The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Οι συνεργάτες μας στην Μπρατισλάβα αναφέρουν ότι η Σλοβακία θα είναι η τελευταία χώρα που θα καθυστερήσει την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO), ενός νέου ευρωπαϊκού σώματος που θα αντιμετωπίσει το διασυνοριακό έγκλημα μεγάλης κλίμακας κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι μέχρι στιγμής η Σλοβακία δεν κατάφερε να βρει τα ονόματα τριών υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επιλέξει έναν. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας υποψήφιος έχει περάσει τη διαδικασία επιλογής. Το σώμα των Ευρωπαίων εισαγγελέων πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν για να αποφασίσει σχετικά με τους εσωτερικούς κανόνες του EPPO προτού τεθεί σε λειτουργία η Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη EURACTIV Σλοβακίας, άλλες χώρες μέλη, οι οποίες ήταν επίσης πίσω εκτός χρονοδιαγράμματος, τώρα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να υποβάλουν τους υποψηφίους τους, αφήνοντας τη Σλοβακία ως καθυστερημένη.

Λόγω των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας της Σλοβακίας σχετικά με τη διαδικασία επιλογής, είναι απίθανο να μπορέσει η Σλοβακία να παραδώσει τα ονόματα αυτό το φθινόπωρο. Επιπλέον, η Σλοβακία μείωσε την ομάδα πιθανών υποψηφίων, εξαιρώντας τους δικαστές, η οποία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την EPPO, σύμφωνα με τον Jan Mazak, διακεκριμένο Σλοβάκο δικηγόρο και πρώην γενικό εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο οποίος ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που αναθεωρεί όλους τους εθνικούς υποψηφίους για την EPPO. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

Η Huawei δεν αποτελεί απειλή. Η EURACTIV Σλοβακίας είχε επίσης μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Κινέζο πρεσβευτή στη Σλοβακία, Lin Lin. Αναφερόμενος στην «ψηφιακή επίθεση» κατά της Huawei, ο πρεσβευτής είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να αποδείξει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Huawei αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. «Οι σχέσεις μεταξύ της Huawei και της κινεζικής κυβέρνησης δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη τοπική εταιρεία στη Σλοβακία με τη σλοβακική κυβέρνηση. Νομίζω ότι κάθε κυβέρνηση έχει φυσική ευθύνη να προωθήσει την τοπική βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Huawei κατηγορείται ότι αποτελεί απειλή χωρίς αποδεικτικά στοιχεία», είπε.

Η EURACTIV.com θα δημοσιεύσει την πλήρη συνέντευξη αργότερα σήμερα. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η εκστρατεία ξεκινά. Οι Ισπανοί νομοθέτες ξεκίνησαν ανεπίσημα την προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες εκλογές με έντονη συζήτηση στην οποία οι ηγέτες των κομμάτων κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για το πολιτικό αδιέξοδο που θα αναγκάσει τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες για τέταρτη φορά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στις επαναληπτικές δημοσκοπήσεις.

 

ΠΑΡΙΣΙ / ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δεξιόστροφη ενεργοποίηση της μετανάστευσης; Στο Παρίσι, ο ριζοσπαστικός λόγος του Emmanuel Macron σχετικά με τη μετανάστευση έχει προκαλέσει ένα περίπλοκο ζήτημα στη Γαλλία. Μια συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση και ενώ ο πρόεδρος λέει ότι δεν θέλει να αφήσει το θέμα στην ακροδεξιά, η αριστερά τον κατηγόρησε ότι φλερτάρει με δεξιούς ψηφοφόρους με μια «αυταρχική» ομιλία πάνω στο θέμα. Εν τω μεταξύ, διάφορες προσωπικότητες που προτάθηκαν σε ένα φόρουμ για να ξαναγράψουν το νόμο για τους αλλοδαπούς στη Γαλλία, ώστε να είναι καταλληλότερο και πιο προστατευτικό για τους μετανάστες. Ο Macron έθεσε ήδη το θέμα στην ετήσια συνάντησή του με τους πρεσβευτές στα τέλη Αυγούστου.

Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον τίτλο του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αιτήσεις ασύλου επιβραδύνθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2018, εκτός από τη Γαλλία και την Ισπανία όπου αυξάνονται.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) συναντήθηκε με την αντιπολίτευση του ίδιου του κόμματος μετά την πρότασή του ότι η Γερμανία θα έπρεπε να πάρει το ένα τέταρτο των προσφύγων που διασώθηκαν στη θάλασσα. Η Andrea Lindholz (CSU), πρόεδρος της εσωτερικής επιτροπής του Bundestag, είπε στο Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Δεν μπορούμε να δώσουμε μια συνολική εγγύηση για το 25% ενός άγνωστου αριθμού μεταναστών. Αυτή δεν είναι μια μελλοντική μεταναστευτική πολιτική». Η Lindholz πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στην Ιταλία εδώ και χρόνια.

Σε συνέντευξή της στη EURACTIV.com στις 18 Σεπτεμβρίου, η Tiziana Beghin, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτική στυλ Σαλβίνι για τη μετανάστευση, αλλά κατέστησε σαφές ότι χρειάζονται άλλα κράτη μέλη να αναλάβουν την ευθύνη τους: «Η νέα ιταλική διοίκηση δεν θα είναι «ανοιχτό λιμάνι» […] ούτε η Ιταλία, ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία μπορούν να χειριστούν μόνες τους το το θέμα της μετανάστευσης». (EURACTIV.FR/ Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η μητέρα των κοινοβουλίων, ο πατέρας του ψεύδους. «Η μητέρα των κοινοβουλίων που κλείνει από τον πατέρα του ψεύδους», ήταν η επίμονη επίπληξη στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από τον Aidan O’Neill QC, σύμβουλο των βουλευτών που αμφισβήτησαν την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες, τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι νομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη τη διάλυση, αλλά πιστεύει ότι είναι πιθανό ότι η κρίση του θα περιορίσει τις εξουσίες της κυβέρνησης να αναστείλει το Κοινοβούλιο στο μέλλον. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Έξοδος από το Ηνωμένο Βασίλειο; Ο Arkady Rzegocki, Πολωνός πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι Πολωνοί πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει «να εξετάσουν σοβαρά τη δυνατότητα επιστροφής στην Πολωνία» μετά το Brexit. Πρόσθεσε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Πολωνίας δημιουργεί ευκαιρίες για Πολωνούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ευημερούν και να ζουν μια καλή ζωή στην Πολωνία. Υπενθύμισε επίσης ότι οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για «καθεστώς διακανονισμού», αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 27% των Πολωνών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει κάτι τέτοιο. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Το μέλλον δεν είναι τόσο «πράσινο». Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ αποφάσισε να διεξαγάγει συνομιλίες με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Η Monica Frassoni, Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται την ιδιότητα μέλους. «Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες. Δεν υπάρχει απόφαση για το αποτέλεσμα. Αξίες όπως η διαφάνεια και η δημοκρατία βρίσκονται στο DNA μας. Στη δική τους – θα δούμε», έγραψε στο Twitter ο Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής Jutta Paulus. Ένας άλλος Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής, Damian Boeselanger, επέκρινε την έναρξη των συνομιλιών, λέγοντας ότι η «δικτατορική διακυβέρνηση» και η «λαϊκιστική προσέγγιση της αξίας και των πολιτικών» είναι γνωστές.

Η αντιπροσωπεία των 5 αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι υιοθέτησαν πρόσφατα φιλοπράσινη ρητορική, χαιρέτισε την έναρξη διαλόγου με την Ομάδα των Πρασίνων με την ελπίδα για εποικοδομητικό πνεύμα «προκειμένου να ενισχυθεί μαζί η πράσινη ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η ευρωβουλευτής Tiziana Beghin δήλωσε στη EURACTIV ότι η Ιταλία έπρεπε να έχει την ευκαιρία να επενδύσει σε νέους τομείς, όπως η Νέα Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί.

Άφθαρτος δεσμός. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte και τον Πρόεδρο Sergio Mattarella για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τη μετανάστευση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. «Η γαλλο-ιταλική φιλία είναι άφθαρτη», δήλωσε ο Macron σε ένα tweet. Η επίσκεψη θεωρήθηκε ως προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών μετά από μήνες έντασης. Τον Φεβρουάριο, η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη της στη Ρώμη μετά από «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» από τον πρώην κυβερνώντα συνασπισμό. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ / ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Συμφωνίες γεωτρήσεων σε όλο το EastMed. Ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται εδώ και μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει περισσότερες συμφωνίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κύπρος υπέγραψε μια συμφωνία εξερεύνησης στο οικόπεδο 7 με την κοινοπραξία TOTAL-ENI, ενώ η TOTAL συνήψε τυπικά μια κοινοπραξία με την ENI σε άλλα 4 οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σύμβολα την ίδια μέρα, πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.gr ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο για επικύρωση τέσσερις συμβάσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου έξω σπό την Κρήτη και τα Επτάνησα σε κοινοπραξίες με εταιρείες όπως η Repsol, Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Σκόπια στις 17-18 Σεπτεμβρίου, ο Karl-Heinz Lambertz της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) κάλεσε τους δήμους της Βόρειας Μακεδονίας να υποστηρίξουν την ένταξη της χώρας με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας με τις πόλεις και τις περιφέρειες στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. (Euractiv.com)

 

ΠΡΑΓΑ

Αναγνώριση του Κοσόβου. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σερβία την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζίμαν δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει με άλλους αξιωματούχους της Τσεχίας εάν θα ήταν δυνατό η χώρα του να ανακαλέσει την αναγνώρισή του Κοσόβου ως ανεξάρτητο κράτος, ισχυριζόμενος ότι είναι επικεφαλής εγκληματιών πολέμου. Ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πετρίτσεκ απέρριψε την ιδέα και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις πήρε παρόμοια θέση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, μετά από συνάντηση με τον Zeman τη Δευτέρα, η τσεχική εβδομαδιαία Respekt πρότεινε ότι ο Babiš ίσως θελήσει να διατηρήσει την πόρτα ανοικτή για να «ανταλλάσσει χάρες» με τον Πρόεδρο. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Επενδυτικό σχέδιο. Η Βουλγαρία κατέχει την τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις που κινητοποίησε το σχέδιο Juncker. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 472 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να παράγει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. Ευρώ. (Dnevnik.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία εξακολουθεί να μην υποστηρίζει την Kovesi. Η ρουμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην υποστηρίζει το διορισμό της Laura Codruta Kovesi, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ως πρώτη Ευρωπαία εισαγγελέας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την Kovesi για τη θέση, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε τον Γάλλο υποψήφιο Jean-François Bohnert. Ωστόσο, μετά την παράδοση της Ρουμανίας στην Φινλανδία την 1η Ιουλίου, η υποστήριξη για την Kovesi έχει αυξηθεί μεταξύ των κρατών μελών, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρουμάνο ομόλογό του Klaus Iohannis ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Kovesi ως τηνν πρώτη επικεφαλής της EPPO. Την Πέμπτη, οι αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα διοργανώσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Συνταγματική μάχη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Πρόεδρος της Ρουμανίας πρέπει να αποδεχθεί τους προσωρινούς υπουργούς που πρότεινε η πρωθυπουργός Viorica Dancila. Αφού η φιλελεύθερη ALDE εγκατέλειψε τον συνασπισμό με το σοσιαλιστικό κόμμα PSD, οι περισσότεροι υπουργοί της ALDE παραιτήθηκαν, αλλά ο πρόεδρος Ιωάννης αρνήθηκε να τους ονομάσει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η Dancila πρέπει ακόμα να εγκρίνει το κοινοβούλιο της νέας της γραμματείας. EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Πιθανή διαφθορά στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας σχεδιάζει να κατασκευάσει το δεύτερο τμήμα του πυρηνικού σταθμού του Krško (NEK). Βρίσκεται κοντά στην Κροατία, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια της NEK. Η Σλοβενία ​​αποκτά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από το ΝΕΚ. Ωστόσο, η Σλοβενική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς (KPK) ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει πιθανή διαφθορά: ο Damir Črnčec, ένας από τους γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Marjan Šarec, φέρεται ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse. Αυτή η εταιρεία χτίζει το πρώτο μπλοκ του NEK, αλλά τώρα, όπως λέει ο Šarec, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες στην αγορά. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Υπάρχει ελευθερία του τύπου στην Κροατία; «Δεν έχω την εντύπωση ότι εδώ δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς (HDZ-EPP) στο κοινοβούλιο αφότου ο Ζέλικο Γιοβάνοβιτς (αντιπολίτευση SDP-S & D) κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και εκφοβισμό των δημοσιογράφων. «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να είναι ελεύθερα, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είναι», είπε ο Jovanović. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μέρκελ και Brnabić στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν να ξαναρχίσουν τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και να κάνουν κάτι σχετικά με τους φόρους που εισήγαγε η Πρίστινα σε προϊόντα από την κεντρική Σερβία.

Μετά από συνομιλίες με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ορίσουν ειδικό απεσταλμένο για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Ben Fox]

X