The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV Croatia]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυτός που ήρθε σε ρήξη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και πρέπει να σταματήσει να εμπλέκεται στην πολιτική του κόμματος, δήλωσε στην EURACTIV Κροατία ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

«Αν διαβάσετε τον ευρωπαϊκό Τύπο, υπάρχει μόνο η επίθεση του Orbán που επιτίθεται στον Juncker. Και στην πραγματικότητα, ο Juncker ήταν αυτός που ξεκίνησε τη σύγκρουση. Ως πρόεδρος της Επιτροπής, δεν πρέπει, κατά την άποψή μου, να παρεμβαίνει στην πολιτική του κόμματος», δήλωσε ο Janez Janša, τώρα ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο Janša είναι στενός σύμμαχος του Orbán και τα κόμματά τους είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπως και ο Juncker.

Το ΕΛΚ θα αποφασίσει στις 20 Μαρτίου, κατόπιν αιτήματος 13 μελών του κόμματος, εάν θα απελάσει το κόμμα Fidesz του Orbán ή όχι μετά από αντι-κοινοτική εκστρατεία εναντίον του Juncker εκ μέρους του Ούγγρου πρωθυπουργού. Σε επιστολή του την Πέμπτη (14 Μαρτίου), ο Orbán ζήτησε συγνώμη για τον χαρακτηρισμό «χρήσιμους ηλίθιοι» για τα 13 αυτά μέλη του κόμματος.

Η SDS έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει την εκδίωξη του Fidesz.

«Οι μεγάλες πολιτικές συνομοσπονδίες όπως το ΕΛΚ πρέπει να μπορούν να ζουν με διαφορές αλλά διαφορετικά δεν θα επιβιώσουν», δήλωσε.

«Νομίζω ότι το EPP χρειάζεται τους χριστιανούς σοσιαλιστές από το Λουξεμβούργο καθώς και τον Fidesz από την Ουγγαρία επειδή είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ισχυρός και επιρροής. Θα ήταν μεγάλη απώλεια να διασπαστεί το ΕΛΚ».

Ο ίδιος αποκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν «μπαλόνι που φουσκώσει», αλλά επαίνεσε τη νέα επικεφαλής της CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (EPP), λέγοντας ότι είχε ανακοινώσει το όραμα της ΕΕ, κάτι που η Angela Merkel δεν έκανε ποτέ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Βρετανία θέλει την αναστολή της Brexit: Οι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων επέλεξαν να υποστηρίξουν την επιλογή της καθυστέρησης της Brexit την Πέμπτη το βράδυ, με 413 ψήφους έναντι 202. Πλέον είναι μάλλον απίθανο το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αν και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός May πρότεινε ότι η ημερομηνία αναχώρησης θα μπορούσε να παραταθεί κατά τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι βουλευτές θα υποστηρίξουν τη συμφωνία της, όταν θα τεθεί προς ψηφοφορία για τρίτη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ κατά την περίοδο των ευρωεκλογών του Μαΐου, θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΣΟΦΙΑ

Αζέρικο αέριο: Μετά το 2020, το Αζερικό αέριο θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού.

Ο Μπόρισοφ αναμένει ότι φέτος η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) θα αρχίσει να επενδύει στο βουλγαρικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου με δύο στόχους: καθαρό αέρα και ανταγωνιστικότητα.

Πτώση των αιτούντων άσυλο: Το 2018, 2.465 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά ζήτησαν διεθνή προστασία στη Βουλγαρία, σημειώνοντας μείωση κατά 29% σε σύγκριση με το 2017 (3.470), σύμφωνα με την Eurostat. Αφγανιστάν (43%), Ιρακινοί (25%) και Σύροι (20%) εξακολουθούν να είναι οι κύριες εθνικότητες που ζητούν άσυλο στη Βουλγαρία. (Εταίρος του EURACTIV Dnevnik.bg)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Λιγότερη ανάπτυξη το 2019: Το Ινστιτούτο ifo, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά think-tanks της Γερμανίας, έχει μειώσει στις προβλέψεις του την γερμανική ανάπτυξη για το 2019 από 1,1% σε 0,6%, αλλά αύξησε το ποσοστό ανάπτυξης για το 2020 από 1,6% σε 1,8%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων συνεχίζει να αυξάνεται, από 44,8 εκατομμύρια πέρυσι σε 45,2 εκατομμύρια φέτος και 45,5 εκατομμύρια το επόμενο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί από 5,2% σε 4,9 και 4,7% αντιστοίχως. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η μεγάλη εθνική συζήτηση τελειώνει: Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των 10.600 συναντήσεων για τη «Μεγάλη Εθνική Συζήτηση» που διοργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση και το Elysée. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε 11 συναντήσεις προκειμένου να πείσει τους πολίτες για τις πολιτικές του, καθώς τα κίτρινα γιλέκα βρίσκονται ακόμα στους δρόμους. Τα αποτελέσματα της συζήτησης θα πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, αλλά ο Πρόεδρος έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει το ένα τρίτο των θετικών απόψεων μεταξύ των Γάλλων. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Νέα ετικέτα «Made in Italy»: ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη διαφύλαξη των ιταλικών σημάτων με πάνω από 50 χρόνια ιστορίας, καταθέτοντας έναν κατάλογο με τις «προστατευμένες» ετικέτες Made in Italy. Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί επίσης στην αποφυγή της μετεγκατάστασης της παραγωγής εκτός της Ιταλίας. «Αν θέλετε να πουλήσετε προϊόντα με ιταλική ετικέτα, θα πρέπει να τα παράγετε στην Ιταλία», δήλωσε ο Σαλβίνι. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Κράτος δικαίου και ευρωπαϊκά κονδύλια: ​​Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Jacek Czaputowicz παρουσίασε μια ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι για την πολωνική οικονομία, η ένταξη στην ΕΕ υπήρξε την πλατφόρμα, η οποία διευκόλυνε τον «εκσυγχρονισμό», αλλά πρόσθεσε ότι «η απαίτηση για χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων βάσει της εκτίμησης του κράτους δικαίου είναι απαράδεκτη».

Ανακοίνωσε επίσης ότι την 1η Μαΐου, 10 κράτη μέλη θα συναντηθούν στη Βαρσοβία για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης. (Lukasz Gadzala, EURACTIV.pl)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Καταλανική δίκη: Ο Josep Lluís Trapero, πρώην επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας («mossos»), προχώρησε σε μια εκρηκτική κατάθεση χθες. Μολονότι θεωρήθηκε καθοριστικός για την αποσχιστική ατζέντα του Carles Puigdemont, ειδικά κατά τη διάρκεια του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, είπε ότι οι «mossos» διαφωνούσαν με τους ηγέτες που τίθενται υπέρ της ανεξαρτησίας και τους προέτρεψαν να συμμορφωθούν με το νόμο. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Επιχειρηματίας κατηγορείται  για την παραγγελία δολοφονίας του Jan Kuciak: Η ειδική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματίας Marian Kočner κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Kuciak δολοφονήθηκε στο σπίτι του μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Martina Kušnírová. Ο Kočner κρατείται ήδη για άλλες κατηγορίες. Ο Kuciak είχε γράψει σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του Kočner και ο ίδιος έχει καταγραφεί να απειλεί τον Kuciak πριν από τη δολοφονία. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Μια ευπρόσδεκτη απόφαση: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας στην τρέχουσα διαμάχη της με την Πολωνία. Η Επιτροπή μήνυσε την Πράγα για την μη ανάκτηση 20.000 τόνων ενός μείγματος που εξήχθη στην Πολωνία το οποίο χαρακτηρίστηκε από την Πολωνία ως επικίνδυνα απόβλητα, αλλά οι Τσέχοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μίγμα καυσίμων. Η Επιτροπή δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η Πράγα παραβίασε τους κοινοτικούς κανόνες για τη μεταφορά αποβλήτων. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το PNL θέλει 10 ευρωβουλευτές: Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL / EPP), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Ρουμανία, έχει ως στόχο να εκλέξει δέκα βουλευτές στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Το EURACTIV Ρουμανίας ανέφερε πρόσφατα ότι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Rares Bogdan βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Κροατία η γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων: Ο Dr. Robert Klinke, πρέσβης της Γερμανίας στην Κροατία, δήλωσε ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η Κροατία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η Κροατία πρέπει να ενεργήσει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ενθαρρύνοντας την ενότητα και το κράτος δικαίου σε όλα τα επίπεδα.

Παραγωγή μαριχουάνας: Ο Davor Bernardić, αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, πρότεινε την απελευθέρωση της ελεγχόμενης από το κράτος παραγωγής μαριχουάνας ως μέσου για την επίτευξη ανάπτυξης. «Ανοίγει ο χώρος για να γίνουμε ηγέτης της ΕΕ στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, την παραγωγή κάνναβης», δήλωσε ο Bernardić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Εκπαίδευση κατά των ναρκωτικών: Ο υπουργός Υγείας Zlatibor Lončar δήλωσε ότι το 2018, 3.9 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν και 1.300 άτομα συνελήφθησαν για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Ο κ. Lončar δήλωσε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά στη Βιέννη ότι το Βελιγράδι ίδρυσε μια Υπουργική Επιτροπή για την Πρόληψη της Χρήσης Ναρκωτικών στα Σχολεία, η οποία διοργάνωσε εκπαιδευτικά εργαστήρια για περισσότερους από 30.000 μαθητές και 5.500 καθηγητές. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

X