The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Shutterstock]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι εντάσεις του Brexit: Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να «ερεθίσουν» τις εντάσεις που  ήδη προκαλούνται από τη συζήτηση του Brexit, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. Ο Aνώτερος Yποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Martin Hewitt, δήλωσε ότι υπήρχε μια «απίστευτα καυτή ατμόσφαιρα» στη χώρα αυτή τη στιγμή. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν θα καθίσουν μαζί για δεύτερη φορά σήμερα και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Χθες τη νύχτα, οι βουλευτές κατέληξαν σε πλειοψηφία με διαφορά μιας μόνο ψήφου, για την αποφυγή εγκατάλειψης της ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Τα «γειτονικά δικαιώματα» σε δράση: Η γαλλική ανεξάρτητη μηχανή αναζήτησης Qwant «περιμένει τα RIB των εκδοτών Τύπου» για να τους πληρώσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής Eric Léandri, ο οποίος προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος που θα διευκολύνει τον έλεγχο της ταυτότητας όποιου κατέχει φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Η ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που εγκρίθηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Μαρτίου προβλέπει τη δημιουργία ενός «γειτονικού δικαιώματος» για τα πνευματικά δικαιώματα για τον Τύπο, έτσι ώστε οι πλατφόρμες (Google News, Facebook) να πληρώνουν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης για τα άρθρα που χρησιμοποιούν.

Ο Hamon θέλει να γίνει ηγέτης της Αριστεράς: Ο ηγέτης της Générations, Benoît Hamon, δήλωσε την Τετάρτη ότι αποτελούσε «την φυσική επιλογή της Αριστεράς και των Οικολόγων» στις ευρωεκλογές. Ερωτηθείς για τις διαιρέσεις στην Αριστερά, απάντησε: «Νομίζω ότι η φυσική επιλογή της Αριστεράς και των Οικολόγων σήμερα είναι ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Άνοιξης (κίνημα με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη)». (EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μεγάλες Προσδοκίες για την ακροδεξιά: Ο Joerg Meuthen, επικεφαλής της άκρας δεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και επικεφαλής υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ότι τα εθνικιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από τις εκλογές της ΕΕ.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι, λόγω εσωτερικών διασπάσεων, θα ήταν δύσκολο να διαμορφωθεί μια «πατριωτική συμμαχία» στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. «Αναμένω ότι οι συντηρητικές δυνάμεις θα ενισχυθούν σαφώς στις εκλογές και ότι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις… θα εξασθενίσουν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Meuthen. (AFP) >> Διαβάστε περισσότερα

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η καθοριστική ψήφος των συνταξιούχων: Οι σοσιαλιστές (PSOE) και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP) επικεντρώνονται σε περίπου 10 εκατομμύρια δυνητικούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές της 28ης Απριλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη με την εφημερίδα El Economista, ο Daniel Lacalle, υπερφιλελεύθερος οικονομολόγος, υποψήφιος με το PP και «γκουρού των οικονομικών» του προέδρου του PP, Pablo Casado, πρότεινε την περικοπή των συντάξεων, προκαλώντας ισχυρή αντίδραση εκ μέρους του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα, σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, όπου οι συντάξεις έχουν αυξηθεί. Οι υπόλοιποι τις έχουν μειώσει. Ως εκ τούτου, η συζήτηση δεν είναι το πόσο αναπροσαρμόζονται, αλλά το πόσο κόβονται. 20%, 30% ή 40%», είπε. (EFE-EPA-EuroEFE)

 

ΡΩΜΗ

Διάσωση των μεταναστών: Το πλοίο «Alan Kurdi» της γερμανικής ΜΚΟ Sea Eye διέσωσε 64 μετανάστες από τις ακτές της Λιβύης και ζήτησε από την Ιταλία και τη Μάλτα να τους παράσχουν ένα ασφαλές λιμάνι. Ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini απάντησε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να προσγειωθούν στο Αμβούργο, καθώς το σκάφος φέρει γερμανική σημαία.

Δεξιά συμμαχία: Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Lega, Salvini, θα φιλοξενήσει στις 9 Απριλίου μια εκδήλωση στο Μιλάνο όπου θα παρουσιάσει μια εθνικιστική συμμαχία για τις εκλογές της ΕΕ. Εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η γαλλική Rassemblement National και το FPÖ της Αυστρίας, η συμμαχία μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις νέες συμμετοχές: την Alternative für Deutschland της Γερμανίας, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και το Φινλανδικό Κόμμα Αληθινών Φινλανδών. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ακόμη μια διαφωνία: ​​Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε κινήσει ακόμη μια έρευνα στο πλαίσιο του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας. Αυτή τη φορά, η Κομισιόν ανησυχεί για τους νέους μηχανισμούς που επικεντρώνονται στις πειθαρχικές διαδικασίες στο δικαστικό σώμα.

Οι αρχές της Πολωνίας λένε, «Δεν ξέρουμε τι θέλει ο Frans Timmermans». Οι εκπρόσωποι των δικαστών, με τη σειρά τους, λένε ότι οι δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή «δείχνουν την προθυμία της Ευρώπης να υπονομεύσει το μεγάλο σχέδιο για την καταστροφή της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία».

Πολωνική-ιταλική συμμαχία; Ο Jarosław Kaczynski, ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ECR), συναντήθηκε με εκπροσώπους του ιταλικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Fratelli d’Italia. Και τα δύο κόμματα είναι μέλη του ίδιου τμήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και συζήτησαν τις δυνατότητες σχηματισμού συμμαχίας μετά τις ευρωεκλογές. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τελειώστε με την συνταγματική κρίση: Μετά από μήνες αδιεξόδου, το σλοβακικό κοινοβούλιο κατάφερε τελικά να επιλέξει με μυστική ψηφοφορία έξι υποψηφίους για τη θέση των δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ο πρόεδρος θα επιλέξει τώρα τρεις από αυτούς. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας είχει αναγκαστεί σχεδόν να κλείσει, λόγω της αποτυχίας του να ορίσει τους διαδόχους των εννέα δικαστών λόγω διαφορών πολιτικών κομμάτων. Αυτό αφήνει δώδεκα περισσότερους υποψηφίους προς ψήφιση και έξι προς επιλογή. Η μερική εκλογή δικαστών θα καταστήσει το δικαστήριο πιο λειτουργικό από ό,τι σήμερα, αλλά δεν λύνει πλήρως το πρόβλημα. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Συνάντηση του Προέδρου: Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Miloš Zeman, επισκέφθηκε τον Αυστριακό ομόλογό του Alexander van der Bellen και προσπάθησε να τον πείσει για τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Visegrad και της Αυστρίας. Ο κ. Van der Bellen δήλωσε ότι η Βιέννη έχει διαφορετική άποψη από την Πράγα όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια: η Αυστρία ανησυχεί για τη σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού Temelin στη Νότια Βοημία. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Kövesi είναι ελεύθερη να βγει από τη χώρα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να άρει τον «δικαστικό έλεγχο» που επέβαλαν οι εισαγγελείς στην Laura Codruta Kövesi, πρώην επικεφαλής του γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας. Η Kövesi, υποψήφια του Ευρωκοινοβουλίου για την Γενική Εισαγγελία της ΕΕ, ανέφερε ότι έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που της επιβλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Νωρίτερα, το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του προς την ίδια και ο Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε από τις ρουμανικές αρχές να συνεργαστούν και να μην εμποδίσουν την υποψηφιότητά της.

Διπλωματικό αίτημα: Πρεσβείες 12 διεθνών εταίρων και συμμάχων της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της ΕΕ αλλά και του Καναδά και των ΗΠΑ, έστειλαν κοινή δήλωση καλώντας «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύνταξη έκτακτων κυβερνητικών διαταγμάτων τροποποίησης νόμων στον τομέα της δικαιοσύνης να αποφύγουν αλλαγές που θα αποδυνάμωναν το κράτος δικαίου και την ικανότητα της Ρουμανίας να καταπολεμήσει το έγκλημα ή τη διαφθορά». Ένα παρόμοιο μήνυμα απεστάλη από τον αντιπρόεδορο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans. Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι οι «πρέσβεις δεν μπορούν να ορίσουν την ημερήσια διάταξη της πρωθυπουργού» (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ: 33 φιλοευρωπαίοι ευρωβουλευτές έχουν προτείνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. «Η υποψηφιότητα τους στέλνει το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα πρέπει να επιβραβεύονται», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές σε επιστολή προς τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com).

 

ΣΟΦΙΑ

Ενάντια στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: Η αρχηγός του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα προέτρεψε όλους τους Βούλγαρους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν ψήφισμα σχετικό με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου σχετικά με τη συμβατότητα με τις Συνθήκες των προτάσεων προσχώρησης της ΕΕ στη Συνέλευση. Η Νίνοβα δήλωσε ότι καταψηφίζοντας το ψήφισμα, οι βούλγαροι ευρωβουλευτές θα υπερασπιστούν τα παιδιά και τις οικογένειες της χώρας. Η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση. (Dnevnik.bg – Εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η φαρμακευτική βιομηχανία υπό απειλή λόγω Brexit: Η Κροατία δεν θα είναι πλήρως εκτεθειμένη στις επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit λόγω των χαμηλών επιπέδων στο εμπόριο. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια και τώρα αναρωτιέται αν ο κανονισμός για την αμοιβαία αναγνώριση των δοκιμών ποιότητας των φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει μετά το Brexit.

Τα σκουπίδια είναι μεγάλο πρόβλημα: Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πάνω από 100 χώροι υγειονομικής ταφής θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει μέχρι τις αρχές του 2019, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Tomislav Ćorić. Λόγω της κατάστασης της υποδομής της, η Κροατία δεν μπόρεσε να το κάνει μέχρι στιγμής και το κλείσιμο έγινε περιοδικά. Μόνο 27 χώροι υγειονομικής ταφής έχουν κλείσει μέχρι σήμερα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία δεν ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ για τη Ρωσία: Πέρσι, η ΕΕ δημοσίευσε 54 διακηρύξεις εξωτερικής πολιτικής προς υιοθέτηση από τους εταίρους των τρίτων χωρών, αλλά η Σερβία υιοθέτησε μόλις 28. Σύμφωνα με την ανάλυση ISAC, η Σερβία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις διακηρύξεις της ΕΕ που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη Ρωσία. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

X