The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ / ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν, αλλά πρέπει να περιμένει.  «Αυτή είναι μια σημαντική μέρα και μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για την Κροατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς μετά την γνωστοποίηση της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Ζάγκρεμπ πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον χώρο Σένγκεν.

«Από τεχνικής άποψης, σήμερα είχαμε αντικειμενική επαλήθευση, από το μόνο αρμόδιο όργανο, ότι είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ είχαν λάβει θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή το 2011, δεν βρίσκονται ακόμη στη Σένγκεν, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr) Διαβάστε περισσότερα

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η πρόταση της Γερμανίας για τη Συρία «ενοχλεί» τους εταίρους. Η υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) εξέπληξε και «ενόχλησε» τους εταίρους του συνασπισμού και τους συμμάχους της στο εξωτερικό με την ώθηση για μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας (SPD) δήλωσε στο Βερολίνο ότι η κίνηση «προκάλεσε κάποια ενόχληση στους εταίρους μας».

Ο ίδιος μάλιστα είχε ακόμη πολλές απορίες και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμία συζήτηση μεταξύ των εταίρων για τη δημιουργία μιας ζώνης διεθνούς προστασίας» στην περιοχή.

Ωστόσο, η Μέρκελ (CDU) υποστήριξε την πρωτοβουλία. «Θεωρώ ότι η ιδέα μιας ζώνης προστασίας στη βόρεια Συρία είναι πολύ ελπιδοφόρα, ακόμη κι αν πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», ανέφερε η Μέρκελ.

Ανέφερε ότι η ιδέα «σίγουρα αξίζει μια προσπάθεια», αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να δοθεί εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη. Τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου), η Kramp-Karrenbauer πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς ζώνης ασφαλείας με στόχο τη συνέχιση της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους και τη σταθεροποίηση στη περιοχή. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Πρόσκληση σε διάλογο. Ο Καταλάνος πρόεδρος Quim Torra καταδίκασε δημοσίως την Τρίτη (22 Οκτωβρίου) «κάθε είδους βία» κατά τη διάρκεια ταραχών στην Καταλονία τις τελευταίες ημέρες. Ο Torra κάλεσε τον πρωθυπουργό Sánchez να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» προκειμένου να βρεθεί μια «πολιτική και δημοκρατική» λύση για τη σύγκρουση στην Καταλονία.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας διατύπωσαν ένα νέο ψήφισμα κατά της απόφασης του Δικαστηρίου που καταδίκαζε μια ντουζίνα πολιτικών αντιπροσώπων στις φυλακές και σε υπεράσπιση της αυτοδιάθεσης της περιοχής. (Beatriz Rios | EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Νέο σκάνδαλο για το Macron. Ο συγχρονισμός δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Μετά την απόρριψη της Sylvie Goulard από τους ευρωβουλευτές για την ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου για ηθικούς λόγους, ο σύμβουλος του γάλλου Πρωθυπουργού Edouard Philippe, ο Ιταλός Σάντρο Γκόζι, κατηγορήθηκε για συνεργασία με την κυβέρνηση της Μάλτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε στις 21 Οκτωβρίου η μαλτεζική εφημερίδα Time of Malta, η οποία αναδημοσιεύτηκε από τη Le Monde, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Matteo Renzi, είχε συνάψει συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τον επικεφαλής της μαλτεζικής κυβέρνησης, Joseph Muscat, τον Ιούνιο του 2018. Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Muscat. Ωστόσο, στις 30 Ιουλίου 2019, ο Ιταλός πολιτικός πήγε στο γραφείο του Edouard Philippe. Εκλέχτηκε επίσης ως ευρωβουλευτής με τον Macron στις ευρωεκλογές, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit για να λάβει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Edouard Philippe, ο Gozi έχει κληθεί «να παράσχει τις πληρέστερες και ακριβέστερες εξηγήσεις» και «απόδειξη τερματισμού της σύμβασής του με την κυβέρνηση της Μάλτας». (EURACTIV.FR)

 

ΡΩΜΗ

Δεν υπάρχει μαφία στη Ρώμη; Μια αμφισβητούμενη απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις κατηγορίες οργάνωσης τύπου μαφίας στις λεγόμενες διαδικασίες «Mafia capitale». Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα της Ρώμης, υπήρχε ένα δίκτυο διεφθαρμένων σχέσεων μεταξύ πολιτικών και εγκληματιών στην πρωτεύουσα. Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno και αρκετά μέλη εγκληματικών συμμοριών βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Ωστόσο, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο αναγνώρισε την ύπαρξη κοινών εκβιασμών, σε αντίθεση με την ύπαρξη οργάνωσης που μοιάζει σε μαφία. Χάρη στις συνδέσεις με τους τοπικούς διαχειριστές, η εγκληματική οργάνωση συνήψε δημόσιες συμβάσεις, μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση κέντρων υποδοχής μεταναστών, η οποία μετονομάστηκε από τους συμμετέχοντες σε «επιχείρηση μετανάστες». (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Πρώτη θέση: Ελλάδα σημείωσε την πρώτη θέση σε σχέση με το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών που ενίσχυσαν τις επενδύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στα πλαίσια του σχεδίου Γιούνκερ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την απερχόμενη εκτελεστική εξουσία της ΕΕ την Τρίτη (22 Οκτωβρίου). Η Ελλάδα έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 12,1 δισ. Ευρώ.

Ο χρόνος του μετρό: Τα καλά νέα μαθεύτηκαν καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, και ανακοίνωσε ότι το πολυαναμενόμενο σύστημα μετρό θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Λίγο αργότερα, το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στην πολυαναμενόμενη προσφορά της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η οποία αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα. Η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο πολίτες την ημέρα. (Θοδωρής Καραουλάνης | EURACTIV.gr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει σε παύση το νομοσχέδιο για το Brexit, μετά από κοινοβουλευτική πλειοψηφία εναντίον του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος του Johnson για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Εάν η ΕΕ παραχωρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο επέκταση, η Ντάουνινγκ Στριτ θα ωθήσει για γενικές εκλογές, όπως κατανοεί η EURACTIV.

Πηγές στην ΕΕ λένε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου 2020. Μια τέτοια παράταση θα επέτρεπε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα πρότεινε την έννοια της επέκτασης στους ηγέτες των 27. Πρόσθεσε ότι θα «προτείνει μια γραπτή διαδικασία», που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα πρέπει να συγκληθούν σε άλλη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ώστε να λάβουν την απόφαση. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι επιπτώσεις του Brexit. Σύμφωνα με το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο (PIE) που συνδέεται με την κυβέρνηση, η Πολωνία θα είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το Brexit, ανεξάρτητα από τις τελικές ρυθμίσεις του. Σε περίπτωση συμφωνίας στο Brexit, η μειωμένη αξία των εξαγωγών θα συμβάλει στην πτώση του ΑΕΠ της Πολωνίας κατά 0,14%, ενώ στη περίπτωση μη συμφωνίας θα «ξυριστεί» το 0,25% του ΑΕΠ. Συνολικά, το Brexit μπορεί να κοστίσει 20-35.000 θέσεις εργασίας στην Πολωνία. Σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής πρόκειται να χάσει το μεγαλύτερο μέρος, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 20% όλων των εξαγωγών από την Πολωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Εγκατάσταση στη Βρετανία. Οι Τσέχοι που ζουν στη Βρετανία δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε σχέση με τον επερχόμενο Brexit, δήλωσε χθες (22 Οκτωβρίου) ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους Τσέχους που ζουν στη Βρετανία να υποβάλουν αίτηση εγκατάστασης για το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Έως 100.000 Τσέχοι πολίτες ζουν στη Βρετανία σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία και 22.000 περίπου είχαν υποβάλει αίτηση για διακανονισμό μέχρι στιγμής. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Εκτός του καταλόγου της ΕΕ. Το σχέδιο αγωγού της Σλοβακίας, το οποίο είναι να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό και τις διαδρομές αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από το 2025, καταργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το νέο σχέδιο των έργων κοινού ενδιαφέροντος. Το Eastring, του οποίου το κόστος εκτιμάται σε 2,6 δισ. ευρώ, έχει ως στόχο να αυξήσει τα έσοδα της σλοβακικής εταιρείας μεταφοράς αερίου Eustream μετά την πτώση που αντιμετωπίζουν από την έναρξη του Nord Stream 2. Εάν το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο επικυρώσουν την πρόταση της Επιτροπής, η Eastring μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων και τη λήψη ρυθμιστικών αδειών. (Pavol Szalai | EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση. Το κεντροδεξιό PNL (ΕΛΚ) εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για να συγκεντρώσει την υποστήριξη που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης, δύο εβδομάδες μετά την επιτυχή προσπάθεια ανατροπής των σοσιαλιστών από την εξουσία. Ο Λούντοβιτς Ορμπάν, επικεφαλής του PNL και υποψήφιος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα την Τρίτη, καθώς δημιουργήθηκαν πλαίσια συνεργασίας. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ακροάσεις των υπουργών θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν πολιτικές πηγές στη EURACTIV Ρουμανίας. (Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Ψηφίστε για μετρητά. Συνολικά, το 11% των Βουλγάρων παραδέχτηκε ότι θα ψήφιζαν για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο σε αντάλλαγμα μετρητών ή σε περίπτωση προσωπικής απειλής. Αυτό θα σήμαινε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από περίπου 5.5 εκατομμύρια Βούλγαρους που μπορούν να ψηφίσουν.

Περίπου το 81% των Βουλγάρων δήλωσε ότι δεν θα εμπορεύονταν τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ το 8% ήταν αβέβαιο, σύμφωνα με κοινωνιολογική έρευνα του βουλγαρικού γραφείου της Gallup International, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των τοπικών εκλογών στη Βουλγαρία.

Οι φτωχότεροι Βούλγαροι και η μειονότητα των Ρομ είναι πιθανότερο να εμπορεύονται τα πολιτικά τους δικαιώματα, με το 40% περίπου να είναι διατεθειμένο να ψηφίσει έναντι αμοιβής. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι φτωχοί Βούλγαροι και Ρομά είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον ορισμένων υποψηφίων για ποσά μεταξύ 75 και 100 ευρώ. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσέγγιση της Βοσνίας πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την προσχώρηση της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να προετοιμαστεί το ετήσιο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αλλά η Ουάσινγκτον επιθυμεί επίσης να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό, βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (22 Οκτωβρίου) μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Denis Zvizdic και του Μάθιου Πάλμερ, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού κρατικού τμήματος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η σερβική οντότητα της Βοσνίας είναι ενάντια στην πρόοδο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic, Daniel Eck]