The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ πριν από τη σύνοδο κορυφής των «16+1» στο Ντουμπρόβνικ σήμερα. «Θα εισαγάγουμε περισσότερα κροατικά προϊόντα που ταιριάζουν στους Κινέζους καταναλωτές και θα ενθαρρύνουμε ένα πιο ισορροπημένο εμπόριο», δήλωσε ο Li μετά από συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς. «Αν και είμαστε γεωγραφικά απομακρυσμένοι, είμαστε πρόθυμοι να φέρουμε κοντά τις καρδιές μας και να ανοίξουμε μια περίοδο-διαμάντι στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι περίπου 250.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία. Τα επόμενα μεγάλα έργα θα είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου Ζάγκρεμπ-Ριέκα και των κροατικών θαλάσσιων λιμένων. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον συγχρονισμό της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη-‘Ενας Δρόμος» με αναπτυξιακές στρατηγικές στη Κροατία», πρόσθεσε ο Li.

Ο Κροάτης υπουργός Οικονομίας Darko Horvat ανακοίνωσε ότι προσφέρθηκε σε κινεζικές εταιρείες να κατασκευάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Ζάγκρεμπ-Ριέκα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στην κροατική τηλεόραση N1 ότι δεν ενημερώθηκε για το έργο. Το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας δήλωσε επίσης ότι η πόρτα στην κινεζική αγορά άνοιξε για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κροατίας μετά την υπογραφή κοινού πρωτοκόλλου σχετικά με τα κτηνιατρικά πρότυπα και τα πρότυπα δημόσιας υγείας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Κίνα έχει επίσης προσκαλέσει κροατικά θεσμικά όργανα να εκδίδουν ομόλογα «Panda» στην Κίνα και κροατικές τράπεζες και εταιρείες να χρησιμοποιούν το γιουάν, το επίσημο νόμισμα της Κίνας, στο εμπόριο και τις επενδύσεις στην χρηματοπιστωτική αγορά της Κίνας μέσω του προγράμματος Qualified Foreign Institutional Investor Scheme και του RMB Qualified Foreign Institutional Investor Scheme.

Το Κεντρικό Κρατικό γραφείο της Κροατίας για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Κοινωνίας και ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei υπέγραψαν μνημόνιο με στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της ψηφιοποίησης. Το μνημόνιο προβλέπει συνεχή επικοινωνία και στενότερη συνεργασία μεταξύ της Huawei και της Κροατίας για την ανάπτυξη λύσεων «έξυπνης πόλης», την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, βιομηχανικών προτύπων και τη δυνατότητα συμμετοχής σε συνέδρια και σεμινάρια για τις ψηφιακές τεχνολογίες στην Κροατία και την Κίνα.

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ: Στο μεταξύ, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Miro Cerar δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν άνιση πρόσβαση στην Κίνα, υπογραμμίζοντας ειδικότερα την περίπτωση της Ιταλίας, η οποία προσχώρησε στη κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος».

«Μια τέτοια απόφαση εκ μέρους της Ιταλίας, η οποία προβλέπει κινεζικές επενδύσεις σε ιταλικούς λιμένες, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σλοβενικό λιμάνι του Koper», ανέφερε ο Cerar. Δεν αναφέρθηκε απευθείας στην Τεργέστη, αλλά μεταξύ αυτών των δύο λιμένων υπάρχει ήδη αντιπαράθεση ως προς το ποιος θα πρέπει να είναι ηγέτης στην ακτή της Ανατολικής Αδριατικής.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ: Περίπου 50 κινεζικές εταιρείες κυριάρχησαν στη φετινή Έκθεση στη πόλη του Μόσταρ. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας της πληροφορίας, βιοτεχνολογίας και ενέργειας. «Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές υψηλής ταχύτητας. Θέλαμε να παρουσιάσουμε το γρήγορο τρένο μας στην έκθεση αυτή, ώστε οι άνθρωποι στη Β-Ε να γνωρίζουν περισσότερα για αυτά τα τρένα και για την εταιρεία μας», δήλωσε ο Hu Wenjin από την China Railway. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Νέα ημερομηνία Brexit: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη νέα ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η παράταση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, είναι μικρότερη από αυτή που περίμενε. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαιρεθεί ως προς τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής περιόδου παράτασης, ενώ η νέα ημερομηνία θεωρείται νίκη για τον Emmanuel Macron, ο οποίος είχε αγωνιστεί για μια συντομότερη παράταση.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η επέκταση ήταν «ευέλικτη», έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να φύγει όταν επικυρώσει τα σχέδια του Brexit στο κοινοβούλιο. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για το δημόσιο χρέος: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Ισπανία και άλλες χώρες για το υψηλό επίπεδο χρέους της, ανέφερε ο EFE, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV: «Οι οικονομίες με υψηλά χρέη πρέπει να εφαρμόζουν σταδιακές δημοσιονομικές προσαρμογές (Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), κυρίως  με σκοπό τη δημοσιονομική εξισορρόπηση στα επίπεδα εκείνα όπου το χρέος παραμένει σταθερό, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής οικονομικής ύφεσης», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Κανένας άλλος φόρος: Μιλώντας στα πλαίσια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ ούτε θα εισαγάγει νέο φόρο περιουσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για τον οποίο η πρόβλεψη ανάπτυξης μειώθηκε από 1% σε 0,2% οφείλεται στη διεθνή οικονομική κατάσταση.

Ενέργεια από ποδήλατα: Η Greta Thunberg, διάσημη έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα, θα είναι στη Ρώμη την επόμενη Παρασκευή για μια από τις παγκόσμιες σχολικές απεργίες. Οι περιβαλλοντολόγοι διοργανώνουν μια μεγάλη εκδήλωση μηδενικών εκπομπών, που θα τροφοδοτηθεί με 12 kW τα οποία  θα παραχθούν από ποδήλατα που θα χρησιμοποιήσουν 128 εθελοντές (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Επενδύσεις στην κάνναβη: Οι κρατικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει 5 επενδύσεις στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης ενώ 43 έχουν υποβάλει αίτηση για άδειες. Εάν όλες οι επενδύσεις προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.800 νέες θέσεις εργασίας με πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ επενδεδυμένου κεφαλαίου. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Orbán επηρέασε τη σύνθεση της επιτροπής, που υποτίθεται ότι τον αξιολόγησε: ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας και πρόεδρος του think tank του Wilfried Martens Center του ΕΛΚ, Mikuláš Dzurinda δήλωσε ότι αυτός υποτίθεται ότι θα ήταν το τέταρτο μέλος της επιτροπής του ΕΛΚ που θα αξιολογήσει την κατάσταση της Ουγγαρίας μετά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Fidesz.

«Πριν από την πολιτική συγκέντρωση του ΕΛΚ, το Fidesz εξέφρασε αντίθεση στην υποψηφιότητά μου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dzurinda. Στη συνέχεια, πρότεινε στο ΕΛΚ να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Τα άλλα τρία μέλη της επιτροπής είναι ο H. Van Rompuy, ο H.-G. Pöttering και ο W. Schüssel. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Απαράδεκτες περικοπές στη ΚΑΠ και τη Συνοχή: Ο Konrad Szymanski, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ είναι απαράδεκτη για την Πολωνία και για πολλές άλλες χώρες. Οι περικοπές στην ΚΑΠ και τα ταμεία συνοχής είναι απλώς ανεπαρκείς και δυσανάλογες. Μπορούμε να έχουμε μια λογική συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά στο τέλος, πρέπει να είναι πιο ισορροπημένος». (EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Άλλος ένας υπουργός αποχωρεί από την κυβέρνηση: «Ο πρωθυπουργός Andrej Babiš με πληροφόρησε για μια προγραμματισμένη αλλαγή του Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου», δήλωσε χθες (10 Απριλίου) η επίσημη υπουργός Marta Nováková, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2018.

Η Nováková αντιμετώπισε έντονη κριτική όταν ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα στο Internet θα ήταν φθηνότερα εάν οι άνθρωποι έκαναν εκτενέστερη χρήση τους. Συμμετείχε επίσης σε διπλωματικό «faux pas», όταν ένας διπλωμάτης από την Ταϊβάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει συνάντηση αξιωματούχων του υπουργείου με ξένους επενδυτές κατόπιν αιτήματος του κινέζου πρέσβη. Είναι η δεύτερη παραίτηση μέσα σε μια εβδομάδα μετά τον Υπουργό Μεταφορών Dan Ťok. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Μείωση των μεταναστευτικών ροών: Η Βουλγαρία θα διαθέσει 200.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της χώρας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Κανένας εισαγγελέας: ο υπουργός Δικαιοσύνης Tudorel Toader, απέρριψε και τους τέσσερις υποψηφίους για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Η επιτροπή επιλογής υπό την ηγεσία του Toader δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση, αλλά ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει και πάλι σύντομα. Η θητεία του σημερινού γενικού εισαγγελέα, Augustin Lazar, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Ο Lazar υπέβαλε αίτηση για νέα θητεία, παρόλο που ο Toader είχε ζητήσει προηγουμένως την απόλυση του. (EURACTIV.ro)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

444 καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στη διαφθορά: Κατά τη διάρκεια του ενός έτους εφαρμογής του νόμου περί οργάνωσης και αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος στη Σερβία, εκδόθηκαν 448 αποφάσεις για τρομοκρατία και διαφθορά, εκ των οποίων 444 κρίθηκαν ένοχες. Την ίδια περίοδο, υπήρξαν πάνω από 10.000 αναφορές, τις οποίες έπρεπε να λάβουν υπόψη οι εισαγγελικές αρχές και κατηγορήθηκαν 681 άτομα. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

X