The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Photo by EURACTIV's Sarantis Michalopoulos]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ/ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Δεν υπάρχει Σένγκεν για την Κροατία. «Το κράτος δικαίου είναι ένα από τα βασικά πρότυπα που πρέπει να τηρούν τα κράτη που προτίθενται να εισέλθουν στη συμφωνία του Σένγκεν. Και αυτό περιλαμβάνει το σεβασμό και την επιβολή διεθνών συμφωνιών και αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Miro Cerar.

Η δήλωση ανταποκρίνεται στα νέα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Κροατία το πράσινο φως για να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν στις 16 Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Το μήνυμα του Cerar είναι σαφές: η Κροατία πρέπει να δεχθεί μια απόφαση διαιτησίας σχετικά με τα σύνορά της με τη Σλοβενία.

Το 2009, η Κροατία και η Σλοβενία ​​συμφώνησαν να βασιστούν στη διεθνή διαιτησία για να επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με ένα κομμάτι χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων στη βόρεια Αδριατική και να ξεκλειδώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Κροατίας με την ΕΕ.

Ωστόσο, η Κροατία παραιτήθηκε από τη διαδικασία διαιτησίας, αφού τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχαν διεξαχθεί μυστικές συνομιλίες μεταξύ του Σλοβένου δικαστή στο ad hoc δικαστήριο διαιτησίας και έναν εκπρόσωπο της Σλοβενίας.

Οι Σλοβένοι ανησυχούν για το γεγονός ότι ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, το κόμμα του οποίου ανήκει στο κεντροδεξό ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ασκήσει πιέσεις για την Κροατία σε συνεδρίαση την Πέμπτη με τον σημερινό Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Η Λουμπλιάνα πάντα επικεντρώνεται στο ΕΛΚ και στους Juncker και Plenković. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων σύμφωνη με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ; Μια πρωτοποριακή ετυμηγορία σχετικά με την προστασία δεδομένων αναμενόταν σήμερα στην πόλη της Λειψίας, όπου το γερμανικό Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο εξέτασε δύο αγωγές από έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών. Αντέχουν την υποχρέωσή τους να αποθηκεύουν δεδομένα, τα οποία εφαρμόστηκαν στο νόμο ως αντίδραση στο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διατήρηση δεδομένων έχει καταστεί καίριας σημασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ωστόσο, αντί να προβεί σε οριστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση, το δικαστήριο της Λειψίας παρέδωσε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πρόκειται να αποφασίσει εάν ο νόμος είναι σύμφωνος με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Γεωργικά προϊόντα διατροφής και Brexit. Την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλανάς, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμβάλει στην εξασφάλιση της τακτικής ροής των γεωργικών προϊόντων διατροφής μετά το Brexit, ειδικά στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Πλάνας είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Μαδρίτη εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μετριάσει το αρνητικό αντίκτυπο του Brexit σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Οι τομείς του τουρισμού και της γεωργίας ανησυχούν ιδιαίτερα για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Πλάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «ευπαθή προϊόντα, φρούτα και λαχανικά».

Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγηθεί στην Ισπανία οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση που η χώρα επηρεαστεί από «δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και κλείσιμο της βρετανικής αγοράς» (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Google VS Εκδότες. Η Google δεν θα πληρώσει τους διαδικτυακούς εκδότες ειδήσεων. Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ τίθεται σε ισχύ στη Γαλλία τον Οκτώβριο, αλλά ο ψηφιακός κολοσσός αποφάσισε να μειώσει την υπηρεσία Google News στο ελάχιστο αντί να πληρώσει τους διαδικτυακούς εκδότες, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Η Google ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες χθες (25 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, παρόλο που το ευρωπαϊκό δίκαιο δημιουργεί δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας επιτρέποντας στους διαδικτυακούς εκδότες να μοιράζονται καλύτερα τα έσοδα μεταξύ των εκδοτών και των διαδικτυακών πλατφορμών όπως οι Ειδήσεις Google, η Google επέλεξε να κόψει τις υπηρεσίες ειδήσεων για να αποφύγει την πληρωμή οποιασδήποτε αμοιβής. (EURACTIV.FR)

Σε συνέντευξή του στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, Euroefe, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Axel Voss, εισηγητής για την αμφιλεγόμενη οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, δήλωσε ότι η Google ενεργεί σαν μια «ψηφιακή δικτατορία»: «Χρησιμοποιούν την οικονομική τους δύναμη για να βγάλουν τα πάντα στο δρόμο τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο τύπος μας και οι υπηρεσίες Τύπου μας μπορούν να επηρεαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην λαμβάνουν πλέον χρήματα επειδή όλα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο».

 

ΡΩΜΗ

Το Mont Blanc λιώνει. Στις Άλπεις, ένα μεγάλο μπλοκ πάγου 250.000 κυβικών μέτρων στο Mont Blanc κινδυνεύει να καταρρεύσει. Με τη μάζα να πέφτει στα 50-60 εκατοστά κάθε μέρα, ο δήμαρχος του Courmayeur, Stefano Miserocchi, διέταξε την εκκένωση ορισμένων κτιρίων, επί του παρόντος κενών. «Αυτά τα φαινόμενα δείχνουν, για άλλη μια φορά, ότι το βουνό βρίσκεται σε μια εποχή αλλαγής λόγω κλιματικών παραγόντων και επομένως ιδιαίτερα ευάλωτων», δήλωσε. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Μια ειλικρινής επανέναρξη. «Η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για τη ροή των μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου στο Bloomberg, μετά από μια «καλή» συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. «Θέλουμε μια ειλικρινής επανέναρξη και να βελτιώσουμε την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δήλωσε ο Μητσοτάκης. (εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε δύο χρόνια. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη θάλασσα και είτε έχουν σωθεί από την ακτοφυλακή είτε έχουν φτάσει οι ίδιοι στις ακτές.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ποιος κάνει την καλύτερη εκλογική εκστρατεία; Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας στις 13 Οκτωβρίου, μόλις το 5% των Πολωνών πιστεύει ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Πολιτικής Συμμαχίας (KO/ EPP), το μεγαλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης, διεξάγει την καλύτερη εκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με την έρευνα IBRiS για την «Interia». Το 57,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κυβερνών κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR), διεξάγει την καλύτερη εκστρατεία.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση του Pollster Research Institute επιβεβαιώνει το πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος στον πολιτικό ανταγωνισμό. Εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές για το Sejm, το κατώτερο στέλεχος του πολωνικού κοινοβουλίου, η PiS θα αποκτήσει το 45% των ψήφων. Ακολουθεί η KO (PO, Nowoczesna, Πολωνική Πρωτοβουλία, Πράσινοι) με 26%, η Αριστερά (Lewica/ S&D) με 14,1% και ο Πολωνικός Συνασπισμός (Koalicja Polska / PSL και Kukiz’15). Η ακροδεξιά Συνομοσπονδία θα περάσει επίσης το όριο του 5%. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Καμία αλλαγή στην άμβλωση. Καμία από τις τέσσερις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της πρόσβασης σε αμβλώσεις δεν πέρασαν από σλοβακικό κοινοβούλιο, αν και σε μία από αυτές έλειπε μόλις μία ψήφος. Αυτό προέκυψε αφότου 50.000 πήρε τους δρόμους της Μπρατισλάβα στη λεγόμενη «πορεία για τη ζωή».

Πράσινη συμβολή. Η Σλοβακία θα συνεισφέρει για πρώτη φορά στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Το Ταμείο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την προσαρμογή στο κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Σλοβακίας, Lászlá Sólyomos υπέγραψε τη σύμβαση την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου) στη Νέα Υόρκη. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Μια άλλη αμφίβολη επιδότηση. Η ποινική καταγγελία που υπέβαλε το τσεχικό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εναντίον της χημικής εταιρείας του ομίλου Agrofert, Synthesia, μιας χημικής εταιρείας του ομίλου Agrofert και αρχικά του πρωθυπουργού Andrej Babiš, ασχολείται με μια ύποπτη επιδότηση που έλαβε η εταιρεία από το κοινωνικό ταμείο της ΕΕ, ανέφερε το Τσεχικό Γραφείο Τύπου. Ως μεγάλη εταιρεία, η Synthesia δεν ήταν επιλέξιμη αρχικά για την επιδότηση, αλλά τελικά κατάφερε να την λάβει. Ωστόσο, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση, η πληρωμή σταμάτησε. Το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας αναμένεται σε αρκετούς μήνες. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Βουλγαρία εξετάζει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας από τη Νότια Κορέα. Η Βουλγαρία έχει προχωρήσει σε προσφορά στη Νότια Κορέα για την προσέλκυση επενδύσεων αξίας 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων. Οι ειδήσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στη χώρα. Η Βουλγαρία θέλει να παράγει μπαταρίες αυτοκινήτων για αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι αρχές της Σόφιας εξακολουθούν να προσπαθούν να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτές από την αυτοκινητοβιομηχανία, με προσπάθειες επικεντρωμένες στις Volkswagen και Hyundai. Ωστόσο, τα τελευταία νέα είναι ότι η VW επέλεξε την Τουρκία για τη νέα της μονάδα. (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Περισσότερες υπογραφές για μια κίνηση μομφής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν 237 υπογραφές για μια πρόταση μομφής, η οποία υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό ψήφων που απαιτούνται για την απομάκρυνση της κυβέρνησης (233). Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις με άλλους νομοθέτες για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της ψηφοφορίας, αλλά η κίνηση δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Ο ηγέτης του PNL (το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, EPP) δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατατεθεί νωρίς την επόμενη εβδομάδα. (EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

33 άτομα με ιλαρά από την αρχή του 2019. Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (HZJZ) δήλωσε την Τετάρτη ότι μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχε λάβει αναφορές για 33 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με ιλαρά και ακόμη και σήμερα νέες περιπτώσεις καταγράφονται αποκλειστικά στο Ζάγκρεμπ. Μεταξύ των ατόμων, 12 δεν είχαν εμβολιαστεί, 5 δεν είχαν εμβολιαστεί επαρκώς (με ένα μόνο εμβόλιο), 2 άτομα έλαβαν δύο εμβόλια και η κατάσταση εμβολιασμού 14 ατόμων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Ο υπουργός Υγείας Milan Kujundzic δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με την επιδημία ιλαράς, η οποία εμφανίστηκε στο Ζάγκρεμπ, αλλά όλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τον εμβολιασμό, νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα κατευθύνει τους χρήστες που αναζητούν πληροφορίες ή χρησιμοποιούν χάρτες εμβολίων σε ιστοσελίδες που δημιουργούνται από φορείς δημόσιας υγείας.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Λιγότερο από το 4% των πολιτών τρώνε υγιεινά. Περισσότερο από το 75% των Σέρβων πολιτών πιστεύουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, αλλά λιγότερο από το 4% λένε ότι τρώνε υγιεινά, σύμφωνα με έρευνα της αλυσίδας λιανικής Delhaize Σερβίας. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 15% των ερωτηθέντων διαβάζουν τακτικά τις ετικέτες, ενώ πάνω από το 70% το κάνουν περιστασιακά. Ταυτόχρονα, για το 55% των ερωτηθέντων, η ετικέτα επηρεάζει την απόφασή τους να αγοράσουν ένα προϊόν ή όχι. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η ΕΤΑΑ επιθυμεί αιολικά πάρκα στη Β-Ε, οι αρχές όχι. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) είναι διατεθειμένη να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ στη Β-Ε αυτή τη χρονιά για να τονώσει την ανάπτυξη. Η ΕΤΑΑ επιθυμεί τώρα να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον ενεργειακό τομέα, κυρίως για να ενισχύσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο δυναμικό της Β-Ε στις αιολικές εγκαταστάσεις. Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Β-Ε αποφάσισε, με την οικονομική στήριξη της Κίνας, να κατασκευάσει ένα νέο μπλοκ του εργοστασίου άνθρακα της Τούζλα, που είναι γνωστό ως μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Β-Ε, Φαντίλ Νόβαλιτς, δήλωσε προηγουμένως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στο Μπλοκ VII και ότι το έργο είχε στρατηγική σημασία για τη χώρα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck]

X