The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Boyko Borissov's Facebook page]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΣΟΦΙΑ

Ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο. Την επόμενη χρονιά, η Βουλγαρία θα μπορεί να λέει ότι έχει επιτύχει την ανεξαρτησία στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της κατασκευής της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου).

Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι η διαδρομή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και ότι η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να προμηθευτεί ΥΦΑ από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν. Προς το παρόν, η Βουλγαρία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο.

Με τη σύνδεση αερίου από τη βουλγαρική πόλη της Στάρα Ζαγοράς στην ελληνική πόλη της Κομοτηνής, η χώρα θα είναι σε θέση να παραλάβει αζερικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), καθώς και από τον ελληνικό τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η Βουλγαρία έχει σύμβαση να εισάγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου των αναγκών της.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg) / (Dnevnik) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πράσινο φως για άλλα δύο χρόνια: Αφότου ο μεγάλος συνασπισμός των συντηρητικών της Γερμανίας (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) δημοσίευσαν την ενδιάμεση αναθεώρηση τους την περασμένη εβδομάδα, οι πιθανότητες του συνασπισμού να παραμείνει ενωμένος μέχρι το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας το 2021 «έχουν αυξηθεί πολύ», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz (SPD). Την Κυριακή, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν τελικά σε ένα βασικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ένα θέμα το οποίο είχε φέρει σε σύγκρουση τις δύο πλευρές επί μήνες. Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού θα πρέπει να ληφθεί στη διάσκεψη του κόμματος του SPD τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Scholz, ο οποίος έχει υποβάλλει αίτηση για πρόεδρος του SPD.

Η βασική σύνταξη είναι να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, που έχουν συνεισφέρει στο ταμείο συντάξεων για 35 χρόνια, θα λάβουν 10% περισσότερο από ό,τι οι άνθρωποι που εργάζονται για το βασικό εισόδημα. Η νέα συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2021, περιλαμβάνει μια δοκιμασία εισοδήματος και όχι μια δοκιμασία μέσων, στην οποία εξετάζονται τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου. (Florence Schulz | EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρόκειται να μιλήσουν την Τρίτη (12 Νοεμβρίου) το πρωί στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, το οποίο θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια διακυβέρνηση, σε μια εποχή που πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την έντονη θέση του γάλλου ηγέτη στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη γεωπολιτική, η «μέθοδος Μακρόν» αντιμετωπίζει ισχυρή αντίθεση στην ίδια την Ευρώπη.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / ΧΑΓΗ

Χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Έξι άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για τη καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το γραφείο της ολλανδικής Εισαγγελίας, το 2013 και το 2014, τα εν λόγω άτομα είχαν καταθέσει χρήματα σε μαχητές του ISIS ή σε πρόσωπα που συνδέονταν με την οργάνωση στην Τουρκία ή τη Συρία. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι περισσότερα από 130.000 ευρώ σε μετρητά έφτασαν στη Συρία μέσω των υπόπτων, τα οποία χρήματα συλλέχθηκαν από ίδρυμα με σκοπό «την παροχή βοήθειας στα θύματα του πολέμου». Η έρευνα ακολούθησε τη δημοσίευση έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών της Ολλανδίας το 2018. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Farage υποχωρεί. Το κόμμα Brexit δεν θα αμφισβητήσει τις 317 έδρες που κέρδισαν οι Συντηρητικοί το 2017, ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος Nigel Farage. Το κόμμα Brexit είχε προηγουμένως σχέδια να τοποθετήσει υποψηφίους σε περισσότερες από 600 έδρες, αλλά απέσυρε αυτή του την πρόθεση μετά την υποτιθέμενη μετατόπιση του Μπόρις Τζόνσον στο θέμα του Brexit. Ο Farage αναφέρει, αντιθέτως, ότι θα στοχεύσει σε έδρες των Εργατικών.

Ο ηγέτης του κόμματος Brexit δήλωσε τη Δευτέρα (11 Οκτωβρίου) ότι είχε ενθαρρυνθεί από τις υποσχέσεις του Johnson να μην παρατείνει περαιτέρω τη μεταβατική περίοδο πέρα ​​από το σημερινό χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου 2020, καθώς και τη δέσμευση του πρωθυπουργού να επιδιώξει μεγαλύτερη απόκλιση από τους κανόνες της ΕΕ μετά τη λήξη του Brexit.

Από την πλευρά του, ο Johnson εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση, λέγοντας ότι δείχνει ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνει το Brexit, και αυτό είναι η ψήφος υπέρ των Συντηρητικών».

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας υπερδιπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών του στις τέταρτες εθνικές εκλογές της χώρας μέσα σε τέσσερα χρόνια την Κυριακή (10 Νοεμβρίου), γεγονός που οδήγησε σε ένα βαθιά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, κάνοντας έτσι τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες.

 

ΡΩΜΗ

Η Μέρκελ στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, φιλοξένησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για δείπνο εργασίας στη Ρώμη. «Με τη Γερμανία, συχνά μοιραζόμαστε στόχους, μερικές φορές όχι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των διαιρετικών δυνάμεων στην ΕΕ», δήλωσε ο Κόντε. Και οι δύο ηγέτες υπερασπίστηκαν το ΝΑΤΟ ως πυλώνα της διεθνούς πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Conte αντάλλαξε απόψεις με τη Μέρκελ σχετικά με την ξαφνική απόσυρση του γαλλο-ινδικού παραγωγού χάλυβα ArcelorMittal από τη συμφωνία για την ανάληψη του χαλυβουργείου Ilva στο Taranto. Η Ρώμη και το Βερολίνο συμφώνησαν να μοιραστούν τις πιο προηγμένες λύσεις και γνώσεις στον τομέα του χάλυβα, ανέφερε ο Conte. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

16 συμφωνίες με την Κίνα. «Στην Αθήνα, όπως και στη Σανγκάη, διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις μας είναι θερμότερες από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», δήλωσε τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Αθήνα. Οι δύο χώρες θα υπογράψουν 16 συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την επέκταση των επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά καθώς και το άνοιγμα των κινεζικών τραπεζών.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι εταίροι για τη δημιουργία μιας ζώνης, ενός δρόμου. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε εταιρικές σχέσεις σε πολλούς τομείς, ενώ θέλουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο του Πειραιά στη διαμετακόμιση και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη μεταφορική ικανότητα της γραμμής ξηράς προς θάλασσα Κίνας-Ευρώπης», ανέφερε ο Jinping.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε αρκετές χώρες των Βαλκανίων τον περασμένο μήνα σχετικά με τους κινδύνους κινεζικών επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες και κάλεσε τους ηγέτες να λάβουν τις «σωστές αποφάσεις». Είπε επίσης ότι το Πεκίνο μπορεί να προσφύγει σε δωροδοκίες προκειμένου να κερδίσει κάποιες συμφωνίες υποδομής στα Βαλκάνια.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέα πολωνική κυβέρνηση. Την Παρασκευή (8 Νοεμβρίου), ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε τα ονόματα των υπουργών στο νέο γραφείο του, για το οποίο επέλεξε μονάχα τρεις γυναίκες. Ο ηγέτης του PiS, Jarosław Kaczyński δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για την αντιμετώπιση απειλών όπως η παγκόσμια ύφεση.

Θα δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο κλίματος, το οποίο σημαίνει ότι το υπουργείο περιβάλλοντος δεν θα ασχολείται πλέον με ζητήματα σχετικά με τον καθαρό αέρα και την προστασία του κλίματος. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Konrad Szymański θα συνεχίσει τη θητεία του, ωστόσο, όχι μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ως υπουργός επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στην καγκελαρία του Προέδρου. Η κίνηση επικρίθηκε από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του PiS και πλέον ευρωβουλευτή Witold Waszczykowski (ECR), ο οποίος αναρωτιόταν «ποιος υπουργός θα μας εκπροσωπήσει τώρα στην Ευρώπη;». (Karolina Zbytniewska EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ | ΠΡΑΓΑ

Κανόνες για το κράτος δικαίου στα κονδύλια της ΕΕ. «Από πολιτικής απόψεως, αυτή η πρόταση είναι κάτι στο οποίο η Σλοβακία μπορεί να υπολογίζει, καθώς και να στηρίζει», δήλωσε ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην ΕΕ, Peter Javorčík, σύμφωνα με το TASR. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία εγείρουν περισσότερα ζητήματα σχετικά με την πρόταση, αλλά δεν την έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής. «Μέχρι τώρα δεν μιλάμε για κυρώσεις. Κατανοώ ότι αυτή η πρόταση έχει προληπτικό χαρακτήρα, με στόχο να διασφαλίσει ότι η χώρα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, με τις οποίες, φυσικά, η Σλοβακία δεν έχει κανένα θέμα, φυσικά», εξηγεί ο Javorčík.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ δεν μιλούν μεταξύ τους. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι πρωθυπουργοί συναντήθηκαν τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) στην Τσεχική Δημοκρατία για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία αλλά και τα οράματά τους για το μέλλον της ΕΕ. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εργαστεί ως κυβέρνηση συνασπισμού της Ευρώπης, θα πρέπει να συναντιόμαστε πιο συχνά και να συζητάμε θέματα που δεν έχουν θεσπιστεί μόνο από αξιωματούχους», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να είναι μια συζήτηση και όχι μια σειρά δηλώσεων […] Δεν είναι δική μου ιδέα, η καγκελάριος Μέρκελ το πρότεινε στα παρασκήνια της συνόδου κορυφής στο Σίμπιου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με το V4 που μιλάει με μία φωνή, «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μιλούν καν μεταξύ τους».

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι συμφώνησε με τον Μπάμπις ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και να «διαδραματίσει τον ρόλο παγκόσμιου ηγέτη, κάτι που σήμερα δεν ισχύει σε πολλούς τομείς». Εκτίμησε επίσης την πρωτοβουλία του Μπάμπις για την προετοιμασία κοινών προτάσεων προς συζήτηση εκ μέρους των χωρών του Visegrad σχετικά με το μέλλον της ΕΕ.

Μιλώντας για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε: «Είμαστε μάρτυρες κρίσεων διεθνών οργανισμών […] Ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μας εκβιάζει δημοσίως. Το ΝΑΤΟ πρέπει να μάθει πώς να χειρίζεται τέτοια θέματα στο μέλλον».

(Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk, Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Το Jobbik θα ήθελε να εισέλθει στο ΕΛΚ. Ο Márton Gyöngyösi, ο μόνος ευρωβουλευτής από το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν ότι το Jobbik έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία να γίνει λαϊκό κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι και οι αριστεροί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν υπέρ του, αν αυτό σήμαινε να νικηθεί το κόμμα Fidesz του Orbán. Ο Gyöngyösi δήλωσε ότι αν το Fidesz, το οποίο ήδη έχει απομονωθεί στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κόμμα, τότε το Jobbik θα ήθελε να συμμετάσχει. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Προετοιμασίες για το δεύτερο γύρο. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis (ΕΛΚ) θα αντιμετωπίσει την πρώην πρωθυπουργό Viorica Dancila (S&D) στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η Dancila κάλεσε τον Ιωάννη σε δύο εκλογικές συζητήσεις, αλλά ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα προτιμούσε να συναντήσει τους ψηφοφόρους. Ο Ιωάννης έλαβε το 37,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ η Dancila έλαβε το 22,7%. Ο Dan Barna, υποψήφιος της Συμμαχίας USR-PLUS (RE), κατέκτησε την τρίτη θέση με 14,7%. Ο Barna και ο συν-ηγέτης της Συμμαχίας Dacian Ciolos (επικεφαλής της ομάδας Renew στο Ευρωκοινοβούλιο) προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Ιωάννη στον δεύτερο γύρο. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Levica ενισχύθηκε μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, 11,2% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για τη Levica (ριζοσπαστική αριστερά) σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η καθημερινή Delo. Η αύξηση έρχεται μετά την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να γίνει μια «πραγματική αντιπολίτευση». Πρώτο κόμμα με 15,4% εξακολουθεί να είναι το LMŠ (RE) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Marjan Šarec, ενώ για πρώτη φορά ακολουθεί στενά με 15,2% το SDS (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) διοργάνωσαν ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και κάλεσαν τον Šarec να συγκαλέσει συνάντηση των εταίρων του συνασπισμού. Το SD είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής για τη συνέχιση μιας συμφωνίας με το Levica και κέρδισε μόνο το 6% των ψήφων.

Οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές δεν είναι ασφαλείς. Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Σλοβένα διπλωμάτης, Σιμόνα Ντρένικ, ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση -από τις κροατικές μυστικές υπηρεσίες- των συνομιλιών της με πρώην Σλοβένο δικαστή κατά τη διαδικασία διαιτησίας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο σχετικά με τα σύνορα με την Κροατία. «Κάθε παιδί που έχει δει ταινίες James Bond γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλές να επικοινωνεί κανείς μέσω σταθερού τηλεφώνου» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Karl Erjavec. Η Σιμόνα Ντρένικ δήλωσε ότι δεν παραβίασε τους κανόνες περί απορρήτου και επιτέθηκε στην επιτροπή για την πολιτικοποίηση της διαδικασίας. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Συνομιλίες Brexit και MFF. Μιλώντας στο συνέδριο InvestEU που διοργάνωσε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV Κροατίας, Jutarnji list, ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić δήλωσε ότι θα ήταν καλό οι συνομιλίες για το επόμενο ΠδΠ να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κροατίας. «Ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, έτσι ώστε η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει στις αρχές του 2021», πρόσθεσε.

Ο Gert Jan Koopman, γενικός διευθυντής του τμήματος προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το Brexit θα αποτελούσε μεγάλη απώλεια για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για το ΠδΠ και εξήγησε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η πολιτική Συνοχής θα παραμείνει ένα ισχυρό μέσο, αλλά η Κροατία και άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να βασιστούν περισσότερο σε επενδυτικά μέσα όπως το InvestEU. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μίνι Σένγκεν – μέρος ΙΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η πρόταση μιας «Μίνι Σένγκεν» με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ήταν η καλύτερη ιδέα στην περιοχή των Βαλκανίων τα τελευταία 30 χρόνια. Για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, η συνεργασία μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή. (EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

260 πολίτες σε στρατόπεδα στη Συρία. Η Β-Ε θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες της που βρίσκονται σήμερα σε στρατόπεδα στη Συρία και είναι συνδεδεμένοι με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS) να επιστρέψουν. Οι δράστες τρομοκρατικών αδικημάτων θα πρέπει να υποβληθούν σε έρευνες και θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, δήλωσε ο υπουργός ασφαλείας της Β-Ε, Ντράγκαν Μέκτιτς. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X