The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Έντονες αντιδράσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει η νέα ονομασία «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» του μεταναστευτικού χαρτοφυλακίου της Επιτροπής, το οποίο η εκλεγμένη Πρόεδρος Ursula von der Leyen έχει αναθέσει στον πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά.

Υπάρχουν ήδη εικασίες ότι η von der Leyen εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την ονομασία του χαρτοφυλακίου.

Μετά την εβδομαδιαία συνάντηση στο Elysée, η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής κυβέρνησης Sibeth Ndiaye αναγνώρισε ότι το όνομα ήταν «ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο».

Ακόμη και αν η Γαλλία δεν έχει λόγο στις ονομασίες των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων, η Ndiaye υπενθύμισε ότι όλοι οι Επίτροποι θα έχουν ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκεί ο Σχοινάς θα πρέπει να «εξηγηθεί».

«Πράγματι, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εξηγήσεις, για αυτό υπάρχουν οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο», επιβεβαίωσε η Amélie de Montchalin, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο νέος τίτλος του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης προκάλεσε έντονη κριτική και από τους αριστερούς και πράσινους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Cécile Barbière, EURACTIV.fr – Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

Διαβάστε περισσότερα

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Sánchez πιέζει την ΕΕ για το νέο προϋπολογισμό. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, προέτρεψε την Τετάρτη την ΕΕ να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το οικονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 τον Ιανουάριο του 2021, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Δεδομένου ότι η προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου για νέες εκλογές πλησιάζει για συζήτηση στο κοινοβούλιο -χωρίς συμφωνία με την αριστερή Unidas Podemos στον ορίζοντα, ο Sánchez κάλεσε την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του μπλοκ «το συντομότερο δυνατό».

Ο Σαντσέζ δήλωσε ότι η Ισπανία επιθυμεί ένα χρηματοπιστωτικό πλαίσιο «αληθινό, φιλόδοξο και ευκίνητο» για την καλύτερη διαχείριση των πόρων, ιδίως εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των νέων. (Fernando Heller /EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Αναστολή Κοινοβουλίου. Εμπνευσμένοι από τους Βρετανούς συναδέλφους τους, το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ζήτησε απροσδόκητα να ανασταλεί το Πολωνικό Σέιμ μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου, προκαλώντας ισχυρισμούς από την αντιπολίτευση ότι στόχος είναι να καθυστερήσουν μη δημοφιλή νομοσχέδια έως και μετά τις εκλογές. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

Η Πολωνία κερδίζει ενεργειακή υπόθεση έναντι της Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απίθανο να προχωρήσει σε έφεση στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου), για να περιορίσει τη διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Opal που εκτελείται σε γερμανικό έδαφος. Ο αγωγός Opal, ο οποίος ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από το Nord Stream, εκτείνεται παράλληλα με τα γερμανο-πολωνικά σύνορα μέχρι τη Δημοκρατία της Τσεχίας, σε πάνω από 480 χιλιόμετρα. Ωστόσο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Opal θα περιοριστεί σε μόνο 12,5 bcm/y. Η δικαστική απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Η Γερμανία είναι ο κύριος δικαιούχος του Nord Stream και του Nord Stream 2. Η νομική πρόκληση τέθηκε από την Πολωνία, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του έργου. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΧΑΓΗ / ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φίλοι του Φρανς. Το δεξί χέρι της Ursula von der Leyen και τσάρος του κλίματος Frans Timmermans άρχισε να διαμορφώνει την ομάδα του στην Επιτροπή. Αποκαλύφθηκε ότι ο Diederik Samsom θα είναι επικεφαλής του προσωπικού του Ολλανδού από την 1η Νοεμβρίου. Ο Samsom είναι πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Timmermans (PvdA), δημοσιογράφος και ακτιβιστής της Greenpeace. Ο 48χρονος θα συντονίσει τις προσπάθειές του για να επιταχύνει τους στόχους εκπομπών της ΕΕ, να επιβάλει φόρο στα σύνορα με άνθρακα και να βοηθήσει τις χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα να γίνουν πιο πράσινες. Ο Timmermans ανέφερε ότι ο συμπατριώτης του «είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά». (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στο Bundestag να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μίλησε για μια «πρόκληση για την ανθρωπότητα» και παραδέχτηκε ότι η προστασία του κλίματος θα επιβάρυνε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό – αλλά ότι το να μη γίνει τίποτα θα ήταν ακόμη πιο ακριβό. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Φήμες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να συλλέξει δεδομένα χρηστών, αποκτώντας κρυφά πληροφορίες από άτομα που εισέρχονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Gov.uk, λίγο πριν από την προγραμματισμένη απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι ειδήσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή ηγέτη των Εργατικών, Tom Watson. Ο ίδιος είπε την Τετάρτη: «Αυτή η συγκεντρωτική συγκομιδή δεδομένων των πολιτών είναι πολύ ύποπτη. Γιατί ο Dominic Cummings να πει ότι αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεδομένης της εθνικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε; Χρειαζόμαστε άμεσες διαβεβαιώσεις σχετικά με το που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε ότι είχε διαπραχθεί οποιαδήποτε παρανομία. «Δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα σε καμία φάση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και όλες οι δραστηριότητες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις νομικές και δεοντολογικές μας υποχρεώσεις», αναφέρθηκε. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Μεταρρυθμίσεις υπέρ επενδύσεων. Μεγαλύτερη ευελιξία για γρήγορες μεγάλες επενδύσεις, απλούστευση της χορήγησης αδειών για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις βιομηχανικές και νέα τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι μερικές από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις νομοσχεδίου που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για δημόσια διαβούλευση χθες το βράδυ.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί επίσης έναν Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για την ενοποιημένη χαρτογράφηση όλων των δημόσιων γεωγραφικών χωρικών δεδομένων, που θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για τη χορήγηση αδειών, διαδικτυακά και δωρεάν. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οι «συνεργασίες ζωής» μπορεί να κερδίσουν έδαφος. Η πλειοψηφία των Σλοβάκων (57%) συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή διακανονισμού «συντροφικότητας ζωής» στο νόμο, ανεξάρτητα από το αν ένα ζευγάρι είναι ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την ΜΚΟ Inakosť. Η Σλοβακία είναι ένα από τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν θεσπίσει τέτοιες διατάξεις. Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα τείνουν να παράγουν διάφορα αποτελέσματα ανάλογα με τις αποχρώσεις της ερώτησης που τίθεται. Αυτή η δημοσκόπηση ρώτησε για «συντροφικότητες ζωής» και όχι για «καταχωρημένη συντροφικότητα», καθώς οι τελευταίες τείνουν να γίνονται αντιληπτές ως ρύθμιση ειδικά για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ / ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Πρόεδρος λέει ότι το Κόσοβο είναι υπό την ηγεσία εγκληματιών. Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν θέλει να συζητήσει με άλλους αξιωματούχους της Τσεχίας εάν θα ήταν δυνατό η Τσεχική Δημοκρατία να ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους. Ο Zeman υποστηρίζει αυτή την ιδέα, την οποία μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επαίνεσε τη στάση του. Σύμφωνα με τον Zeman, το Κόσοβο βρίσκεται υπό την ηγεσία εγκληματιών πολέμου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ανήκει σε μια κοινότητα δημοκρατικών κρατών.

Το τσεχικό πρακτορείο ČTK ανέφερε ότι μετά τη δήλωση του Zeman ότι αγαπά τους Σέρβους αλλά όχι το Κόσοβο, η διοίκηση της Πρίστινας αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της V4 και των Πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων στις 12 Σεπτεμβρίου στην Πράγα. (Ondřej Plevák, EURACTIV / beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΟΦΙΑ

Κατασκοπεία για τη Ρωσία. Συνολικά, οκτώ άτομα κρατούνται και ανακρίνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς εναντίον του επικεφαλής του Κινήματος Ρωσόφιλων, Νικολάι Μαλινόφ για κατασκοπεία για τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης την Τρίτη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποσκοπούσε στο να αποσπασθεί η Βουλγαρία από τους δυτικούς συμμάχους της και να βρεθεί πιο κοντά στη Μόσχα. Οι εισαγγελείς επίσης δήλωσαν την Τρίτη ότι απαγόρευσαν σε ένα βετεράνο Ρώσο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, τον Leonid Reshetnikov από το να εισέλθει στη Βουλγαρία για δέκα χρόνια. Ο Reshetnikov είναι αναπληρωτής πρόεδρος της οργάνωσης «Δικέφαλος αετός» και πρώην επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών. (Dnevnik.bg)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Αναγέννηση Συνασπισμού. Το σοσιαλιστικό κόμμα PSD έχασε την υποστήριξη του κατώτερου εταίρου του, ALDE τον περασμένο μήνα και η πρωθυπουργός Dancila προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα πλειοψηφία προτού η κυβέρνηση αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Έχει προτείνει σε τρία πρώην μέλη της ALDE να γίνουν μέλη της κυβέρνησης. Αφού βοήθησε την Τετάρτη στην εκλογή πρώην υπουργού της ALDE ως προέδρου της Γερουσίας, η Dancila ανακοίνωσε ότι οι κενές θέσεις που άφησαν οι πρόσφατες παραιτήσεις των υπουργών ALDE θα καλυφθούν από μέλη του κόμματος της ALDE. Αυτοί οι αποστάτες απομακρύνθηκαν γρήγορα από την ομάδα της ALDE, οπότε μια ακόμη ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο μπορεί να χρειαστεί. (EURACTIV.ro)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Μεντβέντεφ ζήτησε από τη Σλοβενία ​​να βοηθήσει με την Agrokor. «Θα ήταν καλό για τη σλοβενική κυβέρνηση να συμμετέχει στην επίλυση των προβλημάτων του Agrokor και του Mercator», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγο πριν από τις επίσημες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μarjan Šarec στη Μόσχα.

Η Agrokor είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων στην Κροατία που κατέρρευσε, αλλά σώθηκε με ειδικό νόμο. Τώρα ονομάζεται Fortenova Group και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι ρωσικές τράπεζες, VTB και Sberbank. Η Fortenova ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την ενσωμάτωση της Mercator, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στη Σλοβενία ​​(η Agrokor την αγόρασε το 2014), αλλά η Λιουμπλιάνα θα ήθελε να πάρει πίσω την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Ο Šarec δήλωσε ότι δεν είναι εναντίον μιας συγχώνευσης, αλλά επιμένει ότι οι σλοβένοι προμηθευτές πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα. Η Σλοβενία ​​έχει καλύτερες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία από την Κροατία (η Ρωσία κατέχει την ένατη θέση μεταξύ των εξαγωγικών εταίρων της Σλοβενίας και την πέμπτη στα FDI της Σλοβενίας στο εξωτερικό. Τα φαρμακευτικά  αντιπροσωπεύουν το 40% των εξαγωγών της Σλοβενίας στη Ρωσία ενώ τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 85% των ρωσικών εξαγωγών στη Σλοβενία).

Ο Fabris Peruško, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortenova Group, σε συνέντευξή του για το novac.hr δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερχρέωση. Δεν σχολίασε τον Μεντβέντεφ αλλά είπε ότι η Mercator θα γίνει σύντομα μέρος της Fortenova. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Συνεργασία Κροατίας και Ισραήλ για την ασφάλεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κροατίας Davor Božinović υπέγραψε στο Τελ Αβίβ συμφωνία συνεργασίας για τη δημόσια ασφάλεια με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Στρατηγικών Υποθέσεων και Πληροφοριών του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν. Ο Božinović εξήγησε ότι η συμφωνία επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών κυρίως μεταξύ των υπουργείων εσωτερικών στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και της ανταλλαγής αξιωματικών και εμπειρογνωμόνων.

Ο Božinović υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με τον διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, Boaz Ganor, η οποία θα επιτρέψει στους Κροάτες αστυνομικούς να συμμετάσχουν σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας και ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Jutarnji list, διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Εσωτερική ασφάλεια και διαχείριση κρίσεων», το οποίο θα παρακολουθήσει ο Božinović μαζί με ορισμένους ειδικούς από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X