The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΠΑΡΙΣΙ

Η γαλλική Assemblée nationale και το γερμανικό Bundestag ανακοίνωσαν την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ότι τα δύο θεσμικά όργανα ενέκριναν τη σύσταση μιας γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, δήλωσε το Bundestag σε δελτίο τύπου.

Το νέο διμερές κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 50 βουλευτές, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 2019 στην Εθνική Συνέλευση των Παρισίων. Η κοινοπραξία θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία υπό την κοινή προεδρία του Προέδρου του Bundestag, Wolfgang Schäuble και του γάλλου ομόλογου του Richard Ferrand. Όλες οι πολιτικές ομάδες στη γερμανική και στη γαλλική πλευρά θα εκπροσωπούνται.

Η κοινή πρωτοβουλία θα τους επιτρέψει να μοιράζονται καλύτερα τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τελικά την επιρροή τους στην ΕΕ και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεωρούν ότι εξακολουθούν κυρίως να βρίσκονται στα χέρια των δύο κυβερνήσεων στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Θα αναλύουν επίσης από κοινού τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ, ώστε να συντονίζουν καλύτερα τις πολιτικές σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Melenchon επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι θα «αναστατώσει τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς θα τους δώσει την ιδέα ότι όλα διοικούνται από δύο χώρες». (Claire Stam, EURACTIV.de)

Περίπου 20 εταιρείες θα πληρώσουν το γαλλικό φόρο GAFA: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Les Echos, 26 εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν το νέο ψηφιακό φόρο GAFA που εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που επηρεάζονται από το φόρο 3% επί των εσόδων, είναι αμερικανικές, όπως η Google, το Facebook και η Amazon. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς είναι και εταιρείες της ΕΕ, όπως ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Axel Springer και η γαλλική διαφημιστική Criteo. Ο γαλλικός φόρος στοχεύει σε ηλεκτρονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία με συνολικά έσοδα 750 εκατομμυρίων ευρώ και άνω και εισοδήματα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στη γαλλική αγορά.

Ο γαλλικός στρατός αναλαμβάνει δράση: Μετά τις τελευταίες βίαιες ταραχές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 18ου γύρου των διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων», ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες θα μετατεθούν κατά μήκος ολόκληρης της χώρας προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας κατά τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο. (EURACTIV.fr)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο αγωγός EastMed: η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συναντήθηκαν στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ και συμφώνησαν να προωθήσουν τον αγωγό EastMed, έναν αγωγό σχεδιασμένο για τη μεταφορά υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι τρεις χώρες απολαμβάνουν αμερικανική υποστήριξη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμμετείχε επίσης στη συνάντηση. «Η ενέργεια θα είναι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι προστατευμένο από τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω του βάθος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο σωλήνας.

Υπάρχει όμως και πολιτικό μήνυμα για την Άγκυρα: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», διαβεβαιώνει μια κοινή δήλωση. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

H Πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι η ευθύνη για την χαώδης κατάσταση στις διαπραγματεύσεις του Brexit, ανήκει στους βουλευτές.

Είπε ότι «ήταν καιρός» να σημειώσουν πρόοδο, αντί να καταπνίγουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η καθυστέρηση, ανέφερε η May, συνιστά «βαθιά προσωπική λύπη». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε γράψει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Donald Tusk, ζητώντας επέκταση στο Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σε απάντηση, ο Τουσκ δήλωσε ότι θεωρούσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια σύντομη παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία της May θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία είναι μια επιβάρυνση; Η Roza Thun, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας (EPP), δήλωσε ότι υπό τη διακυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR), η Πολωνία είχε καταστεί «βάρος» για την Ευρώπη, καθώς διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετέχει στα κόστη. Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, μια νεοσυσταθείσα συμμαχία μεταξύ πολωνικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενέπνευσε άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο λαϊκισμό. Τα κυβερνητικά μέσα κατέκριναν σκληρά τις δηλώσεις της.

Καθαρότερος αέρας; Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, η Πολωνία μπορεί να κερδίσει 8 δισ. Ευρώ για την καταπολέμηση της μολυσμένης ατμόσφαιρας στο νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027. Ωστόσο, υπάρχει ένας όρος: το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καθαρός αέρας» πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλαγές. Η Επιτροπή λέει ότι είναι αναποτελεσματικό, αδιαφανές και βαθιά επηρεασμένο από τη γραφειοκρατία. (EURACTIV.pl)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ισπανική ακροδεξιά ενώνει τις δυνάμεις της με την Πολωνική PiS: Ο ηγέτης της ισπανικής ακροδεξιάς Vox, Santiago Abascal, ταξίδεψε στην Πολωνία την Τετάρτη (20 Μαρτίου) προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη του PiS Jaroslaw Kaczynski. «Σφυρηλατούμε συμμαχίες προκειμένου να οικοδομήσουμε τη μόνη δυνατή Ευρώπη, με σεβασμό των εθνών της και των χριστιανικών ριζών», δήλωσε ο Abascal. Η Vox είπε ότι και τα δύο μέρη αντιτίθενται σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη που «ο Macron προσπαθεί να εφαρμόσει».

Η Vox δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποια ομάδα θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συνεργάστηκαν στενά με την αντιπροσωπεία του ECR στην Πολωνία. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Απαγωγή λόγω μεταναστευτικού: Την Τετάρτη 51 παιδιά τέθηκαν υπό την ομηρία του οδηγού του σχολικού τους λεωφορείου, ο οποίος επίσης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πυρπολήσει το όχημα. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά 12 παιδιά και δύο ενήλικες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για θεραπεία λόγω εισπνοής καπνού.

Ο απαγωγέας ήταν ένας 47χρονος Ιταλός με καταγωγή από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, η απαγωγή και η απόπειρα μαζικής δολοφονίας ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του Luigi Di Maio και του Matteo Salvini.

Δωροδοκίες Πέντε Αστέρων: Ένα σκάνδαλο διαφθοράς έχει κλονίσει το κυρίαρχο κίνημα πέντε αστέρων, καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης, Μαρτσέλο ντε Βίτο, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για υποτιθέμενη δωροδοκία. Ο Di Maio ανακοίνωσε την απέλαση του De Vito από το κόμμα αμέσως μετά τη σύλληψη. Το σκάνδαλο σχετίζεται με το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου αθλητικού γηπέδου και ο De Vito φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν κατασκευαστή προκειμένου να βοηθήσει να προχωρήσει το σχέδιο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΠΡΑΓΑ

40 κόμματα στις ευρωεκλογές: ​​Σαράντα κόμματα από την Τσεχία έχουν εγγραφεί στις ευρωεκλογές. Εννέα από αυτά είναι κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ δύο είναι νέα κινήματα που διαμορφώνονται από σημερινούς βουλευτές του ΕΚ. Στη λίστα, υπάρχουν επίσης αρκετά αντιευρωπαϊκά γκρουπ πολιτικών ομάδων, όπως ο συνασπισμός της Λογικής και Εθνικής Δημοκρατίας, με συνθήματα όπως το «Τερματίστε τη Μετανάστευση» και «Δεν θέλουμε το Ευρώ». (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τις άμεσες ενισχύσεις: η Ρουμανία δεν μπορεί να αποδεχθεί το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων στη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, διότι θα επηρεάσει τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο υπουργός Γεωργίας, Daniel Botanoiu, δήλωσε ότι η Ρουμανία υποστήριζε την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες και τη μελλοντική απλοποίηση της πολιτικής.

Οι ρουμανικές αρχές συμφωνούν με την Επιτροπή στη διατήρηση και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ και την υποστήριξη των νέων γεωργών και θέλουν περισσότερα κεφάλαια για έρευνα και καινοτομία. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Συνασπισμός για τις ευρωεκλογές: Το κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας GERB και η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες συνδέονται με τη κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ), θα ενταχθούν σε συνασπισμό στις επικείμενες ευρωεκλογές. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, έστειλε επιστολή σε όλα τα βουλγαρικά μέλη του ΕΛΚ (GERB, Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία, Βουλγαρία για το Κίνημα των Πολιτών), προτρέποντάς τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία απέρριψαν την πρόσκληση λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα ενεργεί ενάντια στις αξίες του ΕΛΚ. (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η αναγνώριση του Κοσόβου στον αέρα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Miro Cerar δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​δεν θα αποσύρει την αναγνώρισή της για το Κοσσυφοπέδιο, όπως εξέφρασαν πρόσφατα ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι η επέκταση του Brexit μέχρι τις εκλογές της ΕΕ είναι λογική, αλλά ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Σερβία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μόνο τέσσερα κόμματα περνούν το όριο του 5%: Σύμφωνα με δημοσκόπηση, 27,8% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα HDZ (EPP). Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση παίρνει το 11%, η λαϊκιστική Ανθρώπινη Ασπίδα 10,6% και η εθνικιστική Most 6,4%.

20 εκατ. Ευρώ για κτίρια εξοικονόμησης ενέργειας: Στην Osijek, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση 19 σχολείων, ενώ για άλλα 23 δημόσια κτήρια τα έργα έχουν ξεκινήσει. Το σύνολο του έργου ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από επιχορηγήσεις της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η ετυμηγορία για τον Karadžić εντείνει τις διαιρέσεις: Το δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε να αυξήσει τη ποινή γενοκτονίας για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, σέρβο ηγέτη από τον πόλεμο του 1992-1995, σε φυλάκιση εφ’ όρου ζωής. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος της Σερβίας στην προεδρία της Β-Ε, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «κυνική και αλαζονική» και πρόσθεσε ότι «η συμφιλίωση είναι σχεδόν αδύνατη». Ο Šefik Džaferović, εκπρόσωπος της βοσνιακής προεδρίας, δήλωσε ότι «ένας εγκληματίας πολέμου πήρε την τιμωρία που του άξιζε». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι κάτοικοι του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχισμένοι στην περιοχή: Οι πολίτες του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχείς στην περιοχή και η 46η πιο ευτυχισμένη ομάδα στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία τοποθετεί τη 70η, το Μαυροβούνιο 73η, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 78η, η Βόρεια Μακεδονία 84η και η Αλβανία 107η. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Sam Morgan]

X