκτός της πρωτεύουσας για την προώθηση άλλων περιοχών της χώρας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Ποινικές κατηγορίες εναντίον του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου: Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος HDZ (EPP) και του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, Milijan Brkić, «υπό την υπόνοια ότι είχε διαπράξει αδικήματα κατά συστημάτων υπολογιστών, προγραμμάτων και δεδομένων σε βάρος πολλών ατόμων». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η ΕΕ χρειάζεται ανθρώπους με όραμα: Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec (ALDE) δήλωσε ότι θα ήταν καλό θέσεις-κλειδιά στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις κατέχουν άνθρωποι που θα έχουν ένα «όραμα» για την ΕΕ και την ανάπτυξή της με βάση το κράτος δικαίου και την αλληλεγγύη – κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή, όπως είπε. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Καλύτερες θαλάσσιες μεταφορές: Οι υπουργοί της Σερβίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν μνημόνιο για την αναβάθμιση της κλεισιάς στα Σερβικά τμήματα του ποταμού Tisa, ενός από τους κύριους ποταμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για την εφαρμογή μιας κοινής πρωτοβουλίας των δύο χωρών για την προσθήκη του ποταμού Tisa στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T), απαιτείται η αύξηση των δυνατοτήτων του ποταμού. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic και Sam Morgan]

X