The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/MADOKA IKEGAMI]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΡΑΓΑ. Ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV.cz, Aktuálně.cz, ανέφερε ότι η κινεζική πρεσβεία στην Πράγα χρηματοδότησε μάθημα στο πιο διάσημο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Στόχος του μαθήματος ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», αλλά οι εξωτερικοί ειδικοί το επικρίνουν ως προπαγάνδα.

Ο Μίλος Μπαλαμπάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τσεχο-κινεζικού κέντρου του πανεπιστημίου και διδάσκων του μαθήματος, το οποίο περιγράφει τα οφέλη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, δήλωσε ότι το μάθημα σχεδιάστηκε αρχικά για φοιτητές κοινωνικών επιστημών και ότι είχε λιγότερες διαθέσιμες θέσεις.

«Αλλά το ενδιαφέρον της τσεχικής νεολαίας για την κατανόηση της Κίνας υπερέβη τις προσδοκίες μου. Οι φοιτητές ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και τελικά αυξήσαμε τον αριθμό στους 30», δήλωσε ο Μπαλαμπάν πέρυσι, προσθέτοντας ότι το κινεζικό πρότζεκτ δεν ανήκει μόνο στην Κίνα, αλλά είναι μια «συμφωνία» πολλών χωρών.

Η κινεζική πρεσβεία πλήρωσε επίσης ένα ταξίδι στην Κίνα για εκείνους τους φοιτητές που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στο μάθημα. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz, AFP)

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αναμένει φέτος περισσότερα έσοδα από φορολογικά έσοδα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ό,τι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν λιγότερα χρήματα από ό,τι υπολογίσθηκε στην προηγούμενη πρόβλεψη τον Μάιο, δήλωσε το υπουργείο. Το φετινό πλεόνασμα του φόρου προκύπτει από την αποκαλούμενη απόκλιση εκτίμησης ύψους 1,4 δισ. Ευρώ λόγω της σταθερής εσωτερικής οικονομίας. Μετά το πλεόνασμα αυτό, η συνεισφορά της Γερμανίας στην ΕΕ αναμένεται τώρα να ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ένα ευρύ φάσμα επιλογών συνασπισμού. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα κερδίσει εύκολα τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου με 32,2% των ψήφων και θα αποκτήσει μεταξύ 133 και 150 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS). Αυτό θα του επιτρέψει να καταλήξει σε συμφωνία με τους αριστερούς Unidas Podemos σε μια υποθετική «συμμαχία» PSOE-UP, ανέφερε ο EFE.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας (14 Οκτωβρίου), με την οποία καταδικάστηκαν εννέα υπέρ της ανεξαρτησίας Καταλάνοι πολιτικοί και αυτονομιστές σε φυλάκιση από εννέα έως δεκατρία χρόνια, για το ρόλο τους στο απαγορευμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το συντηρητικό Partido Popular, οι κεντρώοι-φιλελεύθεροι Ciudadanos (Πολίτες) και το ακροδεξιό VOX, άσκησαν έντονη κριτική στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της CIS, λέγοντας ότι ήταν «υπερβολικά αισιόδοξο» όσον αφορά τις προβλέψεις για το PSOE , σε σύγκριση με άλλες δημοσκοπήσεις.

Στο πιο ευνοϊκό σενάριο για τον προσωρινό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sánchez, το PSOE θα αναγκαστεί να διαμορφώσει απόλυτη πλειοψηφία με τους Podemos, αλλά η CIS αφήνει και άλλες επιλογές για το Sánchez στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Πολιτών, μαζί με τους οποίους θα μπορούσε να έχει το απαιτούμενο ελάχιστο σύνολο των 176 εδρών ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Rudd: Ο Johnson «μου ζήτησε» να τρέξω. Η πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, Amber Rudd δήλωσε την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου) ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον της ζήτησε να τρέξει στις επερχόμενες βρετανικές γενικές εκλογές, σε αντίθεση με τις αξιώσεις της Downing Street. Μετά τη δήλωση της Rudd την Τετάρτη το πρωί ότι δεν θα υπερασπιστεί την έδρα της στις προσεχείς εκλογές του Δεκεμβρίου, μια προηγούμενη επιστολή από τον Chief Whip Mark Spencer στη Rudd διέρρευσε στον Τύπο. Η Rudd είχε προηγουμένως φύγει από το Συντηρητικό Κόμμα τον Σεπτέμβριο.

«Όταν φύγατε από το Συντηρητικό Κόμμα και παραιτηθήκατε από το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις πριν από οκτώ εβδομάδες, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υποστηρίξατε την προσέγγιση του Πρωθυπουργού και δεν τον εμπιστεύεστε», γράφει η επιστολή. «Αποτύχατε να μου παρέχετε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξετε γνώμη ακόμη μία φορά» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Τσατ αλά ιταλικά. Ο Luigi Marattin, από το κόμμα του Renzi, Viva Italia, ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί έγκυρο πιστοποιητικό ταυτότητας για το άνοιγμα λογαριασμού στα κοινωνικά μέσα. Η πρόταση έχει σκοπό να περιορίσει τη ρητορική μίσους και τις ψεύτικες ειδήσεις, αλλά προκάλεσε συζητήσεις σε ολόκληρη την Ιταλία.

Ο Marattin δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους καλύτερους ειδικός του τομέα προκειμένου να διαμορφώσει το νόμο και ότι ένας εξωτερικός μηχανισμός πιστοποίησης θα εγγυηθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα μεταφερθούν στην κοινωνική πλατφόρμα. «Μέσω του διαδικτύου, οι δημοκρατίες διαρκώς χειραγωγούνται και διαστρεβλώνονται», δήλωσε.

Ωστόσο, η ιδέα προκάλεσε σύγχυση σε ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν την πρόταση άχρηστη, αφού είναι ήδη δυνατό να ταυτοποιούνται οι άνθρωποι που είναι συνδεδεμένοι, μέσω της διεύθυνσης IP τους. Εξάλλου, ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει το δικαίωμα στην ανωνυμία και την ελευθερία της έκφρασης, ενώ θα δημιουργήσει και ανισορροπίες μεταξύ χρηστών από διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Tusk για πρόεδρος; Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO/ EPP), θα έχει να επιλέξει μεταξύ πρωταθλητών τον υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Πλατφόρμας των Πολιτών, ο Grzegorz Schetyna, ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, θα ήταν ευπρόσδεκτος να τρέξει για πρόεδρος εάν αποφάσιζε να επιστρέψει στην πολωνική πολιτική. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανένας στο κόμμα που θα σταθεί εναντίον του», δήλωσε ο Schetyna, προσθέτοντας ότι ο Tusk θα πρέπει να αποφασίσει το Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο Τουσκ θα γίνει πιθανώς επικεφαλής του ΕΛΚ στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εφόσον είναι πρόεδρος της Πολωνίας. Εκτός αυτού, προτού ο Τουσκ εγκαταλείψει την Πολωνία για να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Schetyna ήταν αντίπαλος του και τώρα είναι αβέβαιο εάν ο Τουσκ θα είναι πρόθυμος να επιστρέψει και να γίνει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, πράγμα που θα σήμαινε μείωση του ρόλου του Schetyna.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Schetyna προήγαγε την Małgorzata Kidawa-Błońska για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εκλογική εκστρατεία και τώρα σηματοδοτεί ότι θα μπορούσε να τρέξει και για πρόεδρος. Οι αναλυτές την βλέπουν ως υποψήφια του Schetyna ενάντια στον Tusk. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η επιστροφή του Mečiar. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Vladimír Mečiar ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική με ένα κόμμα που ονομάζεται Slovak league. Ο Mečiar ήταν πρωθυπουργός της Σλοβακίας για το μεγαλύτερο κομμάτι της δεκαετίας του 1990 και ήταν, μαζί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Václav Klaus, πίσω από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Ήταν υπό την ηγεσία του όταν η χώρα είχε σχεδόν μείνει εκτός από τη μεγάλη ανατολική διεύρυνση της ΕΕ, η οποία έλαβε χώρα το 2004.

Η Μάντλεϊν Ολμπράιτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάλεσε τη Σλοβακία κάτω από τον Mečiar τη «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης. Μετά τις εκλογές του 1998, ο Mečiar απομακρύνθηκε από πρωθυπουργός. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε την καταστροφή της κοινωνίας και να επιστρέψουμε την αξιοπρέπεια στη ζωή της», δήλωσε ο 77χρονος πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις τρέχουσες δραστηριότητές του. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΣΟΦΙΑ

Η αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) αξιολογεί θετικά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Τραπεζική Ένωση και τη λεγόμενη αίθουσα αναμονής στην Ευρωζώνη (ERM II). Σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιολογεί θετικά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Βουλγαρίας όσον αφορά τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του βουλγαρικού ασφαλιστικού τομέα.

Η αίτηση της Βουλγαρίας πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων παρακολούθησης μετά την αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα. Αυτή πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν εντοπίστηκαν ελλείψεις κεφαλαίων σε δύο τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Βλάντιλαβ Γκόρανοφ ανακοίνωσε την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου) ότι η προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ένωση Τραπεζών της ΕΕ και στην αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι αυτό θα συμβεί στις 30 Απριλίου.

Τον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας συμφώνησε να εκπληρώσει ορισμένες απαιτήσεις πριν από την είσοδο στο ERMII. Ένα μήνα αργότερα, η Βουλγαρία έλαβε μια υπόσχεση από τους ηγέτες της ΕΕ να ενταχθεί στο ERMII και στην Ένωση Τραπεζών της ΕΕ εάν πληρούσε τους όρους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο η Βουλγαρία έθεσε για τον εαυτό της, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2019, αλλά τώρα υπάρχει μια νέα προθεσμία.

Οι έξι προϋποθέσεις για τη Βουλγαρία είναι η ένταξη στην Τραπεζική Ένωση, η ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας, η ενίσχυση του ελέγχου του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα, η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών επιχειρήσεων και η ρύθμιση των διαδικασιών πτώχευσης. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Η Ουγγαρία ασκεί βέτο στη δήλωση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Λίγες ώρες πριν από μια ρωσική κρατική επίσκεψη στη Βουδαπέστη την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου), η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ουκρανία, επειδή δεν ανέφερε τη «στέρηση δικαιωμάτων» της ουγγρικής μειονότητας στην περιοχή της Υπερκαυκασίας της γειτονικής χώρας.

«Η Ουγγαρία δεν θα παραδώσει την ουκρανική κοινότητα της περιοχής στη γεωπολιτική», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Péter Szijjártó μετά την άρνηση της Βουδαπέστης να εγκρίνει τη δήλωση του ΝΑΤΟ.

Προστασία της συνεργασίας με τον Πούτιν. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε τη συνεργασία του με τη Ρωσία μετά τις εμπορικές και ενεργειακές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου). Είπε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα είναι κερδοφόρα για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα παραμείνει έτσι, αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι σε ορισμένα ζητήματα συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το AFP.

Επίσκεψη αντιπολίτευσης. Ενώ ο Πούτιν και ο Ορμπάν γιόρταζαν την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, η ουγγρική εθνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εισέβαλε στην έδρα του κινήματος Momentum, αναζητώντας αποδείξεις παράνομων πρακτικών χρηματοδότησης εκστρατειών. Το Momentum Movement είναι μέλος του ομίλου Renew Europe και έλαβε δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη διεξαγόμενη έρευνα, πιθανώς συνδέονται με τα θέματα ελέγχου που αντιμετώπισε το κόμμα το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της κρατικής δημοσιονομικής στήριξης.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία μνημονεύει θύματα πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο: Η Τετάρτη (30 Οκτωβρίου) ήταν μια συναισθηματική ημέρα για τη Ρουμανία, καθώς η χώρα τίμησε τα θύματα μιας θανατηφόρας πυρκαγιάς η οποία σκότωσε 64 άτομα και τραυμάτισε 147 άλλους στο νυχτερινό κέντρο Colectiv πριν τέσσερα χρόνια. Μια τετραετία μετά την τραγωδία, δεν βρέθηκε κανένας ένοχος για τη φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια μιας ροκ συναυλίας, ενώ η δίκη είχε επανειλημμένες καθυστερήσεις και η χώρα παραμένει ακόμη μη εξοπλισμένη σε περίπτωση παρόμοιας καταστροφής.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται. Ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Ρουμανίας σημείωσε έλλειμμα του ΑΕΠ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, σε σύγκριση με το έλλειμμα 1,8% την ίδια περίοδο του 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η Ρουμανία θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα του προϋπολογισμού πάνω από το όριο του 3% αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα την κρατήσει υπό έλεγχο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να έχει ένα δύσκολο έργο πριν από την αύξηση των συντάξεων που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η κρίση με το κρέας από την Αυστρία επηρέασε τη Σλοβενία. Αυξάνεται ο αριθμός των σλοβενικών εταιρειών, οι οποίες, κατόπιν σύστασης του Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων, απέσυραν τα προϊόντα κρέατος τους από την αγορά για προληπτικούς λόγους, λόγω υποψίας ότι ίσως προέρχονταν από ένα αμφιλεγόμενο σφαγείο κοντά στο Leibnitz της Αυστρίας.

Ο Janez Posedi, διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωσε ότι ορισμένα προϊόντα κρέατος αποσύρονται στη Σλοβενία ​​για προληπτικούς λόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία. Με τον τρόπο αυτό, οι σλοβενικές αρχές βασίζονται στη γνώμη των αυστριακών ομολόγων τους, ανέφερε ο Posedi. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Οι προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου) τις παγίδες της πρώτης προεδρίας της χώρας του, επιβεβαιώνοντας ποιες προτεραιότητες θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών του νεότερου μέλους της ΕΕ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε μια διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ, ο Plenković (ΕΛΚ) δήλωσε ότι η προεδρία της Κροατίας θα επικεντρωθεί σε μια «Ευρώπη που αναπτύσσεται, μια Ευρώπη που συνδέει, μια Ευρώπη που προστατεύει και που έχει επιρροή».

Η Dubravka Šuica, εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, δήλωσε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της σκοπεύει να εντοπίσει τους κυριότερους λόγους μετανάστευσης από αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα. «Είναι απαραίτητο ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», ανέφερε η ίδια.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, η Σερβία είδε την έναρξη λειτουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής 400 MW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Aleksandar Antić, καθιστά τη Σερβία ηγέτη στην περιοχή. Η Antić αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν συνολική παραγωγή 500 MW και ότι η Σερβία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της απόκτησης του 27% της ηλεκτρικής ενέργειας από τις πηγές αυτές μέχρι το 2020. (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X