The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

O Hitler και o Mussolini στο Μόναχο, Γερμανία, 18 Ιουνίου, 1940 [Shutterstock]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΡΩΜΗ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον απροσδόκητο έπαινο του για τον Ιταλό φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι.

«Ο Μουσολίνι, μέχρι να κυρήξει τον πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθώντας τον Χίτλερ, μέχρι να γίνει υποστηρικτής των φυλετικών νόμων, εκτός από τη δραματική ιστορία του Matteotti, έκανε θετικά πράγματα για την δημιουργία υποδομών στη χώρα μας. Από την άποψη των συγκεκριμένων γεγονότων, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν έχει επιτύχει τίποτα», δήλωσε ο Tajani στο Radio 24. (Georgi Gotev, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η Ιταλία ολοένα και πιο κοντά στην Κίνα: Σύμφωνα με τον Ιταλό γερουσιαστή Lucio Malan, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα από την ενισχυμένη συνεργασία με την Κίνα έχουν ήδη τονιστεί στην ετήσια έκθεση εθνικής ασφάλειας: απειλές στον κυβερνοχώρο και πιθανός «αποικισμός» μέσω της διείσδυσης των τομέων της γνώσης και της βιομηχανίας. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σκάνδαλο με τις ανθρωπιστικές βίζες: Βελγική κυβερνητική έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη συλλογικών διαδικασιών για την έκδοση ανθρωπιστικής βίζας σε Σύρους χριστιανούς από τον πρώην υφυπουργό για θέματα Μετανάστευσης, Theo Francken (N-VA).

Οι Βέλγοι βουλευτές, με εξαίρεση το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, καταδίκασαν ομόφωνα το «σύστημα Francken», το οποίο λένε ότι επέτρεψε το άνοιγμα ενός αδιαφανούς μεταναστευτικού καναλιού. Παρακάμπτοντας τη διοίκηση, οι διαδικασίες αυτές θεσπίστηκαν χωρίς να διεξαχθούν οι συνήθεις έλεγχοι ταυτότητας, αναφέρει η έκθεση.

Συνολικά, η διαδικασία αφορά 1.502 άτομα: σε 1.150 χορηγήθηκε άσυλο ή βρίσκονται σε καλό δρόμο για να το αποκτήσουν. Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα 121 άτομα απέκτησαν βίζα αλλά ποτέ δεν ζήτησαν άσυλο και η κυβέρνηση έχει χάσει τα ίχνη τους.

Μη ελκυστικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: Περίπου 275 τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα μετατοπίσουν όλες ή ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη ώστε να προετοιμαστούν για το Brexit, σύμφωνα με νέα έκθεση. Ωστόσο, ενώ το Δουβλίνο είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευνοημένος επί του θέματος με 100 μετεγκαταστάσεις -αρκετά μπροστά από το Λουξεμβούργο (60), το Παρίσι (41), τη Φρανκφούρτη (40) και το Άμστερνταμ (32), οι Βρυξέλλες κατάφεραν να προσελκύσουν μόλις εννέα επιχειρήσεις. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Δεν υπάρχει συμφωνία – Δεν υπάρχει τρόπος: Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, με μικρή πλειοψηφία. Ωστόσο, η απόφαση δεν είναι νομικά δεσμευτική και η προεπιλεγμένη θέση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, παραμένει η έξοδος του ΗΒ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ξανά την Πέμπτη για την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι Πράσινοι ζητούν 110 δισ. ευρώ προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη: Σε έγγραφο που είδε ο εταίρος της EURACTIV, Der Tagesspiegel, και που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη Bundestag, οι Πράσινοι ζητούν έναν μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο τουλάχιστον 1% για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Αυτό θα σήμαινε 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, οι Πράσινοι κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μόνο την ευρωζώνη για τον υπολογισμό και όχι το ΑΕΠ της Ευρώπης, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα ανερχόταν σε 110 δισ. Ευρώ. Αυτό που αναφέρεται ως κοινό ΑΕΠ δεν είναι σαφές στο έγγραφο, προσθέτει η εφημερίδα. (EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Νόμος περί whistleblowers στη Γαλλία: Μετά από συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία έχει αλλάξει γνώμη και έχει ανακοινώσει την υποστήριξή της στην οδηγία της ΕΕ για τους whistleblowers. Αλλά η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τον δικό της νόμο, το λεγόμενο Sapin II. Η οδηγία της ΕΕ επιτρέπει στους καταγγέλλοντες να επιλέξουν όποιο κανάλι θέλουν προκειμένου να διαδώσουν νέα, ενώ ο γαλλικός νόμος είναι πολύ αυστηρότερος.

Παρίσι εναντίον ΕΛΚ για το Στρασβούργο: Οι ευρωβουλευτές, οι τοπικοί πολιτικοί και η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την επικριτική θέση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) αναφορικά με το Στρασβούργο ως έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, το EPP, το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ιδέα. (EURACTIV.fr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Διατήρηση της ειρήνης: Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποσπάσει 170 στρατιώτες στο Λίβανο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής της UNIFIL. Η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε να επικεντρωθεί στη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Περισσότερο κακό παρά καλό: Σύμφωνα με το πολωνικό Οικονομικό Ιδρυμα, οργανισμό που συνδέεται με το γραφείο του πρωθυπουργού, ένα σκληρό Brexit θα κοστίσει στην Πολωνία 46.500 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου ή το 0.3% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Οι πιο ευάλωτοι τομείς περιλαμβάνουν τη γεωργία και την επεξεργασία τροφίμων, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. (EURACTIV.pl)

 

ΑΘΗΝΑ

Επισήμως αριστερή Προοδευτική Συμμαχία: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με την επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ακροατήριό του στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, συμπεριλαμβάνοντας υποψηφίους που δεν είναι μέλη του κόμματος.

Ο τουρισμός πάει καλά: Κατά 6,9% αυξήθηκε ο τουρισμός στην Ελλάδα πέρυσι, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και το 25% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η Ελλάδα ενάντια στην αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας: Τα κύρια ελληνικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν κατά ψηφίσματος για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. Ωστόσο, η είδηση δεν προβλήθηκε εκτενώς στα ελληνικά μέσα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Επιδότηση στην ηλεκτροκίνηση: Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο δράσης για την ηλεκτροκίνηση. «Η Σλοβακία είναι μια υπερδύναμη στην αυτοκίνηση. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια τάση στον τομέα των μεταφορών και αν θέλουμε να παραμείνουμε ηγέτες στον τομέα, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Peter Žiga.

Το σχέδιο προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων ηλεκτρικών οχημάτων, 1 εκατ. Ευρώ για τις τοπικές αρχές για την κατασκευή της αναγκαίας υποδομής και 30.000 ευρώ για ενημερωτική εκστρατεία. (Pavol Szalai, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ο Babiš υποστηρίζει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit: Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Andrej Babiš, θα πρέπει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Αυτό πρότεινε στη Τερέζα Μέι σε πρόσφατο τηλεφώνημα. «Της είπα ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι πεπεισμένος ότι αξίζει να ζητήσουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Babiš στο Twitter. Αλλά παραδέχθηκε επίσης ότι η ίδια αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συμβουλή του.

Ψηφιακός φόρος στην Τσεχία: Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεν συμφώνησαν σχετικά με τον ψηφιακό φόρο για τις εταιρείες στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να έχει τη δική της νομοθεσία. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Alena Schillerová. Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV.cz, Aktuálně.cz, ανέφερε επίσης ότι η ίδια δήλωσε ότι η ιδέα μιας παγκόσμιας φορολογίας θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Κοινοβούλιο απορρίπτει επανεξέταση του προϋπολογισμού: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας απέρριψε το αίτημα του προέδρου Klaus Iohannis για αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός αποστέλλεται πίσω στον πρόεδρο, ο οποίος είναι αναγκασμένος νομικά να τον υπογράψει.

Η Ρωσία θα επωφεληθεί από τη διαφθορά: Εάν η Ρουμανία δεν αντιμετωπίσει σωστά τη διαφθορά, θα δώσει σε άλλους παράγοντες που επιθυμούν να βλάψουν τη χώρα, όπως η Ρωσία, την ευκαιρία να κερδίσουν και να διαιρέσουν τη ρουμανική κοινωνία, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βουκουρέστι Hans Klemm σε συνέντευξη του στο Radio Free Europe. Ο πρέσβης μίλησε επίσης για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την υποστήριξή του για την υποψηφιότητα της Laura Codruta Kövesi για τη θέση του γενικού εισαγγελέα. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Νέες μητέρες: Το 2017, το μεγαλύτερο ποσοστό των γεννήσεων πρώτου παιδιού από έφηβες μητέρες (κάτω των 20 ετών) καταγράφηκε στη Βουλγαρία (13,8%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η χαμηλότερη μέση ηλικία για τον πρώτο τοκετό στην ΕΕ καταγράφηκε επίσης στη Βουλγαρία (26,1 έτη). Οι γεννήσεις τρίτων παιδιών αντιπροσώπευαν το 7,9% του συνόλου, το χαμηλότερο στην ΕΕ. (Dnevnik.bg)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Παράταση του Brexit: Η Κροατία είναι ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της προθεσμίας για το Brexit, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Ο ίδιος βλέπει δύο σενάρια: μια συντομότερη προθεσμία που θα δώσει μια τελική ευκαιρία για ένα κανονικό Brexit μέχρι την 1η Ιουλίου το αργότερο, ή μια μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμία, η οποία θα μπορούσε να εγείρει ορισμένα θέματα όπως οι ευρωεκλογές. Ο Plenković θα προτιμούσε μια συντομότερη προθεσμία.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Το HDZ BiH αρνήθηκε να καταδικάσει Σέρβους σοβινιστές: Σε συνεδρίαση της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε, το ηγετικό Κροατικό κόμμα (HDZ BiH) ψήφισε κατά της καταδίκης συγκέντρωσης σέρβων σοβινιστών και ρατσιστών (κίνημα Chetnik). Όλοι οι εκπρόσωποι των σερβικών κομμάτων ψήφισαν επίσης κατά. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Ισπανία επιμένει στη μη αναγνώριση του Κοσόβου: Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell είπε ότι η Μαδρίτη δεν έχει αλλάξει τη θέση της για το Κόσοβο. Πρόσθεσε ότι μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου. Η Ισπανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić, η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και αντιτίθεται στις προσπάθειες διεθνοποίησης του καταλανικού ζητήματος. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Quim Torra αρνήθηκε να αποσύρει από τα επίσημα κτίρια τις κίτρινες κορδέλες και τις σημαίες estelades, και τα δύο σύμβολα του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο αυτονομιστής ηγέτης δεν σεβάστηκε την προθεσμία των 48 ωρών που εξέδωσε το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο προκειμένου να συμμορφωθεί με την εντολή που ζήτησε το Ciudadanos, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Καταλονία.

Ο Torra κατηγόρησε την εκλογική αρχή για μεροληψία και δήλωσε ότι υπερασπίζεται την «ελευθερία έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων» αναφορικά με την εμφάνιση των συγκεκριμένων συμβόλων.

Η Ισπανία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές στις 28 Απριλίου και η Καταλονία θα είναι το βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Η χώρα θα διεξαγάγει επίσης τοπικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου (Jorge Valero, EURACTIV.com).

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος και Sam Morgan]

X