The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Σέφκοβιτς αποκαλύπτεται: Ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφιος για την προεδρία της Σλοβακίας, Μάρος Σέφκοβιτς, έκανε μια «συντηρητική» στροφή αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει η EURACTIV Slovakia.

Λίγο πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής ψηφοφορίας που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου και υπό το πρίσμα των δημοσκοπήσεων, που τον τοποθετούν δεύτερο πίσω από την φιλελεύθερη υποψήφια Zuzana Čaputová, ο Σέφκοβιτς υιοθέτησε μια μορφή ρητορικής κοντά στο ΕΛΚ.

«Για τη Σλοβακία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την κυριαρχία στα ηθικά πολιτιστικά ζητήματα και στην οικογενειακή πολιτική […] Για μένα, αυτό σημαίνει υποστήριξη για την παραδοσιακή οικογένεια», είπε μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της χριστιανικής Εκκλησίας στη Σλοβακία.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε από τον αγώνα προκειμένου να γίνει υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών της ΕΕ στις ευρωεκλογές, αντιτάχθηκε επίσης στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ένας Επίτροπος υιοθετεί διαφορετική ρητορική στη χώρα του από αυτή στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμφώνησε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, ενώ στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιτάχθηκε. Ομοίως, ο Ούγγρος Επίτροπος Tibor Navracsics δήλωσε ότι ψήφισε «όχι» στη ψηφοφορία του Οκτωβρίου του 2016 ενάντια στα προτεινόμενα από την Επιτροπή quotas μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που δεν αντιτάχθηκε στην πρόταση σε επίπεδο συνάντησης του Σώματος των Επιτροπών. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/ επιμέλεια Σαράντης Μιχαλόπουλος)

 

ΡΩΜΗ

Σχέδια Ιταλίας-Κίνας: Η EURACTIV έλαβε εμπιστευτικό μνημόνιο που περιγράφει λεπτομερώς αμφιλεγόμενα σχέδια της Κίνας για συνεργασία με την Ιταλία στην ανάπτυξη «δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, πολιτικής αεροπορίας, λιμένων, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Εργατικοί υπό έρευνα: Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να υποβληθεί σε επίσημη έρευνα λόγω κατηγοριών για αντισημιτισμό. Η βρετανική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR) δήλωσε ότι το κόμμα ενδέχεται να έχει προχωρήσει σε διακρίσεις εις βάρος ατόμων εβραϊκής καταγωγής. «Έχοντας λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα, πιστεύουμε ότι οι Εργατικοί ενδεχομένως να έχουν προχωρήσει σε παράνομες διακρίσεις εις βάρος ατόμων λόγω της εθνικότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Εντούτοις, οι Εργατικοί αντιτίθενται σταθερά στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «απορρίπτουν εντελώς οποιαδήποτε πρόταση ότι το κόμμα ενήργησε παράνομα και θα συνεργαστούν πλήρως με την ECHR [κατά την έρευνά ]» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Φυλακισμένοι Καταλανοί στις ευρωεκλογές: ​​Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), η οποία εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές περιφερειακές δυνάμεις, εξέλεξε τον Oriol Junqueras ως Spitzenkandidat για τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Ο Junqueras είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας και ευρωβουλευτής κατά την περίοδο 2009-2011. Σήμερα βρίσκεται στη φυλακή λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο ίδιος θα οδηγήσει επίσης το πολιτικό κόμμα του, το Esquerra Republicana de Catalunya, στις γενικές εκλογές της Ισπανίας που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Ο Puigdemont αγνοεί την προειδοποίηση της αστυνομίας: Παρά την προειδοποίηση της περιφερειακής αστυνομίας για πιθανή κλιμάκωση της βίας, ο Carles Puigdemont αποφάσισε να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών της αυτόνομης αστυνομικής δύναμης της Καταλονίας, Manel Castellvi κατά τη διάρκεια δίκης.

Ο Castellvi δήλωσε ότι η περιφερειακή αστυνομία προσπάθησε να «μεταπείσει» τον Puigdemont αλλά σημείωσε ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να λάβει χώρα, καθώς ήταν «η εντολή του λαού».

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο συνασπισμός Πρασίνων-CDU στο μικροσκόπιο: Το σενάριο μιας πιθανής συμμαχίας μεταξύ των Πρασίνων και του κεντροδεξιού κόμματος CDU (EPP) φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μιλώντας στη Rheinische Post, ο ηγέτης των Πρασίνων, Robert Habeck επέκρινε ως «αξιοσημείωτα λανθασμένη» την στροφή του νέου αφεντικού της CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, στο θέμα της προσφυγικής και κλιματικής πολιτική και σε σύγκριση με αυτή της προκατόχου της, Angela Merkel. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η En Marche ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της: Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Γάλλου Προέδρου Macron, η οποία προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, το πολιτικό κίνημα La République En Marche (LREM) ξεκίνησε την εκστρατεία του στις 7 Μαρτίου. Η LREM εγκαινίασε 27 ιστοσελίδες σε 24 γλώσσες. Το κόμμα σκοπεύει να απευθυνθεί όχι μόνο στους Γάλλους ψηφοφόρους, αλλά σε όλους τους Ευρωπαίους.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι καθηγητές προειδοποιούν για μαζική διαμαρτυρία: Η Πολωνική Ένωση Εκπαιδευτικών (ZNP) προετοιμάζει εθνική απεργία, μετά από συνάντηση με την κυβέρνηση, η οποία απέρριψε το αίτημά τους για αύξηση αποδοχών κατά 230 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

ΑΘΗΝΑ

Αγορά φυσικού αερίου: Ένα νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου, ανοίγοντας περαιτέρω την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) θα χωριστεί σε μια εμπορική εταιρεία που θα ιδιωτικοποιηθεί και σε μια εταιρεία υποδομών που θα παραμείνει δημόσια, αλλά με τη δυνατότητα ενός νέου μικρού στρατηγικού μετόχου. Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης νέους κανόνες για την έρευνα και τις επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια καθώς και ένα νέο, πιο ευέλικτο, εθνικό γεωλογικό ερευνητικό ίδρυμα.

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ: η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 1,9% το 2018, αγγίζοντας τα 190,8 δισ. ευρώ, έναντι 187,2 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Η καλύτερη υπουργός Τουρισμού: Η Έλενα Κουντουρά βραβεύτηκε ως η καλύτερη Υπουργός Τουρισμού παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια των Διεθνών Βραβείων Τουρισμού στο Βερολίνο. Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV.com τον περασμένο μήνα, η κ. Κουντουρά υποστήριξε την προοπτική μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com).

 

ΠΡΑΓΑ

Η Ευρώπη μαζί: Ο Τσέχος Ευρωβουλευτής Jaromír Štětina (EPP) δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κίνημα για τις ευρωεκλογές, το οποίο ονόμασε «Ευρώπη μαζί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην ΕΕ, τη θέτουν σε κίνδυνο τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά. Το νέο του κίνημα επιδιώκει να προστατεύσει την ενότητα της ΕΕ και μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του είναι επίσης να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

O Babiš στο Λευκό Οίκο: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ παραπονέθηκε στον Τσέχο Πρωθυπουργό Andrej Babiš ότι «η Ευρώπη είναι σκληρή» και οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς «δύσκολες». Πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την ΕΕ για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, εάν η Ένωση προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων κατά ορισμένων προϊόντων των ΗΠΑ. Συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε στον Trump ότι θα πρέπει να περιμένει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Μεγάλη «επιχειρηματική οικογένεια» υπό κράτηση: Ο Vetko και η Marinela Arabadjievi, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Marinela στη Σόφια, όπου φιλοξενούνταν πολλοί από τους προσκεκλημένους της βουλγαρικής Προεδρίας, συνελήφθησαν στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των βουλγαρικών αρχών, ανακοίνωσε ο Τύπος την Πέμπτη. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Υπουργός Υγείας σε κακή υγεία: Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Υγείας Samo Fakin αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από τις 18 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο Fakin θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα, αλλά φήμες λένε ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζει νέο υποψήφιο. Εάν αναχωρήσει ο Fakin, θα είναι η τέταρτη αλλαγή της κυβέρνησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Απροσδόκητη ανάκαμψη του ΥΦΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε ότι η Βουδαπέστη ενδιαφέρεται για ένα έργο ΥΦΑ στο κροατικό νησί Krk και για τη ροή φυσικού αερίου διπλής κατεύθυνσης στη διασύνδεση μεταξύ Κροατίας και Ουγγαρίας.

Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για το ΥΦΑ. Η αλλαγή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και της απόφασης του κυβερνώντος κόμματος HDZ (ΕΛΚ) να μην ψηφίσει για την απέλαση του ουγγρικού κόμματος Fidesz από το EPP. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Παράξενες αφίσες εναντίον ανεξάρτητων ΜΜΕ: Άγνωστοι τοποθέτησαν αφίσες εναντίον του πρακτορείου ειδήσεων Beta κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βελιγράδι. Η αφίσα περιέχει το λογότυπο της Beta και το μήνυμα « #FakeNews ». Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν πρόσφατα με τις εφημερίδες Danas και NUNS.

Η Beta και η Danas δεν έχουν επικριθεί ποτέ από το Συμβούλιο Τύπου της Σερβίας για δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων, κάτι που έχει συμβεί για τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Τι συνέβη στην φιλοευρωπαϊκή συμμαχία: Το Εκλογικό Γραφείο στη Ρουμανία απέρριψε την καταχώρηση της «Συμμαχίας 2020,» μιας φιλοευρωπαϊκής ομάδας που συγκροτήθηκε από το κόμμα Save Romania Union (USR) και το PLUS, κόμμα του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου, Dacian Ciolos.

Παρόλο που οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατηγόρησαν αμέσως τον κυβερνώντα συνασπισμό για κρυφούς ελιγμούς που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους υποψηφίους της Συμμαχίας, το Γραφείο δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι δεν δικαιούνται να εκπροσωπούν το κόμμα.

Ο Dan Barna εξελέγη πρόεδρος της USR τον Οκτώβριο του 2017 και ο Ciolos ηγείται του PLUS από τον Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου δεν έχει εκδώσει οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα θέματα αυτά και ως εκ τούτου οι προηγούμενοι αρχηγοί των κομμάτων εξακολουθούν να έχουν νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπούν τα δύο κόμματα.

Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κινέζικο χρήμα: Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός νέου θερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Τούζλα ,αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σταθμός θα χρηματοδοτηθεί από την κινεζική κρατικά χρηματοδοτούμενη Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών (EXIM). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Β-Ε ότι πρόκειται για παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ, επειδή οι κρατικές εγγυήσεις καλύπτουν ολόκληρο το πιστωτικό δάνειο, μολονότι θα πρέπει να φτάνουν το 80% της αξίας του δανείου. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

(Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος και Samuel Stolton)

X