The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

1-4-1024x576 [EPA/ OLIVIER HOSLET]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΠΑΡΙΣΙ-ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΠΡΑΓΑ

Τελευταία ευκαιρία Ακρόασης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφάσισαν ότι οι γραπτές απαντήσεις του Janusz Wojciechowski, του Πολωνού υποψήφιου Επίτροπου για τη γεωργία, ως προς την αποσαφήνιση της θέσης του, απέτυχαν στο να “ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους”. Αυτό σημαίνει πως η αποκαλούμενη “τελευταία ευκαιρία” ακρόασης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου και αυτόματα θα σηματοδοτήσει, το εάν θα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Jarosław Kaczyński, επαίνεσε τον Wojciechowski. «Παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις της αντιπολίτευσης, το αγροτικό χαρτοφυλάκιο είναι δικό μας», ανέφερε ο Kaczyński. Επίσης έδωσες υποσχέσεις στη δημόσια τηλεόραση, σχετικά με το αγροτικό χαρτοφυλάκιο, λέγοντας ότι το κόμμα, θα εγγυηθεί, ότι οι αγρότες θα λάβουν απευθείας πληρωμές, από τον προυπολογισμό της Ε.Ε, σχετικές με αυτές που λαμβάνει η Γερμανία. «θα είναι 278 ευρώ για κάθε εκτάριο ή και ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε. Ο μέσος όρος πληρωμών για τους αγρότες στην Ε.Ε, είναι 259 ευρώ ανά εκτάριο, αλλά υπάρχουν και αγρότες στην Ε.Ε, που λαμβάνουν 400 ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι Πολωνοί λαμβάνουν πάνω από 200 ευρώ.

Ο ρεπόρτερ, επί των αγροτικών θεμάτων του EURACTIV, Gerardo Fortuna, πρόσφατα έγραψε ότι στην πρώτη ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Wojciechowski, έκανε μια φτωχή παρουσίαση, ο ίδιος βρισκόταν για περισσότερο από δύο και μισή ώρες σε δύσκολη κατάσταση, καθώς δεχόταν τα διαδοχικά χτυπήματα από τους αδυσώπητους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι έγιναν έξω φρενών όταν απαντούσε «είμαι ανοιχτός στις συζητήσεις», «ως μοτίβο για κάθε τεχνικό ζήτημα».

Οι νομοθέτες της Ε.Ε, ήθελαν διαβεβαίωση σε συγκεκριμένα θέματα όπως, η “αποκρατικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής” ή το “πώς θα υποστηριχθούν οι αγρότες κατά τη μετάβασή τους σε πράσινες πρακτικές”. Ωστόσο, όλοι έλαβαν ασαφείς απαντήσεις, χωρίς να περιέχουν τη λεπτομέρεια που αναζητούσαν.

Πρόσθετες ερωτήσεις στη Sylvie Goulard, οι ευρωβουλευτές των Επιτροπών, που είναι αρμόδιες για το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς της Sylvie Goulard, της έστειλαν έντεκα σελίδες συμπληρωματικών ερωτημάτων, τόσο για το περιεχόμενο της θέσης της, όσο και για τις δραστηριότητες του παρελθόντος της. Αυτή θα πρέπει να παρέχει στους ευρωβουλευτές, απαντήσεις μέχρι το βράδυ της ,Τρίτης 8 Οκτωβρίου. Εάν οι απαντήσεις της, δεν πείσουν τους ευρωβουλευτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και να καθίσει σε μια άλλη ακρόαση. Διαβάστε περισσότερα στο EURACTIV.fr

Υποστηρίζεται Ομόφωνα. Η Τσέχα υποψήφια Επίτροπος για τις, Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, έλαβε υποστήριξη από όλες τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το χαρτοφυλάκιο. Ήταν αναμενόμενο, ότι η ίδια θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις δύσκολες ερωτήσεις, σχετικά με τα σκάνδαλα του Τσέχου πρωθυπουργού Andrej Babiš, o οποίος έκανε την περιουσία του μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη χημική βιομηχανία. Όμως στο τέλος, μόνο οι Τσέχοι και Σλοβάκοι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον αμφιλεγόμενο Τσέχο πρωθυπουργό.

Όταν ο Τσέχος ευρωβουλευτής Jiří Pospíšil, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), τη ρώτησε για τη δήλωση του Babiš, σχετικά με την κακή κατάσταση του τσεχικού δικαστικού συστήματος, η ίδια διαφώνησε με τη δήλωση του και έδειξε την πλήρη υποστήριξή της στα τσεχικά δικαστήρια. Επίσης , διευκρίνισε ότι δεν θα διερευνήσει τέτοιους ισχυρισμούς, εάν πρόκειται να διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου. Ως εκ τούτου, η Jourová, διαπέρασε γρήγορα στις ακροάσεις και πολλοί Τσέχοι ευρωβουλευτές, ανεξάρτητα της πολιτικής του θέσης, καλωσόρισαν την απόδοσή της.

Ο Επίτροπος της Ρουμανίας, προκαλεί ένα ερώτημα. Στη Ρουμανία, Viorica Dăncilă, επιβεβαίωσε τη φήμη που εξαπλώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, ότι η ίδια ζήτησε να γίνει Επίτροπος. Η Viorica Dăncilă, είπε ότι δεν πρότεινε μόνη της τον εαυτό της, για τη θέση, επειδή ήθελε να συνεχίσει με τους συναδέλφους της και δεν ήθελε να «παραβιάσει την εμπιστοσύνη τους». Η επιτροπή JURI του κοινοβουλίου της ΕΕ απέρριψε, την πρώτη πρόταση της Ρουμανίας, Rovana Plumb, εξαιτίας πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων και η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι έστειλε άλλα δύο ονόματα, προς εξέταση. Ωστόσο η ομάδα του εκλεγέντος προέδρου της Επιτροπής, Ursula der Leyen, δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει, το εάν συμφωνούν για κάποιον από τους προτεινόμενους υποψηφίους.

(EURACTIV.FR, Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl, Aneta Zachová|EURACTIV.cz,EURACTIV.ro)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σε τροχιά προστασίας του κλίματος. Μετά από μαζική κριτική για το σχέδιο νόμου περί προστασίας κλίματος, η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU), δεσμεύτηκε για σκληρή εφαρμογή των κλιματικών στόχων. Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, η Merkel αρνήθηκε την κατηγορία ότι η κυβέρνηση της αποδυνάμωσε τον προηγούμενο συμβιβασμό. Η κρίσιμη παρακολούθηση των στόχων, για τη μείωση του CO2, για το 2030, θα είναι “ξεκάθαρη μέσα στον νόμο για την προστασία του κλίματος”, είπε, προσθέτοντας, ότι «αλλιώς δεν θα επιτρέψω να την υιοθετήσουμε».

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την κλιματική προστασία, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους οικολόγους. Η Πράσινοι, μίλησαν για μια «πτωχή δήλωση» και οι αριστερή Die Linke, για ένα «πολιτικό κλιματικό σκάνδαλο». Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδυναμία λήψης αποφασιστικών μέτρων που θα επέτρεπαν στη Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. (Claire Stam | EURACTIV.de)

ΜΑΔΡΙΤΗ

Μεγάλος Ισπανικός Συνασπισμός; παρόλο που η Ισπανία δεν έχει αληθινή παράδοση σε επίσημες συμμαχίες, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε (οι συντηρητικοί (PSOE) – οι συντηρητικοί (PP) υπήρξαν ο κανόνας μέχρι στιγμής), ορισμένα μέλη του PP και του PSOE, έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός υποθετικού «μεγάλου συνασπισμού» από το γερμανικό» Koalition Grosse «(SPD / CDU-CSU), με σκοπό την αποφυγή ενός “πολιτικού αδιέξοδου”.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του PP, είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο έκλεισε προς το παρόν, εξαιτίας της πολιτικής δράσης του πρωθυπουργού Sánchez, “να παραδοθεί”, πριν από τον καταλανικό διαχωρισμό και την αυτοπειθαρχία, πριν από εκείνους, που υποστηρίζουν «τη ρήξη της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία».

Τη Δευτέρα στις 7 Οκτωβρίου, το PP παρουσίασε το σύνθημα εκστρατείας εκλογών «Por todo lo que nos une» (Για όλα όσα μας ενώνει). Το συντηρητικό κόμμα, είπε, ότι θέλουν να είναι «ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας», προσθέτοντας, ότι είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να “ξεκλειδώσει” η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην Ισπανία.

Στο μεταξύ, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero, προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις του αριστερού στρατοπέδου να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά τις 10 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα «σε κάθε πιθανή φόρμουλα». (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

ΡΩΜΗ

Επενδύστε νότια ή χάστε χρήματα. Η Ιταλία θα ρισκάρει να κάνει περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε, εάν δεν διατηρεί ένα κατάλληλο επίπεδο δημόσιων επενδύσεων στο νότιο τμήμα της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστειλε ένα γράμμα στην κυβέρνηση της Ιταλίας, ρωτώντας, ποια μέτρα θα λάβει το εκτελεστικό όργανο, για να ανατρέψει την τάση μείωσης των δημόσιων επενδύσεων στην περιοχή του Mezzogiorno.

«Δεν ξέρω καμία άλλη χώρα, σε τόσο αδύναμη κατάσταση», είπε ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής της Επιτροπής, Marc Lemaitre, σε εταίρο της EURACTIV, ANSA. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις δαπάνες με τις Βρυξέλλες, η Επιτροπή, θα μπορούσε επίσης να επιβάλει τη λεγόμενη «δημοσιονομική διόρθωση», σημαίνοντας περικοπές στη «διαρθρωτική χρηματοδότηση». (Gerardo Fortuna| EURACTIV.com)

ΑΘΗΝΑ

Φιλόδοξος προϋπολογισμός, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και πολιτικές λιτότητας, η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φιλοδοξεί να προωθήσει την ανάπτυξη. Για αυτόν τον λόγο, το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, εστιάζει στη μείωση των φόρων. Παρέχει περικοπές φόρων επιχειρήσεων από το 29% στο 24%, περικοπές φόρου εταιριών από το 10% στο 5%, καθώς και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης κτιρίων.

Οι Η.Π.Α υποστηρίζουν την Κύπρο, όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι «η Αμερική κάνει τα πάντα για να προστατεύει τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα και τους ανθρώπους της», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α, Mike Pompeo, στον ΣΚΑΙ.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Προϋπολογιστικό εργαλείο της Ευρωζώνης. Η Σλοβακία έχει καλωσορίσει το σχέδιο κανονισμού που αφορά το κυβερνητικό πλαίσιο λειτουργιάς, για το εργαλείο προϋπολογισμού της σύγκλησης και της ανταγωνιστικότητας, της ζώνης του ευρώ. Με άλλα λόγια, αυτοί, καλωσόρισαν μια πρόταση για έναν μειωμένο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, όπου θα ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης της μεταρρύθμισης. « Η Σλοβακία θα υπερασπιστεί τη διαφάνεια των διαδικασιών και των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και την ίση μεταχείριση όλων κρατών, γράφει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε προκαταρκτική θέση (Zuzana Gabrižová |EURACTIV.sk)

ΣΟΦΙΑ

Πρώτη πτώχευσή μετά τον Thomas Cook, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ταξιδιωτικά γραφεία της Βουλγαρίας, Astral Holidays, δήλωσε πτώχευση, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Η εταιρία ήταν διαμεσολαβητής για τον Thomas Cook, στη χώρα. «Τα φαινόμενα ντόμινο, από τη χρεωκοπία του Thomas Cook, μας έχουν ήδη χτυπήσει», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Hristo Galbachev.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα είναι η μόνη πτώχευση στη Βουλγαρία, που θα ακολουθήσει την κατάρρευση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 58 βουλγάρικα ξενοδοχεία πρέπει να κάνουν πληρωμές από τον Thomas Cook. Οι απώλειες για τις τοπικές επιχειρήσεις, προς το παρόν, εκτιμώνται περίπου στα 25.5 εκατ. ευρώ. Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Παλιά πρόσωπα σε νέες θέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός,Victor Ponta, θέλει να κυβερνήσει ξανά με το σοσιαλιστικό κόμμα, PSD, μετά από την απόλυση επικεφαλής του γραφείου, υπό την προεδρία της Viorica Dăncilă, του PSD. Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και ο Ponta, εξέφρασε τις ελπίδες του, ότι η τρέχουσα εκτελεστική εξουσία, θα πέσει. Αλλά ο ιδρυτής της Pro Romania, επίσης είπε, ότι θα προτείνει ένα νέο πρωθυπουργό, στους πρώην συναδέλφους του, στο PCD, μετά τη ψηφοφορία. Ο Ponta οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός , ενώ ήταν πρόεδρος του PSD πριν από μερικά χρόνια, δήλωσε ότι δεν θέλει να επιστρέψει ξανά στην κυβέρνηση. (EURACTIV.ro)

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Πρωθυπουργός παραδέχεται προβλήματα στο συμμαχία. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Šarec (LMŠ-RE), αναγνώρισε στο Κοινοβούλιο, ότι ο συνασπισμός του αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι η «αρχή του τέλους», εάν δεν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Υπάρχουν πέντε κόμματα στο συνασπισμό και είναι δύσκολο να συμφιλιωθούμε όλοι, είπε ο Šarec, προσθέτοντας ότι , αν δεν υπάρχει θέληση για συμβιβασμό, τότε «κάποιος» θα ξέρει για το «ποιες θα είναι οι επιλογές», αλλά δεν διευκρίνισε, εάν αυτό σημαίνει νέο συνασπισμό ή και νέες εκλογές. Το κόμμα των συνταξιούχων αντιμετωπίζει δυσκολίες εκ των έσω, όπως το άφησε ο πρώην Υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος, Tomaž Gantar. Ο λόγος είναι οι δήθεν μη δημοκρατικές δραστηριότητες του αρχηγού του κόμματος Karl Erjavec. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Εν ενεργεία πρόεδρος σε μπελάδες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώθηκε η δημοτικότητα της Kolinda Grabar-Kitarović (KGK), της προέδρου, με την υποστήριξη του ηγετικού κόμματος του κυβερνώντος συνασπισμού (HDZ-EPP). Πριν από τις προεδρικές εκλογές, η τελευταία δημοσκόπηση έδειχνε ότι θα πάρει το 29,8% των ψήφων (30,2% το Σεπτέμβριο), ενώ ο Zoran Milanović (SDP-S&D), ανέρχεται στο σε 25,6% ( από το 25,5%) και ο ανεξάρτητος Miroslav Škoro στο 19.1%.

Επίσης προβλέπεται μια πτωτική τάση για τον δεύτερο γύρο: η KGK θα φτάσει το 50,8% (52,7% το Σεπτέμβριο) και η Milanović 44,9% από το (42,8% το Σεπτέμβριο). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Τουρκία θέλει έναν ρόλο στα βαλκάνια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, είπε στο Βελιγράδι ότι η Σερβία είχε ένα σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και στην ευημερία των Βαλκανίων και ότι η Άγκυρα υποστήριξε τον ευρώ-ατλαντικό προσανατολισμό της περιοχής. Ο Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μια διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, 7-8 Οκτωβρίου, είπε ότι προσπαθούσε να βοηθήσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, να λύσουν τα προβλήματά τους. Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ευχαρίστησε τον Erdoğan, για τη στάση του, ότι «κάθε λύση για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα μπορούσε τελικά να επιτευχθεί και από τους Σέρβους και από τους Αλβανούς, ήταν αποδεκτή από την Τουρκία», (EURACTIV.rs).

X