The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/ TAMAS KOVACS]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί σήμερα με τον Βίκτορ Ορμπάν (30 Οκτωβρίου), συνοδευόμενος από τον επί-ετών υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφτασε ήδη την Τρίτη (29 Οκτωβρίου). Τόσο η ρωσική όσο και η ουγγρική πρωθυπουργία έχουν ήδη συναντηθεί επανειλημμένα.

Ο Ορμπάν και ο Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν την επέκταση του σταθμού Paks II, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική Rosatom, καθώς και τις διώξεις των χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο και την πιθανή κατασκευή ενός νέου τμήματος του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream στην Ουγγαρία.

Εάν κατασκευαστεί, ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι συνομιλίες για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διαμετακόμισης με το Κίεβο βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει επίσης την υπογραφή μιας συμφωνίας ρύθμισης για τα μολυσμένα πετρέλαια, αναφέρει το Reuters. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com, Željko Trkanjec | EURACTIV.hr) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΣΟΦΙΑ

Ενεργειακά έργα χωρίς προοπτικές. Οι πιθανότητες ενός έργου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια στη Βουλγαρία δεν είναι ελπιδοφόρα λόγω του μικρού αριθμού καταναλωτών της περιφερειακής αγοράς, ενός περιορισμένου αριθμού προμηθευτών φυσικού αερίου και των δεσμών με την αγορά φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, ανέφεραν δύο ειδικοί.

Ο Plamen Dimitrov της Βουλγαρικής Γεωπολιτικής Εταιρείας και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Dimitar Bechev μίλησαν για τη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου της χώρας, η οποία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές προμήθειες, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29 Οκτωβρίου) στη Σόφια. Ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην περιοχή είναι η Gazprom και ότι οι Ρώσοι προτιμούν να συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τις βαλκανικές χώρες. Ως εκ τούτου, η εμπορία μέσω των κέντρων διανομής φυσικού αερίου παραμένει ένας δύσκολος στόχος προς επίτευξη.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες ως προς το αν το οικονομικό μοντέλο του τουρκικού αγωγού μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της βουλγαρικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες στη Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν παραδόσεις και προσωπικό για την εμπορία φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο παλιός αντίπαλος της Μέρκελ. Η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου μετά τις εκλογές στη Θουριγγία αποδεικνύεται μια καλή ευκαιρία για τον μακροχρόνιο αντίπαλο της Μέρκελ, Φρίντριχτ Μέρτς να μιλήσει ξανά. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF, ανέφερε ότι η απόδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν «τερατωδώς κακή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αδράνεια και η έλλειψη ηγεσίας» της καγκελαρίου για χρόνια είχε βάλει «ένα πέπλο ομίχλης πάνω από τη χώρα», προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει άλλα δύο χρόνια.

Ο Μερτς, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την πολιτική πριν από δέκα χρόνια λόγω μιας μόνιμης διαμάχης με τη Μέρκελ, εργάζεται για την πολιτική του επιστροφή από πέρυσι και ελπίζει να τερματιστεί η λεγόμενη «εποχή Μέρκελ». Το αν το κόμμα της, η Συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), επιθυμεί να συνεχίσει να κυβερνά με ένα αποδυναμωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), θα αποφασιστεί σύντομα, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται.

Μια σπασμένη μύτη. Ο υπουργός οικονομικών, Peter Altmaier έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα, δεδομένου ότι μετά την ομιλία του στην ψηφιακή διάσκεψη κορυφής στο Ντόρτμουντ, ο πολιτικός του CDU έπεσε κάτω από τα σκαλιά της σκηνής, μπροστά σε ένα σοκαρισμένο κοινό. Ο υπουργός λιποθύμησε για μικρό χρονικό διάστημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάταγμα του ρινικού οστού και τριβή στο κεφάλι. (Florence Schulz | EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Μια περίεργη κοινωνιολογική μελέτη. Το Εθνικό Ίδρυμα Στατιστικής της Ισπανίας (INE) σχεδιάζει να παρακολουθήσει τις κινήσεις εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων ισπανών πολιτών για τη διεξαγωγή μιας «κοινωνιολογικής μελέτης», ανέφερε η El Pais και ο EFE την Τρίτη (29 Οκτωβρίου).

Το INE θα αναλύσει τις κινήσεις των χρηστών όταν θα χρησιμοποιούν δεδομένα από τις τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ισπανία. Το INE δήλωσε ότι πριν από τη διεξαγωγή της επεξεργασίας, τα δεδομένα θα είναι ανώνυμα, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. Η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE δήλωσε ότι είναι μια «πρωτοποριακή» μελέτη στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο προκαλεί ανησυχία μεταξύ ισπανικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες ανησυχούν για θέματα προστασίας δεδομένων και ιδιωτικής ζωής, τα οποία στην ΕΕ προστατεύονται βάσει της οδηγίας GDPR. (EUROEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Αφήστε τα παιδιά ήσυχα. Η Εθνική Επιτροπή για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Ελευθεριών (CNIL), η οποία είναι μια ανεξάρτητη αρχή που αποσκοπεί στη διασφάλιση της τήρησης των νόμων περί προστασίας δεδομένων, δεν θέλει το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα να εφαρμόσει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Ενώ δύο περιοχές στην περιφέρεια Provence Alpes Cotes d’Azur σχεδίαζαν να πειραματιστούν με ένα τέτοιο σύστημα, η αρχή ανέφερε ότι «το σύστημα αυτό που αφορά μαθητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ανήλικοι, με μοναδικό σκοπό να διευκολύνει και να διασφαλίσει την πρόσβαση, δεν φαίνεται αναγκαίο ή αναλογικό για την επίτευξη των στόχων αυτών».

«Δεδομένης της ύπαρξης λιγότερο παρεμβατικών εναλλακτικών μέσων, όπως ο έλεγχος ταυτοτήτων (Badge), η χρήση μιας συσκευής αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο της πρόσβασης σε ένα γυμνάσιο φαίνεται δυσανάλογη», πρόσθεσε η αρχή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια συσκευή «δεν μπορεί να εφαρμοστεί νομικά».

Η CNIL προχώρησε σε επίπληξη επίσης της πόλης Saint-Étienne για πειραματισμό με τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε ισχυρά μικρόφωνα που ενεργοποιούνται σε περίπτωση υψηλών επιπέδων θορύβου. Ωστόσο, για την ανεξάρτητη αρχή, αυτή η τεχνική ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας δεδομένων που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα. (EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Γενικές εκλογές το Δεκέμβριο: Οι Βρετανοί πολίτες θα πάνε στις κάλπες για γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, αφότου το Εργατικό Κόμμα αποφάσισε να υποστηρίξει τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για εθνικές εκλογές. Θα είναι οι πρώτες γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο από το 1923. Με συντριπτική πλειοψηφία 438 ψήφων προς 20, η Βουλή των Λόρδων υποστήριξε τη νομοθεσία του Johnson.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην ιδέα γενικών εκλογών στην προτεινόμενη ημερομηνία της Johnson στις 12 Δεκεμβρίου, λέγοντας μόνο τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου) ότι δεν θα ήταν ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός. Την Τρίτη (29 Οκτωβρίου), όμως, μίλησε πολύ διαφορετικά, λέγοντας ότι «οι εκλογές αυτές είναι μια μοναδική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να αναλάβουμε τα κεκτημένα συμφέροντα που κρατούν τους ανθρώπους πίσω», είπε. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Συγχώνευση της Fiat-Peugeot. Η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και η PSA Group, ιδιοκτήτρια της Peugeot συζητούν για μια συγχώνευση ίσων μετοχών, ανέφερε πηγή κοντά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών, στην Wall Street Journal. Ο δυνητικός συνδυασμός του ιταλοαμερικανικού γίγαντα και της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 45 δισ. ευρώ. Η FCA από καιρό αναζητά συνεργάτη για τη συγχώνευση και σχεδόν έφτασε σε συμφωνία τον Μάιο με τη Renault, το βασικό εχθρό της Peugeot.

Όχι πλέον με τη κεντροαριστερά. Το αντισυστημικό Κίνημα πέντε αστέρων δεν θα τρέξει μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), στις επόμενες περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια-Ρομάνια και στην Καλαβρία, δήλωσε ο ηγέτης του, Luigi Di Maio μετά την ιστορική ήττα στην Ούμπρια. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αποτυχημένη συμμαχία στην περιοχή ήταν ένα πείραμα που δεν λειτούργησε. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Καταπολέμηση των νέων κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις εκλογές, το κυβερνών PIS προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Δεδομένου ότι έχει πλειοψηφία στις έδρες του Sejm (235/460), θα διορίσει -και πάλι- τον Mateusz Morawiecki για πρωθυπουργό. Όμως η PiS έχει πρόβλημα, δεδομένου ότι οι 235 έδρες περιλαμβάνουν επίσης δύο από τους μικρότερους συμμάχους της PiS, οι οποίοι κέρδισαν πολλά στις εκλογές. Η ίδια η PiS έχει 200 ​​έδρες, ενώ η Solidarna Polska (ισχυρός υπουργός δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro) έχει 17 και το Porozumienie (κόμμα του αναπληρωτή πρωθυπουργού Jarosław Gowin) 18.

Αυτό θα κάνει τις συνομιλίες για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης πολύ πιο δύσκολες σε σύγκριση με μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Ziobro θέλει να γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός και θα ήθελε να δει τον Morawiecki εκτός κυβέρνησης, καθώς οι δύο τους έχουν αγωνιστεί για επιρροή τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, αλλά ο Ziobro θέλει ένα άλλο υπουργείο για το κόμμα του: ενέργεια, υποδομή ή ψηφιοποίηση.

Υπάρχει επίσης μεγάλη συζήτηση γύρω από τα σχέδια του Gowin. Σε αντίθεση με τον Ziobro, θεωρείται μέτριος (προηγουμένως ήταν στην PO του Donald Tusk) και ως εκ τούτου έχει περισσότερες επιλογές. Αν και έχει δηλώσει πίστη στο Ηνωμένο Δικαίωμα (όπως ονομάζεται η PiS και οι σύμμαχοι της), απέκτησε πλεονέκτημα για τη δημιουργία της κυβέρνησης, διότι, χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του, θα μπορούσε να αποτύχει. Υπάρχει επίσης φήμη ότι στο νέο υπουργείο οικονομίας επικεφαλής θα μπορούσε να είναι η Jadwiga Emilewicz, που είναι στενός συνεργάτης του Gowin. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Αντίσταση στα καλέσματα για αποχώρηση. Ο Martin Glváč (Smer-SD, PES) δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του ως αναπληρωτής πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου προς το παρόν. Η αντιπολίτευση προσπάθησε να τον αποβάλει μέσω ψηφοφορίας την Τρίτη (30 Οκτωβρίου), αλλά οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού δεν ενέκριναν την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Glváč έχει ανταλλάξει εκατοντάδες μηνύματα με τον Marián Kočner, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων υποδηλώνει ότι ο Glváč είχε στενή σχέση με την Kočner, επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο Kočner ήταν ήδη υπό έρευνα για κατηγορίες σοβαρών οικονομικών παρατυπιών, με τις συζητήσεις τους να αφορούν εμπορικές συναλλαγές, πολιτική και τη «διαχείριση» του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης. Ο Glváč ήταν επίσης σε επαφή με τις γυναίκες, οι οποίες ενήργησαν ως ενδιάμεσοι στη δολοφονία του Jan Kuciak. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Εμπορική τηλεόραση στα χέρια ενός δισεκατομμυριούχου. Ο Όμιλος PPF ο οποίος ανήκει στον πλουσιότερο Τσέχο, τον Petr Kellner, αναλαμβάνει την CME (Επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης Κεντρικής Ευρώπης), η οποία εκμεταλλεύεται το δημοφιλέστερο τσεχικό τηλεοπτικό σταθμό Nova και άλλα τηλεοπτικά κανάλια της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η σλοβακική Markíza, η βουλγαρική bTV και η Pro TV της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιδρύματος για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία, Josef Šlerka, ο οποίος μίλησε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Czech Radio, η κίνηση αυτή είναι πολιτικά παρακινημένη και θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του τσεχικού Τύπου. Αλλά η PPF έχει αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Μια νέα πρόταση του Επιτρόπου. Η απερχόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Viorica Dăncilă πρότεινε ένα νέο όνομα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τον πρώην ευρωβουλευτή και Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Victor Negrescu. Ο Negrescu είναι ο τρίτος πρώην συνάδελφος της Dăncilă. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης επέκρινε σθεναρά την απόφαση, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ανατράπηκε μετά από πρόταση μομφής στις 10 Οκτωβρίου, δεν μπορεί νομίμως να ορίσει έναν Επίτροπο, καθώς θα ήταν έργο της κυβέρνησης να το πράξει.

Ωστόσο, η κ. Dăncilă επεσήμανε επιστολή που έστειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Πρόεδρο, λέγοντας: «Έχει πλέον καταστεί κρίσιμο» να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για τα μέλη της Επιτροπής. Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας θα ψηφίσει τη νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι εκθέσεις των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο νέος Επίτροπος πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Περισσότεροι άνδρες από γυναίκες. Για πρώτη φορά μετά από 160 και πλέον χρόνια ιστορίας, στον πληθυσμό της Σλοβενίας υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες. Ο πληθυσμός της Σλοβενίας την 1η Ιουλίου 2019 ήταν 1.045.835 άνδρες και 1.043.475 γυναίκες, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Εκτός αυτού, η μέση ηλικία των ανθρώπων που πέθαναν είναι σχεδόν εννέα χρόνια υψηλότερη από ό,τι πριν από 30 χρόνια. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το HNS μπορεί να αφήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό την Πέμπτη. Ο αρχηγός του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος – Φιλελεύθερων Δημοκρατών (HNS-RE), Ivan Vrdoljak δήλωσε ότι οι υπουργοί του κόμματός του δεν θα συμμετάσχουν στην κυβερνητική συνάντηση την Πέμπτη εάν το σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνει κονδύλια για τους εργαζομένους του τομέα της εκπαίδευσης. Η Jutarnji list, εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV.com, ανέφερε ότι αν το HNS καταψηφίσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, θα μείνει εκτός κυβέρνησης, όπως συνέβη με το δεξιό κόμμα Most (Bridge) το 2017.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ξαφνικές εκλογές, καθώς άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν μειονότητες στην Κροατία, θα παραμείνουν στο συνασπισμό, όπως και το κόμμα του δημάρχου του Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπαντίτς. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι ορισμένοι από τους εκπροσώπους του HNS θα παραμείνουν στην κυβέρνηση προσπαθώντας να βρουν τρόπο για πιθανή μελλοντική συνεργασία με το HDZ (EPP), ένα ηγετικό κόμμα στο συνασπισμό. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μην περιμένετε τεράστιο ενθουσιασμό. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία, παράλληλα με την πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, θα οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους άλλους και θα ενεργήσει ως υπεύθυνη χώρα. Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Johannes Hahn, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν ήταν απολύτως σαφές τι θα συμβεί στην ΕΕ.

«Η ευθύνη μας είναι να εδραιώσουμε καλύτερες σχέσεις στην περιοχή, να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για να πλησιάσουμε την ΕΕ… Από τη Σερβία, μπορείτε να περιμένετε μια ορθολογική προσέγγιση και μια πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τεράστιο ενθουσιασμό και χαρά από τον λαό της Σερβίας», δήλωσε ο Βούτσιτς. (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X