The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/ TOLGA BOZOGLU]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΣΟΦΙΑ

Έχουμε τα λεφτά! Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε την τακτική του στις διαπραγματεύσεις κορυφαίων θέσεων, οι οποίες θα ανοίξουν την πόρτα στη συμπατριώτισσα του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να γίνει η επόμενη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Μετά την αποχώρηση των άλλων υποψηφίων, η Γκεοργκίεβα είναι η μόνη υποψήφια για διευθύντρια του Ταμείου, γεγονός που της εγγυάται ουσιαστικά ότι θα διαδεχθεί την Christine Lagarde στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Μπορίσοφ επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι έχασε το χαρτοφυλάκιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για τη Γκεοργκίεβα στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου, όταν οι ηγέτες πρότειναν την Ursula von der Leyen ως επικεφαλής της Επιτροπής και επέλεξαν τον Ισπανό Josep Borrell να αντικαταστήσει την Mogherini. (Georgi Gotev, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

Δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μόνο το 10% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία (στην τελευταία θέση της ΕΕ) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Το 32% δηλώνει ότι έχει λάβει προσωπικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες. Μόνο στη Ρουμανία υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι (29%) που έχουν ενεργήσει προσωπικά σε αυτό το θέμα. (Εταίρος του EURACTIV Dnevnik.bg)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι σοσιαλιστές πρώτοι στη τελευταία δημοσκόπηση. Δεδομένου ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των αριστερών Unidas Podemos φαίνεται ότι δεν καταλήγουν πουθενά, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές θα κερδίσουν, εάν διεξαχθούν νέες εκλογές, όπως αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι σοσιαλιστές θα ανέλθουν στο 29,7%, ακολουθούμενοι από το συντηρητικό Partido Popular (PP) με 11,6%. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 Ιουνίου και 16 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο, επέμεινε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων, αλλά επέμεινε ότι ο Sanchez χρειάζεται σαφή υποστήριξη από τους Unidas Podemos, προτού προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το PSOE απέρριψε το σχηματισμό συνασπισμού με τους Unidas Podemos και προσφέρει μόνο μια «προγραμματική συμφωνία», πριν από την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου. (Fernando Heller /EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Απεργία για τους δασκάλους; Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, τα πολωνικά σχολεία ενδέχεται να πληγούν από ένα κύμα απεργιών, καθώς η Πολωνική Ένωση Εκπαιδευτικών λέει ότι αντιμετωπίζει υπερφορτωμένα εκπαιδευτικά σχέδια, έλλειψη βασικών δασκάλων και κακές υποδομές. Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν ότι αν τα συνδικάτα αποφασίσουν να σταματήσουν τη δουλειά, θα κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του PiS, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο ενάντια στην απεργία. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

Μειώσεις CO2; Το 2018, η Πολωνία αύξησε το ποσό των εκπομπών CO2 κατά 7 εκατ. τόνους. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία έκοψε 37 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2017. Επίσης, στην κατάταξη ανά κάτοικο, η Πολωνία αποδίδει άσχημα, καθώς το 2018, εξέπεμψε 188kg CO2 ανά κεφαλή, περισσότερο από την Κίνα (144kg) αλλά και την Ινδία (121kg). (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

H Κίνα θυμωμένη με τη Γερμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας (SPD) απάντησε στην κριτική του Πεκίνου για ανάμειξη της Γερμανίας στις εσωτερικές του υποθέσεις, μετά από συνάντηση με τον δημοκρατικό ακτιβιστή από το Χονγκ Κονγκ, Joshua Wong στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Ο Μάας δήλωσε την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου) ότι θα συνεχίσει να συναντά δικηγόρους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Wong είπε στην εφημερίδα Die Zeit: «Δεν πιστεύω ότι μια σύντομη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών είναι απόδειξη παρέμβασης».

Το Πεκίνο θεωρεί τη συνάντηση ως «έλλειψη σεβασμού» προς την κυριαρχία της Κίνας και παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. Το Πεκίνο κάλεσε επίσης το Γερμανό πρεσβευτή. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το backstop παραμένει, λέει ο επικεφαλής του ΕΚ. Δεν θα υπάρξει συμφωνία Brexit χωρίς την ιρλανδική δικλείδα ασφαλείας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli την Πέμπτη. Ωστόσο, η ΕΕ είναι πρόθυμη να αναβιώσει μια πρόταση που θα διατηρήσει μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία στην τροχιά του μπλοκ προκειμένου να διατηρήσει ένα ομοιόμορφο σύνορο με την Ιρλανδία και ήταν ανοιχτή να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ακόμη επέκταση, είπε.

 

ΡΩΜΗ

Ποιος Σαλβίνι; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες το βράδυ έλαβε αίτημα για συντονισμό της ανταλλαγής μεταναστών που βρίσκονται στο πλοίο διάσωσης Ocean Viking, δήλωσε εκπρόσωπος την Πέμπτη, ανέφερε η ANSA. Είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη πει ότι θα πάρουν μερικούς από τους μετανάστες, μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο που διαχειρίζεται η SOS Mediterranée και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η ANSA σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση Πέντε Αστέρων-Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει ότι μπορεί να ξεσπάσει με έναν από τους σκληρούς αντι-μεταναστευτικούς πολιτικούς του πρώην υπουργού εσωτερικών και ηγέτη της Lega, Matteo Salvini.

 

ΑΘΗΝΑ

Συλλογή χρέους. Το ΔΝΤ συμφωνεί με τη δήλωση της Christine Lagarde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης των υψηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του ταμείου την Πέμπτη. Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζει τη σταθερή θέση του ΔΝΤ για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» μέρους του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%) και αυτό θα ωφελήσει τη χώρα κατά 75 εκατ. ευρώ ετησίως. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτης ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Όχι οι Ρώσοι … Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το 20% των Σλοβάκων θα ήθελε η χώρα να παραμείνει με τη Ρωσία, το 6% θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ και τα 2/3 θα επιλέξουν την ουδετερότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις. Η υποστήριξη στη Ρωσία είναι υψηλότερη στη Σλοβακία μεταξύ των 14 χωρών που καλύφθηκαν στη δημοσκόπηση. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ / ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η V4 στηρίζει τη διεύρυνση. Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών του Visegrad υιοθέτησαν δήλωση που εκφράζει την υποστήριξή τους για τη διεύρυνση της ΕΕ, ώστε να συμπεριληφθούν και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η V4 και εκπρόσωποι των υποψήφιων χωρών συναντήθηκαν την Τετάρτη σε σύνοδο κορυφής στην Πράγα.

Η διακήρυξη ζητά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και εκφράζει την προσδοκία ότι οι συνομιλίες για ένταξη με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία θα επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της νέας Επιτροπής. Ο νέος Επίτροπος της Ουγγαρίας έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεύρυνσης, αλλά θα πρέπει να πάρει πρώτα την ευλογία του Κοινοβουλίου. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz, beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Πλήρες μεταλλικό μπουφάν. Οι Σλοβένοι πολιτικοί διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αγοράσει τεθωρακισμένα οχήματα. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Levica, το οποίο είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στην αγορά, και η μειοψηφική κυβέρνηση της Σλοβενίας εξαρτάται από τις ψήφους του Levica. Σήμερα θα λάβει χώρα συνάντηση με πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στη Σλοβενία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Επιστολή διαμαρτυρίας στην Ιταλία. Το υπουργείο εξωτερικών της Κροατίας ενημέρωσε τον ιταλό πρεσβευτή ότι καταδικάζει έντονα μνημείο του Ιταλού φασίστα Gabriele D’Annunzio, το οποίο εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη. Χθες, δύο νεαροί νεοφασιστές συνελήφθησαν ενώ φορούσαν τη σημαία του Βασιλείου της Ιταλίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Αφρικανική πανώλη των χοίρων. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε νέα προληπτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα αγροκτήματα προκειμένου να αποφευχθεί η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF). Το Ζάγκρεμπ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες λόγω αυξημένου κινδύνου, δεδομένου ότι η ασθένεια εμφανίστηκε πρόσφατα στη γειτονική Σερβία. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X