The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) εξετάζει το πάγωμα των σχέσεων με το αδελφοποιημένο κόμμα της στη Ρουμανία, το κυβερνών κόμμα PSD, έως ότου «η ρουμανική κυβέρνηση διευκρινίσει τη δέσμευσή της υπέρ του κράτους δικαίου και ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της PES Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε ότι μια επίσημη συζήτηση σχετικά με την ιδιότητα του PSD ως μέλους θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Προεδρίας του PES τον Ιούνιο. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Εργατικοί επικρίνουν την έκδοση του Assange: Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange δεν θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή εξέθεσε «αποδείξεις βιαιοπραγιών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε εκδώσει αίτημα έκδοσης για τον Assange, ύστερα από την απόφαση της πρεσβείας της Εκουαδόρ να ανακαλέσει το επταετές καθεστώς ασύλου. Το αίτημα σχετίζεται με μια κατηγορία συνωμοσίας για διείσδυση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο πλαίσιο του ρόλου του στην απόκαλυψη από το WikiLeaks. Διαβάστε περισσότερα. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Σύγχυση λόγω ευρωεκλογών και Brexit: Ο αριθμός των μελλοντικών Γάλλων ευρωβουλευτών παραμένει αβέβαιος μετά την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναβάλει το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θεωρητικά, η Γαλλία αναμένει ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα αυξηθεί από 74 σε 79.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο νόμο για να μπορέσει να προσαρμοστεί και στα δύο σενάρια: ένα Brexit πριν από τις εκλογές του Μαΐου με 79 υποψηφίους ή ένα Brexit μετά τις εκλογές με 74 υποψήφιους στο Ευρωκοινοβούλιο και 5 που θα περιμένουν το Brexit να συμβεί πραγματικά. Σύμφωνα με το Παρίσι, οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αμέσως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Εκστρατεία εκλογών: Τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας ξεκίνησαν επίσημα την πολιτική εκστρατεία την Πέμπτη το βράδυ πριν από τις γενικές εκλογές στις 28 Απριλίου, ανέφερε ο EFE, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV. Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια νίκη για το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE), με μια από αυτές να δίνει ακόμη και στους Σοσιαλιστές αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουν μόνοι τους, οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι όλα είναι ακόμα πιθανά. Δεν πρέπει να αποκλειστεί ούτε η πιθανότητα σύστασης κυβέρνησης συνασπισμού των Συντηρητικών (Partido Popular), των Ciudadanos (Πολίτες) και της ακροδεξιάς Vox, αναφέρουν οι αναλυτές. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Αριστεροί υποψήφιοι: Ο νέος ηγέτης του κεντροαριστερού Partito Democratico (PD-S&D), Nicola Zingaretti, παρουσίασε τους υποψηφίους του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών είναι η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας Cecile Kyenge, ο πρόεδρος της επιτροπής ECON, Roberto Gualtieri, και ο Paolo De Castro, ο οποίος άλλαξε γνώμη, καθώς την πρώτη φορά είχε αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Υπάρχουν επίσης νέες συμμετοχές, όπως ο φιλελεύθερος δημοκράτης Carlo Calenda, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη, Beatrice Covassi και η Caterina Avanza, μία από τις αξιωματούχους της εκστρατείας του Macron, οι οποία δήλωσε στην Corriere della Sera ότι ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος την ώθησε να ενταχθεί στον αγώνα. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Τσίπρας στην πρωτοβουλία 16+1: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει πρόσκληση να συμμετάσχει στην 8η σύνοδο κορυφής των χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, σήμερα στο Ντουμπρόβνικ. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση θα ενισχύσει τη χώρα ως περιφερειακό κόμβο καθώς και τις σχέσεις με το Πεκίνο. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Η απεργία του διανομέα: Οι υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών, γνωσοί και ως delivery boys – διανομείς, πήραν χθες τους δρόμους των κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας ίσες συνθήκες εργασίας, κυρίως την παροχή οχημάτων και προστατευτικού εξοπλισμού από τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονται. Οι διανομείς συχνά δεν αμοίβονται επαρκώς και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.

Παιδί τριών γονέων γεννήθηκε στην Ελλάδα: Ως αποτέλεσμα ενός ιατρικού κατορθώματος που δημιουργεί πολλά ηθικά ερωτήματα, γεννήθηκε χθες μωρό που φέρνει DNA από τρεις γονείς. Η νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για γυναίκες με σοβαρά προβλήματα στειρότητας χρησιμοποιεί συνδυασμένο DNA από δύο γυναίκες (μητέρας και δότριας) και ενός άνδρα, in vitro, για τη δημιουργία συνθηκών επιτυχούς εγκυμοσύνης. Η κοινή πειραματική κλινική δοκιμή από ελληνικές και ισπανικές ιατρικές ομάδες εγείρει ήδη ισχυρά ηθικά ερωτήματα. Τα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία εστίασαν στις διαμάχες στην επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως στο ζήτημα της «δεύτερης μητέρας».

Ο Mr. Bitcoin ακόμα στη φυλακή: Μετά από περισσότερους από 20 μήνες κράτησης, το αίτημα αποφυλάκισης του Ρώσου Alexander Vinnik, γνωστού και ως «Mr. Bitcoin» απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια. Ο νόμος στην Ελλάδα προβλέπει την αποφυλάκιση εγκληματιών εφόσον δεν τεθούν υπό δίωξη εντός 18 μηνών προφυλάκισης. Ωστόσο, η νέα απόφαση κατέληξε στο ότι ένα τέτοιο όριο δεν ισχύει για τέτοιες περιπτώσεις έκδοσης. Ο Mr. Bitcoin διώκεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία και ζήτησε να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, λόγω φόβου για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο Vinnik βρίσκεται σε απεργία πείνας επί δύο μήνες, απαιτώντας την αποφυλάκιση του, αλλά οι Έλληνες δικαστές αποφασίσαν να περιμένουν τα έγγραφα έκδοσης. Η υπόθεση εγείρει ήδη ερωτηματικά σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Χαμηλά στην κατάταξη: Οι τελευταίες βαθμολογίες σχετικά με την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έδειξαν ότι κατά την περίοδο 2016-2018 η Πολωνία κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ το 2013-2015 ήταν δεύτερη. Ο λόγος είναι η νομοθετική αστάθεια της χώρας. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Σαλβίνι βρίσκει σύμμαχο στη Σλοβακία: Το Σλοβακικό κόμμα «Sme rodina (Είμαστε οικογένεια) – Boris Kollár» θα ενταχθεί στην Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), μια ομάδα με επικεφαλής τον Σαλβίνι της Ιταλίας και την Le Pen της Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Sme rodina έναν ή δύο βουλευτές στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος, Boris Kollár, είναι επιχειρηματίας και διασημότητα που αγόρασε ένα υπάρχον κόμμα, το μετονόμασε και κατάφερε να φτάσει στο εθνικό κοινοβούλιο το 2016. Έχει 10 παιδιά με 9 γυναίκες. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Μια καταστροφή ονόματι Brexit: το Brexit σημαίνει μείωση κατά 15% των εσόδων της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν μετά από συνάντηση με την ομόλογό του από την Κροατία, Kolinda Grabar Kitarovic. Παρόλ’ αυτά, ο Ζέμαν εναντιώθηκε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Μην παραιτείστε από τα όπλα: Η τσεχική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την κατάργηση της οδηγίας της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα, παρόλο που η Γενική Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Eleanor Sharpston θέλει το δικαστήριο να απορρίψει την τσεχική προσφυγή. Σύμφωνα με την Τσεχική Δημοκρατία, η οδηγία είναι υπερβολικά περιοριστική για τους ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που έχουν νομίμως κατοχυρωθεί. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Κινεζικό ενδιαφέρον: Η Κίνα έχει μεγάλο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία προσφέρει τη δημιουργία κοινής επιχείρησης, επενδυτικών σχεδίων και όλων των σύγχρονων μορφών δημόσιας και ιδιωτικής σύμπραξης, αλλά όχι κρατικής εγγύησης, όπως επιμένουν οι Κινέζοι. Ο Μπορίσοφ βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ για την πρωτοβουλία 16+1. (Dnevnik.bg- Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Γέφυρα: ο Κροάτης και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς και Λι Κέκιανγκ, δήλωσαν ότι η γέφυρα του Pelješac, η οποία θα συνδέει την ηπειρωτική Κροατία με τη νοτιότερη περιοχή του Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα χωρίς να διέρχεται από τη Β-Ε, συμβολίζει τη συνεργασία μεταξύ Κροατίας, Κίνας και ΕΕ. Η εταιρεία China Road and Bridge Corporation κατασκευάζει τη γέφυρα και η ΕΕ καλύπτει το 85% του κόστους.

«Ελπίζω ότι η γέφυρα Peljesac θα είναι ένα εξαιρετικό έργο υψηλής ποιότητας που θα μπορεί να αντέξει όλες τις βροχές και τους ανέμους», δήλωσε ο Keqiang.

Συνεργασία στη ναυπηγία: Ο Υπουργός Οικονομίας Darko Horvat επιβεβαίωσε ότι έχει μιλήσει με μέλη της κινεζικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας σχετικά με πιθανή συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση των ναυπηγείων Uljanik και Τρίτη Μαΐου, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Σλοβενία ​​επιθυμεί να εξάγει στην Κίνα: Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Li Keqiang στο Ντουμπρόβνικ, με στόχο να ανοίξει πόρτες για τις σλοβενικές επιχειρήσεις στην κινεζική αγορά. Μεταξύ των τομέων με καλές προοπτικές συνεργασίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε την αυτοκινητοβιομηχανία και την φαρμακοβιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία, την πολιτική αεροπορία και την επιστήμη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η σερβική Uber στη Βιέννη: Η CarGo, η σερβική εκδοχή της Uber, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Βιέννη. Η CarGo λειτουργεί ήδη στη Ζυρίχη. Η εταιρεία δήλωσε ότι στον πρώτο επενδυτικό κύκλο της στη Βιέννη, προσέλαβε 200 άτομα που θα οδηγούν υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η CarGo θα φτάσει σε 8 ακόμα αυστριακές πόλεις μέχρι το τέλος του 2019. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Χώρα διέλευσης για την κοκαΐνη: Στην ετήσια έκθεσή της για τα διεθνή κράτη διακίνησης ναρκωτικών, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Β-Ε ήταν χώρα διέλευσης για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών. «Οι εγκληματικές ομάδες της Βοσνίας λειτουργούν συχνά εκτός των Βαλκανίων, παρόλο που οι ηγέτες τέτοιων ομάδων και οργανώσεων διαμένουν στη χώρα», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ακτή της Αδριατικής είναι η κύρια είσοδος για την κοκαΐνη της Νότιας Αμερικής που προορίζεται για την Ευρώπη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]