The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/FLORIAN WIESER]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΙΕΝΝΗ

Οι εκλογές της Ίμπιζα. Τον Μάιο, η δημοσίευση ενός βίντεο που απεικόνιζε τον τότε αντιπρόεδρο Heinz-Christian Strache από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ να προτείνει δημόσιες συμβάσεις στην υποτιθέμενη ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχου προκάλεσε σοβαρό σεισμό στην αυστριακή πολιτική. Επίσης, ο Strache συζήτησε ανοιχτά την αναδιάρθρωση του αυστριακού χώρου των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το ουγγρικό μοντέλο, υποδεικνύοντας την εξαγορά της επιρροής της εφημερίδας Kronen Zeitung.

Ο συντηρητικός συνασπισμός του ÖVP (EPP) και του FPÖ κατέρρευσε και το κοινοβούλιο ανέτρεψε τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Sebastian Kurz.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Kurz επανήλθε στην εξουσία, καθώς έλαβε το 37,1% των ψήφων, δηλαδή 5,7% επιπλέον σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές. Το ÖVP ακολουθείται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ (21,8%), το οποίο αντιμετώπισε απώλειες 5,1%.

Το FPÖ έχει χάσει πολλές ψήφους και έχει φτάσει πλέον στο 16%. Οι μεγάλοι νικητές της Κυριακής είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο κοινοβούλιο το 2017, αλλά τώρα έλαβαν το 14% των ψήφων. Επίσης, το φιλελεύθερο φιλοεπιχειρηματικό NEOS δήλωσε επιτυχία, καθώς έλαβε το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει λάβει ποτέ φιλελεύθερο κόμμα στην Αυστρία, σημειώνοντας 7,8%.

Τώρα, εναπόκειται στον Πρόεδρο Alexander van der Bellen να δώσει εντολή σε ένα κόμμα για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά δίνεται στο ισχυρότερο κόμμα.

Ωστόσο, με μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρώην πράσινος πολιτικός van der Bellen ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβέρνησης και θα επικεντρωθεί ειδικά στην κλιματική πολιτική.

Ο Kurz είπε ότι θα μιλήσει με όλα τα κόμματα, αλλά οι αριθμοί για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης είναι δύσκολοι. Οι αναλυτές προτείνουν ότι ο Kurz θα επιδιώξει έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και τον φιλελεύθερο ΝΕΟ, αλλά η δημοτικότητά του μεταξύ των πράσινων υποστηρικτών δεν είναι υψηλή, καθώς τον κατηγορούν ότι έδωσε εξουσία στην ακροδεξιά.

Ο Richard Luther, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Keele, δήλωσε στο Euronews ότι θα ήταν επικίνδυνο για το Kurz να συνεργαστεί με την ακροδεξιά, ενώ η συνεργασία με τους Πράσινους θα αποτελούσε μια «πρόκληση», λαμβάνοντας υπόψη τη φιλοευρωπαϊκή στάση τους και την αντίθεση τους στην αντιμεταναστευτική ρητορική του Kurz. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι «εχθροί» του nchez είναι συντηρητικοί και φιλελεύθεροι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Pedro Sánchez, ζήτησε από όλα τα μέλη της «σοσιαλιστικής οικογένειας» – εκείνα που συνδέονται με το σοσιαλιστικό PSOE και τους υποστηρικτές του γενικού κόμματος – να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο και να σταματήσουν τις συντηρητικές δυνάμεις, λίγο πριν από τις γενικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EuroEFE.

Σε μια εκδήλωση του κόμματος το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ο Sánchez ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο διαίρεσης στο αριστερό στρατόπεδο και δήλωσε ότι ο PSOE έχει μόνο δύο ισχυρούς αντιπάλους για να νικήσει: τους συντηρητικούς του Partido Popular και τους φιλελεύθερους κεντρώους Ciudadanos. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε νίκη PSOE με 34,2% των ψήφων, σε σύγκριση με 28,9% στις εκλογές της 28ης Απριλίου. Τότε ήταν που ήρθαν πρώτοι οι σοσιαλιστές, αλλά δεν έτυχαν επαρκούς πλειοψηφίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Από τότε, μετά από αρκετές απόπειρες, οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση μιας συμφωνίας τακτικής «συνεργασίας» μεταξύ του PSOE και των Podemos για να επιτραπεί ένα «solo» σοσιαλιστικό στέλεχος, απέτυχαν. Εν τω μεταξύ, ο αριστερός ηγέτης Iñigo Errejón, συνιδρυτής της Unidas Podemos, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει ένα νέο πάρτι: το Más País.

Οι αναλυτές υποδηλώνουν ότι το νέο κόμμα του Errejon θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα όχι μόνο στους Unidas Podemos αλλά και στην ισπανική αριστερά στο σύνολό της.

Το Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου), ωστόσο, ο Sánchez ανέφερε ότι το PSOE είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση του «δεξιού μετώπου» της ΡΡ, των Ciudadanos, καθώς και του ακροδεξιού κόμματος VOX. (Fernando Heller, EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Ο πράσινος πυλώνας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας εργάζεται για έναν φιλόδοξο νόμο για τον προϋπολογισμό, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι. «Το περιεχόμενο του Green New Deal είναι ένας μεγάλος, ριζοσπαστικός και βαθύς πυλώνας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Γκουαλτιέρι προέβλεψε δαπάνες ύψους 30 δις ευρώ στο επόμενο νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προτείνει κανένα σχέδιο εργασίας μέχρι στιγμής.

Φόβος για δασμούς από τις ΗΠΑ. Η υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova έγραψε μια επιστολή στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα υπό το πρίσμα πιθανών δασμών από τις ΗΠΑ στα γεωργικά προϊόντα της Ιταλίας, όπως το τυρί Pecorino και Grana Padano, τα ζυμαρικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τέτοιοι δασμοί θα έθεταν σοβαρά σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, οικογένειες και ολόκληρες περιοχές, δήλωσε η Bellanova. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Εφιάλτης της μετανάστευσης. Η κατάσταση στο camp της Μόρια στη Λέσβο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, μετά το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς, η αιτία της οποίας παραμένει άγνωστη, και λόγω της οποίας έχασε τη ζωή της μια γυναίκα και το μωρό της. Ωστόσο, οι κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό. Τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα παρατηρεί αύξηση των μεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσής τους χθες (29 Σεπτεμβρίου). Οι πυροσβέστες μπήκαν στο στρατόπεδο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αλλά η αστυνομία δεν επενέβη για να αποφύγει την κλιμάκωση.

Το camp της Μόρια φιλοξενεί περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, ενώ η χωρητικότητα του είναι μόλις 3.000. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε την Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου) ότι οι περιφερειάρχες πρέπει να μοιραστούν το βάρος των νησιών και να λάβουν περισσότερους μετανάστες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα (30 Σεπτεμβρίου) σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί ένα επείγον σχέδιο νόμου για την αλλαγή της διαδικασίας ασύλου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μητσοτάκης κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει την στήριξή της προς την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να σταματήσει την αυξανόμενη ροή των μεταναστών. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Άγκυρα θυμωμένη με την Αίγυπτο. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα σε μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη, όπου οι συμβαλλόμενες πλευρές ζήτησαν ενισχυμένη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και καταδίκασαν την κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή. Ένας Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργού εξωτερικών καταδίκασε και τις τρεις χώρες, σημειώνοντας ότι ειδικά η Αίγυπτος και οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη EURACTIV.gr, η Τουρκία φαίνεται να ανησυχεί για πιθανή επέκταση της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο όσον αφορά τη διάνοιξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς οποιοδήποτε φυσικό αέριο που θα παραχθεί, θα μεταποιηθεί στην Αίγυπτο. Μια άλλη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Το δίλημμα. Τρεις πρώην πρόεδροι και εκπρόσωποι της επιστήμης και του πολιτισμού δημοσίευσαν μια επιστολή, λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Είπαν ότι οι εκλογές δεν θα ήταν φυσιολογικές, αλλά θα καθορίσουν το εάν η Πολωνία θα παραμείνει δημοκρατία «ή θα μεταφερθεί σε μια αυταρχική δικτατορία». Για αυτούς, η βασική πρόκληση είναι η Πολωνία να επιτύχει δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία. Κάλεσαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για το κοινό καλό. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

MIG-29. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης-άσκησης δύο αερομαχητικών, ένα MIG-29 συνετρίβη κοντά στη Nitra. Ο πιλότος κατάφερε επαγγελματικά να κατευθύνει το αεροπλάνο σε μη κατοικημένη περιοχή και να επιβιώσει. Η αιτία της σύγκρουσης είναι υπό διερεύνηση και μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναφορές έλλειψης καυσίμων, πιθανώς λόγω δυσλειτουργίας. Οι σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις παλεύουν με τον παλιό στόλο των ένδεκα MIG-29, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών. Το 2023, θα πρέπει να αντικατασταθούν από αμερικανικά F-16, τα οποία αγοράστηκαν πέρυσι για πάνω από 2 δισ. ευρώ. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Μεταρρύθμιση για τις συντάξεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα θα έχει τρεις πυλώνες μόλις υλοποιηθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης, δήλωσε χθες η Τσέχα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Jana Malacova (Σοσιαλδημοκράτες) στην τσεχική τηλεόραση. Το κατώτερο κυβερνητικό κόμμα της θέλει επίσης να προτείνει την εισαγωγή ενός τραπεζικού φόρου, ο οποίος θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών. Η οικονομολόγος Helena Horska προειδοποίησε για τον κίνδυνο νομικά πρόσωπα να διαφύγουν στο εξωτερικό. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Σχεδόν οι ¼ των Βουλγάρων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα. Το 2020, οι εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι θα είναι εκείνοι που θα λαμβάνουν λιγότερα από 185 ευρώ το μήνα. Η γραμμή της φτώχειας της χώρας καθορίζεται ετησίως από το συμβούλιο υπουργών. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με τόσο χαμηλά εισοδήματα είναι οι συνταξιούχοι. Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ και ο μέσος μισθός είναι 630 ευρώ το μήνα. (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Υποστήριξη για τη Plumb. Η Σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Viorica Dăncilă βρίσκεται στο πλάι του υποψηφίου της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και μετά την απόρριψη της Rovana Plumb από την επιτροπή JURI της ΕΕ, λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Η κ. Dăncilă επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος, λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσιάζουν τη Ρουμανία στον έξω κόσμο ως διαιρεμένη. Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφότου οι σοσιαλιστές από το κόμμα του PSD κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για την απόρριψη της Plumb. «Η Rovana (Plumb) εξακολουθεί να έχει την ακλόνητη υποστήριξη μου», δήλωσε η Dăncilă. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η πρώτο βάρκα με ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη. Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας δεν είναι στην καλύτερη στιγμή τους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους πολίτες τους. Η σλοβενική Saša Mandžić και ο Κροάτης Marko Sušanj, έχτισαν το πρώτο ηλιακό σκάφος της Ευρώπης. Και αυτό τώρα ταξιδεύει έως τη Λιουμπλιάνα, μέσω ενός ποταμού που διέρχεται από την πόλη. Πριν από ένα χρόνο έχτισαν έναν ηλιακό σταθμό λεωφορείων που κρατάει ζεστούς τους επιβάτες που περιμένουν στη στάση. Τέσσερις ηλιακοί συλλέκτες, κατασκευασμένοι στην Κροατία, βρίσκονται στην οροφή του σκάφους. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Κρατική χρηματοδότηση, αλλά μόνο για δημόσια σχολεία. Το SAB, ένα φιλελεύθερο κόμμα που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, θα αρχίσει να συλλέγει υπογραφές για ένα δημοψήφισμα διαβούλευσης σχετικά με τη χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου. «Θέλουμε μια σαφή γραμμή στο σύνταγμα της Σλοβενίας: το κράτος είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτεί μόνο τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντια σε ιδιωτικά σχολεία. Αλλά αν οι γονείς επιλέξουν ένα ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά τους, πρέπει να το χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους», δήλωσε η Alenka Bratušek, ηγέτης του κόμματος και υπουργός υποδομών. Το κράτος δίνει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Το κόμμα των συνασπισμών SMC (RE) και η αντιπολίτευση του SDS και του NSi (και τα δύο ΕΛΚ) είναι αντίθετα με αυτήν την πρόταση. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η προσχώρηση στη Σένγκεν δεν μπορεί να προβλεφθεί. «Στόχος μας είναι να λάβουμε το 2019 τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κροατία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Για εμάς, είναι πολιτικά σημαντικό αυτή τη στιγμή […] Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να δώσω μια αξιόπιστη ημερομηνία για το πότε θα ληφθεί η απόφαση εισόδου», δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Andrej Plenković. Ο εταίρος της EURACTIV στην Κροατία Jutarnji.hr ανέφερε ότι οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία είναι ενάντια στην ένταξη της Κροατίας στον Χώρο Σένγκεν. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Fitch αναβαθμίζει τη Σερβία. Ο οργανισμός Fitch Ratings αύξησε τη πιστοληπτική ικανότητα της Σερβίας από BB σε BB+ για μακροπρόθεσμα χρέη σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. Η αύξηση οφείλεται στη σταθερότητα των τιμών και τη δημοσιονομική πειθαρχία, στη συνεχή ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο οργανισμός. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Ενάντια σε εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων. Οι διαδηλωτές στην πόλη Novi Grad στη βόρεια Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) προέτρεψαν την Κροατία να εγκαταλείψει σχέδια για χώρους αποθήκευσης σε πρώην στρατώνες στην περιοχή Trgovska Gora (κοντά στα σύνορα με τη Β-Ε) και δεσμεύθηκε να πολεμήσει το έργο.

Η εγκατάσταση θα περιέχει απόβλητα από το πυρηνικό εργοστάσιο του Krsko. Η Κροατία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κατασκευάσει τη δική της αποθήκη ή θα πληρώσει για να αποθηκεύσει το μερίδιό της σε απόβλητα σε μια νέα εγκατάσταση που σήμερα κατασκευάζεται στη Σλοβενία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X