The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ / ΣΟΦΙΑ / ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μάχη στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τις επενδύσεις της Volkswagen. Τέσσερις χώρες αναθάρρησαν στα νέα ότι η Volkswagen έχει αναβάλει την απόφαση για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Η Volkswagen δήλωσε στη EURACTIV την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου) ότι δε βρισκόταν σε αναζήτηση νέας τοποθεσίας: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα γεγονότα. Ο σχεδιασμός για το νέο εργοστάσιο είναι ακόμα σε αναμονή – και επί του παρόντος δεν έχουμε σχέδια για άλλες τοποθεσίες».

Ωστόσο, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και αμέσως μετά η Κροατία, έκαναν γρήγορα το βήμα τους για την επένδυση των 1,4 δισ. Για καθεμιά από τις τέσσερις χώρες, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι αρκετά κάτω από αυτό της ΕΕ, το εργοστάσιο θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την οικονομία και μια πιθανή αλλαγή στο παιχνίδι. (Julija Simic | EURACTIV.rs, Bogdan Neagu | EURACTIV.ro, Krassen Nikolov | EURACTIV.bg, Zoran Radosavljevic | EURACTIV.com, Florence Schulz, EURACTIV.de)

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Στις υπόλοιπες πρωτεύουσες…

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εκλογές στη Θουριγγία: Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (24 Οκτωβρίου), πριν από τις κρατικές εκλογές στη Θουριγγία την Κυριακή, δείχνει ότι ο σημερινός συνασπισμός Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινο (Die Linke-SPD-Bündnis90 / Die Grünen) με επικεφαλής τον Bodo Ramelow (Die Linke) δεν είναι ασφαλής. Η Die Linke κυμαίνεται στο 28%, ενώ η CDU και η AfD είναι και οι δύο ισοδύναμες με 24%. Το SPD έχει το 9% των ψήφων, και οι Πράσινοι 8%. Με το 5%, η FDP προβλέπεται ότι θα έχει ίσα ίσα τις απαραίτητες ψήφους ώστε να εξασφαλίσει θέσεις στο κρατικό κοινοβούλιο. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία εκταφιάζει το δικτάτορα Φράνκο. Οι ισπανικές αρχές προχώρησαν σε εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Francisco Franco την Πέμπτη (24 Οκτωβρίου), από το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο του, το οποίο χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Το σώμα του μεταφέρθηκε σε ένα μικρό νεκροταφείο στο Migorrubio (Μαδρίτη), όπου αναπαύεται και η σύζυγός του.

Η εκταφή έθεσε τέρμα στην «ηθική ταπείνωση: την εξύψωση ενός δικτάτορα στο δημόσιο χώρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ. Η απόφαση εκταφής του Φράνκο λήφθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο το 2017, αλλά αγνοήθηκε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. (Beatriz Rios | EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Breton επιβεβαιώθηκε: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη (24 Οκτωβρίου) την επιλογή του για την κενή ευρωπαϊκή θέση της Γαλλίας, ορίζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομίας Thierry Breton, δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη της Sylvie Goulard, από τους ευρωβουλευτές, λόγω ηθικών ζητημάτων.

Ο Breton, 64 ετών, υπηρέτησε ως υπουργός οικονομίας στην κυβέρνηση του Jacques Chirac και είναι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής Atos.

Ωστόσο, ο ισχυρός CEO θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο όμιλος Atos είναι πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (EURACTIV.FR)

 

ΡΩΜΗ

Χωρίς μετρητά είναι καλύτερα. Ο φετινός νόμος περί προϋπολογισμού «δεν αποτελεί σημαντική απόκλιση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι στους Επιτρόπους Οικονομικών της ΕΕ, Ντομπρόβσκι και Μοσκοβισί, μετά από αίτημα περαιτέρω διευκρινίσεων που εστάλη τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου).

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ιταλία σχεδιάζει μια σειρά κινήτρων και διαφημιστικών εκστρατειών για να ενισχύσει τη χρήση των ψηφιακών πληρωμών, αν και η εκτίμηση των εσόδων που ανακτήθηκαν από το σχέδιο «χωρίς μετρητά» δεν υποδείχθηκε από τον υπουργό. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πιο κάτω στην κατάταξη της Doing Business. Η Πολωνία έπεσε 7 θέσεις και τώρα βρίσκεται στην 40ή θέση στην ετήσια κατάταξη της Doing Business. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν για αυτό ήταν ότι «η Πολωνία κατέστησε πιο δύσκολη τη μεταβίβαση περιουσίας, αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για την υποβολή αίτησης εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο». Σε μια θετική σημείωση, «έκανε ταχύτερη την απόκτηση ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή μιας νέας πλατφόρμας εξυπηρέτησης πελατών». (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεροληπτεί υπέρ της κυβέρνησης. Ο σλοβακικός δημόσιος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός (RTVS) ευνοεί τη διοίκηση του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος (SNS) και του ηγέτη του Andrej Danko, σύμφωνα με ανάλυση των ειδησεογραφικών του εκθέσεων από τη Transparency International Slovakia. Ο Danko, ο οποίος είναι επίσης ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, απεικονίζεται πιο θετικά από ό,τι σε άλλα ειδησεογραφικά προγράμματα δύο άλλων μεγάλων (εμπορικών) τηλεοπτικών σταθμών, δήλωσε η ΜΚΟ, η οποία επίσης διαπίστωσε ότι η αναφορά στο SNS αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μετά από αλλαγή διαχείρισης στο RTVS, η οποία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο και υποστηρίχθηκε από το SNS. Η απειλή για την ανεξαρτησία του RTVS αναφέρθηκε επίσης από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η σύγκρουση συμφερόντων επιβεβαιώθηκε. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιτροπής της τσεχικής Γερουσίας που αξιολόγησε τα σχέδια εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον πρωθυπουργό Andrej Babiš επιβεβαίωσαν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων.

Στα σχέδια ελέγχου της, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι ο Babiš διατήρησε την επιρροή του στην αγροχημική εταιρεία Agrofert, η οποία λαμβάνει μεγάλο μέρος των κονδυλίων της ΕΕ. Ο Μπάμπις αρνήθηκε κάθε αδίκημα και έτσι δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στη Γερουσία προκειμένου να εξετάσει τα έγγραφα της Κομισιόν.

Η επιτροπή της τσεχικής Γερουσίας θα μοιραστεί τα προκαταρκτικά ευρήματά της με την υπόλοιπη ανώτερη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ζήτησε επίσης μια ετήσια παράταση της θητείας της και κάλεσε τον Μπάμπις να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίασή της. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Ορμπάν παρουσιάζει τους υπουργούς του: ο Ludovic Orban, ο ορισθείς πρωθυπουργός, αποκάλυψε την Πέμπτη (24 Οκτωβρίου) το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο ελπίζει ότι θα ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η προτεινόμενη κυβέρνηση περιλαμβάνει μερικούς πρώην υπουργούς αλλά και νέα πρόσωπα. Ο Orban διατήρησε την υπόσχεσή του να μειώσει τον αριθμό των υπουργικών θέσεων – το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό και 15 υπουργούς παράλληλα με τον πρωθυπουργό, από τους 21 υπουργούς και τρεις βουλευτές της κυβέρνησης της σημερινής πρωθυπουργού Viorica Dancila. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ / ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Η μεταναστευτική κρίση στη Β-Ε αφήνει την Κροατία υπό πίεση: η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ για βοήθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ώστε να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση, η οποία φτάνει σε κρίσιμο σημείο με χιλιάδες αλλοδαπούς που επιδιώκουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη να μένουν «κολλημένοι» στις δυτικές επαρχίες της Βοσνίας. «Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα ανέρχεται σε 5,8 εκατ. Ευρώ από το 2018», δήλωσε η Επιτροπή.

Κατά την επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrman, ευχαρίστησε την κροατική αστυνομία για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό παράνομων μεταναστών στα Δυτικά Βαλκάνια. «Αυτός ο αυξημένος αριθμός έχει μεγάλη σημασία. Έχουμε σαφείς οδηγίες ότι η κατάσταση του φθινοπώρου του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί στη Βαυαρία ή τη Γερμανία», δήλωσε ο Herrman.

«Παρουσίασα μια γενική εικόνα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις Δυτικές Βαλκανικές διαδρομές όπου υπάρχει αυξημένη πίεση στα σύνορα της ΕΕ και ότι με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων η κροατική αστυνομία αντιμετωπίζει με επιτυχία όλες αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Davor Božinović, υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

Αντιδράσεις για τη διάσκεψη του EPP στο Ζάγκρεμπ: Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς δήλωσε ότι δεν είδε τίποτα το αμφιλεγόμενο στην ενοικίαση της Αίθουσας του Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απαντώντας έτσι σε κριτικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει πιθανώς λίγο γνωστός κροατικός φθόνος, γιατί εύχομαι όχι μόνο η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του HDP, αλλά και οι Σοσιαλιστές και το SDP, ακόμη και οι Φιλελεύθεροι και ορισμένα από τα άλλα κόμματα μας να διοργανώσουν αυτές τις συναντήσεις στην Κροατία. Θα χαρώ να τους φιλοξενήσω στο Κροατικό Κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται ότι οι ηγέτες των κομμάτων δεν έχουν την ικανότητα να οργανώνουν τέτοια πράγματα», κατέληξε ο κ. Jandroković. Το συνέδριο θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του κεντροδεξιού ΕΛΚ, που αναμένεται να είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Ρωσία φέρνει συστήματα πυραύλων για κοινή στρατιωτική άσκηση. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έφεραν στη Σερβία τμήμα των αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων S-400 και μια μονάδα πυραύλων Pantsir, στη πρώτη φορά που αυτά τα σύγχρονα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν σε μια άσκηση εκτός Ρωσίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik την Πέμπτη (24 Οκτωβρίου), επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Αυτό αποτελεί μέρος μιας κοινής τακτικής άσκησης που ονομάζεται Slavic Shield 2019, η οποία άρχισε την Πέμπτη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Batajnica και στην περιοχή Pasuljanske Livade, κοντά στο Cuprija. (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Benjamin Fox, Daniel Eck]

X