The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Σαντσέζ προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει την καταλανική αυτονομία. Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σαντσέζ προειδοποίησε την Τρίτη (1 Οκτωβρίου) ότι η κυβέρνησή του μπορεί – αν κριθεί απαραίτητο – να αναστείλει τις αρμοδιότητες της αυτόνομης κυβέρνησης στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία), ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ο Sánchez υπενθύμισε ότι ακόμη και ένας εκτελεστικός διευθυντής μπορεί να αναστείλει μια ισπανική αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση αν αυτή η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το νόμο, επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος. Η εν ενεργεία κυβέρνηση επιβάλλει την άμεση κυριαρχία, όπως έκαναν στις 27 Οκτωβρίου 2017, όταν η ανεξαρτησία δηλώθηκε από τους καταλάνους αυτονομιστές.

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το άκρο», τόνισε ο Sánchez σε συνέντευξή του στον ισπανικό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER την Τρίτη (1 Σεπτεμβρίου), ημέρα που σημάδεψε τη δεύτερη επέτειο του παράνομου δημοψηφίσματος «1-O» για την «ανεξαρτησία» της Καταλονίας.

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2017 κηρύχθηκε παράνομο από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο. Περίπου το 90% των Καταλανών ψηφοφόρων υποστήριξαν την ανεξαρτησία, αλλά η προσέλευση ανήλθε μόλις στο 43%. Το κοινοβούλιο της Καταλονίας δήλωσε στη συνέχεια «ανεξαρτησία» μονομερώς.

Το αποτέλεσμα στη δίκη 12 Καταλανών σεπαρατιστών που φέρεται ότι είναι υπεύθυνοι για την παράνομη αυτή δήλωση, θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την προσωρινή και την επόμενη κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι (το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό έως τα μέσα Οκτωβρίου), το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα κύμα έντονων αντιδράσεων από το Καταλανικό στρατόπεδο απόσχισης. (Fernando Heller, EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Απάντηση Amazon στο γαλλικό φόρο Gafa: Οι Γάλλοι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν τον λεγόμενο φόρο GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon). Η γαλλική νομοθεσία επιβάλλει φόρο 3% επί των κερδών από την παροχή ηλεκτρονικών πωλήσεων, καθώς και για την ψηφιακή διαφήμιση και την πώληση ιδιωτικών δεδομένων. Αυτό αποφασίστηκε μετά την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει για έναν παγκόσμιο φόρο GAFA.

Τον Ιούλιο, η Amazon δήλωσε ήδη ότι δεν θα αναλάβει το κόστος του νέου ψηφιακού φόρου της Γαλλίας. Την Τρίτη (1 Οκτωβρίου), ο αμερικανικός κολοσσός πραγματοποίησε αυτές τις απειλές, αυξάνοντας την προμήθεια για κάθε πώληση που έγινε στην πλατφόρμα του κατά 3%, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα αντικείμενο για το οποίο το τέλος είναι σήμερα 15%, θα αυξηθεί στο 15,45%.

«Μπορούμε να το αναλύσουμε αυτό ως μια πρόκληση καθώς μας το γράφουν καθαρά: φορολογούμαστε, άρα και εμείς σας φορολογούμε. Το 3% του περιθωρίου είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους μικρούς εμπόρους λιανικής πώλησης», δήλωσε ο Xavier Douais, Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στο εθνικό ραδιόφωνο France Inter. Ο νέος φόρος θα μπορούσε τελικά να καταβληθεί από τους καταναλωτές.

Στη Γαλλία, περίπου 30 μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να υποβληθούν στο φόρο, συμπεριλαμβανομένων εσόδων τουλάχιστον 750 εκατ. Ευρώ και εσόδων τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ μόνο στη Γαλλία. (EURACTIV.FR)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

19 δισ. από το CO2. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz αναμένει ότι τα φορολογικά έσοδα από την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα στα κτίρια και τις μεταφορές θα φθάσουν τα 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023. Αυτός ο υπολογισμός αποτελεί μέρος ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που πρόκειται να προσφέρει ο Scholz σήμερα στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο (2 Οκτωβρίου). Στοχεύει στην εξασφάλιση του δημοσιονομικού πλαισίου για τη νέα δέσμη μέτρων για το κλίμα της Γερμανίας με την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της χώρας για το 2030. Το νομοθετικό πακέτο ανέρχεται σε 54,4 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την περίοδο 2020-2023. Ωστόσο, ο Scholz σκοπεύει να αποφύγει νέο χρέος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η ακροδεξιά της Γερμανίας οπλίζεται. Μια έκθεση του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD αποκάλυψε ότι η αστυνομία έχει συγκεντρώσει κατά 61% περισσότερα όπλα από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές από ό,τι το προηγούμενο έτος. Κατά την επεξεργασία της δεξιάς εγκληματικότητας, η αστυνομία συγκέντρωσε συνολικά 1.091 όπλα. Ο ειδικός δεξιού εξτρεμισμού, Matthias Quent του Ινστιτούτου IDZ δήλωσε στο tagesschau.de ότι αυτό δείχνει «ένα τεράστιο οπλισμό της δεξιάς ριζοσπαστικής σκηνής». Πιστεύει ότι προετοιμάζονται για μαχητικές επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων, πολιτικών αντιπάλων και εκπροσώπων του κράτους. Ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) ανακοίνωσε αποφασιστική δράση εναντίον αυτής της ανάπτυξης και θέλει να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας. (EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τελωνειακοί έλεγχοι στη Βόρεια Ιρλανδία. Στοιχεία σχετικά με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την ΕΕ, τα οποία διέρρευσαν, περιλαμβάνουν τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, επιβεβαίωσε την Τρίτη (1 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είπε στο BBC ότι θα είναι «απολύτως ελάχιστες» και «δεν θα συμπεριλαμβάνονται νέες υποδομές».

Ωστόσο, τα σχέδια απορρίφθηκαν αυστηρά από το Δουβλίνο, με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar να λέει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να «επιβάλλει» τελωνειακούς ελέγχους «ενάντια στη βούληση του λαού» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο Wojciechowski εξακολουθεί να περιμένει. Ο Πολωνός Επίτροπος-Επίτροπος, Janusz Wojciechowski, θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν άλλο γύρο ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές δεν ήταν ικανοποιημένοι με την αόριστη παρουσίασή του. Συγκεκριμένα, επικρίθηκε ότι δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής γεωργίας λόγω του μικρότερου μεριδίου του προϋπολογισμού της ΕΕ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Wojciechowski δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να αντιμετωπίσει και πάλι τους ευρωβουλευτές αν χρειαστεί, και αυτό πιθανότατα θα συμβεί σε δύο εβδομάδες. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Macron ζητά περισσότερη συνεργασία για τη μετανάστευση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε περισσότερη συνεργασία στην ΕΕ για τη μετανάστευση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο των μεταναστευτικών ρευμάτων και του ρόλου της Τουρκίας από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη κατά την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο Τρίτη (1 Οκτωβρίου). Η προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τις χώρες εισόδου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν το κόστος προστασίας των συνόρων και σημείωσε ότι η Γαλλία δεσμεύεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό και το προσωπικό του Frontex. Ο Macron ζήτησε επίσης μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών καταγωγής για τους μετανάστες, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου και για συνεχή ευρωπαϊκό συντονισμό.

Τιμή στον Draghi στην Αθήνα: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi τιμήθηκε την Τρίτη από την Ακαδημία Αθηνών, για το ρόλο του στη διάσωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την αντίδραση του και τις ενέργειες αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη. Στην ομιλία του ενώπιον της Ακαδημίας, ο Ντράγκι μίλησε για τη σταθεροποίηση των πολιτικών σε μια νομισματική ένωση, δίνοντας έμφαση στην πραγματική σύγκλιση ως σημαντικό παράγοντα για τη συνοχή στη νομισματική ένωση. Επίσης, υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ και ανέφερε ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΠΡΑΓΑ

Το κόμμα ANO ​​ακόμα στην κορυφή. Το κυρίαρχο κόμμα ANO (RE) του πρωθυπουργού Andrej Babiš έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των τσέχων ψηφοφόρων (30%), ενώ οι Πειρατές με 13% (Πράσινοι/ ΕΕΣ) και οι Δημοκρατικοί (ECR) βρίσκονται με 12% πίσω. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Δημόσιας Γνώμης, τρία φιλοευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά κόμματα, το STAN, το KDU-ČSL και το TOP09 (και τα τρία στο EPP) – θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε περίπτωση εκλογών, καθώς υποστηρίζονται από λιγότερο από το 5% των ψηφοφόρων. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία προτείνει ευρωβουλευτή για Επίτροπο. Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα PSD επέλεξε τον Dan Nica, έναν βετεράνο ευρωβουλευτή, ως ορισθέντα Επίτροπο μετά την απόρριψη της Rovana Plumb στην επιτροπή JURI του κοινοβουλίου της ΕΕ. Ο Nica και η Plumb ήταν οι δύο προτάσεις που έστειλε η ρουμανική κυβέρνηση στην Ursula von der Leyen για τη θέση και η εκλεγμένη πρόεδρος είχε αρχικά επιλέξει τη Plumb για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Περισσότερες πτωχεύσεις. Μετά από διαδοχικά έτη μείωσης, σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων στη Βουλγαρία το 2018, σύμφωνα με επιχειρηματική μελέτη που ανέφερε η «Dnevnik». Η Βουλγαρία κατέχει την δεύτερη θέση όσον αφορά την αύξηση της χρεοκοπίας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι λόγοι είναι μεγαλύτερα χρέη, αύξηση του κόστους εργασίας, κυκλικότητα της οικονομίας και κακή διαχείριση. (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Κοινή υποψηφιότητα στην UNESCO για τη βιόσφαιρα Mura-Drava-Δούναβη. Η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σερβία απέστειλαν τη βιόσφαιρα Mura-Drava-Δούναβη, που ονομάζεται επίσης Ευρωπαϊκός Αμαζόνιος, στην UNESCO. Μόλις επιβεβαιωθεί από την UNESCO, το εξαιρετικό τοπίο του ποταμού Mura, Drava και του Δούναβη, το οποίο εξαπλώνεται σε έκταση 930.000 εκταρίων από την Αυστρία στη Σερβία, θα γίνει η πρώτη παγκόσμια διατήρηση βιόσφαιρας που θα τρέχει σε πέντε χώρες. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Απάτη στη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ερευνητές του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (NPU) στην περιοχή της Celje και της Λουμπλιάνα διεξήγαγαν επτά έρευνες κατ’ οίκον για υποψίες απάτης κατά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ. Προδικαστικές διαδικασίες εκκρεμούν εναντίον δύο προσώπων, τα οποία φέρεται ότι έλαβαν περίπου 300.000 ευρώ σε ακίνητα μέσω δημόσιου διαγωνισμού από το Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες μας, η εξετασθείσα ομάδα επιχειρήσεων Griffin απασχολεί άτομα με ειδικές ανάγκες. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο αρχηγός της επαρχίας Međimurje παραιτείται από το κόμμα της HNS. Matija Posavec, ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη του φιλελεύθερου κόμματος HNS (RE), ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από το κόμμα στο οποίο ήταν μέλος επί 15 χρόνια. Ο Posavec οδήγησε τον κατάλογο HNS στις εκλογές της ΕΕ, αλλά απέτυχε να λάβει εντολή. Το HNS είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού με το HDZ (EPP) και ο Posavec ήταν εναντίον του από την αρχή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η HNS δεν μπορεί να εισέλθει στο Sabor (Κροατικό Κοινοβούλιο). (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε σιδηροδρομικές υποδομές μέχρι το 2030. Ο υπουργός Μεταφορών Oleg Butković ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στις σιδηροδρομικές υποδομές μέχρι το 2030. Το βασικό ερώτημα είναι ένας νέος σιδηρόδρομος από το Ζάγκρεμπ στη Ριέκα, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι. Υπάρχουν δύο πιθανά μοντέλα για την κατασκευή του: η πρώτη είναι μια παραχώρηση, η οποία είναι ένα λιγότερο ευνοϊκό μοντέλο για την Κροατία, αλλά είναι ρεαλιστικό και εφικτό μέσω των κονδυλίων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστήριξε αρχικά μια τέτοια επιλογή, αλλά υπήρξαν τώρα θετικά μηνύματα ότι στις νέες δημοσιονομικές προοπτικές το σχέδιο αυτό θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Fajon: Η πολιτική κατάσταση στη Σερβία δεν είναι ειδυλλιακή. Η Tanja Fajon, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας, δήλωσε ότι η πολιτική κατάσταση στη Σερβία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ειδυλλιακή» και ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην προσέγγιση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Danas, η Fajon σημείωσε επίσης ότι «η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία είναι μακριά από ιδανική» (EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Zoran RadosavljevicDaniel Eck]

X