The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Η εκλογή της Zuzana Čaputová ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Σλοβακίας έγινε δεκτή με μικτά συναισθήματα στις άλλες χώρες του Visegrad – την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία – χώρες οι οποίες υιοθέτησαν σκεπτικιστική στάση απέναντι στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η εκλογή της φιλελεύθερης, φιλοευρωπαίας Čaputová, μπορεί να ταρακουνήσει τα πράγματα. (Zuzana Gabrizova / EURACTIV.sk, Ondřej Plevák / EURACTIV.cz, Karolina Zbytniewska / EURACTIV.pl) Διαβάστε περισσότερα

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ημέρα μνήμης για τη Ρουάντα: Σε αντίθεση με τον Jean-Claude Juncker, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν παρευρέθη στις τελετές στο Κιγκάλι για την 25η επέτειο της γενοκτονίας στη Ρουάντα, αλλά ζήτησε η 7η Απριλίου να θεσπιστεί ως επίσημη ημερομηνία μνήμης στη Γαλλία. Η γενοκτονία σκότωσε μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Το θέμα παραμένει ευαίσθητο στη Γαλλία, καθώς η χώρα έχει κατηγορηθεί ότι διατηρεί συμμαχίες με τις δυνάμεις Hutu, οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αιματοχυσίας. Κατά τη περίοδο της γενοκτονίας, πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν. Ο Macron ανακοίνωσε επίσης ότι ορίστηκε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει το ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία της Ρουάντα.

Η En Marche μπροστά: Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο κατάλογος του κόμματος La République en Marche είναι πρώτος. Το σκορ του κόμματος άγγιξε το 23%, ακολουθούμενο από τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Marine Le Pen, το οποίο θα αγγίξει το 20%, στη περίπτωση ύπαρξη καταλόγου των «κίτρινων γιλέκων» ή 21% χωρίς. Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν τρίτοι με 12%, ακολουθούμενοι από την αριστερή La France Insoumise (8,5%), οι περιβαλλοντολόγοι του EELV είναι στο 8% ενώ ο κατάλογος με επικεφαλής τον Raphaël Glucksmann με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι στο 5,5%. (EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Ομπάμα επισκέπτεται τη Γερμανία: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 6 Απριλίου προκειμένου να συζητήσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Συναντήθηκε επίσης με τους μαθητές και τους προέτρεψε να ψηφίσουν για πολιτικά κόμματα φιλικά προς το κλίμα.

Διαμαρτυρίες για τα δυσβάσταχτα ενοίκια: Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους το Σάββατο (6 Απριλίου) σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ενοικίων. Τα ενοίκια σπιτιών, ιδίως στο Βερολίνο, διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, καθώς η άνοδος της αγοράς εργασίας της Γερμανίας συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο αριθμό εργαζομένων. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Διατλαντική διάσταση στο θέμα για τις ανθρωπιστικές βίζες: Οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στο Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών Didier Reynders, εκφράζοντας ανησυχίες για το σκάνδαλο των ανθρωπιστικών θεωρήσεων που συγκλόνισε τη χώρα νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ. Το σύστημα για τις ανθρωπιστικές βίζες, το οποίο χορηγούσε άσυλο σε διωκούμενα άτομα, λειτούργησε μέσω ενός δικτύου μεσαζόντων έξω από τα επίσημα κανάλια, κατά τη θητεία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Theo Francken.

Περίπου 1.500 τέτοιες βίζες εκδόθηκαν, κυρίως σε Σύριους Χριστιανούς. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια, αφότου το Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης αποκάλυψε ότι 121 από αυτούς αγνοούνταν. Το Βέλγιο είναι μία από τις 50 «προνομιούχες» χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ δίχως την προϋπόθεση βίζας. Το διπλωματικό περιστατικό προκάλεσε μια θερμή συζήτηση στο Twitter μεταξύ φλαμανδών εθνικιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων. «Θα εξηγήσουμε στους Αμερικανούς ότι η πρακτική αυτή έχει σταματήσει από τότε που ανέλαβα το Υπουργείο», δήλωσε η διάδοχος του Francken, Maggie De Block, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνει την ΕΕ από τα διαβατήρια: ο υπουργός Εσωτερικών Sajid Javid περιέγραψε την απομάκρυνση της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τα βρετανικά διαβατήρια ως «λογική και αποτελεσματική» κίνηση, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμη αποχωρήσει από την ΕΕ. Τα νέα αυτά διαβατήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται από τις 30 Μαρτίου, ημερομηνία που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Ένωση. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Αποφύγετε το σκληρό Brexit: Σε συνέντευξή του στο El Confidencial, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez κατέστησε σαφές ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία πρέπει να αποφευχθεί. Παρόλο που η προοπτική της μη συμφωνίας είναι ακόμα στο τραπέζι, διπλωματικές πηγές έχουν πει ότι η επίτευξη συμφωνίας για μακρά παράταση δεν θα είναι δύσκολη, αλλά οι προϋποιθέσεις έχουν σημασία. Ούτε η Ισπανία υποστηρίζει την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία αλλά ούτε και προτιμά να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια λευκή επιταγή, ανέφεραν οι πηγές. (Beatriz Rios / EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Ευρωπαϊκή ακροδεξιά στο Μιλάνο: Σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια συμμαχία εθνικιστών λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ο Ιταλός Matteo Salvini συγκεντρώνει σήμερα (8 Απριλίου) ακροδεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη στο Μιλάνο. Η Γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και το Κόμμα των Φινλανδών επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους ενώ ο Εθνικός Συναγερμός (NR) της Marine Le Pen θα απουσιάζει. (AFP)

Άδειες αίθουσες διδασκαλίας: Ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού, σχεδόν 70.000 λιγότεροι μαθητές θα κάθονται στις ιταλικές αίθουσες διδασκαλίας το επόμενο έτος. Εκτός από τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας μείωσης, ο αριθμός του ενεργού διδακτικού προσωπικού κινδυνεύει επίσης να περικοπεί, ανέφεραν τα συνδικάτα των δασκάλων. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Τσίπρας εγκαινιάζει την Προοδευτική Συμμαχία: Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε το Σάββατο νέα Προοδευτική Συμμαχία πριν από τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την ελληνική κεντροαριστερά, ο Τσίπρας σχημάτισε νέες συμμαχίες με σοσιαλιστές πολιτικούς. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η αριστερά παρέμεινε σταθερή όταν οι δεξιές δυνάμεις της ΕΕ πίεζαν για το Grexit και ότι ήταν καιρός να σταματήσουν οι κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη και οι ακροδεξιές πολιτικές.

Αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση του πετρελαϊκού τομέα: Ο διαγωνισμός για τα πλειοψηφικά μερίδια της Ελληνικά Πετρέλαια, μια από τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης, απέτυχε καθώς καμία εταιρεία δεν έκανε επίσημη προσφορά. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο, καθώς η ιδιωτικοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Νέες συνομιλίες: Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Jane Holl Lute, διεξήγαγε χθες περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των ελληνικών και τουρκοκυπριακών κοινοτήτων σχετικά με την επανέναρξη των σταδιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη της Lute στην Κύπρο από την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Πού είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Σε μια ανάρτηση στο Facebook που αργότερα διαγράφηκε, ο υπουργός δικαιοσύνης Tudorel Toader έγραψε ότι ένα έκτακτο διάταγμα δεν θα μπορούσε να εγκριθεί σε περίπτωση μη έκτακτης ανάγκης. Η παρατήρηση ήταν αντίδραση σε δήλωση του Liviu Dragnea, ηγέτη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «αυτή την ατελείωτη συζήτηση» σχετικά με το έκτακτο διάταγμα για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και να αφήσει το κοινοβούλιο να νομοθετήσει.

Ο Dragnea θεωρείται πρωταρχικός δικαιούχος των προτεινόμενων αλλαγών, οι οποίες αμφισβητούνται έντονα από την ΕΕ και την Επιτροπή της Βενετίας, καθώς ο ίδιος έχει καταδικαστεί με αναστολή για για εκλογική νοθεία ενώ διώκεται επίσης για πολλές κατηγορίες διαφθοράς. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η πίεση της μετανάστευσης: Η Βουλγαρία ενδέχεται να στείλει επιπλέον 3.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση, καθώς χιλιάδες μετανάστες, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Χωρίς Σένγκεν με τη Σλοβενία ​​και την Ουγγαρία: Η Αυστρία θα επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία ​​τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Herbert Kickl (Κόμμα Ελευθερίας), φοβούμενος μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών και πιθανή επιστροφή τρομοκρατών από το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, η Λιουμπλιάνα αναφέρει ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Αυστρία από τη Σλοβενία ​​βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο ηγέτης της νεολαίας για τις ευρωεκλογές: ο Karlo Ressler, αντιπρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Andrej Plenković, θα βρίσκεται στην κορυφή της κεντροδεξιάς λίστας του HDZ (ΕΛΚ) για τις ευρωεκλογές. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Εκπαίδευση σε μειονοτικές γλώσσες: Μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι η Σερβία έχει σημειώσει πρόοδο στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις μειονοτικές γλώσσες, αλλά επέκρινε την ύπαρξη σχετικά υψηλών ορίων-προϋπόθεση για την ίδρυση τάξεων μειονοτήτων καθώς και την κατάργηση των προσχολικών μαθημάτων στη γλώσσα των Ρομά. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X