The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/Juan Carlos Hidalgo]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Ποια χώρα είναι πρωταθλήτρια στις κλοπές αυτοκινήτων; Είναι το Λουξεμβούργο με 328 καταγεγραμμένες κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με την Eurostat. Ακολουθούν η Ελλάδα (269), η Ιταλία (257), η Σουηδία (256), η Γαλλία (247) και η Τσεχία (238).

Τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία και την Εσθονία (και οι δύο από 31), την Κροατία (20), τη Ρουμανία (15) και τη Δανία (4).

Ωστόσο, η Eurostat επεσήμανε ότι κατά την περίοδο 2015 έως 2017 σημειώθηκε μείωση κατά 29% σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2010 (ετήσιος μέσος όρος 983.000). Δείτε τα γραφήματα εδώ.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να «αναγνωρίσουν» ότι οι τρίτες εκλογές δεν θα ήταν αποδεκτές.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι θα πρέπει να δεσμευτούν για την απελευθέρωση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, τις οποίες κέρδισε το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Sánchez, αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Σε μια συνέντευξη με τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RNE την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου), ο Sánchez ζήτησε από τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) και το κεντροδεξιό κόμμα Ciuidadanos (Πολίτες) να διερευνήσουν τη δυνατότητα «τεχνικής αποχής». Εάν κερδίσει το PSOE, θα διευκολύνει τη «μόνη δυνατή κυβέρνηση: ένα εκτελεστικό όργανο του PSOE», πρόσθεσε.

Όλα τα κόμματα κρατούν τα δικά τους μυστικά για το πώς θα ξεκλειδώσουν την κατάσταση μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, κυρίως καθώς πολλές δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα προβάδισμα για το PSOE. Ωστόσο, όπως συνέβη τον Απρίλιο, ίσως να μην καταλήξει να αποκτήσει την πλειοψηφία των 176 εδρών.

Εν τω μεταξύ, ο El País ανέφερε ότι χιλιάδες αξιωματικοί θα εγκατασταθούν σε όλη την Καταλονία την ημέρα των εκλογών για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια.

Η ισπανική εφημερίδα ανέφερε πηγές εξοικειωμένες με τη λειτουργία, λέγοντας ότι μέχρι 2.500 αξιωματικοί της Εθνικής Αστυνομίας και 2.000 μέλη της Πολιτικής Φρουράς θα περιπολούν τους δρόμους για να εμποδίσουν κάθε πράξη βίας αυτή την Κυριακή (10 Νοεμβρίου).

«Οι αρχές θέλουν να αποτρέψουν τυχόν διαταραχές στο δρόμο, όπως εκείνες που ακολούθησαν την πρόσφατη καταδίκη σε φυλάκιση εννέα σεπαρατιστών ηγετών από το Ανώτατο Δικαστήριο για το ρόλο τους στην εξέγερση για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας το 2017», γράφει ο El País.

(EUROEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αυτοπεποίθηση. Σχολιάζοντας την ενδιάμεση ανασκόπηση του μεγάλου συνασπισμού (CDU / CSU και SPD) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου) στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση είχε αποδείξει ότι είναι «ικανή και πρόθυμη να εργαστεί», δήλωσε η καγκελάριος Angela Merkel CDU). Τώρα εναπόκειται στα κόμματα του συνασπισμού να ελέγξουν εάν βλέπουν επαρκή θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία. «Έχουμε ακόμα πολλά μέτρα, πρωτοβουλίες και έργα για το υπόλοιπο της νομοθετικής περιόδου», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert.

Στο έγγραφο, τα ομοσπονδιακά υπουργεία απαριθμούν τα έργα από τη συμφωνία συνασπισμού, τα οποία «είναι ήδη σε ισχύ, με κοινοβουλευτική διαδικασία ή με άλλο τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής» μέχρι τα μέσα της νομοθετικής περιόδου. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των κομμάτων να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο μεγάλο συνασπισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), ειδικότερα, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη συνέχιση του συνασπισμού. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία και η Κίνα θα υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού. Στο Πεκίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσαν στο Πεκίνο την «ισχυρή υποστήριξή τους» για την συμφωνία κλιματικών αλλαγών του Παρισιού, μετά την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

Αφού εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία ήταν «μια μη αναστρέψιμη διαδικασία». «Επειδή όταν η Κίνα, η ΕΕ και η Ρωσία κάνουν μια σταθερή δέσμευση, η μεμονωμένη επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Αυτό οδηγεί μόνο στην περιθωριοποίηση», δήλωσε ο Macron. Οι ηγέτες έκαναν επίσης ένα σχόλιο υπέρ της πολυμέρειας, λέγοντας ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι οδηγούν μόνο σε ηττημένους». (EURACTIV.FR)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κούραση από το σχηματισμό. Οι Φλαμανδοί πολίτες θα προτιμούσαν να ψηφίσουν ξανά σε εκλογές (46,6%) από το να αντιμετωπίσουν μια κίτρινη-μοβ ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, Σοσιαλιστές και N-VA (29,7%) ή ένα πράσινο-πορφυρό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους, Σοσιαλιστές και Πράσινους (23,6%), σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τις «Het Laatste Nieuws» και VTM Nieuws. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) των ερωτηθέντων ανέφεραν επίσης ότι το ενδιαφέρον τους για την πολιτική έχει μειωθεί σημαντικά. Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το βελγικό εκλογικό σύστημα καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς δεν υπάρχει χρονικό όριο που να δεσμεύει τη δημιουργία κυβέρνησης και η διάλυση του κοινοβουλίου απαιτεί πλειοψηφία. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Αναθεώρηση μνημονίου μετανάστευσης. Η ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη επισήμως πρότεινε στις αρχές της Λιβύης να ενημερώσουν το μνημόνιο Ιταλίας-Λιβύης που υπογράφηκε από τον Gentiloni και την προσωρινή κυβέρνηση του al Serraj το 2017. «Η πρόταση έλαβε θετική ανταπόκριση και ο Λίβυος ομόλογός ανακοίνωσε την προθυμία του να αναθεωρήσει το κείμενο», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Luciana Lamorgese ενώπιον του Ιταλικού Κοινοβουλίου.

Το μνημόνιο προοριζόταν να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και κατάφερε να επιτύχει το στόχο αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, αντιμετώπισε κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις για βία κατά των μεταναστών και τις συνθήκες διαβίωσής τους σε στρατόπεδα προσφύγων της Λιβύης. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο υπουργός μετανάστευσης της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε επιστολή στους ομολόγους του στην ΕΕ ζητώντας τους να βοηθήσουν να μοιραστεί το βάρος των 4.000 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά μόνο ένας από αυτούς απάντησε. Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Από τις 11 Νοεμβρίου, οι Πολωνοί πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Andrzej Duda, μαζί με την Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πολωνία, Georgette Mosbacher κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τραπεζική εισφορά. Το κυβερνών κόμμα SMER-SD (PES), υποστηριζόμενο από το κόμμα SNS, προτείνει να διπλασιαστεί σήμερα η εισφορά των τραπεζών κατά 0,2% σε 0,4%. Η εισφορά εισήχθη το 2011 και σήμαινε ως συνεισφορά στον τραπεζικό τομέα σε υποστήριξη για μελλοντικά ψηφίσματα και, τελικά, ώστε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης (το 2015). Εν τω μεταξύ, η εισφορά εξακολουθεί να ισχύει και τα χρηματικά ποσά που εισπράχθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλού.

Η προτεινόμενη αύξηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, δήλωσε ο πρώην ηγέτης της PM και Smer-SD Robert Fico. Πρόσθεσε ότι η κερδοφορία του τραπεζικού τομέα είναι πάνω από το μέσο όρο, συγκρίνοντάς το με το επίπεδο των «ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων». Η κεντρική τράπεζα της Σλοβακίας απάντησε ότι μια αυξημένη εισφορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Καυγάς με την Αυστρία για τα πυρηνικά εργοστάσια. Το τσεχικό Υπουργείο Εμπορίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Νοεμβρίου για να μιλήσει για μια νέα μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην Τσεχία. Η Επιτροπή πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράνομης κρατικής ενίσχυσης για την κατασκευή μιας σχεδιαζόμενης μονάδας στο Dukovany και στο Temelín.

Οι νέες πυρηνικές μονάδες είναι κορυφαίες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Andrej Babiš αλλά η Αυστρία το αντιτίθεται για λόγους ασφαλείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αυστρία ζήτησε πρόσφατα από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να εξετάσει το θέμα. Ο υπουργός Εμπορίου Karel Havlíček δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποσαφηνίσει τα επόμενα βήματα, αλλά τόνισε ότι χωρίς νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έχει αρκετές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2030. (Aneta Zachová EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Μέσα με πολιτική επιρροή. Στη Βουλγαρία, το 81% των πολιτών θεωρεί ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι σημαντικά για τη δημοκρατία. Ωστόσο, το 69% πιστεύει ότι βρίσκονται υπό πολιτική επιρροή, σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος Konrad Adenauer Stiftung Media που επικεντρώθηκε σε δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. (Dnevnik.bg)

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ο δήμαρχος παραιτείται λόγω σκανδάλου με σεξ και ναρκωτικά. Ο Borkai Zsolt, δήμαρχος του Győr που εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο σε ένα γιοτ στην Αδριατική, ανακοίνωσε την παραίτησή του με ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες του Győr την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου). Παρά το σκάνδαλο, ο Borkai, πρώην μέλος του κόμματος Fidesz του Orban, επανεκλέχθηκε στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Το όργιο συνέβη, αλλά το blog που δημοσίευσε τα βίντεο περιέχει μόνο ψευδείς πληροφορίες», είπε. Πρόσθεσε ότι ήταν έπεσε θύμα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης και καλά προετοιμασμένης παγίδας, από την οποία ορισμένοι άνθρωποι (τους οποίους δεν κατονόμασε) ελπίζουν ότι θα επωφεληθούν πολιτικά ή οικονομικά. Είπε επίσης ότι ποτέ δεν πήρε ναρκωτικά, δεν είναι διεφθαρμένος και ποτέ δεν εξαπάτησε την πόλη. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η νέα κυβέρνηση αρχίζει να εργάζεται. Το νέο κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο της Ρουμανίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συνάντησή του την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου), όταν συζήτησε την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης, η οποία σήμερα έχει μειωθεί σε 16 υπουργεία από 24 που ήταν πριν. Επίσης, η κυβέρνηση συζήτησε τις ενισχύσεις για τους ανθρακωρύχους που επλήγησαν από το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων.

Νέα ορισθείσα Επίτροπος. Η κυβέρνηση πρότεινε δύο νέα ονόματα για τη θέση του Επιτρόπου – τους βουλευτές Siegfried Muresan και Adina Valean – και η Ursula von der Leyen επέλεξε την τελευταία. Θα έχει το ίδιο χαρτοφυλάκιο μεταφοράς με τον αρχικό υποψήφιο που προωθήθηκε από την πρώην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Viorica Dăncilă.

Σύμφωνα με πηγές, η von der Leyen επέμεινε στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ των φύλων, παρόλο που η ρουμανική κυβέρνηση προώθησε τον Muresan.

Ωστόσο, οι επικριτές επεσήμαναν ότι η von der Leyen δεν επέμενε να έχει γυναίκα Επίτροπο για τη Γαλλία, της οποίας η νέα επιλογή είναι ο Thierry Breton, που αντικαθιστά την απορριφθείσα υποψήφια Sylvie Goulard, ενώ στην περίπτωση της Ρουμανίας επέμενε να έχει γυναίκα. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Κρίση της κυβέρνησης; Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Levica ανακοίνωσε την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου) ότι η κυβέρνηση αποχώρησε από μια συμφωνία συνεργασίας. «Τώρα είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση», είπε το Levica. Το πρόβλημα ήταν ένας νέος νόμος για τη συμπληρωματική ασφάλιση υγείας, τον οποίο το Levica ήθελε να καταργήσει.

Η κυβέρνηση μειονοτήτων της Σλοβενίας είναι ένας συνασπισμός πέντε κομμάτων: τέσσερις από αυτούς είναι μέλη του RE και ένας είναι σοσιαλιστής (S&D). Το Levica συμφώνησε να υποστηρίξει την κυβέρνηση, αλλά οι εντάσεις ξεκίνησαν την άνοιξη με την μονοετή κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Μarjan Šarec (LMŠ-RE) ελπίζει ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και ότι το Levica θα υποστηρίξει νόμους με τους οποίους συμφωνεί. Ακόμα, άλλα μέλη του συνασπισμού δήλωσαν ότι «το Levica δεν ήταν εποικοδομητικό» και ότι «κανένα κόμμα δεν μπορεί να περιμένει από έναν συνασπισμό να κάνει ό,τι θέλει». Η πραγματική δοκιμασία θα είναι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αυτόν τον μήνα. Αν το Levica αντιταχθεί στον προϋπολογισμό, ο Šarec θα μπορούσε τελικά να μπει σε μπελάδες. Μπορεί να υπολογίζει σε ψήφους από το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα SNS, στο οποίο όμως δε θα βασιστεί προκειμένου να επιβιώσει η φιλελεύθερη- αριστερή κυβέρνησή του. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η κροατική αστυνομία βοηθά τις παράνομες μετανάστριες να γεννήσουν στο δάσος. Μια Ιρακινή έγκυος γυναίκα γέννησε ένα κοριτσάκι στο δάσος κοντά στη Γκλίνα, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια από το Ζάγκρεμπ, μετά την παράνομη είσοδο της στην Κροατία με τον σύζυγό της. Ήταν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης και η αστυνομία την βοήθησε να γεννήσει στον χώρο μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Ο σύζυγος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση ασύλου επίσημα.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η μισή κοινότητα των LGBT+ βιώνει βία. Ένα στα δύο μέλη της κοινότητας των LGBT+ στη Σερβία έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται προστατευμένοι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Οι συχνότερες μορφές διακρίσεων είναι η ταπείνωση, η έλλειψη σεβασμού, η μη αποδοχή διαφορών, η ψυχολογική και η σωματική βία. (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X