The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/NIKOS ARVANITIDIS]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΑΘΗΝΑ

Σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική για τους πρόσφυγες, μετά το θάνατο μιας γυναίκας στην πυρκαγιά στο camp της Μόρια στη Λέσβο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο αριθμός εκείνων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα έχει αυξηθεί και, σύμφωνα με στοιχεία, είναι κυρίως μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με την εθνικότητα των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, δείχνει ότι οι μετανάστες, και όχι οι πρόσφυγες, δημιουργούν τώρα τον αυξημένο αριθμό ατόμων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία έφθασαν ρεκόρ δύο χρόνων. Το πιο σημαντικό, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προειδοποίησε πρόσφατα ότι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε πρόσφατα την ΕΕ να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τη Τουρκία να περιορίσει καλύτερα την αυξανόμενη ροή των μεταναστών. (Θοδωρής Καραουλάνης | EURACTIV.gr- Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com) Περισσότερα εδώ.

 

ΣΟΦΙΑ

Πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία. Παρά τις παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το παρελθόν της ιστορίας τους, η Βουλγαρία δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Σόφια διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην προενταξιακή διαδικασία, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να τερματίσει τον «δολοφονικό πόλεμο» κατά της Βουλγαρίας για λόγους ιστορίας.

Ωστόσο, την Κυριακή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Krassimir Karakachanov (VMRO) δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν ο Μπορίσοφ στηρίξει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς ένταξη στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι τα Σκόπια θα λάβουν υπόψη τη θέση του Μπόρισοφ και τόνισαν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες (30 Σεπτεμβρίου) τα Σκόπια και συναντήθηκε με τον Ζάεφ. «Έχουμε δείξει ότι στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό με ένα όραμα για το μέλλον […] τώρα είναι καιρός η ΕΕ να πράξει το ίδιο, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Τσίπρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ΕΛΚ), η οποία είχε αντισταθεί σθεναρά στη συμφωνία αλλαγής ονόματος, δεν θα εμποδίσει την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Εντούτοις, αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα αντιδράσεις στο κόμμα, κυρίως επειδή η αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν η ναυαρχίδα της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που ερεθίζει πολλούς στις Βρυξέλλες. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg- Σαράντης Μιχαλόπουλος | EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

PSOE ή αδιέξοδο. Σε δημοψήφισμα στη Μαδρίτη τη Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου), ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez ζήτησε από τους Ισπανούς ψηφοφόρους είτε να υποστηρίξουν την τρέχουσα πολιτική παράλυση της χώρας είτε να ψηφίσουν για μια σταθερή σοσιαλιστική κυβέρνηση, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EuroEFE. Κατά την άποψή του, ο σχηματισμός κυβέρνησης με το κόμμα του, το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), είναι σήμερα «η μόνη βιώσιμη επιλογή» για τη δημιουργία ενός σταθερού εκτελεστικού οργάνου.

«Κυβέρνηση ή αδιέξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι η Ισπανία έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως η υποτονική οικονομία. «Όποιος θέλει έναν αποκλεισμό έχει πολλές επιλογές από δεξιά και αριστερά, αλλά όποιος θέλει μια συνεκτική κυβέρνηση, έχει τοPSOE», δήλωσε ο Sánchez.

Σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της Καταλονίας, ο Sánchez ζήτησε από τους αυτονομιστές «να μην παίζουν με τη φωτιά» και καταδίκασε τη βία σε όλες τις μορφές της επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Καταλανοί «δεν θέλουν ανεξαρτησία, θέλουν συνύπαρξη». (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία θα προτείνει άλλο Επίτροπο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSD θα προτείνει ένα άλλο πρόσωπο για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόρριψη της Rovana Plumb από την επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωθυπουργός Viorica Dăncilă επέκρινε τους ευρωβουλευτές για την υπέρβαση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ. Η Dăncilă είπε ότι η απόρριψη της Plumb ήταν πολιτικά παρακινημένη. Πρόσθεσε ότι η Plumb δεν παραβίασε την εθνική νομοθεσία και ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν παρέχει τίποτα για την περίπτωσή της.

Το PSD πιθανότατα θα παρουσιάσει ένα νέο όνομα σε μια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί την Τρίτη και η Dăncilă απέρριψε πρόσκληση του Προέδρου Κλάους Ιωάννη για διαβούλευση επί του θέματος. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Hey big spender. Οι συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί για σειρά σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στο συνέδριο του κόμματος των Tory σε αυτό που ο καγκελάριος Sajid Javid χαρακτήρισε «επανάσταση υποδομής». Ο Javid έχει προτείνει σχέδια επενδύσεων ύψους 25 δισ. Ευρώ σε έργα οδοποιίας, αξίας £ 220 εκατ. σε έργα βελτίωσης λεωφορείων και £ 5 δισ. για ψηφιακές υποδομές.

Επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν επίσης για υπηρεσίες νεολαίας και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον εθνικό μέσο μισθό μισθών σε £ 10,50 κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή επικρίθηκε από την ομάδα εργασίας της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου), με τον John McDonnell, να χαρακτηρίζει τα σχέδια ως «αξιολύπητη απόπειρα επίτευξης». Η δέσμευση για επενδύσεις ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες μετά την οικονομική κρίση του 2008. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Διαίρεση λόγω της ένταξης στο ΕΛΚ; Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο αριθμός δύο της Lega, ο Giancarlo Giorgetti, πρότεινε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή για το κόμμα του ώστε να συμμετάσχει στην κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, ωστόσο, αρνείται τις φήμες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για μια τέτοια κίνηση.

Αν και ο Giorgetti δεν απάντησε, μια συζήτηση σχετικά με την ένταξη του ΕΛΚ στο κόμμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του Σαλβίνι. Το μέλος του ΕΛΚ, Forza Italia εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Giorgetti, καλώντας τα νέα ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός πιο σταθερού κεντροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Συστημική αλλαγή; Ο συντηρητικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ECR), Jarosław Kaczyński, δήλωσε ότι εάν το κόμμα του αποκτήσει συνταγματική πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές, θα αλλάξει το συνταγματικό σύστημα. Αν και σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προβάλλουν μια πλειοψηφία του PiS, καμία δημοσκόπηση δεν πρότεινε συνταγματική πλειοψηφία.

Πριν από δύο ημέρες, τρεις πρώην πρόεδροι προειδοποίησαν ότι μια πλειοψηφία του PiS θα σήμαινε ουσιαστικά: «Προς εξουσιαστική δικτατορία». Η PiS έχει ήδη αντιδράσει επιθετικά στα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν τις ενέργειές της και έχει επιτεθεί και σε ΜΚΟ και κρατικούς θεσμούς, οι οποίοι μέχρι τώρα παρέμειναν ανεξάρτητοι, σύμφωνα με την EURACTIV Πολωνίας. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η υποκρισία του Σέφκοβιτς. Ένας σλοβάκος ευρωβουλευτής «στρίμωξε» τον υποψήφιο Ευρωπαίο Επίτροπο Maroš Šefčovič κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες (30 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, ο σλοβάκος ευρωβουλευτής Vladimír Bilčík (SPOLU / EPP) υπενθύμισε στον Šefčovič ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είχε επαινέσει μια απόφαση της σλοβακικής κυβέρνησης να μην επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα υπό την ιδιότητά του ως Επίτροπος, ο Šefčovič απάντησε ότι υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο της Ursula von der Leyen να συμπεριλάβει τη βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι εκπληρώνουν τη συμφωνία του Παρισιού, οι άλλοι; Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις συναντήθηκε τη Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου) με τον Φινλανδό ομόλογό του Antti Rinne. Ο Μπάμπις δήλωσε ότι η Πράγα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να γνωρίζουμε την κατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Δικαίωμα υπεράσπισης. Η Τσεχική Γερουσία πρότεινε την τροποποίηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που θα ενσωματώνει στο Τσεχικό Σύνταγμα το δικαίωμα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν όπλο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια αναφορά που υπογράφηκε από 102.000 άτομα ως αντίδραση στη νέα οδηγία της ΕΕ για τα πυροβόλα όπλα που περιορίζει την κατοχή όπλων. Η Τσεχική Δημοκρατία έλαβε νομική δράση κατά της οδηγίας και αναμένει επί του παρόντος το Δικαστήριο της ΕΕ να εκδώσει την απόφασή του. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Προβλήματα με τα απόβλητα. Ο Mile Horvat, υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου) ότι η Κροατία έχει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους. Μέχρι το 2020, η χώρα σκοπεύει να διαχωρίσει και να ανακυκλώσει το 50% των απορριμμάτων χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού και το 70% των αστικών απορριμμάτων. Επί του παρόντος, ο αριθμός ανέρχεται σε 30%.

Η Šuica δημοσιεύει δήλωση οικονομικών συμφερόντων. Η Dubravka Šuica, η υποψήφια για Ευρωπαία Επίτροπος της Κροατίας, δημοσίευσε τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων της πριν από τις ακροάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη δήλωσή της, δήλωσε τα οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία της.

Η δήλωση οικονομικών συμφερόντων της είναι διαθέσιμη στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Šuica δεν δηλώνει την αξία του ακινήτου που δηλώθηκε. Η GONG, μια μη κυβερνητική οργάνωση κοντά στην αντιπολίτευση, εξαπέλυσε τη Šuica και την παρότρυνε να θέσει τέρμα σε χρόνια εικασίας σχετικά με την προέλευση των περιουσιακών της στοιχείων. Η GONG απέστειλε πολλές επιστολές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στους ευρωβουλευτές σχετικά με το θέμα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Γκρίνια πριν από τις εκλογές του Κοσόβου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα προσπαθεί να αποτρέψει το Σερβικό Εισιτήριο, το κορυφαίο σερβικό κόμμα στο Κόσοβο, από το να κερδίσει στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Σχολιάζοντας την απαγόρευση μιας καμπάνιας του κόμματος, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι ήταν ένα ακατάλληλο μέτρο. (EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η Β-Ε θα απελάσει τέσσερις Τούρκους πολίτες. Οι αρχές της Β-Ε έχουν ανακαλέσει άδειες παραμονής για τέσσερις Τούρκους πολίτες που διώκονται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υποψία συνεργασίας με τον οργανισμό Feto, με επικεφαλής τον πιο εξέχοντα αντίπαλο της Τουρκίας, Fetullah Gulen. «Εμείς ασκήσαμε έφεση εναντίον αυτών των αποφάσεων, αλλά το Υπουργείο Ασφάλειας απέρριψε τις προσφυγές μας», δήλωσε ο δικηγόρος Nedim Ademović. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

 

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X