The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

1-6-800x450

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Viorica Dăncil μπορεί να ελπίζει ότι έχει πείσει αρκετούς βουλευτές να μη ψηφίσουν εναντίον της στην ψήφο εμπιστοσύνης κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησής της που διεξάγεται σήμερα (10 Οκτωβρίου).

Όμως, αυτή τη φορά, τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι δύσκολα για εκείνη. Σήμερα η αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ανατρέψει την κυβέρνηση, συγκριτικά με παλιότερες περιπτώσεις όπου είχαν τεθεί σε κίνηση τέτοιες προτάσεις. Οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση «περιμένω για να δω», από τη στιγμή που και ο Ρουμάνος Επίτροπος, που θα αναλάβει τις μεταφορές, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Οι σοσιαλιστές έχασαν την πλειοψηφία, όταν το φιλελεύθερο κόμμα ALDE, ένας μικρός εταίρος της κυβέρνησης, έφυγε από τον συνασπισμό. Η Dăncilă, πρώην Ευρωβουλευτής, είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Dăncilă, είχε θεωρηθεί ως η μαριονέτα του Liviu Dragnea, πρώην αρχηγού του PSD, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή για διαφθορά.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως το PSD,  διασφάλισε την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών όπως και τη στήριξη δυσαρεστημένων μελών του ALDE, ακόμα και πρώην δικά του μέλη, τα οποία είχαν πάει σε άλλα κόμματα. Η Dăncilă, από την πλευρά της, προσπαθεί να κρατήσει το κόμμα της ενωμένο, είτε υποσχόμενη κρατική χρηματοδότηση σε τοπικές αρχές, είτε απειλώντας τους να κατηγορηθούν για χρέη, σε περίπτωση που το PSD χάσει την εξουσία.

Εάν χάσει τη σημερινή ψηφοφορία, η Viorica Dăncilă, θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος με ασφάλεια ότι η πολιτική της καριέρα θα τελειώσει, καθώς δεν θα είχε ούτε μια ευκαιρία στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Όμως, εάν εξασφαλίσει ξανά την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, θα μπορεί να μείνει ως πρωθυπουργός μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2020, καθώς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μπορέσει να νικήσει τον νυν πρόεδρο Klaus Iohannis, οποίος κατεβαίνει για τη δεύτερη θητεία του. Ο Klaus Iohannis, είναι στενός σύμμαχος της Angela Merkel και έχει την σαφή υποστήριξη των Βρυξελλών.

Όμως, εάν παραμείνει η Dăncilă, θα έχει άλλον ένα πονοκέφαλο, ο οποίος προέρχεται από ένα μέρος που η ίδια ξέρει πολύ καλά: τις Βρυξέλλες. Η Ρουμανία δεν έχει υποψήφιο για την επόμενη Επιτροπή και θα μπορούσε ακόμα να χάσει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, που δόθηκε στη χώρα από την νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η Dăncilă πρότεινε δυο πρώην συναδέλφους για τη θέση του Επίτροπου, τη Rovana Plumb και τον Dan Nica. Η Von der Leyen επέλεξε την Plumb, αλλά η Επιτροπή JURI, την απέρριψε λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Το PCD, εξέτασε πολλά ονόματα για την αντικατάστασή της, αλλά τελικά επέμεινε στον Nica. Ωστόσο, ο Nica δεν μπορεί να θεωρηθεί ως “ειδικός” στον τομέα μεταφορών και αυτός ο διορισμός θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τη ισορροπία μεταξύ του αριθμού των γυναικών και του αριθμού των ανδρών στην Επιτροπή της, την οποία η Πρόεδρος von der Leyen προσπαθεί να διαφυλάξει.

Τα ΜΜΕ της Ρουμανίας αναφέρουν ότι, η πρόεδρος της Επιτροπής απέρριψε τον Nica, αλλά η Dăncilă ισχυρίστηκε ότι η πληροφόρηση δεν ήταν αληθής, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, άτομα στο εσωτερικό του PCD, επιβεβαίωσαν ότι η Ursula von der Leyen είπε στη Dăncilă ότι ο Nica δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση. Αλλά η πρωθυπουργός επέμενε στον διορισμό του.

Οι Ρουμάνοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στους κύκλους του οποίου φιλοξενούνται και τα περισσότερα από τα μέλη που υπέγραψαν την πρόταση “μη εμπιστοσύνης”, ισχυρίζονται  πάντως ότι η von der Leyen περιμένει τα αποτελέσματα, πριν πάρει την απόφαση.

Όμως τα πράγματα γίνονται περισσότερο πιο περίπλοκα, εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, επειδή η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη, από την εξεύρεση των ψήφων, για την αποχώρηση της Dăncilă.

Η Dăncilă, είπε ότι θα παραμείνει ως πρωθυπουργός μέχρι μια νέα κυβέρνηση να συσταθεί, αλλά ο πρόεδρος Iohannis, είναι αυτός που επιλέγει τον προσωρινό Πρωθυπουργό και είναι  βέβαιο ότι θα επιλέξει άλλον.

Σε κάθε περίπτωση, ο Iohannis θα μπορούσε να έχει ένα λόγο στο να επιλέξει τον επόμενο υποψήφιο, αλλά δεν έχει ανακοινώσει κανένα όνομα μέχρι τώρα. Μετά την απόρριψη της Plumb, ο Iohannis κάλεσε τη Dăncilă για διαβουλεύσεις, σχετικά με την επιλογή του επόμενου Επίτροπου της Ρουμανίας, αλλά η Πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόσκλησή του και προχώρησε με τον Nica.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει, επιλέγει Επίτροπο. Όταν η EURACTIV.com επικοινώνησε με τον Siegfried Muresan, έναν ισχυρός Ευρωβουλευτής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, εκείνος καταφέρθηκε κατά της πρωθυπουργού Dăncilă, κατηγορώντας την ότι έπαιξε πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας της.

«Η ίδια ισοπέδωσε τα πάντα, βάση στρατηγικής, για να γίνει πρόεδρος του κόμματος και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο Muresan, ο οποίος είπε ότι, ο πρόεδρος Iohannis, ήταν μακράν ο πιο ικανός πολιτικός της Ρουμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυριαρχεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ πιθανόν η Dancila, να μην καταφέρει στον δεύτερο γύρο, ειδικά εάν η κυβέρνησή της καταρρεύσει. «Οι σοσιαλιστές βρίσκονται στο πιο αδύναμό τους σημείο», είπε και πρόσθεσε, ότι όλες οι απόπειρες για μαζικό πατρονάρισμα και αποδυνάμωση του ποινικού κώδικα της χώρας, απέτυχαν».

Επίσης είπε ότι η σημερινή Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει μια αντιπροεδρία στην Επιτροπή, όπως έχουν κάνει εδώ και καιρό όλα τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αντί αυτού, ο ίδιος είπε, ότι η Dancila, ασχολήθηκε με την εξασφάλιση της ηγεσίας του κόμματός της, εις βάρος των Ρουμάνων πολιτών.

Αναφερόμενος στην πρόταση “μη εμπιστοσύνης”, είπε ότι οι ψήφοι θα είναι κοντά, αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες να επιτύχει. «Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα μας κατάφερε να ενώσει όλες τις δυνάμεις εναντία στους σοσιαλιστές. Χρειαζόμασταν 233 ψήφους για να καταθέσουμε ψήφο μη εμπιστοσύνης και κερδίσαμε 237», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΕΛΚ, είναι πολύ πιθανή εάν οι σοσιαλιστές υποχωρήσουν.

«Η ίδια γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές. Ακόμα και αν περάσει στο δεύτερο γύρο, ο τωρινός πρόεδρος της χώρας, που ήταν επίσης πρώην πρόεδρος του κόμματός μας, θα την συντρίψει», δήλωσε ο Muresan.

Σε καμία περίπτωση ο Iohannis θα διορίσει έναν προσωρινό σοσιαλιστή Πρωθυπουργό. Τώρα ηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις, είμαστε το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα και είμαστε νικητές των εκλογών της Ε.Ε. Αγωνιζόμαστε επίσης για τον πρόεδρο της χώρας και είμαστε μακράν το πιο τυπικό κόμμα που ευθυγραμμίζεται με τη φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα», ανέφερε ο Muresan.

«Εάν έχουμε την πλειοψηφία να εξαφανίσουμε την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε την πλειοψηφία για να εγκαταστήσουμε έναν Πρωθυπουργό. Θα είναι δύσκολο, αλλά δεν θα πάρει χρόνο», πρόσθεσε.

Ο χρόνος θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή ενός Επιτρόπου. Ο Muresan, δήλωσε ότι εξαρτάται στο πως θα πάνε οι ακροάσεις. «Εάν ο Γάλλος υποψήφιος αποτύχει την Παρασκευή το πρωί, τότε θα υπάρχει μια τελείως νέα πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία. Δεν θα έχουμε πολύ χρόνο μέχρι την Παρασκευή, αλλά ο πρόεδρος θα κινηθεί γρήγορα», δήλωσε ο Mureran.

«Αλλά κανένας σοσιαλιστής δεν θα έχει τη νομιμότητα να εργαστεί στην Επιτροπή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι επίσης στο συμφέρον της Επιτροπής , να έχει ένα μέλος το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας», κατέληξε ο Muresan.

[Bogdan Neagu | EURACTIV.ro, Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

//

ΜΑΔΡΙΤΗ

Σχέδια για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση του αντίκτυπου των αμερικανικών δασμών στα ισπανικά αγροτικά προϊόντα, ειδικά στα τυριά, το κρασί και το ελαιόλαδο, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE, την Τετάρτη.

Ο Sánchez, ζήτησε χθες από τις Βρυξέλλες να δώσουν μια σθεναρή απάντηση για τα τελευταία εμπορικά μέτρα. Επίσης, διαβεβαίωσε τον Ισπανικό λαό ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα ένα σχέδιο δράσης για τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς τομείς σε όλες τις πληγείσες αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας. «Κάθε σχέδιο, με τα δικά του μέσα», είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και εθνικές επιδοτήσεις, για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Εν τω μεταξύ, ο εν ενεργεία υπουργός Γεωργίας, Luis Planas, συνάντησε την Επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmström και τον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan και τους ζήτησε την υποστήριξη της Ε.Ε. «Παρόλο που δεν είναι καλό για κανέναν να εισέρχεται σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Αμερική, τα συμφέροντά μας θα πρέπει να υπερασπιστούν με αποφασιστικότητα και αυτό απαιτεί συναίνεση», τόνισε. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

//

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ

Το ευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην Άγκυρα. Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Amelie de Montchalin, επιβεβαίωσε την Τετάρτη, ότι η Γαλλία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία, συγκάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητήσουν την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

Η δήλωση έγινε αμέσως μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης. Για την ακρίβεια, η de Montchalin είπε ότι και οι τρείς χώρες οριστικοποιούν μια κοινή δήλωση όπου καταδικάζουν την τουρκική επίθεση. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί να γίνει δήλωση από την  Ε.Ε, επειδή ορισμένες χώρες δεν έχουν προσυπογράψει.

Εν τω μεταξύ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Αθήνα, στο Sky TV, ο πρόεδρος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, PYD, είπε ότι ο στόχος του Erdoğan είναι η γενοκτονία του κουρδικού λαού και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεση δράση. «Δεν αρκεί τα δημοκρατικά κράτη να λένε στον Erdoğan, απλά να μην το κάνει, ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Είναι η ώρα για τον κουρδικό λαό να ανταμειφθεί για όλα όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα», αναφερόμενος στην πάλη των Κούρδων ενάντια στο ISIS.

Σχετικά με τις Η.Π.Α., είπε ότι η Ουάσιγκτον έλεγε πάντα στους Κούρδους ότι «είμαστε πάντα δίπλα σας, για να σας προστατεύουμε». Επίσης πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι είναι σε επαφή με τον Bashar al-Assad, της Συρίας, για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα. (EURACTIV.FR, Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

//

ΡΩΜΗ

Επενδυτές στον ιταλικό ουρανό. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξακολουθεί να αναζητά επενδυτές για τη διάσωση της εθνικής αεροπορικής εταιρίας Alitalia. Ο γερμανικός αερομεταφορέας, Lufthansa, αποφάσισε να καταθέσει προσφορά, σύμφωνα με ιταλική πηγή που μίλησε στο Reuters. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για να αναλάβουν την Alitalia, είναι η σιδηροδρομική ομάδα Ferrovie dello Stato, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta και η εταιρία έργων υποδομής Atlantia.

//

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πεδίο μάχης ο άνθρακας. «Η Πολωνία πρέπει να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αυτό θα είναι επώδυνο, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να πει, “είμαστε μαζί σας”, “θα βρούμε χρήματα για να σας βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία”. Και το λέω αυτό ως εγγονός ανθρακωρύχων», δηλωσε ο Frans Timmermans, στη διάρκεια των ακροάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Timmermans θα είναι ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας στη νέα σύνθεση της Κομισιόν και τα λόγια του δείχνουν ότι στα επόμενα χρόνια, μάχη του με την πολωνική κυβέρνηση θα αλλάξει από το κράτος δικαίου σε ενεργειακή και περιβαλλοντολογική πολιτική. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

//

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Σλοβακία δεν θα ακολουθήσει το εθελοντικό σύστημα διανομής των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα, είπε η Υπουργός Εσωτερικών Denisa Saková, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Τετάρτη. Σύμφωνα με την ίδια, η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Γερμανίας εμπεριέχει πιθανούς παράγοντες κινδύνου και μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση της μετανάστευσης. «Μπορούμε να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τη μετανάστευση, σε κέντρα κράτησης και άσυλα, αλλά δεν είμαστε υπέρ της αυξημένης πίεσης, λόγω της μετανάστευσης, ούτε στη μεσογειακή διαδρομή, ούτε στα Βαλκάνια», πρόσθεσε η Υπουργός. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

//

ΠΡΑΓΑ

Η Κίνα προειδοποιεί. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πράγας να τερματίσει μια συνθήκη σύμπραξης μεταξύ του Πεκίνου και της Πράγας, θεωρήθηκε από τη κινέζικη Πρεσβεία  ως κίνηση κακής πίστης, και ενέργεια που μπορεί να πλήξει της τσεχο-κινεζικές σχέσεις. Ο Κινέζος Πρέσβης κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισής, ειδάλλως, «αισθάνεται» ότι οι Τσέχοι θα βλάψουν τελικά τα δικά τους συμφέροντά .και όχι της Κίνας». (Ondřej Plevák|EURACTIV.cz)

//

ΣΟΦΙΑ

Υπό όρους στήριξη στη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει προ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον έγγραφο που θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, θα θέσει ορισμένους όρους. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Βουλγαρία δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. εαν αυτή γίνει σε αντιβουλγαρική βάση, καθώς έτσι μια τέτοια ιδεολογία θα αποκτούσε ευρωπαϊκή νομιμοποίηση.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως εγγύηση για την ένταξη, αλλά ως μια πιθανή κινητήρια δύναμη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη διατήρηση των καλών φιλικών σχέσεων, μιας καλής γειτονίας. Η Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας πρέπει να «αναστείλει και να αποφύγει», μια πολιτική, υποστήριξης και προώθηση, των αιτήσεων για αναγνώριση της “αποκαλούμενης” «μακεδονικής μειονότητας», στη Βουλγαρία. (Dnevnik)

//

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Οι δάσκαλοι απειλούν τον συνασπισμό. «Το HNS (RE), δεν θα παραμείνει στη κυβέρνηση εάν δεν αυξηθεί ο δείκτης πολυπλοκότητας εργασίας και οι μισθοί των καθηγητών, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα του κόμματος» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ivan Vrdoljak. Η ένωση των δασκάλων, ανακοίνωσε μαζικές απεργίες, επειδή η κυβέρνηση είχε απορρίψει όλες τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις, ήτοι να τροποποιηθεί ο δείκτης πολυπλοκότητας της εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Josip Aladrović , είπε ότι τα συνδικάτα απέρριψαν την προσφορά της κυβέρνησης για αύξηση μισθών στο 2%, από την 1η Οκτωβρίου και 1η Ιουνίου για το 2020.

Το HNS, κυβερνητικός εταίρος στον συνασπισμού του HDZ (EPP), διόρισε Υπουργό Παιδείας την Blaženka Divjak. Ωστόσο, η υπουργός υπήρξε ένα αγκάθι για το HDZ, για αρκετό διάστημα, επειδή ήταν ενάντια στα δωρεάν βιβλία για τη θρησκευτική εκπαίδευση. Τώρα το HDZ, έχει αρκετούς βουλευτές για να κυβερνήσει και χωρίς το HNS. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το EURACTIV.hr, η δεξιά ομάδα της HDZ, θα ήταν περισσότερο «καλοδεχούμενη» χωρίς το HNS. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X