The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Σαράντης Μιχαλόπουλος]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Τα φιλοευρωπαϊκά προοδευτικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν τον Manfred Weber από το να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να εμποδίσουμε την εκλογή του ακραίου νεοφιλελεύθερου και ακροδεξιού πολιτικού Manfred Weber στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε την Πέμπτη ο Τσίπρας, λίγο πριν την σύνοδο των Ευρωπαϊων Σοσιαλιστών (21 Μαρτίου).

«Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει επισήμως τη συνεργασία ανάμεσα στη δεξιά και την ακοδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Το κόμμα του Τσίπρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά είναι πάντα προσκεκλημένος στις συναντήσεις των σοσιαλιστών της ΕΕ. Τα λεγόμενα προοδευτικά (σοσιαλιστικά, πράσινα, αριστερά κόμματα) έχουν διαφορετικούς υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, αλλά δεν έχει αποκλειστεί μια μετεκλογική συνεργασία μεταξύ τους.

Η κεντροδεξιά της ΕΕ επικρίθηκε επίσης από Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την απόφασή της να μην απελάσει, αλλά να αναστείλει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν από τις τάξεις του.

«Η ανεκτικότητα στον Ορμπάν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα […] επέτρεψε την Ορβοποίηση του ΕΛΚ, η οποία θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί. Η αξιοπιστία του ΕΛΚ ως αξιόπιστου εταίρου στον αγώνα κατά του δεξιού λαϊκισμού υπέστη πολλά», δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ένωσης στην ΕΕ, Udo Bullmann.

Ο Βέμπερ δήλωσε ότι θέλει να αποτελέσει τη «γέφυρα» με τις ανερχόμενες φωνές στη δεξιά, όπως ο Σαλβίνι, ενώ ο Ορμπάν, παρά την απόφαση του ΕΛΚ, κατέστησε σαφές ότι θα υποστηρίξει τον Weber για την κορυφαία θέση της Επιτροπής. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) έχει διαφορετική άποψη. «Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας πρέπει τώρα να συμμορφωθεί εάν θέλει να παραμείνει στην οικογένεια του ΕΛΚ. Η Νέα Δημοκρατία κατέστησε σαφές από την αρχή ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές εντός του ΕΛΚ. Δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά γραμμή μας» δήλωσε ο Γιάννης Σμύρλης, γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ, στην EURACTIV Ελλάδας. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr).

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

May Catch-22: Τα κράτη μέλη συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης να προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου, υπό τον όρο ότι τα σχέδια της May θα εγκριθούν από τους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εάν τα μέλη αποφασίσουν πραγματικά να υποστηρίξουν τη συμφωνία της May, η ΕΕ θα είναι διατεθειμένη να προσφέρει περαιτέρω παράταση έως τις 22 Μαΐου.

Κατά το πέρας της συνόδου κορυφής το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στον «θετικό» χαρακτήρα της συνάντησης με την May, λέγοντας ότι η συγκέντρωση διεξήχθη με πνεύμα καλής θέλησης και ότι ήταν «αισιόδοξος» ότι η συμφωνία της θα εγκριθεί πίσω στο Westminster. (Samuel Stolton, EURACTIV.com). Διαβάστε περισσότερα

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Schulz ξανά; Ο εταίρος της EURACTIV Der Tagesspiegel ανέφερε ότι ο Martin Schulz θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο. Το όνομα του Schulz συνεχίζει να εμφανίζεται κάθε φορά που το SPD συζητά το ζήτημα της διαδοχής της σημερινής ηγέτιδος Andrea Nahles και αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Εάν το SPD σκοράρει αρκετά χαμηλά στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές στη Βρέμη (και οι δύο πραγματοποιούνται στις 26 Μαΐου), η Nahles θα αναγκαστεί να λάβει δράση. Εάν επιθυμεί ακόμα να διατηρήσει την ηγεσία, θα πρέπει τουλάχιστον να παραδώσει την ομαδική προεδρία ως συμβιβασμό, γράφει ο Der Tagesspiegel.

WikiOff: Η γερμανική έκδοση της Wikipedia έκλεισε στις 21 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ που αναμένει την τελική έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ένα σκληρό Brexit θα έπληττε βαθιά τη γαλλική οικονομία: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Ίδρυμα Bertelsmann, ένα σκληρό Brexit θα κοστίσει ετησίως στη Γερμανία περίπου 10 δισ. Ευρώ και στη Γαλλία περίπου 8 δισ. Ευρώ, γεγονός που θα καθιστούσε το Παρίσι και το Βερολίνο τα δύο κύρια οικονομικά θύματα εάν δεν προκύψει συμφωνία. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Επιτρέψτε τα όπλα: Ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Vox, Santiago Abascal, πρότεινε μια μεταρρύθμιση του ισπανικού ποινικού κώδικα και τους κανονισμούς για τα όπλα, κοντά στο αμερικανικό μοντέλο, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατοχή όπλου και η εξασφάλιση ότι τα άτομα που πυροβολούν πιθανούς εισβολείς στις οικίες τους δεν θα διώκονται  κατόπιν από το νόμο, ανέφερε ο El País.

Τελευταία προειδοποίηση: Το εκλογικό συμβούλιο της Ισπανίας απείλησε τον Πρόεδρο της Καταλονίας Quim Torra με ποινική δίωξη τη Δευτέρα αν δεν αποσύρει τα αποσχιστικά σύμβολα από θεσμικά κτίρια μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, ο ίδιος απλώς άλλαξε μια κίτρινη κορδέλα με μια λευκή-κόκκινη σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τους κανόνες των προεκλογικών εκστρατειών, σύμφωνα με τον El País.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Διαφωνία σχετικά με τα οικονομικά: η Teresa Czerwinska, υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, πιθανότατα θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών της νέας κυβέρνησης θα επιβαρύνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ωστόσο, καθώς η ΕΕ και οι εθνικές εκλογές διακρίνονται στον ορίζοντα, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ECR) δεν θέλει να παραιτηθεί από τις εκλογικές υποσχέσεις του, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ του πυρήνα του κόμματος και των δημοσιονομικών συντηρητικών, όπως η Czerwinska. (EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ISIS: Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλοζ Ζεμάν δήλωσε ότι η Άγκυρα ήταν «de facto» σύμμαχος του Ισλαμικού Κράτους. Η παρατήρησή του προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο δήλωσε ότι η δήλωση του Ζέμαν ήταν αναληθής, προσβλητική και ασυμβίβαστη με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

WikiOff: Η τσεχική έκδοση της Wikipedia έκλεισε στις 21 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, το οποίο αναμένει την τελική έγκρισή του από το κοινοβούλιο της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Wikimedia Τσεχίας, Vojtěch Dostál, παραδέχτηκε ότι ο νέος νόμος δεν θα επηρεάσει άμεσα τη Wikipedia, αλλά περιορίζει την προσβασιμότητα των πηγών. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ποιος διαβάζει τις συνθήκες σωστά; «Τα κράτη της Βαλτικής υπογράφουν συνθήκες χωρίς να τις διαβάζουν σωστά», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Σλοβακικού Κοινοβουλίου, Luboš Blaha (Smer, PES). Ο Σλοβακικός κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται στη μέση της διαμάχης για μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον σχετικά με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση δύο στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σλοβακία. Παρόμοιες διμερείς συμφωνίες έχουν υπογραφεί από άλλα 18 κράτη μέλη της ΕΕ. (EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ευρωβουλευτής κατηγορείται για διαφθορά: Η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας έστειλε στο δικαστήριο τον Laurentiu Rebega, σοσιαλιστή ευρωβουλευτή που εκλέχθηκε με τον κατάλογο του PSD αλλά είναι τώρα μέλος του συντηρητικού ECR GROUP, για πολυάριθμες περιπτώσεις χρηματισμού.

Ο Rebega, ο οποίος τότε ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Πραχόβας, κατηγορείται για απάτη με πόρους της ΕΕ, ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και χρήση πλαστογραφίας σε σχέση με πληρωμές της ΚΑΠ. Ο Rebega είναι τώρα αντιπρόεδρος του κόμματος Pro Romania του πρώην πρωθυπουργού Victor Ponta, και επιδιώκει επανεκλογή στο ΕΚ.

Ο Ponta δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV.com ότι ήταν βαθιά απογοητευμένος από τις «σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, των ευρωπαϊκών και σοσιαλιστικών αξιών από τη ρουμανική κυβέρνηση» και επέκρινε την ανοχή που επέδειξε η σοσιαλιστική οικογένεια της ΕΕ.

Ξαφνικές διακοπές: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας, Tudorel Toader, πήρε λίγες μέρες άδεια, τη στιγμή που υποτίθεται ότι θα εξέταζε τους υποψηφίους για την εκπροσώπηση της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Υπηρεσία (EPPO). Οι συνεντεύξεις, που είχαν προβλεφθεί για τις 22 Μαρτίου, θα αναπρογραμματιστούν. Ο Serban Nicolae, γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος PSD (S&D), δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρουμανία δεν θα έπρεπε να είχε προσχωρήσει στην EPPO με τέτοια «βιασύνη». (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Μεγάλο σκάνδαλο για το κόμμα GERB του Borissov (EPP): Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με μια συμφωνία ακινήτων του Tzvetan Tzvetanov, αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος GERB. Σύμφωνα με έρευνα της Radio Free Europe, ο Tzvetan Tzvetanov απέκτησε ένα νέο πολυτελές διαμέρισμα στη Σόφια τον Ιούνιο του 2018 από ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία σε συμφωνία ανταλλαγής μετρητών και ακινήτων, σε τιμές αρκετά κάτω από την αγορά.

Ο δικτυακός τόπος έρευνας Bivol προσθέτει ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Tsetska Tsacheva, ο βουλευτής του GERB, Vezhdi Rashidov, και η αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Βάνια Κόλεβα έχουν αποκτήσει διαμερίσματα από την ίδια εταιρεία, επίσης σε τιμές κάτω από την αγορά.

Στις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ απάντησε με άγνοια για τις εκθέσεις και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα πάρει «πολύ σκληρές αποφάσεις» αφού οι αρχές διερευνήσουν την υπόθεση. Εξέφρασε την οργή του ότι το σκάνδαλο πλήττει το GERB λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ του GERB (συνδεδεμένου με το ΕΛΚ) και του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP είναι στο 2-3%. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Η νέα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή: Η νέα Βουλγαρική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή άρχισε να εργάζεται στις 21 Μαρτίου. Η κύρια πρόκληση ήταν η παροχή μηχανών ψηφοφορίας για 3.000 εκλογικά τμήματα για τις ευρωεκλογές, επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη δημόσιες προμήθειες. (Dnevnik)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Καταπολέμηση της παραοικονομίας: Το όργανο συντονισμού για την καταπολέμηση της παραοικονομίας υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα συμβάλει σε ένα καλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και σε μια καλύτερη θέση των εργαζομένων, δεδομένου ότι η παραοικονομία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο μερίδιο (15%) του ΑΕΠ. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Samuel Stolton]

X