The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέο ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο; Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox συναντήθηκε με τον Jaroslaw Kaczynski, de facto ηγέτης της Πολωνίας και τον πρόεδρο του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ ECR). Μίλησαν για μια πιθανή συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και ο ηγέτης της Vox, Santiago Abascal, δήλωσε ότι οι συνομιλίες «κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τρεις σημαντικοί βουλευτές του PiS συμμετείχαν στη συνάντηση: ο Tomasz Poreba (πρόεδρος της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PiS), ο Ryszard Legutko και ο Kosma Zlotowski. Μετά τη συνάντηση, ο Poreba δήλωσε ότι το κόμμα του και η Vox συμφώνησαν ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ένωση κυρίαρχων κρατών, όχι μια ομοσπονδία».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της PIS, Beata Mazurek, «η συζήτηση ήταν παραγωγική και μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος ουσιαστικής αμοιβαίας συνεργασίας μετά τις εκλογές». Είπε ότι και τα δύο μέρη «συμφωνούν ότι τα εθνικά κράτη θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερο ρόλο και ότι η αρμοδιότητα των Βρυξελλών όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση θα πρέπει να περιοριστεί».

«Η Vox είναι επίσης ένα κόμμα που δίνει έμφαση στις χριστιανικές ρίζες της ΕΕ και θέλει να προστατεύσει την παραδοσιακή οικογένεια, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις της PiS», πρόσθεσε η Mazurek. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την «πρόσφατη επιτυχία της Vox στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία και τα υψηλά ποσοστά στις ψήφους, λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ισπανίας».

Η Vox είναι τέταρτη στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, με 12-14%. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να τους δώσουν περίπου 8 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις για την PiS φτάνουν το 41% ​​και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνάει τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό κατά 4%. (EURACTIV.pl)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Varadkar ευέλικτος για τον επόμενο πρωθυπουργό: Ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Leo Varadkar δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με «όποιον γίνει πρωθυπουργός», καθώς η May ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική μιας εξέγερσης του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα. Ο τύπος την Κυριακή έγραψε ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου της May σχεδιάζουν πραξικόπημα εναντίον της. Οι ανώτατοι υπουργοί απέρριψαν τις φήμες την Κυριακή, με τον υπουργό περιβάλλοντος Michael Gove και τον David Lidington να συσπειρώνονται πίσω της.

Μιλώντας στον ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTÉ, ο Varadkar πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν αναλωνόμαστε από το Brexit και δεν είμαστε καθορισμένοι από αυτό». «Επομένως, η δουλειά μου ως taoiseach είναι να περιορίσω κάθε πιθανή ζημία στην Ιρλανδία ως συνέπεια του Brexit». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εμποδίστηκε τρομοκρατική επίθεση: Δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στη Φρανκφούρτη, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν ισλαμικό σχέδιο επίθεσης. Σύμφωνα με μια δήλωση, τα δέκα άτομα κρατούνται λόγω ενδείξεων ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο και όπλα.

Το SPD στρίβει αριστερά: Περίπου 200 αντιπρόσωποι του SPD ενέκριναν το Σάββατο (23 Μαρτίου) ένα μανιφέστο για τις επόμενες ευρωεκλογές, ζητώντας μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας και της μεταναστευτικής πολιτικής. Η ώθηση είναι η τελευταία προσπάθεια του αγωνιζόμενου SPD να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του, μετά το μόλις 20,5% των ψήφων που κέρδισε στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2017.

Η τελευταία ευκαιρία του Ορμπάν: Σε μια συνέντευξη με τον εβδομαδιαίο Der Spiegel, η ηγέτης του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer δικαιολόγησε το χειρισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) σε σχέση με το κόμμα Fidesz του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. «Όλοι μας έχουμε αμφιβολίες για το αν ο Fidesz αντιπροσωπεύει τις αξίες και τις αρχές του ΕΛΚ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Orban πρέπει να έχει ακόμα μια ευκαιρία, αλλά «σίγουρα την τελευταία» (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η αντι-ελίτ ρητορική των Podemos επιστρέφει: Ο ακροαριστερός ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της μάχης το Σάββατο (23 Μαρτίου), μετά από άδεια πατρότητας. Ο Ιγκλέσιας επιτέθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους «ισχυρούς» και στις πολυεθνικές, που «έχουν περισσότερη δύναμη από ένα μέλος του Κοινοβουλίου αλλά δεν έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό».

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν «τόση εξουσία, όση χρειάζεται για να αλλάξουν τα πράγματα». Υπό το φως της ανόδου της εθνικιστικής ακροδεξιάς, οι Podemos έχουν χάσει υποστήριξή πριν από τις γενικές εκλογές του Απριλίου. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Οι προσπάθειες του Conte για αποκλιμάκωση: ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει μετά το τέλος της θητείας του το 2023. Οι αναλυτές πρότειναν ότι ήταν ένα μήνυμα προς τους Luigi Di Maio και Matteo Salvini, στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί μια βαθύτερη κρίση ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, τη Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ιστορικό σημείο καμπής: Σύμφωνα με προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός συνασπισμός πρόκειται να κερδίσει για πρώτη φορά τις περιφερειακές εκλογές της Basilicata, γεγονόε που αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα για τη κεντροαριστερά. Ο Vito Bardi αναμένεται να είναι ο περιφερειάρχης.

 

ΠΡΑΓΑ

Όχι στα υποχρεωτικά βιοκαύσιμα; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν το τέλος της υποχρεωτικής ανάμειξης βιοκαυσίμων με ορυκτά καύσιμα. Ισχυρίζονται ότι τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς έχουν αρνητικό αντίκτυπο και δεν μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το υπουργείο Μεταφορών συμφωνεί με την αντιπολίτευση, αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš αντιτίθεται σθεναρά στην πρότασή τους.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων στην Τσεχική Δημοκρατία είναι η Agrofert, η οποία παλαιότερα ανήκε στον Babiš. Το 2017, μεταβίβασε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του σε δύο trust funds προκειμένου να συμμορφωθεί με τον νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Σκάνδαλο στη πρεσβεία: Η Ρουμανία θα μετακινήσει την ισραηλινή πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Viorica Dancila στο συνέδριο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αμερικής- Ισραήλ στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια της για να μετακινήσει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι η ανακοίνωση κατέδειξε την «πλήρη άγνοια της Dancila σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». Είπε ότι η Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει μια απόφαση που δεν είχε παρθεί ακόμη και πρόσθεσε ότι δεν είχε λάβει ακόμα καμία σχετική κυβερνητική ανάλυση. Δηλώνει ότι η τελική απόφαση για θέματα εξωτερικής πολιτικής εναπόκειται στον Πρόεδρο. (EURACTIV.ro)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Κοντά στις πρόωρες εκλογές: Ο συνασπισμός της Σλοβακικής κυβέρνησης είναι διαιρεμένος λόγω συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση δύο στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σλοβακία. «Αυτά που λέει ο Peter Pellegrini (Smer, PES) σε τηλεοπτικά προγράμματα δεν είναι σημαντικά για εμάς […] Έγινε τυχαία πρωθυπουργός και η προσωπική του γνώμη δεν έχει καμία πολιτική σχέση με εμάς. Το σημαντικό είναι αυτό που έχει να πει ο πρόεδρος του κόμματος Σμερ Ρόμπερτ Φίκο «, ανέφερε το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας σε δήλωση του.

Ο Pellegrini δεν απέκλεισε την προοπτική των πρόωρων εκλογών. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΣΟΦΙΑ

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας παραιτείται: Η υπουργός Δικαιοσύνης Tsetska Tsacheva παραιτήθηκε το Σάββατο μετά από αποκάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η ίδια μαζί με τρία άλλους πολιτικούς του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB είχαν αγοράσει πολυτελή διαμερίσματα σε χαμηλότερες τιμές αγοράς.

H Tsacheva αρνείται ότι διέπραξε αδίκημα και ζήτησε από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς να διερευνήσει τους όρους υπό τους οποίους απέκτησε πέρυσι ένα διαμέρισμα σε μια πολυτελή συνοικία της Σόφιας. Ο Tsvetan Tsvetanov, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παραβίαση, αλλά η υφυπουργός Αθλητισμού Βάνια Κόλεβα παραιτήθηκε το Σάββατο λόγω αυτών των deals.

Νέος τραπεζικός επόπτης: Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει διορίσει νέο τραπεζικό επόπτη, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να συμμετάσχει φέτος στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και στην ζώνη του ευρώ. Ο 46χρονος Radoslav Milenkov θα αναλάβει μία από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας στη βουλγαρική κεντρική τράπεζα και θα είναι υπεύθυνος με εξαετή θητεία για την επίβλεψη τραπεζών μετά την απροσδόκητη παραίτηση του προκατόχου του αυτόν τον μήνα. Η Σόφια αναμένει να συμμετάσχει τόσο στη τραπεζική ένωση όσο και στο μηχανισμό ERM-2 αυτό το καλοκαίρι.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Στρατηγικό πλαίσιο για τη γεωργία: Η Υπουργός Γεωργίας Aleksandra Pivec παρουσίασε ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη γεωργία μετά το 2021, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα χαμηλότερων επιδοτήσεων μετά την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Standard & Poor’s αύξησε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητάς της για την Κροατία σε «BBB- / A-3» από την «BB + / B», επαναφέροντας τη χώρα στην κατηγορία επενδύσεων μετά από έξι χρόνια. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Οι πολιτικοί και τα κεφάλαια της εκστρατείας: Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ενέκρινε νέο νόμο για την αύξηση των κονδυλίων που μπορούν να δαπανηθούν για πολιτικές εκστρατείες. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θέλει το νόμο έτσι ώστε το κόμμα HDZ του Plenković (ΕΛΚ) να μπορέσει να νομιμοποιήσει τα «μαύρα κεφάλαια» του. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και με αυτή την αύξηση, η Κροατία «είναι μια από τις χώρες με τα μικρότερα κονδύλια για εκστρατεία στην ΕΕ». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: το 79% των πολιτών αντιτίθεται στη συμμετοχή της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 31% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ το 61% είναι αντίθετο. Η πλειοψηφία (63%) πιστεύει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αποφέρει οφέλη στη Σερβία. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

€ 46 εκατ. για τον καθαρό αέρα: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει διαθέσει 46 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP), η οποία θα παράσχει στη Zenica, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Β-Ε με καθαρή ενεργεια. Επί του παρόντος, η πόλη διαθέτει σταθμό παραγωγής θερμότητας με άνθρακα, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X