The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το Ζάγκρεμπ και το Πεκίνο αναμένεται να υπογράψουν εννέα διμερείς συμφωνίες στη σύνοδο κορυφής «16+1» (16 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης συν η Κίνα) που θα πραγματοποιηθούν στις 10-12 Απριλίου στο Ντουμπρόβνικ, όπου θα παρευρεθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang.

Ορισμένες από αυτές έχουν μεγάλη σημασία, όπως ένα μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία μεταξύ της Κροατικής Κεντρικής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Κοινωνίας και των Τεχνολογιών Huawei.

Άλλες διμερείς συμφωνίες περιλαμβάνουν συμφωνία μεταξύ της Κροατικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Κινεζικής Τράπεζας Αναπτύξεως και ένα υπόμνημα μεταξύ της Κροατικής Σιδηροδρομικής Υποδομής και της εταιρείας China Railway Eryuan Engineering Group Co. Ltd, σχετικά με την από κοινού ίδρυση διαδρόμου διατροπικών μεταφορών με ιδιαίτερη έμφαση στον Μεσογειακό Διάδρομο.

Στις 9 Απριλίου, η 21η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες. Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε χθες στη EURACTIV Κροατίας ότι ορισμένες κινεζικές επενδύσεις συνεπάγονται «μακροοικονομικές ανισορροπίες και κινδύνους εξάρτησης από χρέη» στα Δυτικά Βαλκάνια και επηρεάζουν τους στόχους της ΕΕ στην περιοχή.

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να καθορίσει τους επενδυτικούς της στόχους. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ανησυχεί για τις κοινωνικοοικονομικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν μερικές από τις επενδύσεις της Κίνας», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Πρώην πρωθυπουργός πάλι στη φυλακή: Ο Ivo Sanader, πρωθυπουργός της Κροατίας από το 2003 έως το 2009, βρίσκεται υπό κράτηση. Το Ανώτατο Δικαστήριο αύξησε την προηγούμενη ποινή του από 4,5 σε 6 χρόνια για το θέμα της προμήθειας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που έλαβε για την αγορά ακινήτων από τη κυβέρνηση. Δύο ακόμα δίκες εναντίον του Sanader συνεχίζονται και δύο μη τελικές αποφάσεις βρίσκονται στο στάδιο της έκκλησης. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κοινοτική μάχη: Οι Βέλγοι βουλευτές ψήφισαν για μια λίστα περίπου 40 συνταγματικών άρθρων του Συντάγματος προς αναθεώρηση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Σε αντίθεση με το πρώτο σχέδιο, το Άρθρο 1, το οποίο έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς οργανώνει το ομοσπονδιακό Βέλγιο σε περιφέρειες και κοινότητες, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, γεγονός που αποτελεί ήττα της φλαμανδικής εθνικιστικής NVA που διεξήγαγε εκστρατεία για συνομοσπονδία. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Μέρκελ εναντίον ενός Brexit χωρίς συμφωνία: Η Γερμανία «θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, μετά από συνάντηση με τον Ιρλανδό Taoiseach Leo Varadkar. Η Μέρκελ κατέστησε επίσης σαφές ότι η Γερμανία στέκεται μαζί με την Ιρλανδία σε «κάθε βήμα της» εν μέσω της τρέχουσας πολιτικής αναταραχής στο Westminster, όπου τα μέλη του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν συναίνεση για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, ο Leo Varadkar συναντήθηκε με την Μέρκελ την ίδια εβδομάδα που είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Macron στο Παρίσι. Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να διατηρήσει ένα ανοιχτό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται πολιτικά: Ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών εταιρειών όπως η Volkswagen, η Eon και η Thyssenkrupp προέτρεψαν τους υπαλλήλους τους να ψηφίσουν κατά του λαϊκισμού.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται: Περίπου 6.000 αγρότες διαδήλωσαν την Πέμπτη (4 Απριλίου) στο Münster, στη δυτική Γερμανία, ενάντια στους προβλεπόμενους περιορισμούς στη χρήση λιπασμάτων, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται επί του παρόντος αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές. Η Επιτροπή της ΕΕ σημείωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στο Βερολίνο, εάν δε λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από νιτρικά άλατα στα υπόγεια ύδατα. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σάντσεζ και Ομπάμα εναντίον των «τειχών» για μετανάστες: ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σαντσέζ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκαν υπέρ της «οικοδόμησης γεφυρών και κατά της δημιουργίας τειχών» για μετανάστες. Συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για το Παγκόσμιο Εμπόριο στην Ανδαλουσία και, εκτός από τη μετανάστευση, συζήτησαν επίσης «τη σημασία του πολυμερισμού». Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής κυβέρνησης, και τα δύο ζητήματα χαρακτηρίζουν την «προοδευτική ατζέντα». (EFE-EPA-EuroEFE)

 

ΡΩΜΗ

Παραβίαση της άμεσης δημοκρατίας: Η ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ στην ψηφιακή πλατφόρμα Rousseau του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη υπηρεσία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ακτιβιστές του κόμματος λαμβάνουν αποφάσεις δεν πληροί τη βασική απαίτηση ενός συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως η προστασία των ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων και η ανωνυμία των ψηφοφόρων. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Συνάντηση Eurogroup: Η αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα θα αποτελέσει το νούμερο ένα ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup την Παρασκευή, ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας για το ευρώ κατέληξε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Τσίπρας-Ρασμούσεν: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Δανό ομόλογό του Λάρς Λόκε Ρασμούσεν στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα μετανάστευσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σύστημα χορήγησης ασύλου προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να τερματιστεί η παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδότησαν τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Rasmussen. (ΑΠΕ-ΜΠΕ – Εταίρος Ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Ρωσία είναι απειλή: Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Jacek Czaputowicz δήλωσε ότι «η Πολωνία συμφωνεί με την απεικόνιση της Ρωσίας ως απειλή για τη συμμαχία». Επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Συγκράτησης (INF) και ότι ελπίζει να δει μια ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία.

Ένας Ευρωπαίος ηγέτης και πάλι; Ο Grzegorz Schetyna, αρχηγός του φιλοευρωπαϊκού Συνασπισμού, δήλωσε ότι η Πολωνία πρέπει να είναι και πάλι ηγέτης της ΕΕ. «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια γωνία και εγκαταλείπουμε κάθε σημαντικό θέμα για εμάς. Αλλά εμείς -ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός- τρέχουμε σε αυτές τις εκλογές για να το αλλάξουμε και να καθίσουμε στο τραπέζι όπου λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις». (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Maroš Šefčovič «γλυκοκοιτά» την επόμενη Επιτροπή: ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Šefčovič είναι ήδη πίσω στις Βρυξέλλες, αφού νικήθηκε στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας από την Zuzana Čaputová. «Η φιλοδοξία μου είναι να διοριστώ [στην επόμενη Επιτροπή] και θα είμαι πολύ περίεργος να δω αν η κυβέρνηση μου θα με προτείνει και πάλι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ανέφερε επίσης ότι δεν έλαβε κανένα αρνητικό σχόλιο για τη «συντηρητική» του στροφή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και πρόσθεσε ότι «κάθε κράτος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει για πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα και ο καθένας το σέβεται αυτό». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Διαμάχη για τον Tommy Robinson: Ο αμφιλεγόμενος Βρετανός ακτιβιστής Tommy Robinson έπρεπε να μιλήσει σήμερα σε συνέδριο με τίτλο «Η οικογένεια και τα δικαιώματά της στον 21ο αιώνα» στην Κάτω Βουλή του Τσεχικού Κοινοβουλίου. Προσκλήθηκε από έναν από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΝΟ. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση καθώς και από τον Βρετανό πρέσβη και το συνέδριο τελικά ακυρώθηκε. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη: Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis ανακοίνωσε τα θέματα του δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να οργανώσει στις 26 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές: απαγόρευση αμνηστίας και χάρης για πράξεις διαφθοράς, καθώς και θέσπιση μέτρων για να σταματήσει η κυβέρνηση την έκδοση έκτακτων διαταγμάτων για εγκλήματα, ποινές και δικαστικές αλλαγές.

Καμία απόφαση για τη Γενική Εισαγγελία της ΕΕ: ​​Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κοινοβουλίου της ΕΕ και του Συμβουλίου έληξε χωρίς συμβιβασμό. Το Κοινοβούλιο επιμένει στην Laura Codruta Kovesi, πρώην επικεφαλής της Ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), την οποία προσπαθεί να εμποδίσει η ρουμανική κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου προτιμούν τον Γάλλο Jean-Francois Bohnert. Είναι πολύ πιθανό ότι ο τέταρτος γύρος συζητήσεων δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα, όπως προβλέπεται για τις 10 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα η έκτακτη σύνοδος για το Brexit του Συμβουλίου της ΕΕ. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Σκάνδαλο των διαμερισμάτων: Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας διέταξε περισσότερες έρευνες σε σκάνδαλο σχετικά με τις αγορές πολυτελών ακινήτων σε ευνοϊκές τιμές που οδήγησε ήδη ορισμένους ανώτερους πολιτικούς σε παραίτηση.

Ο Γενικός εισαγγελέας Sotir Tsatsarov δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Επίτροπος Κατά της Διαφθοράς Plamen Georgiev είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ο ίδιος και η σύζυγός του απέκτησαν ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα Σόφια.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι πολιτικοί που αγόρασαν φθηνά διαμερίσματα θα πρέπει να παραιτηθούν ή να λάβουν άδεια μακράς διαρκείας δίχως απολαβές, ενώ ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι «αποσύρει την εμπιστοσύνη του» στον αντιμαχόμενο τζάρ Plamen Georgiev. Ο Μπορίσοφ διέταξε επίσης το πάγωμα της κατασκευής ενός ουρανοξύστη, που χτίστηκε από την Arteks, την εταιρεία που πωλούσε διαμερίσματα στους πολιτικούς σε ύποπτες χαμηλές τιμές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο μετά από παρόμοιες καταγγελίες. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Φθηνότερη περιαγωγή στα Δυτικά Βαλκάνια: Στη δεύτερη Ψηφιακή Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι υπογράφηκε περιφερειακή συμφωνία που θα επιτρέψει χαμηλότερες τιμές περιαγωγής. Στη πρώτη φάση, από την 1η Ιουλίου, οι τιμές θα είναι 27% χαμηλότερες, ενώ από την 1η Ιουλίου 2021 η περιαγωγή θα καταργηθεί εντελώς. Η Ευρωπαία Επίτροπος της ΕΕ Mariya Gabriel δήλωσε ότι χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγή, έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος και Samuel Stolton]

X