The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν τη σύγκλιση μεταξύ των «προοδευτικών» υποψηφίων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρωβουλευτές από το κέντρο και την αριστερά έστειλαν επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους, τα αριστερά κόμματα και τους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας τους να προσεγγίσουν την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ισόβια κάθειρξη: ο Mehdi Nemmouche, ο Γάλλος τζιχαντιστής που δολοφόνησε τέσσερα άτομα στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2014, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Πριν από την επίθεση, είχε περάσει ένα χρόνο με την ISIS στη Συρία. Ο Nacer Bendrer, ο άνθρωπος που τον βοήθησε να προγραμματίσει την επίθεση και την προμήθεια όπλων, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Brexit drama: Σε ταξίδι-αστραπή στο Στρασβούργο, η Theresa May συμμετείχε σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Juncker και τον διαπραγματευτή της EU για το Brexit, Michel Barnier, λίγες ώρες πριν πριν από τη σημερινή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αναφορικά με το τελικό σχέδιο για το Brexit.

Η May και ο Juncker ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις σχετικά για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ενώ ο Juncker υπενθύμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου σε περίπτωση καθυστέρησης.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΑΚΚ-Μέρκελ στην ίδια γραμμή: ​​Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα (11 Μαρτίου) ότι οι προτάσεις της ηγέτιδος του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, ήταν μια «πολύ καλή ιδέα για το μέλλον» και μια «σαφή πυξίδα» για το κόμμα και τις ευρωεκλογές.

Εμπόριο όπλων: Αρκετοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) δήλωσαν τη Δευτέρα (11 Μαρτίου) ότι η κοινοβουλευτική τους ομάδα πρέπει να υποστηρίξει την οριστική απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία. Η κίνηση θα φέρει την ομάδα του SPD σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μάας (επίσης SPD), ο οποίος πρόσφατα μίλησε υπέρ της ομαλοποίησης της τρέχουσας απαγόρευσης των εξαγωγών ως προϋπόθεση για την επίτευξη ειρηνευτικής διαδικασίας στην Υεμένη. Μια μελέτη που εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης έδειξε ότι η Γερμανία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 13%. Από το 2014 έως το 2018, το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων ήταν 6,4%, έναντι 6,1% μεταξύ του 2009 και του 2013. Τα υποβρύχια ήταν τα γερμανικά όπλα με τις καλύτερες πωλήσεις. (EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Στοπ στις συνθήκες: Ο Jean-Luc Melenchon, αρχηγός του αριστερού κόμματος France Insoumise, ξεκίνησε τη Δευτέρα την προεκλογική του εκστρατεία στην ΕΕ ανακυκλώνοντας το σύνθημα «Είναι η οικονομία, ηλίθιε». Ζήτησε την έξοδο από τη συνθήκη της ΕΕ και την αναστροφή των οικονομικών πολιτικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες της ΕΕ είναι οργανωμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν μια μόνιμη «χρηματοδοτική γιορτή» και επιφέρουν μονάχα οικολογική και κοινωνική δυστυχία. Στις δημοσκοπήσεις, ο ίδιος λαμβάνει το 7% των ψήφων σε σύγκριση με το 20% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Δυσαρεστημένοι βιοκαλλιεργητές: Η γαλλική ένωση βιολογικής γεωργίας είναι δυσαρεστημένη με κυβερνητικό σχέδιο που προωθεί τη μείωση των επιδοτήσεων από πέντε σε τρία χρόνια για τους αγρότες που στρέφονται σε πράσινες μεθόδους. «Εάν κάποιος μπορεί να αντέξει τρία χρόνια, είναι σε καλό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Didier Guillaume την περασμένη εβδομάδα. (EURACTIV.fr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Επιχειρήσεις: Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Aleo.com, η Πολωνία βρίσκεται πίσω σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η χώρα βρέθηκε 23η στο σύνολο 30 εξετασθέντων κρατών. Συγκεκριμένα, η Βαρσοβία επέδειξε ανεπαρκή αποτελέσματα αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την εγγραφή των επιχειρήσεων και στη γραφειοκρατία αμέσως μετά τη σύσταση μιας εταιρείας.

Και αν αποσυρθεί ο Tusk; : Σε συνέντευξή του με το πολωνικό μέσο Do Rzeczy, ο ευρωβουλευτής Jacek Saryusz-Wolski, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα πρέπει να παραιτηθεί μετά το πέρας της θητείας του. «Κανονικά, κάποιος της θέσης του δεν διεκδικεί άλλη θέση στις Βρυξέλλες. Πρέπει να αποσυρθεί, όπως έκανε ο προκάτοχός του Herman van Rompuy», ανέφερε ο Saryusz-Wolski. (EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Ο Μπερλουσκόνι είναι (σχεδόν) παντού: Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα είναι ο υποψήφιος της Forza Italia (ΕΛΚ) σε τέσσερις από τις πέντε ιταλικές εκλογικές περιφέρειες για τις επόμενες ευρωεκλογές. Δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, προκειμένου να μην εμποδίζει την επανεκλογή του «Antonio Tajani μας, ο οποίος θεωρείται στην Ευρώπη ως ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

ΑΘΗΝΑ

Εκκρεμή ζητήματα: Στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα διάσωσης, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή τoυ για την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αποφάσισε να αναβάλει την εκταμίευση 1 δις ευρώ και το θέμα θα συζητηθεί στις 5 Απριλίου.

Νέα προσφορά λιγνίτη: Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, η κυβέρνηση ξεκίνησε νέα πρόσκληση για την ιδιωτικοποίηση τεσσάρων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη της ΔΕΗ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ταχεία διαδικασία υιοθετείται πριν από συνεδρίαση του Eurogroup ,προφανώς υπό την πίεση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προειδοποίησε ότι εάν η προσφορά αποτύχει και πάλι, θα είναι λάθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Σλοβακία αρνείται τα χρήματα των ΗΠΑ: Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας (MOD) αρνήθηκε επισήμως την επένδυση ύψους 105 εκατ. Ευρώ στο πρόγραμμα European Deterrence Initiative, το οποίο ξεκίνησε το 2014 από την Ουάσινγκτον προκειμένου να αυξήσει την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη για λόγους ασφαλείας μετά την απόσχιση της Κριμαίας από τη Ρωσία .

Παρόλο που οι πόροι σχεδιάστηκαν για τη βελτίωση της βασικής αεροδιαστημικής υποδομής δύο στρατιωτικών αεροδρομίων, το Σλοβακικό MOD ισχυρίζεται ότι η βοήθεια των ΗΠΑ παρεμβαίνει στην κυριαρχία της Σλοβακίας. «Η Σλοβακία διαθέτει αρκετές δικές της πηγές για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων», δήλωσε ο Andrej Danko, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Είναι τελικά καλό να είσαι στην ΕΕ: Ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλορωσικές του απόψεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Τσέχικο Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «στον σημερινό ασταθή κόσμο είναι καλό να είσαι ενταγμένος στην ΕΕ, που είτε λίγο είτε πολύ αποτελεί μια οικονομική συμμαχία και μέρος μιας στρατιωτικής συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ».

Ο Zeman έκανε τη δήλωση την παραμονή της 20ής επετείου της ένταξης της Τσεχικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, η χώρα γιορτάζει επίσης 15 χρόνια ένταξης στην ΕΕ. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Τηλεοπτικός παρουσιαστής στις ευρωεκλογές: Ο Rares Bogdan, παρουσιαστής του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Realitatea, συμφώνησε να ηγηθεί του καταλόγου του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL/ ΕΡΡ) στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πηγές της EURACTIV Ρουμανίας. Θα τρέξει μαζί με ορισμένους τρέχοντες ευρωβουλευτές, όπως ο Siegfried Muresan, η Adina Valean και ο Daniel Buda. (Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro)

PMP εναντίον Fidesz: Το PMP, κεντροδεξιό κόμμα του πρώην Ρουμάνου προέδρου Traian Basescu, θα ψηφίσει για την απέλαση του Fidesz από το ΕΛΚ. Ο Basescu δήλωσε ότι το ουγγρικό κυβερνών κόμμα δεν σεβάστηκε τις συνθήκες της ΕΕ και αντέκρουσε τις συμφωνίες που είχε κάνει όταν προσχώρησε στην ΕΕ.

 

ΣΟΦΙΑ

Η Βουλγαρία αναζητά πυρηνικούς επενδυτές: Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής ενός στρατηγικού επενδυτή για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε. Η Υπουργός Ενέργειας, Temenuzhka Petkova, δήλωσε ότι τέσσερις εταιρείες είχαν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το έργο: η CNNC από την Κίνα, η Framatome από τη Γαλλία, η Hydro & Nuclear Power από την Κορέα και η αμερικανική εταιρεία General Electric.

Πρόσφατα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να ολοκληρωθεί το έργο του πυρηνικού σταθμού Belene χωρίς τη (ρωσική κρατική εταιρεία) Rosatom». (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Το ΕΛΚ πρέπει να ζήσει με πλουραλισμό: ο Janez Janša, ηγέτης της SDS (EPP), επιβεβαίωσε ρεπροτάζ της EURACTIV.hr που υποδηλώνει ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στην απέλαση του ουγγρικού κόμματος Fidesz από το EPP. «Το ΕΛΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα και τα μεγάλα κόμματα πρέπει να ζουν με διαφορές. Δεν υπάρχει πρόβλημα με αφίσες με τον Jean-Claude Juncker στην Ουγγαρία, πρόκειται για σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική στο ΕΛΚ». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Απόρριψης παραίτησης Υπουργού: η Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πόρων Gabrijela Žalac, η οποία χτύπησε με το αυτοκίνητο της νεαρή κοπέλα καθώς οδηγούσε χωρίς έγκυρη άδεια οδήγησης, υπέβαλε την παράιτηση της, οποία απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Andrej Plenković. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το γεγονός ότι δεν είχε έγκυρη άδεια ήταν μια παράλειψη και ότι η υπουργός «καταδικάστηκε για ποινή πλημμελήματος».

Η θεολογία είναι απαραίτητη μεταξύ των επιστημών: Κατά τον εορτασμό των 350 χρόνων της Καθολικής Θεολογικής Σχολής στο Ζάγκρεμπ, ο Plenković δήλωσε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να αφεθεί στους κανόνες της αγοράς και του κέρδους και ότι η θεολογία έχει μια απαραίτητη θέση μεταξύ άλλων επιστημών. «Δεν υπάρχει επιστημονικός χώρος από τον οποίο να αποκλείεται η θεολογία στο να μελετά την πραγματικότητα», είπε ο ίδιος. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Τελικές συνομιλίες με την ΕΟΕ: Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Rasim Ljajić θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να διεξαγάγει συνομιλίες με την υπουργό Εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης Veronika Nikishina για την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής, τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ήταν τα quotas για εξαγωγές τσιγάρων, ορισμένων τύπων τυριού και κονιάκ. Η ΕΟΕ αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν, ενώ το εμπόριο της Σερβίας με τις χώρες αυτές ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 90% είναι με τη Ρωσία. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Sam Morgan]

X