The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Μην περάσετε τα σύνορα του νόμου», προειδοποιεί ο Σάντσεζ τον πρόεδρο της Καταλανίας: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεζ, προειδοποίησε την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου) τον πρόεδρο της Καταλονίας Quim Torra να μη περάσει τα «σύνορα του νόμου» και του ζήτησε για άλλη μια φορά, να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.

«Όποιος διασχίζει τα σύνορα του νόμου θα αντιμετωπίσει την ήρεμη και σταθερή αντίδραση του δημοκρατικού κράτους», ανέφερε ο Σαντσέζ.

Βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στην απόφαση της 14ης Οκτωβρίου με την οποία καταδικάστηκαν εννέα καταλάνοι- υπέρ της ανεξαρτησίας πολιτικοί και σεπαρατιστές από εννέα έως δεκατρία έτη στη φυλακή για το ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του 2017, συνεχίστηκαν στην Καταλονία το Σαββατοκύριακο. Περισσότεροι από 182 τραυματισμοί καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Χιρόνα, ήταν ήρεμη, αλλά τεταμένη, την Τετάρτη.

Ο Sánchez προειδοποίησε τον Torra λίγες μέρες αφότου τα ανεξάρτητα κόμματα υποστήριξαν ψήφισμα στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας, απορρίπτοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, επικαλούμενοι το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» της Καταλονίας.

Καθώς οι πικρές ανταλλαγές μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης δεν έχουν δείξει σημάδια ηρεμίας, ο Torra δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Sánchez «παραμελεί τα καθήκοντά του» σε σχέση με την Καταλονία και ότι πρέπει να «αρχίσει να σκέφτεται τις μελλοντικές γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές».

Ο Torra κατηγόρησε τον Sánchez ότι δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα του από το Σαββατοκύριακο. (Fernando Heller, EUROEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Breton για το Berlaymont; Ο Πρόεδρος Emanuel Macron εξετάζει τον Thierry Breton, επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας Atos και πρώην υπουργό Οικονομικών υπό την κυβέρνηση του Jacques Chirac, ως το νέο γάλλο υποψήφιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφότου οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τη Sylvie Goulard. Ωστόσο, τα ονόματα των Michel Barnier, του επικεφαλής διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Amélie de Montchalin, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. (EURACTIV.FR)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η ΑΚΚ αποκαλύπτει το σχέδιο για τη Συρία: Η Υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) ζητεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, πρωτοβουλία την οποία πρότεινε τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου). Μια τέτοια αποστολή θα πρέπει να «ιδανικά» να οργανωθεί παράλληλα και από τον ΟΗΕ, ανέφερε η υπουργός την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στην Ερφούρτη.

Η Kramp-Karrenbauer δήλωσε ότι η αποστολή Minusma υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στο δυτικό αφρικανικό κράτος του Μάλι, στην οποία συμμετέχει και η Bundeswehr (γερμανικός στρατός), θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο. Πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από το ποιο καθήκον θα μπορούσε να αναλάβει ο γερμανικός στρατός προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τη μελλοντική διαμόρφωση μιας αποστολής στη Βόρεια Συρία. Στόχος μιας τέτοιας ζώνης προστασίας θα μπορούσε να είναι ο «διαχωρισμός των εχθρών» και η σταθεροποίηση της περιοχής, έτσι ώστε «οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν ξανά». Εξάλλου, πρέπει να συνεχιστεί η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η οποία βρίσκεται σε παύση αυτή τη στιγμή, επέμεινε η ίδια.

Η υπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση της να υποβάλει την πρόταση για τη Συρία χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον εταίρο της στο συνασπισμό του SPD ή τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. «Ήταν σημαντικό για μένα να ξεκινήσει η συζήτηση», ανέφερε. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μετά το Brexit, αδιέξοδο στις εκλογές: Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι διαιρεμένα σχετικά με το αν θα υποστηρίξουν γενικές εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον περιμένει τους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια νέα επέκταση για το Brexit.

Αφότου οι Βρετανοί νομοθέτες υποστήριξαν κατ ‘αρχήν τη συμφωνία του Johnson αλλά μπλόκαραν τα σχέδιά του για να το επικυρώσουν στο Κοινοβούλιο μέσα σε δύο ημέρες χωρίς αξιολογήσεις νομικών ή οικονομικών επιπτώσεων, ο Johnson και ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn απέτυχαν την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου) να συμφωνήσουν για ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ανάκληση του Brexit, το οποίο πρέπει να περάσει για να επισημοποιηθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο Τζόνσον θέλει εκλογές, αλλά πολλοί στο κόμμα του θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στο να περάσει το νομοσχέδιο. Ο Corbyn έθεσε υπό αμφισβήτηση την προοπτική των εκλογών μετά από μια μακρά παράταση για να αποφευχθεί η συμφωνία για το Brexit, αλλά πολλοί από τα κόμματά του εξακολουθούν να απαιτούν νέο δημοψήφισμα. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Σαλβίνι τι; Σε μια κλειστή ακρόαση, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής πληροφοριών, ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte περιέγραψε τις δύο συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής κατασκοπείας της Ιταλίας, Gennaro Vecchione και του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr ως «νόμιμες και σωστές». Τον Αύγουστο, ο Barr ζήτησε βοήθεια από την Ιταλία στην έρευνα για πιθανή διασύνδεση μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Η Lega, το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, υπαινίχθηκε ότι ο Conte ενέκρινε τη μυστική συνάντηση με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Trump κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής κρίσης της Ιταλίας. Όμως ο Conte απάντησε, λέγοντας ότι, αντίθετα με τον ίδιο, ο Σαλβίνι δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τις σχέσεις του με τις ρωσικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Χωρίς ΦΠΑ για νέα κτίρια- ευκολότερη πληρωμή για «χρυσές βίζες»: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου) τριετή αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ για νέες άδειες οικοδομής, συμπεριλαμβανομένων των μη πωληθέντων ακινήτων που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα νέα κτίρια θα είναι φθηνότερα κατά 24%. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ανακάμπτει – οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 – και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα ενισχύσει την ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε μια κοινοβουλευτική τροπολογία για ένα νέο επενδυτικό νόμο που θα διευκολύνει το λεγόμενο πρόγραμμα για χρυσές βίζες σε πολίτες εκτός ΕΕ, με αποδοχές επενδύσεων μέσω πληρωμών POS καθώς και μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. (Θοδωρής Καραουλάνης | EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Επιστολή για το Brexit: Ο Daniel Kawczynski, Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών και ηγέτης των Brexiteers, είχε υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πείσει την πολωνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε νέα επέκταση του Brexit. Ωστόσο, η επιστολή του προς τον πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι μια μη-συμφωνία στο Brexit «δεν ήταν προς το συμφέρον της Πολωνίας».

Οικονομική επιβράδυνση; Η Πολωνία θα πληγεί από την οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία, ενώ η προβλεπόμενη πρόβλεψη ανάπτυξης της Πολωνίας θα μειωθεί φέτος σε 4,3% και 3,7% το 2020. Το 2018 ήταν πάνω από 5%. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τέλος για τη γούνα: Η Σλοβακία απαγόρευσε την παραγωγή γούνας μετά από εκστρατεία, όπου περισσότεροι από 75.000 πολίτες υπέγραψαν αναφορά, ζητώντας από το κοινοβούλιο να το πράξει. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του νόμου περί κτηνιατρικής περίθαλψης, η εκτροφή ή η θανάτωση ζώων με σκοπό την απόκτηση γούνας θα απαγορευθεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Η επιχείρηση γούνας δεν είναι σημαντική στη Σλοβακία, ενώ υπάρχει μόνο ένα αγρόκτημα που ειδικεύεται σε γούνες από βιζόν. Πολύ συνηθέστερη είναι η κτηνοτροφία κουνελιών, η οποία έχει εξαιρεθεί βάσει νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η γούνα τους χρησιμοποιείται εντός της οικογένειας του κτηνοτρόφου. Στην ΕΕ, τουλάχιστον εννέα άλλες χώρες έχουν θεσπίσει τέτοια μέτρα, ενώ άλλες βρίσκονται στη διαδικασία θέσπισης παρόμοιων μέτρων. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι αγρότες φοβούνται τη MERCOSUR: Ο γεωργικός σύλλογος της Τσεχικής Δημοκρατίας και άλλες οργανώσεις αγροτών ανησυχούν ότι η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Νότιο Αμερική για το εμπόριο MERCOSUR θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό εμπόριο και να οδηγήσει σε «διπλά πρότυπα». Σύμφωνα με την ένωση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αντικατοπτρίζει την ευημερία των ζώων ή των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα.

Ο Σύλλογος ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να παράσχει αξιολόγηση της επίπτωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Χωρίς χρηματοδότηση ΕΕ για τον αυτοκινητόδρομο: Ο αυτοκινητόδρομος Struma δεν θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του με το επιχείρημα ότι το έργο παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, καθώς περνάει μέσα από προστατευόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη στις αρχές της Βουλγαρίας, η διαδρομή που ενέκρινε η οικολογική αξιολόγηση πριν από δύο χρόνια δεν είναι ίδια με εκείνη για την οποία ελήφθησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και, αν εφαρμοστεί, η Βουλγαρία κινδυνεύει με διαδικασία παράβασης βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους. (dnevnik.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Πόντα λέει Όχι: Ο Λούντοβιτς Ορμπάν δεν κατάφερε να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να στηρίξει την κυβέρνησή του, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια για το πράσινο φως του Κοινοβουλίου σε μια νέα κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ο Πόντα, πρώην ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος του PSD και πρωθυπουργός μέχρι το 2015, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του Pro Romania δεν θα ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση. Ο Orban, ηγέτης του κεντροδεξιού PNL και πρωθυπουργός, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την επίδραση της απόρριψης του Ponta, λέγοντας ότι δεν είχε μεγάλες προσδοκίες, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί ο ηγέτης της Pro Romania έλαβε αυτή την απόφαση. Ο Πόντα ήταν βασικός σύμμαχος στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης του PSD πριν από δύο εβδομάδες, αλλά δήλωσε ότι θα προτιμούσε να ενώσει τις αριστερές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών, σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Δέσμη φορολογικών νόμων: Το σλοβενικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει δέσμη φορολογικών νόμων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα μειώσουν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα αυξήσουν τις εισφορές κεφαλαίου – συμπεριλαμβανομένων των τόκων, των μερισμάτων και των κερδών – από 25 σε 27,5%. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Levica αντιτάχθηκε στους νόμους, αλλά το ριζοσπαστικό δεξιό Σλοβενικό Εθνικό Κόμμα (SNS) υποστήριξε τα μέτρα της μειονοτικής κυβέρνησης. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο Αβραμόπουλος στηρίζει την Κροατία για ένταξη στη Σένγκεν: Ο απερχόμενος Επίτροπος της ΕΕ για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μεταναστευτικές προκλήσεις και την ασφάλεια, εάν η Κροατία προσχωρήσει στο χώρο Σένγκεν. Ο Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι όταν εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ, η Κροατία είχε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι τώρα χρήσιμες για την ένταξή της στην ελεύθερη ζώνη ταξιδιών της ΕΕ. Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν τα σωστά βήματα για να επιτρέψουν σύντομα στην Κροατία να ενταχθεί στη Σένγκεν. Η γειτονική Σλοβενία ​​εμποδίζει την πρόοδο στο θέμα.

Ο Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Κροατία πρέπει να συνεχίσει όλες τις τρέχουσες δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προστασία των συνόρων, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο ελέγχου των συνόρων, ιδίως στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

Το ΕΛΚ νοίκιασε το Κοινοβούλιο

Η άφιξη του κεντροδεξιού κόμματος του ΕΛΚ για συνεδρίαση στο κροατικό κοινοβούλιο στις 19 Νοεμβρίου έχει προκαλέσει συντριβή ανάμεσα στους νομοθέτες της αντιπολίτευσης.

«Το γεγονός ότι αυτό το Κοινοβούλιο έχει μισθώσει τη Μεγάλη Βουλή, τον τόπο της νομοθετικής εξουσίας και του πολιτικού πλουραλισμού, για μια συνεδρίαση ενός ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, του ΕΛΚ, είναι απαράδεκτο και ένα βήμα προς την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση», δήλωσε η βουλευτής Vesna Pusić, από την Ομοσπονδιακή Φιλελεύθερη Συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Το ενοίκιο μιας ημέρας για τη Μεγάλη Βουλή, όπου το Κοινοβούλιο πραγματοποιεί συνόδους ολομέλειας, κοστίζει 5.000 ευρώ.

Η εκλογική συζήτηση του ΕΛΚ, όπου αναμένεται να εκλεγεί ο Donald Tusk ως Πρόεδρος του Κόμματος, θα διεξαχθεί στην αθλητική αίθουσα του Arena στο Ζάγκρεμπ στις 20-21 Νοεμβρίου. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η πολιτική λύση για το Κόσοβο είναι η εθνική προτεραιότητα της Σερβίας: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε την Τετάρτη (23 Οκτωβρίου) ότι η επίτευξη πολιτικής λύσης για το Κόσοβο ήταν η εθνική προτεραιότητα της Σερβίας και κάλεσε και πάλι τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Ευχαρίστησε όλα τα κράτη που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου σε σχέση με το «σεβασμό στην επιχειρηματολογία της Σερβίας» τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά 15 κράτη έχουν αποσύρει την απόφαση τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο. (EURACTIV.rs)

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η Β-Ε θα εισέλθει στη «Μίνι Σένγκεν»: Ο Μίρκο Σαρόβιτς, Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε μια πρωτοβουλία για την αποδοχή του αποκαλούμενου «Mini Schengen», μιας κοινής δήλωσης για την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ζώνης, η οποία επιτρέπει την πλήρη και ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την περιοχή. Η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα αυτή τη πρωτοβουλία. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Benjamin Fox, Daniel Eck]

X