The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

H ρωσική πρεσβεία στη Σόφια [Facebook]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΣΟΦΙΑ. Ένας Ρώσος πολίτης, ο οποίος εργαζόταν ως Πρώτος Γραμματέας στη Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια, συνέλεγε πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί ως κρατικά μυστικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 με σκοπό να τις αποκαλύψει σε ξένη χώρα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.

«Έχει διαπιστωθεί ότι, από το Σεπτέμβριο του 2018, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει πραγματοποιήσει δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, πραγματοποιώντας τακτικές συνωμοτικές συναντήσεις με Βούλγαρους πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι υψηλού επιπέδου, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εισαγγελία σε δήλωση της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι ο Ρώσος διπλωμάτης είχε ήδη φύγει από τη Βουλγαρία. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg – Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ | ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Επενδύστε στις υποδομές δεδομένων. Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω εάν δεν επενδύσει στις δικές της υποδομές δεδομένων, δήλωσε τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου) ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πίτερ Αλμάιερ (CDU) κατά τη διήμερη ψηφιακή διάσκεψη που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση στο Ντόρτμουντ.

«Οι ψηφιακές πλατφόρμες γυρνάνε την παγκόσμια οικονομία ανάποδα», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «μονάχα παρατηρητές». Ο γερμανικός ψηφιακός σύλλογος Bitkom προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία διαδραματίζει ρόλο αουτσάιντερ όσον αφορά την ψηφιοποίηση. Αρκετές εκατοντάδες εκπρόσωποι από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την κοινωνία θα συμμετάσχουν στην ψηφιακή διάσκεψη της κυβέρνησης στο Ντόρτμουντ για να συζητήσουν την ψηφιακή μετάβαση.

5G στην Πολωνία. Η κυβέρνηση και οι εταιρείες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη νέας εταιρείας, της Polskie 5G, με στόχο την κατασκευή υποδομών δικτύων πέμπτης γενιάς στην Πολωνία.

Ο Paweł Borys, Πρόεδρος του Πολωνικού Ταμείου Ανάπτυξης (PFR), ανακοίνωσε τη συμφωνία, ενώ ο Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, Marek Zagórski και εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Exatel, Orange Polska, T-Mobile Polska, Play Polska και Plus Polska υπέγραψαν τη συμφωνία.

Ο κ. Borys δήλωσε: «Ο στόχος της κοινοπραξίας είναι να εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο διαθεσιμότητα υπηρεσιών 5G σε επιλεγμένες ζώνες, τεχνολογική ασφάλεια και χαμηλές τιμές υπηρεσιών χάρη στις συνέργειες της κοινής υποδομής». Το PFR πρόκειται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με πιθανή συμμετοχή στη χρηματοδότηση έργων.

Οι Πολωνοί χειριστές χρησιμοποιούν κυρίως εξοπλισμό Huawei για δίκτυα LTE, αλλά αυτό ίσως αλλάξει με το 5G. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υπέγραψε μια δήλωση σχετικά με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της ανάπτυξης 5G με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή της Huawei στην κατασκευή του δικτύου 5ης γενιάς στην Πολωνία μπορεί σύντομα να αποκλειστεί. Ταυτόχρονα, η Ericsson επέκτεινε τις παραγωγικές της δυνατότητες στην Πολωνία και φαίνεται ότι η σουηδική εταιρεία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

(Claire Stam | EURACTIV.de, Michał Strzałkowski | EURACTIV.pl)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Τώρα ναι!». Τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου), ο προσωρινός πρωθυπουργός Pedro Sánchez παρουσίασε την εκλογική εκστρατεία του κόμματος του (PSOE) με το νέο σύνθημα: «Ahora sí!» («Τώρα ναι!»), ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. Με αυτό το νέο πολιτικό σύνθημα, το PSOE θέλει να κάνει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με το εκλογικό σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατά τις εκλογές της 28ης Απριλίου: ‘Ahora Gobierno, ahora España» (Τώρα κυβέρνηση, τώρα Ισπανία), ανέφερε ο EFE.

Ο Sánchez έκανε την παρουσίαση κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του PSOE στη Μαδρίτη, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας που τέθηκε για την 1η Νοεμβρίου. Οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία στις 10 Νοεμβρίου, με το PSOE, το νικητή των εκλογών της 28ης Απριλίου, να προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo.

Εν τω μεταξύ, η Αντιπρόεδρος της Ισπανίας, Carmen Calvo, επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα, διότι, σύμφωνα με την ίδια, «δεν βοήθησαν ποτέ» το PSOE να μετριάσει τις εντάσεις σχετικά με την κρίση στην Καταλονία.

Η κ. Calvo ανέφερε ότι το κεντροδεξιό Partido Popular, οι φιλελεύθεροι-κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) και ιδιαίτερα το ακροδεξιό VOX δεν έδειξαν ποτέ το ίδιο επίπεδο «πίστης» που έδειξε το PSOE στον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Mariano Roy (PP) σχετικά με το «καταλανικό ζήτημα». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Το μυστήριο με τον Breton μεγαλώνει. Ο Thierry Breton, ο νέος γάλλος υποψήφιος για Ευρωπαίος Επίτροπος, συναντήθηκε τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου) με την Ursula von der Leyen στις Βρυξέλλες. Η EURACTIV France ανέφερε ότι, παραδόξως, μέχρι το τέλος της ημέρας, μια άγνωστη πηγή υποσχέθηκε ότι θα πουλήσει όλες τις μετοχές που κατέχει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ως Επίτροπος.

Πριν γίνει CEO της Atos, ο πρώην Γάλλος Υπουργός Οικονομίας είχε υποσχεθεί να μην διαπραγματευτεί ένα «χρυσό αλεξίπτωτο» (parachute doré) μετά από σειρά σκανδάλων στη Γαλλία που αφορούσαν υπερβολικές αμοιβές αφεντικών. Φαίνεται ότι ο ίδιος απέκτησε περίπου 508.000 μετοχές της εταιρείας στα τέλη του 2018. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα πουλήσει τώρα, θα λάβει περισσότερα από 34 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο Επίτροπο στην ομάδα της Ursula von der Leyen. Η μετάβαση στις βροχερές Βρυξέλλες για να την συμμετοχή σε πολυγλωσσικές συναντήσεις στο τέλος της σταδιοδρομίας κάποιου μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία σε πολλούς Ευρωπαίους.

Η EURACTIV Γαλλίας σχολίασε ειρωνικά ότι, επειδή ο Γάλλος υποψήφιος έχει ήδη γράψει μυθιστορήματα SciFi, μπορεί να αναζητά έμπνευση στον λεγόμενο «κόμβο κατασκόπων» της Ευρώπης, προτού συνταξιοδοτηθεί. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Αποτυχία δοκιμής. Η Lega του Σαλβίνι και ο κεντροδεξιός συνασπισμός είχαν μια θεμελιώδη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Ούμπριας την Κυριακή (27 Οκτωβρίου), πετυχαίνοντας ένα πλήγμα στο κυβερνητικό συνασπισμό. Παρά τις μικρές διαστάσεις της κεντρικής Ιταλικής περιφέρειας, η ψηφοφορία αποτέλεσε κρίσιμη δοκιμασία για τα κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας, του κΙνήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) που για πρώτη φορά τρέχουν μαζί σε εκλογές. Για τον αρχηγό των πέντε αστέρων Luigi Di Maio, το «πείραμα» μιας συμμαχίας με την κεντροαριστερά δεν λειτούργησε. Ο Σαλβίνι το χαρακτήρισε ως «ιστορική νίκη», υπογραμμίζοντας ότι οι αριστεροί έχασαν τον έλεγχο της «κόκκινης» Ούμπριας μετά από μισό αιώνα. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Τα Βαλκάνια συναντώνται στην Αθήνα: Μετά την απόφαση της ΕΕ να παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Αλβανία, την Κροατία και τη Σερβία την Τρίτη (29 Οκτωβρίου). Οι ηγέτες θα συμμετάσχουν στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Αραβίας, η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Οι συνομιλίες για την ένταξη θα βρίσκονται σίγουρα στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama, ιδιαίτερα επειδή η Αθήνα θέλει να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Πληρώστε μπροστά για να εξοικονομήσετε αργότερα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου) την πρόωρη μερική εξόφληση των ανεξόφλητων δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αποσύροντας την υποχρέωση της Ελλάδας να εξοφλήσει ταυτόχρονα το ίδιο ποσοστό δανείων από τον ΕΜΣ και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ΕΜΣ. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ και CEO της EFSF, Klaus Regling. (Θεόδωρος Καραουλάνης | EURACTIV.gr)

 

ΠΡΑΓΑ – ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

101η επέτειος. Τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου), οι Τσέχοι γιόρτασαν την 101η επέτειο από την ίδρυση της Τσεχοσλοβακίας ως ανεξάρτητης και δημοκρατικής δημοκρατίας μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman διόρισε τους νέους στρατηγούς στρατού και αστυνομίας. Για τέταρτη συνεχή φορά, ο Zeman απέρριψε να διορίσει τον Michal Koudelka ως επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας (BIS), ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την μεγάλη επιτυχία της ομάδας του στην αποκάλυψη ενός ρωσικού δικτύου κατασκοπείας. Ο Zeman, ο οποίος είναι γνωστός για τη θερμή του προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και τη Κίνα, κριτικάρει έντονα το έργο της BIS. Σε πρόσφατη συνέντευξή του για την τηλεόραση Barrandov, είπε ότι ο Koudelka θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πραγματικό οικονομικό έγκλημα και όχι σε «φανταστικό κυνήγι ρωσικών κατασκόπων».

Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Zeman βράβευσε επίσης αρκετές προσωπικότητες της Τσεχίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος Václav Klaus.

Ίδια ιστορία, διαφορετική μνήμη. Ενώ στην Τσεχία αυτή η ημερομηνία είναι εθνική εορτή, στη Σλοβακία είναι μόνο μια «ημέρα μνήμης» και επομένως μια τυπική εργάσιμη ημέρα. Η Σλοβάκα πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα δήλωσε ότι «αξίζει να προβληματιστούμε και αποτελεί λογική σκέψη το αν η 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει εθνική εορτή στη Σλοβακία. «Χωρίς αυτήν την ημέρα, πιθανόν να μην ήμασταν ένα ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που την καθιστά μια από τις σημαντικότερες ημέρες για να θυμόμαστε και να ανακαλούμε στη μνήμη μας, ίσως και με αυτόν τον τρόπο». (Aneta Zachová EURACTIV.cz, Zuzana Gabrižová EURACTIV.sk )

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Αμφιλεγόμενος διορισμός. Το κυβερνών κόμμα FIDESZ όρισε τη Tünde Handó, σημερινή Πρόεδρο της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας (NJO), αρμόδια για τη διοίκηση του δικαστικού συστήματος, ως μέλος του ουγγρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Hando βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωτερικής και διεθνούς κριτικής σχετικά με τις δικαστικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις του 2011-2012, οι οποίες συγκέντρωσαν τη δικαστική διοίκηση της Ουγγαρίας και ανέθεσαν στον Πρόεδρο της NJO βασικές αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού δικαστικών στελεχών και της κατάρτισης των δικαστών.

Σε έκθεση της μετά από μια διερευνητική αποστολή στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2019, η ευρωπαϊκή ένωση δικαστών κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το ουγγρικό δικαστήριο αντιμετωπίζει ένα είδος συνταγματικής κρίσης από τον Μάιο του 2018 λόγω της δραστηριότητας του προέδρου του ΝJO.» Ως μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Handó θα συμμετάσχει στην ερμηνεία του Θεμελιώδους Νόμου. (Vlagyiszlav Makszimov, EURACTIV.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Καμία νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Το κοινοβούλιο δεν θα δώσει την τελική ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, όπως ήθελε ο προσωρινός πρωθυπουργός. Οι ακροάσεις των υπουργών θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη στις επιτροπές, αλλά η ψηφοφορία θα εγκριθεί μόλις την προσεχή Δευτέρα. Ο Λούντοβιτς Ορμπάν, ο προσωρινός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι βασίζεται σε 234 ψήφους, περισσότερες από την ελάχιστη απαίτηση των 233. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Βασικές εγκρίσεις. Ο Ντράγκαν Τσοβίτς, ηγέτης της HDZ Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αδελφικού κόμματος του κροατικού κόμματος HDZ, ενέκρινε την Κολίντα Γκάρμπαρ-Κιταρόβιτς για μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Κροατίας. «Ελπίζουμε ότι η Κροατία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο έτος για τη βελτίωση της πορείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Čović προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει επισήμως στην εκστρατεία της Grabar-Kitaorivić σύντομα. Οι πολίτες της Β-Ε που λαμβάνουν το κροατικό διαβατήριο συχνά ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές και αυτή η έγκριση αυξάνει τις πιθανότητες επανεκλογής της Grabar-Kitarović.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα Κροατών Αγροτών, το οποίο ήταν μέλος του ΕΛΚ, έχει εγκρίνει επισήμως τον υποψήφιο της S&D Ζόραν Μιλάνοβιτς. Σύμφωνα με τη EURACTIV Κροατίας, αυτό επιβεβαιώνει ότι το δεξιό κόμμα κινείται προς τα αριστερά. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Όχι μόνο στη Σερβία. Ο Σέρβος Πρόεδρος Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας, αλλά ο ρυθμός και ο δυναμισμός της διαδικασίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Είπε επίσης ότι η προστασία του κράτους και των εθνικών συμφερόντων, σε συνδυασμό με την ένταξη στην ΕΕ, αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Ανέφερε ότι η Σερβία θα εργαστεί σκληρά για να μην αφήσει τα δύο αυτά πράγματα να γίνουν αμοιβαίως αποκλειστικά. «Νομίζω ότι είναι κακό και για την Ευρώπη να μας βάλει σε μια κατάσταση όπου θα είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε μεταξύ αυτών των συμφερόντων», δήλωσε ο Ντάτσιτς. (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X