The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Δίκτυο EURACTIV: Η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron «για μια ευρωπαϊκή ανανέωση» προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Κάποιοι επαίνεσαν τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά άλλοι κράτησαν απόσταση ή κατηγόρησαν τον Macron ως μη ρεαλιστή που χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του πολιτικούς στόχους. (Sarantis Michalopoulos, Zuzana Gabrizova, Zeljko Trkanjec, Łukasz Gadzała, Claire Stam, Aneta Zachová, Bogdan Neagu, Benjamin Fox). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Δεν υπάρχει λύση ασφαλείας: Οι «δύσκολες συνομιλίες» έχουν επιδεινώσει κάθε πιθανότητα να επιτευχθεί λύση στο Brexit σε σχέση με την Ιρλανδία, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και δεν έχει προσδιοριστεί καμία λύση που να εναρμονίζεται με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο, όπως γνωρίζετε, δε θα ανοίξει ξανά», δήλωσε ο Σχοινάς, αφότου ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier ενημέρωσε την Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία επιβάλλει ψηφιακό φόρο: Η Γαλλία θα επιβάλει νέο φόρο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με ή χωρίς την Ευρώπη, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire. Αφού το έργο έφτασε σε αδιέξοδο σε επίπεδο ΕΕ, το Παρίσι αποφάσισε να προχωρήσει μόνο του και τώρα η βιομηχανία τεχνολογίας θα αντιμετωπίσει φόρο 3% στις ψηφιακές πωλήσεις στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 23 από τα 27 κράτη στην Ευρώπη υποστηρίζουν τη φορολογία των ψηφιακών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, το 23 δεν είναι 27, οπότε ομοφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί προκειμένου να εφαρμοστεί η ψηφιακή φορολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν αναμένω συμφωνία στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.

«Η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία δεν πρέπει να εμποδίσουν τα άλλα κράτη να προχωρήσουν […] Με τον κανόνα της επαρκούς πλειοψηφίας για φορολογικά ζητήματα, η Ευρώπη θα είχε αποφασίσει, αντί να συζητάει. Και προτιμώ μια Ευρώπη που αποφασίζει από μια Ευρώπη που συζητά», πρόσθεσε. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία θα επικεντρωθεί αργότερα στη δυναμική της Αφρικής: Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γκάμπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell δήλωσε την Τρίτη ότι η Αφρική διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην άλλη πλευρά της Μεσογείου υπάρχει ένας πολύ νέος, αυξανόμενος πληθυσμός και πρέπει να τους βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν και να παραμείνουν στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Borrell.

Ο Ισπανός κορυφαίος διπλωμάτης θα επισκεφθεί επίσης την Αιθιοπία για να προωθήσει το «III Africa Plan», ένα νέο πρότζεκτ το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνολογικής, οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Αφρικής και της Ισπανίας. (EPA / EFE / EuroEFE.EA.es)

 

ΡΩΜΗ

Η Ιταλία φλερτάρει με την Κίνα: Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι το πρώτο μέλος της G7 που θα ενταχθεί στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, ανέφερε ο υφυπουργός Michele Geraci στην Financial Times. Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να «εξασφαλίσουν τη συνοχή με το δίκαιο και τις πολιτικές της ΕΕ και να σεβαστούν την ενότητα της ΕΕ στην εφαρμογή των πολιτικών της». Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ιταλίας στο τεράστιο έργο του κινεζικού δικτύου υποδομών. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΠΡΑΓΑ

Υπογράφηκε τελικά το δημοσιονομικό σύμφωνο: Ο Τσέχος πρόεδρος Milos Zeman υπέγραψε το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ – το έγγραφο που συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές εντός της ΕΕ. Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που παρέμενε εκτός του συμφώνου, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπουργός Οικονομικών Alena Schillerová δήλωσε ότι η ένταξη θα επιτρέψει στην Τσεχική Δημοκρατία να συμμετάσχει σε συνόδους κορυφής της ευρωζώνης. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο Πρόεδρος απορρίπτει τον προϋπολογισμό: ο Πρόεδρος Klaus Ioannis έχει στείλει τον ετήσιο προϋπολογισμό πίσω στο κοινοβούλιο λέγοντας ότι βασίζεται σε ψεύτικα στοιχεία και ότι απαιτούνται περισσότερες δαπάνες για ανάπτυξη. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κατώτερου τμήματος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα κυβερνώντα κόμματα θα στείλουν τον προϋπολογισμό στον Πρόεδρο χωρίς αλλαγές και θα αναγκάσουν τον Ioannis να την υπογράψει. Ο Πρόεδρος μπορεί να ζητήσει αλλαγές σε σχέδιο νόμου μία μόνο φορά και έχει ήδη αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Την Τετάρτη οι δικαστές δήλωσαν ότι ο νόμος περί προϋπολογισμού πληροί τους κανόνες του Συντάγματος. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Πτώση του αριθμού των ατόμων που απέκτησαν υπηκοότητα: Το 2017, η Βουλγαρία χορήγησε την υπηκοότητα σε μόλις 944 άτομα, μείωση 44% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την Eurostat. Οι μεγαλύτερες ομάδες ατόμων που απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα ήταν πολίτες από την Ουκρανία (22,3%), τη Ρωσία (19%) και την Τουρκία (12%). (Dnevnik.bg)

Η χώρα είναι συγκλονισμένη λόγω σκανδάλων που αφορούν προγράμματα για την απόκτηση ιθαγένειας μέσω δωροδοκιών.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Ιταλία είναι ο «Πρέσβης της ΕΕ» της Σερβίας: ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε την Τετάρτη στο Βελιγράδι ότι η Ρώμη θα στηρίξει πλήρως την πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, καθώς επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της για επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα.

«Η Ιταλία θα είναι ο Πρέσβης της Σερβίας στο δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Κόντε. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

(Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljevic, Benjamin Fox)

X