The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Georgi Gotev]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Οι οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας πρόκειται να διαμαρτυρηθούν την Τετάρτη (27 Μαρτίου) μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά του πακέτου κινητικότητας, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της ΕURACTIV, Dnevnik.bg.

Στη Βουλγαρία, το Πακέτο Κινητικότητας έχει επονομαστεί «πακέτο Macron» και ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι «διαιρεί την Ευρώπη».

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων είναι η υποχρεωτική επιστροφή των οδηγών στη χώρα καταγωγής τους για τη μηνιαία ανάπαυσή τους. Στη Βουλγαρία, τα μέτρα αυτά θεωρούνται ότι εισάγουν διακρίσεις και αποσκοπούν στη δημιουργία περιττών μειονεκτημάτων για τους μεταφορείς από τις συνοριακές χώρες της ΕΕ. Τη τελευταία λέξη για το πακέτο έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Σόφια θέλησε να αναβληθεί ολόκληρη η νομοθετική διαδικασία σχετικά με τη μεταρρύθμιση για το επόμενο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Peter Kouroumbashev, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έχει κάνει χρήση του προνομίου του να πάρει την ψήφο από την ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης της ΕΕ.

Όλοι οι Βούλγαροι βουλευτές από όλα τα κόμματα του ΕΚ, εκτός από έναν, κινητοποιούνται εναντίον του πακέτου «Macron». Ο μόνος αντιφρονούντας, Nikolay Barekov (ECR), λέει ότι το πακέτο θα επιφέρει καλύτερους μισθούς στους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών και ότι η  μη υποστήριξή του θα ωφελήσει μονάχα τους ολιγάρχες στις βουλγαρικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανησυχεί επίσης για τη νομοθεσία και προσπάθησε να αποκλείσει τους οδηγούς από τους κανόνες της απόσπασης εργαζομένων στο Συμβούλιο της ΕΕ.

«Οι μισθοί της Τσεχίας είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς στη Δύση και η «ισότητα στην αμοιβή για ίση εργασία στην ίδια θέση» θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των τσεχικών εταιρειών μεταφορών λόγω υψηλότερων μισθολογικών εξόδων», ανέφερε η EURACTIV.cz.

Η Πράγα δήλωσε ότι «χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία αποφάσισαν να προστατευθούν από φθηνότερους ανταγωνιστές από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δεν ενδιαφέρονται για κανέναν διάλογο».

«Όλες οι προσπάθειες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προσέφεραν ορισμένες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έχουν μπλοκαριστεί μόνιμα», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Η EURACTIV Κροατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους Κροάτες βουλευτές να ψηφίσουν αρνητικά σε όλες τις προτάσεις. Το Ζάγκρεμπ πιστεύει ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να περιμένει το νέο Κοινοβούλιο να συγκαλέσει, καθώς και την πλήρη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής TRAN προτού προχωρήσει σε διοργανικές συνομιλίες. (Georgi Gotev, Aneta Zachová, Zeljko Trkanjec, Dnevnik.bg)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φλαμανδική αντίσταση στο κλίμα: Η αναθεώρηση του άρθρου 7 του βελγικού Συντάγματος θα θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και θα δημιουργήσει μια σειρά νέων θεσμών για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού της πολιτικής για το κλίμα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειών.

Ωστόσο, επειδή απαιτεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο εθνικό κοινοβούλιο και την πλειοψηφία σε κάθε γλωσσική ομάδα, πιθανόν να μην εισαχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου, λόγω της φλαμανδικής άρνησης: οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) και οι φιλελεύθεροι δημοκράτες (Open VLD) αμφιταλαντεύονται, ενώ η εθνικιστική N-VA αντέδρασε ανοιχτά.

Ψήφος στις Βρυξέλλες; Όλοι οι κάτοικοι των Βρυξελλών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Το κοινοβούλιο των Βρυξελλών έχει υποβάλει τώρα πρόταση ψηφίσματος, η οποία ζητεί την επέκταση του δικαιώματος ψήφου και στις περιφερειακές εκλογές για τους μη Βέλγους υπηκόους που κατοικούν στις Βρυξέλλες. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Καταρράκτης του Χάους: Οι βουλευτές πρόκειται να λάβουν μέρος σε σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών την Τετάρτη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια συγκεκριμένη επόμενη κίνηση στο Brexit. Οι διάφορες επιλογές είναι πιθανό να περιλαμβάνουν σενάρια όπως η δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος και η συμμετοχή ή όχι στη ζώνη της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών). Οι ψηφοφορίες πιθανότατα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Υπουργός για το Brexit, David Davis, δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «πλήρη καταρράκτη χάους». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αισιόδοξοι οι Γερμανοί επιχειρηματίες: Οι γερμανοί ηγέτες των επιχειρήσεων είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo. Ο δείκτης αυξήθηκε τον Μάρτιο από 98,7 σε 99,6 μονάδες και είναι η πρώτη αύξηση μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις.

Δεν υπάρχει συμφωνία για τις μεταφορές: Η γερμανική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την πρόταση περικοπών εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε αρκετά ζητήματα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας. Κατάφερε να επιτύχει συναίνεση για μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές μόνο κατά περίπου τα δύο τρίτα του απαραίτητου ποσού. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ευρωβουλευτές; Όλοι οι καλοί χωράνε: το κόμμα LREM του Macron ανακοίνωσε χθες τον πρώτο κατάλογο υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Οι λίστες τους περιλαμβάνουν έναν οινοπαραγωγό, ένα ναύτη, έναν κτηνοτρόφο και τον πρώην Ιταλό υπουργό Sandro Gozi. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Pascal Canfin, πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος υποσχέθηκε να αγωνιστεί για μια «ευρωπαϊκή τράπεζα κλίματος».

Η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ προσπάθησαν να σώσουν ό,τι έμεινε από την πολυμέρεια κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την αμοιβαία καχυποψία να μας απορροφήσει», δήλωσε ο πρόεδρος Xi σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή ξεκίνησε το σχέδιο για το 5G, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το δίκτυο από κάθε κατασκοπεία, με τον κύριο στόχο να αποτελεί η Huawei. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Ο ήρωας του λεωφορείου: Το 13χρονο αγόρι από την Αίγυπτο που ειδοποίησε την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας μαζικής δολοφονίας, σώζοντας τη ζωή 50 παιδιών που είχαν πάρει ομήρους ο οδηγός του σχολικού τους λεωφορείου, έλαβε την ιταλική ιθαγένεια. «Έχει αποδείξει ότι έχει καταλάβει τις αξίες αυτής της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com).

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία σε άνοδο: το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ισπανίας προειδοποίησε ότι η ξενοφοβία, τα εγκλήματα μίσους και η θρησκευτική μισαλλοδοξία αυξάνονται στην Ισπανία. Το θεσμικό όργανο διαπίστωσε ότι, ενώ «η στάση των Ισπανών απέναντι στη μετανάστευση εξακολουθεί να είναι πιο φιλόξενη» από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρατηρήθηκε μια «μικρή πτώση στη θετική τάση» τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε ο El País και άλλα ισπανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. (EUROEFE.EA.es)

 

ΑΘΗΝΑ

Επείγον νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους: Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ένα νέο σχέδιο νόμου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η χώρα αδυνατεί να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πολωνία και Γερμανία: «Η στενή συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε η Πολωνία να είναι στους hardcore της ΕΕ. Θα θέλαμε επίσης η Βαρσοβία να είναι στην ευρωζώνη, αλλά φυσικά αυτό εναπόκειται στην κυβέρνηση της Πολωνίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Πολωνία, Ρολφ Νίκελ. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στη Βαρσοβία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιος είναι πιο Ευρωπαίος; Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού, ένα νεοσύστατο κοινοβουλευτικό μπλοκ, ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν το αφήγημα ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) είναι μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Αντίθετα, θέλουν να δείξουν ότι το κόμμα θέλει να καταστρέψει την ΕΕ και για το σκοπό αυτό θα προβούν σε έλεγχο των ενεργειών των βουλευτών του PiS, έτσι ώστε οι Πολωνοί να δουν ότι η ψήφος για την PiS είναι χαμένη ψήφος», δήλωσε ο Dariusz Rosati (ΕΛΚ).

 

ΠΡΑΓΑ

Η έρευνα για τον Babiš ολοκληρώθηκε: Η αστυνομία ολοκλήρωσε έρευνα για υποτιθέμενη απάτη με επιδοτήσεις της ΕΕ στην οποία εμπλέκεται ο Andrej Babiš. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Babiš κατηγορήθηκε για την παράνομη απόκτηση 1,9 εκατ. Ευρώ για το πρόγραμμα Stork Nest Farm. Ο ιστοχώρος Neovlivni.cz ανέφερε ότι πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι ο Babiš θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αλλά η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Όχι από το Μαρόκο: Ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, Calin Popescu Tariceanu, αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στο Μαρόκο, που προγραμματίστηκε για αυτή την εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος της μαροκινής πλευράς. Η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου όταν δήλωσε, σε μια φιλο-ισραηλινή διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, ότι η Ρουμανία θα μεταφέρει την ισραηλινή πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας ακύρωσε τη Δευτέρα την επίσκεψή του στη Ρουμανία, μετά από τις δηλώσεις της.

Πρώην πρόεδρος, wannabe ευρωβουλευτής: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ανοίγει τον κατάλογο για τις ευρωεκλογές με το PMP (EPP), ακολουθούμενος από τον πρόεδρο του κόμματος, Eugen Tomac. Ωστόσο, το κεντροδεξιό κόμμα αγγίζει μόλις το 3,2% στην πρόθεση ψήφου, κάτω από το ελάχιστο όριο του 5%.

 

ΣΟΦΙΑ

Διερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου: Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας. Η Shell έχει συνάψει συμμαχία με την ισπανική εταιρεία Repsol και την Woodside Energy της Αυστραλίας μετά τη σύναψη σύμβασης με τη Βουλγαρία το 2016 για διερευνητικές γεωτρήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σόφιας για τερματισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

€500 για το Κόμμα: Ένας Σλοβένος πολιτικός έχει αφήσει τον κατάλογο της ακροδεξιάς για τις ευρωεκλογές, επειδή ο ηγέτης του Zmago Jelinčič ζήτησε από τον Gregor Preac να πληρώσει 500 ευρώ για το κόμμα και 1000 ευρώ για τον εαυτό του. «Φυσικά ζήτησα χρήματα. Όλοι οι ευρωβουλευτές τα δίνουν για κόμμα», δήλωσε ο Jelinčič. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Οι Κινέζοι έρχονται: Ο κροατικός τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε σχέση με το 2018, καθώς προβλέπεται αύξηση 28% των Κινέζων τουριστών (περίπου 300.000 άτομα). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι διαδηλωτές της μεσαίας τάξης: Κυρίως πολίτες της μεσαίας τάξης συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες ενάντια στη κυβέρνηση, σε περισσότερες από 100 πόλεις της Σερβίας, σύμφωνα με έρευνα της SeConS Group και του ιδρύματος Friedrich Ebert. Η έρευνα έδειξε ότι το κίνητρό τους για διαμαρτυρία είναι η έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, η διαφθορά της κυβέρνησης και η απουσία λύσεων σε προβλήματα όπως η ανεργία. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο: Η πρωτεύουσα της Βοσνίας αποφάσισε να καταστήσει τη Σλοβένα ​​ευρωβουλευτή Tanja Fajon «επίτιμο πολίτη του Σεράγεβο». Ένας από τους λόγους είναι «η εξαιρετική πίστη στη διάδοση της αλήθειας για τα γεγονότα στη Β-Ε».

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X