The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο για τη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Εργασιακής Αρχής (ELA) για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έναρξη διασυνοριακών ερευνών σε περίπτωση πιθανής κατάχρησης. Από τις 13 χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέντε δεν φιλοξενούν κάποια ευρωπαϊκή υπηρεσία – η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία – και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι οι ισχυρότεροι υποψήφιοι. (Sarantis Michalopoulos, Georgi Gotev/EURACTIV.com, Zuzana Gabrizova/EURACTIV.sk, Bogdan Neagu/EURACTIV.ro) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ρύπανση της ατμόσφαιρας και διόδια: Στο μεγαλύτερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έφτασε το Βέλγιο αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο Φλαμανδός υπουργός κινητικότητας Ben Weyts (N-VA) θέλει να καταργήσει τα διόδια λέγοντας ότι ο πληθυσμός δεν τα υποστηρίζει. Αντ’ αυτού, πιστεύει ότι μόνο πρόσθετες επενδύσεις στην υποδομή της κυκλοφορίας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η κίνηση θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang, το οποίο προσπάθησε να συμπεριλήψει τα διόδια ως θέμα εκστρατείας για τις επερχόμενες εκλογές. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Βρετανία «Δούρειος Ίππος» στην ΕΕ: Ο Mark Francois, βουλευτής που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει «δούρειος ίππος» εντός της ΕΕ, εάν η χώρα αποτύχει να αποσυρθεί από το μπλοκ.

«Αν προσπαθήσετε να μας κρατήσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στη δημοκρατικά εκδηλωμένη βούληση του βρετανικού λαού, τότε σε αντάλλαγμα θα μετατραπούμε σε δούρειο ίππο στο εσωτερικό της ΕΕ, το οποίο και θα αποτρέψει εντελώς όλες τις προσπάθειές σας να ακολουθήσετε ένα πιο ομοσπονδιακό σχέδιο», δήλωσε ο Francois την Τρίτη. Τη Δευτέρα, ο ίδιος ζήτησε νέα ψήφο μη εμπιστοσύνης στην Theresa May. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι Σοσιαλιστές μπροστά στη τελευταία δημοσκόπηση: Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας θα κερδίσουν τις γενικές εκλογές της 28ης Απριλίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η CIS, ένα ινστιτούτο δημοσίων ερευνών, ανέφερε ο εταίρος του EURACTIV EFE. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα λάβει μεταξύ 123-138 εκ των 350 θέσεων στο ισπανικό κοινοβούλιο, ακολουθούμενο από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (66-76), τους Πολίτες-Ciudadanos (42-51), τους Podemos (33-41) και την ακροδεξιά Vox (29-37), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. (EuroEFE.EA.es)

 

ΡΩΜΗ

Η ανάπτυξη πέφτει: Η ιταλική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στο 0,2% από το 1% του περασμένου Δεκέμβρη. Όλα τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης για το βασικό εισόδημα και τις συντάξεις, έχουν επιβεβαιωθεί. Το έγγραφο ανέφερε επίσης την εισαγωγή ενός «επίπεδου φόρου» σε δύο ποσοστά, 15% και 20%, το οποίο υποστηρίζει έντονα η Lega του Matteo Salvini, αλλά όχι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Κλειστή πόρτα: «Μη χρησιμοποιείτε το όνομα του ΕΛΚ για να φωτίσετε την εικόνα σας», δήλωσε ο κεντροδεξός ευρωβουλευτής και γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Antonio López-Istúriz White, στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Προηγουμένως, η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε αναφέρει ότι υπήρχαν φήμες για πιθανή προσέγγιση μεταξύ του λαϊκιστικού κόμματος και της κεντροδεξιάς της ΕΕ. «Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εντός του ΕΛΚ; Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα με τη La Stampa, ο Junker προέτρεψε τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Conte να πείσει το αντισυστημικό κόμμα να συμμετάσχει στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο.

Ο Manfred Weber, ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, δήλωσε ότι θέλει να «οικοδομήσει γέφυρες» με τις δυνάμεις στα πρότυπα του Salvini και κάλεσε το κόμμα του να «ακούσει» τους λαϊκιστές ηγέτες. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ: Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να αποπληρώσει τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίς, καθώς είναι «πολύ ακριβά». Ανέφερε ότι 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το χρέος του ΔΝΤ φέρουν επιτόκιο 5%, σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι σε θέση να δανειστεί με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Η εξοικονόμηση θα αξιοποιηθεί για τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, ανέφερε ο υπουργός. (ΑΠΕ-ΜΠΕ – Εταίρος ενημέρωησης της EURACTIV).

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Το τέλος του Uber; Καθώς συνεχίζεται η διαμαρτυρία των οδηγών ταξί, η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές προβαίνουν σε μια «προσωρινή απαγόρευση εφαρμογών όπως η Uber μέχρι να καθοριστεί το καθεστώς τους σε ξεχωριστό νομοσχέδιο». Η δήλωση είχε ως στόχο να κατευνάσει τους θυμωμένους ταξιτζήδες στις μεγάλες πόλεις όπως η Βαρσοβία, όπου η Uber γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. (EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Παραβίαση δικαιωμάτων χάκερ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας αποφάνθηκε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Robert Pelikán παραβίασε τα δικαιώματα του κατηγορούμενου Ρώσου χάκερ Yevgeny Nikulin, όταν αποφάσισε να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Nikulin συνελήφθη από την τσεχική αστυνομία σε συνεργασία με το FBI στην Πράγα το 2016. Κατηγορήθηκε για hacking στις πλατφόρμες του LinkedIn, του Dropbox και άλλων εταιρειών. Επί του παρόντος, βρίσκεται στις ΗΠΑ και περιμένει αποτελέσματα ψυχιατρικής αξιολόγησης. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Ροές εμβασμάτων: Πέρυσι, οι Βούλγαροι που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό έστειλαν πίσω στη χώρα τους περίπου 2,13 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,8% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Παράλληλα, αυξάνεται και το ποσό των εμβασμάτων που αποστέλλονται από όσους εργάζονται στη Βουλγαρία, φθάνοντας σχεδόν τα 196 εκατομμύρια ευρώ. (Dnevnik.bg- Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Κρίση μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας: Ο Πρωθυπουργός Μarjan Šarec συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (SNAV) την Τρίτη το απόγευμα (9 Απριλίου) λόγω της υποτιθέμενης λειτουργίας επιχείρησης της Κροατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών SOA στη Σλοβενία, η οποία αναφέρθηκε από κανάλι της σλοβενικής τηλεόρασης.

Το SNAV δήλωσε ότι η Κροατία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες αντιβαίνουν στις αξίες της ΕΕ, το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι δεν είναι πολιτική της κυβέρνησής του να επηρεάζει το έργο των σλοβενικών ΜΜΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

608 εκατ. ευρώ για την απασχόληση: «Με ευρωπαϊκά κονδύλια, η Κροατία πέτυχε καλά αποτελέσματα όσον αφορά την απασχόληση: 680 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της κυβέρνησης και δημιουργήσαμε 100.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Συνταξιοδότησης, Μάρκο Πάβιτς . (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ευνοϊκοί όροι στους Γερμανούς επενδυτές: Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Σερβίας Ivica Dačić δήλωσε στο Βερολίνο ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προσφέρει ευνοϊκούς επιχειρηματικούς όρους στους Γερμανούς επενδυτές. Ανέφερε ότι η χώρα επικεντρώνεται στην υποδομή, την ενισχυμένη συνεργασία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας, καθώς και στον τομέα της γεωργίας-τροφίμων, της πληροφορικής και του τουρισμού. Ο Dačić επανέλαβε επίσης ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν η πρώτη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για το Βελιγράδι. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Δίκτυο 4G στη Β-Ε: Τρεις τηλεπικοινωνιακοί φορείς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ένας για κάθε συστατικό έθνος, εγκαινίασαν το 4G δίκτυο κινητής. «Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, πάνω από το 60% της επικράτειας της Β-Ε θα καλυφθεί με δίκτυο 4G και τα επόμενα πέντε χρόνια το 90%», δήλωσε ο πρωθυπουργός Denis Zvizdić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Benjamin Fox]

X