The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Η Σλοβακία έχει κλονιστεί από την αποκάλυψη ηχογράφησης από το 2014, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο πρώην γενικός εισαγγελέας Dobroslav Trnka ήταν διεφθαρμένος και εκφοβισμένος από τον επιχειρηματία Marian Kocner.

Ο Trnka εξακολουθεί να είναι εισαγγελέας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο Kocner κρατείται λόγω κατηγοριών για οικονομικές απάτες μεγάλης κλίμακας, αλλά και για το συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου Jan Kuciak το 2018. Η ηχογράφηση κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου) από την εφημερίδα Dennik N και φέρεται να προέρχεται από το κινητό τηλέφωνο του Kocner, το οποίο κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Στη συνομιλία 70 λεπτών, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τον εισαγγελέα Trnka ως υποδεέστερο και εξαπολύει απειλές θανάτου εναντίον του. Ο λόγος είναι ότι αφότου η θητεία του ως Γενικός Εισαγγελέας έληξε το 2011, ο Trnka προσπάθησε να εκβιάσει τον Jaroslav Hascak, διευθύνοντα σύμβουλο της ολιγαρχικής ομάδας Penta, με υποκλοπή ηχογράφησης, γνωστής στη Σλοβακία ως «Gorilla». Η Gorilla  υποτίθεται ότι θα αποδείξει ότι η Penta διέφθειρε δημόσιους υπαλλήλους κατά τη δεκαετία του 2000. (Pavol Szalai |EURACTIV.sk) Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

 

ΣΥΡΙΑ

Μην παίζετε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού Vincenzo Spadafora έστειλε επιστολή στην UEFA, ρωτώντας εάν είναι κατάλληλο να πραγματοποιηθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Μάιο, υπό το φως των τουρκικών ενεργειών στη Συρία. «Ελπίζω ότι η UEFA θα μπορέσει πράξει θαρραλέα και να αποδείξει για άλλη μια φορά ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέσο ειρήνης», γράφει ο υπουργός.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η Αθήνα και η Λευκωσία είναι ικανοποιημένες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών κατά της Τουρκίας για παράνομη διάτρηση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε με ικανοποίηση ότι «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να θεσπίσει κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η ΕΕ «προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τις προηγούμενες αποφάσεις που έλαβαν μέτρα εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων, δηλαδή κατά των κυπριακών συμφερόντων». Οι δύο κυβερνήσεις πιέζουν τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Ωστόσο, στο Σαράγεβο, ο Μπακίρ Ιζετμπεγκόβιτς, αρχηγός του Βοσνιακού Κόμματος  της Δημοκρατικής Δράσης (SDA), υποστήριξε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «αναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν. Ο πατέρας του Μπακίρ, Αλίγια, πρώην ηγέτης της SDA, φέρεται να είπε πριν πεθάνει ότι έφυγε από τη Β-Ε ως «amanet» (διαθήκη) στον Ερντογάν. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hrGerardo Fortuna| EURACTIV.com, Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι Γερμανικές τράπεζες σε μπελάδες. Σύμφωνα με το φετινό τραπεζικό βαρόμετρο που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία EY τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου), το 68% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ το 5% αναμένει αύξηση. Κατά το προηγούμενο έτος, το 67% εξακολουθούσε να πιστεύει στη βελτίωση και μόνο το 2% ήταν απαισιόδοξο. «Η κατάσταση στον γερμανικό τραπεζικό τομέα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Robert Melnyk, επικεφαλής των τραπεζικών επιχειρήσεων της ΕΥ. (Claire Stam | EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Εννέα Καταλάνοι πολιτικοί και ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως 13 έτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου) για τη συμμετοχή τους σε απαγορευμένο δημοψήφισμα το 2017, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων από σεπαρατιστές.

Πριν από τις γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Καταλονία μετά τις εξελίξεις ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέβαλε τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με την ποσόστωση 100, το σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο ήταν το εμβληματικό μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο το κόμμα Italia Viva του Matteo Renzi και το PD θέλουν τώρα να καταργήσπυν. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit ήταν υπερβολικά αργές και συχνά κακοήθεις, αλλά οι υπουργοί επέμειναν ότι τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατευθούν. Τον Αύγουστο, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα «επαναλάβει κατηγορηματικά» την εγγύηση της κυβέρνησης απέναντι τους.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Μετά τις εκλογές. Με την καταγραφή των ψήφων πλέον στο 100%, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές με 43,59%, ακολουθούμενο από τον Πολιτικό Συνασπισμό (KO/EPP) με 27,40%. Η Αριστερά έφθασε το 12,56%, το συντηρητικό φιλοευρωπαϊκό PSL (ΕΛΚ) 8,55%, ενώ η ακροδεξιά Konfederacja έλαβε 6,81%. Από τις 460 θέσεις που διατίθενται στο Sejm, την κατώτερο θάλαμο του κοινοβουλίου, το PiS έλαβε 235, ο KO 134, η Αριστερά 49, το PSL 30 και η Konfederacja 11.

Ωστόσο, στη Γερουσία, όπου η αντιπολίτευση παρουσίασε έναν κοινό κατάλογο, κατάφερε να νικήσει στενά το PiS με 51-49. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα είναι σε θέση να επιβραδύνει τη νομοθετική διαδικασία και να ελέγξει ορισμένες υποψηφιότητες του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος κατακερματισμός στο κοινοβούλιο δεν θα βοηθήσει το PiS, καθώς δεν υπάρχει πιθανός εταίρος του συνασπισμού. Επιπλέον, τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν την εθνική συζήτηση για πολλά θέματα, προωθώντας ενδεχομένως τις ιδέες τους και εξασθενίζοντας την επιρροή του PiS. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΠΡΑΓΑ

Μόνο 48 εκατ. ευρώ για την προεδρία. Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους 48 εκατ. Ευρώ για την επικείμενη προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο προϋπολογισμός προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Andrej Babiš και την υπουργό Οικονομικών Alena Schillerova (και οι δύο ANO, RE) αλλά αντιμετώπισαν κριτική από τους εταίρους τους στο συνασπισμό, τους σοσιαλδημοκράτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček (ČSSD, S&D) επέκρινε το σχέδιο ως ανεπαρκές. «Διακυβεύεται η φήμη της Τσεχικής Δημοκρατίας και η προώθηση των συμφερόντων μας. Για να τρέξουμε την προεδρία θα έχουμε λιγότερους ανθρώπους από τη Μάλτα», δήλωσε ο Petříček στο Twitter. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Τα ΜΜΕ απειλούνται. Τα τελευταία χρόνια, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες τους υπόκεινται σε συνεχή πίεση και καταστολή από τον Εισαγγελέα. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το βασικό δημόσιο ίδρυμα θέτει τον τόνο για την απόλυτη έλλειψη ανοχής της αντιγνωμίας, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ερευνών τους, σύμφωνα με τον συνεκδότη της Dnevnik και του Capital, Ivo Prokopiev. (Dnevnik.bg)

Βουλγαρία εναντίον Volkswagen. Η Βουλγαρία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει στην απόφαση της Volkswagen να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Τουρκία. «Παραμένουμε φίλοι με τη Volkswagen, αλλά θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την επένδυση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rosen Plevneliev, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του Βουλγαρικού Ομίλου Αυτοκινήτων.

Η Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της κοινής αγοράς της ΕΕ για τις υποσχεθείσες κρατικές ενισχύσεις προς τη Volkswagen. Ειδικότερα, η Σόφια αναφέρει ότι η Τουρκία υποσχέθηκε πολλά κεφάλαια στη VW, συμπεριλαμβανομένης της εγγυημένης αγοράς μέρους της παραγωγής του εργοστασίου.

«Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά μέλος της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της κοινής αγοράς. Αναμένω ότι η συμφωνία της Volkswagen θα παραμείνει ένα παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της κοινής αγοράς. Η συμφωνία αυτή θα έχει συνέπειες. Η προφανής παράλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες της κοινής αγοράς θα πρέπει να οδηγήσει σε κυρώσεις», πρόσθεσε ο Plevneliev. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Kovesi παίρνει το πράσινο φως του Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει επισήμως να διορίσει τη Laura Codruta Kovesi, πρώην επικεφαλής του γραφείου της Ρουμανίας DNA για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ως πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής. Η Κοβέσι χρειάζεται μόνο το οριστικό ναι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πράσινο φως για τη θέση, αλλά αυτό είναι απλώς μια διατύπωση, καθώς οι ευρωβουλευτές ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Κοβέσι και την στήριξαν ακόμη και όταν η ρουμανική κυβέρνηση άσκησε πίεση στην υποψηφιότητά της.

Άλλος ένας γύρος. Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης διεξάγει έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα προτού διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ο Ιωάννης πιθανότατα θα επιλέξει τον ηγέτη του PNL (κεντροδεξιά, ΕΛΚ) προκειμένου να ηγηθεί ενός υπουργικού συμβουλίου μειοψηφίας μετά την απομάκρυνση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Δεν γνωρίζω τους λόγους της καθυστέρησης. Μπορεί να είναι αρκετά κοινότοποι, αλλά και ουσιαστικοί. Επειδή οι λόγοι είναι άγνωστοι, δεν μπορώ να σχολιάσω την καθυστέρηση», δήλωσε ο Miro Cerar, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε στη σλοβακική STA ότι η απόφαση σχετικά με τη δικαιοδοσία του σχετικά με το συνοριακό ζήτημα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας δεν θα ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, αλλά στις 11 Δεκεμβρίου, χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι της καθυστέρησης. Η Λουμπλιάνα ελπίζει ότι το Δικαστήριο, μέσω αυτής της απόφασης, θα αναγκάσει την Κροατία να εφαρμόσει διεθνή απόφαση διαιτησίας στα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών μελών της ΕΕ. Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​πρέπει να έχει «αδιάκοπη πρόσβαση» στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής Θάλασσας. Το Ζάγκρεμπ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι έγκυρο επειδή η Κροατία αποχώρησε από τη διαδικασία διαιτησίας το 2015, μετά τη διαρροή ηχογράφησης στην οποία ένας Σλοβάκος δικαστής στην ομάδα αντάλλαξε εμπιστευτικές πληροφορίες με την κυβέρνηση της Λιουμπλιάνα. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Κοινοβουλευτικές και Προεδρικές εκλογές μαζί; Αφότου το HDZ (EPP) και ο εταίρος στο συνασπισμό, HNS (RE) απείλησαν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση μετά το αίτημά της για μεγαλύτερους μισθούς για τους δασκάλους, άλλα μέλη του συνασπισμού έχουν αρχίσει να ακολουθούν το παράδειγμα. Φήμες λένε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μαζί με την προεδρική ψηφοφορία το Δεκέμβριο. Ακόμη και ορισμένα μέλη του HDZ βλέπουν αυτό το σενάριο θετικά, μολονότι, αυτή τη στιγμή, οι εκλογές θα ωφελήσουν το αντιπολιτευόμενο SDP (S&D) που βρίσκεται πολύ κοντά στο HDZ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Το κύριο εμπόδιο είναι η προεδρία της Κροατίας στην ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου. Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δεν είναι έτοιμος να παίξει: θέλει να έχει μια επιτυχημένη Προεδρία και να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει την προσπάθεια του κόμματός του για τις τακτικές κοινοβουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του επόμενου έτους. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X