The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

1-2-800x450 [EPA/Robert Ghement]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Πρωθυπουργός αντιδρά στο ρεπορτάζ της EURACTIV. Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dăncilă αντέδρασε στο The Capitals που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (4 Σεπτεμβρίου), και το οποίο ανέφερε ότι απορρίφθηκαν τα δύο ονόματα των Dan Nica και Rovana Plumb που υπέβαλε η ρουμανική κυβέρνηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα, το «ρουμανικό λόμπι» στις Βρυξέλλες πιέζει για την πρώην ευρωβουλευτή και την τρέχουσα υπουργό Ramona Mănescu, ανέφερε η EURACTIV.

«Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Είδα την επιθυμία κάποιων να απορρίψουν τους Επιτρόπους επειδή τα πολιτικά πλεονεκτήματα είναι πιο σημαντικά από την εικόνα της Ρουμανίας», δήλωσε η Dăncilă.

Πρόσθεσε: «Όταν ήμουν ευρωβουλευτής και δεν έχει σημασία ποιος ήταν υποψήφιος για Ευρωπαίος Επίτροπος, ακόμη και ο κ. Cioloş [επί του παρόντος πρόεδρος της ομάδας Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο] όταν έγινε Επίτροπος Γεωργίας, ήμουν μέλος της Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστήριξα την υποψηφιότητά του επειδή ήταν ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας. Θα ήθελα να δω την ίδια προσέγγιση και την ίδια ευθύνη από όλους».

Ωστόσο, οι πηγές μας επιμένουν ότι η υποψηφιότητα της Mănescu εξακολουθεί να έχει προτεραιότητα και είναι πολύ πιθανό ότι το Βουκουρέστι θα λάβει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Οινοποιοί και CETA. Η γαλλική ομοσπονδία εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών (FEVS) εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή της την Πέμπτη για το «πραγματικό όφελος» της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), ελπίζοντας ότι το γαλλικό κοινοβούλιο «θα επικυρώσει οριστικά τη συμφωνία αυτή ώστε να μπορεί να επικυρωθεί γρήγορα».

Η συμφωνία έλαβε επιθετικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς γεωργικούς τομείς, όπως το ζωικό κεφάλαιο στη Γαλλία και την Ιρλανδία. Η CETA, που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, μείωσε τους δασμούς στο 98% των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου μεταξύ των δύο ζωνών.

Οι εξαγωγές γαλλικών οίνων και οινοπνευματωδών ποτών προς τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 4% σε όγκο και 6% σε αξία μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιουνίου 2019, σύμφωνα με το FEVS. «Εξάγουμε περισσότερα από 5 εκατομμύρια επιπλέον φιάλες και πετυχαίνουμε έναν πρόσθετο τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Πρόεδρος του FEVS, Antoine Leccia. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Προβάδισμα στον πίνακα οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να ηγείται «στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ». Είπε ότι η ιβηρική χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω στο 2% το 2020, στην ίδια γραμμή με τις προβλέψεις του 1,9% της κυβέρνησης, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Σε ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της EFE στη Μαδρίτη, ο κ. Calviño δήλωσε ότι όλα τα βασικά διεθνή χρηματοπιστωτικά όργανα προβλέπουν αύξηση της ισπανικής οικονομίας για το τρέχον έτος μεταξύ 2,2% και 2,4%, πιο πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης του 2,2%, ποσοστό που ο σοσιαλιστής υπουργός χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επιφυλακτικό». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Να φορολογεί κανείς ή να μη φορολογεί; Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence ευχαρίστησε τη Βαρσοβία για την απόφαση της να μην επιβάλει ψηφιακό φόρο, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Πολωνία έχει αποσυρθεί εντελώς από αυτή την ιδέα. Το υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι συνεχίζει τις εργασίες του σχετικά με την πρόταση. Μετά την επίσκεψη του Pence, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Morawiecki δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε έναν τέτοιο φόρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ». (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πρόσφυγες υπό επίθεση. Η αστυνομία ανέφερε 609 επιθέσεις εναντίον προσφύγων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. Αυτή ήταν μια απάντηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ύστερα από αίτημα των αριστερών ομάδων στο Bundestag. Τα αδικήματα κυμαίνονταν από προσβολές και υποκίνηση σε εμπρησμό και επικίνδυνη επίθεση.

Σχεδόν όλα τα εγκλήματα χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως «πολιτικά κινητοποιημένα από τη δεξιά εγκλήματα». Επιπλέον, υπήρξαν 60 επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων και 42 επιθέσεις σε οργανώσεις βοήθειας ή εθελοντές. Οι επιθέσεις τραυμάτισαν 102 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Ψυχρός πόλεμος σε ζεστό μέρος. Ένας 57χρονος Ρώσος υπήκοος, ο Aleksandr Korshunov, συνελήφθη για κατηγορίες βιομηχανικής κατασκοπείας στη Νάπολη, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Korshunov, ο οποίος είναι ανώτερος διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Odk, είναι ύποπτος ότι έχει πάρει έγγραφα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την αμερικανική εταιρεία General Electric. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Έχουμε σαφώς προσπάθειες αθέμιτου ανταγωνισμού εδώ».

Ένας πόντος για τον Conte. Η Ιταλία όρισε τον Paolo Gentiloni ως Επίτροπο. Απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας, ο Gentiloni υπήρξε πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός. Αναμένεται να λάβει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο. «Αγαπώ την Ιταλία και την Ευρώπη και είμαι περήφανος για αυτόν τον διορισμό», είπε ο Gentiloni. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

** Μετά τη δημοσίευση του The Capitals της 5ης Σεπτεμβρίου, σχετικά με τις συζητήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων με ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις ξεκίνησαν μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαγάγουμε κάποιες συνομιλίες με όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να βρούμε μια θέση εκτός των μη εγγεγραμμένων».

 

ΑΘΗΝΑ

Η στάση της Επιτροπής δυσκολεύει τα πράγματα. Οι πολιτικές συζητήσεις ενόψει του διορισμού της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενίσχυσαν την κλιμάκωση μιας ήδη έντονης συζήτησης στην Ελλάδα σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για τον Στέλιο Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος Vestager δυσκολεύεται να λάβει σαφή θέση σχετικά με το νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι τώρα είναι στην κατεύθυνση για μια θέση αντιπροέδρου στη νέα διοίκηση της Ursula von der Leyen, στην οποία το ΕΛΚ, -στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία- θα έχει τους περισσότερους εκπροσώπους.

Ωστόσο, ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στη EURACTIV ότι η Βασιλική Θάνου δεν ήταν ικανή να ηγηθεί ανεξάρτητης επιτροπής, καθώς ήταν μέλος της ομάδας του Αλέξη Τσίπρα. (Σαράντης Μιχαλόπουλος / EURACTIV.com)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπερασπίζεται ρατσιστικά σχόλια. «Ο Milan Mazurek είπε αυτό που σχεδόν όλοι οι Σλοβάκοι σκέφτονται», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο αντιδρώντας σε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία καταδίκασε τον ακροδεξιό βουλευτή για ρατσιστικά σχόλια, μεταξύ άλλων, για την εξίσωση των Ρομά με τα ζώα.

Ο Φίκο δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά θεωρεί ότι είναι μια «απόφαση των μέσων ενημέρωσης», που γίνεται υπό την πίεση των φιλελεύθερων ΜΜΕ και των ΜΚΟ. «Αν τιμωρήσετε κάποιον για την αλήθεια, τον κάνετε εθνικό ήρωα», πρόσθεσε σε βίντεο με τίτλο «Αντιφασιστικός προσανατολισμός του κόμματος Smer-SD» (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι εμπιστεύονται την ΕΕ λίγο περισσότερο. Η εμπιστοσύνη των Τσέχων στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνεται ελαφρά από το 2016, όταν βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων STEM τον Ιούνιο και κυκλοφόρησε χθες. Σε σύγκριση με πέρυσι, η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2%, φθάνοντας στο 41% και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά 4%, φθάνοντας στο 34%. Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία είναι μία από τις πλέον ευρωσκεπτικιστικές χώρες της ΕΕ. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Νέα γέφυρα προς την Κροατία. Η κυβέρνηση της Κροατίας ενέκρινε την Πέμπτη ένα σχέδιο συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει με τη σλοβενική κυβέρνηση για την κατασκευή μιας νέας οδικής γέφυρας πάνω από τη διέλευση των συνόρων κοντά στην πόλη Καρλόβατς. Η υπάρχουσα γέφυρα και η διέλευση των συνόρων έκλεισαν στις 27 Απριλίου 2015 μετά από ζημιές από πλημμύρες το 2014. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Σύγκρουση συμφερόντων. Η Επιτροπή Συγκρούσεων Συμφερόντων ξεκίνησε υπόθεση την Πέμπτη εναντίον του Πρωθυπουργού Andrej Plenković και του Υπουργού Εσωτερικών Davor Božinović. Η επιτροπή υποστηρίζει ότι παραβίασαν τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης και επανειλημμένα αρνήθηκαν να παράσχουν τεκμηρίωση σχετικά με το ταξίδι τους στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι πέρυσι. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Η Πρόεδρος καταδικάζει όλες τις μορφές βίας. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιταρόβιτς καταδίκασε τη σεξουαλική, εγχώρια και οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας μετά τη σύλληψη του Damir Škaro, πρώην βουλευτή του HDZ (ΕΛΚ) και χάλκινου ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στον μπόξινγκ, ο οποίος είναι ύποπτος για βιασμό. Η πρόεδρος ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες να αναφέρουν κάθε μορφή βίας και αναμένει ταχεία και αποτελεσματική δράση από τα αρμόδια όργανα. Η πρόεδρος αντέδρασε αφότου το γυναικείο φόρουμ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP-S & D) της αντιπολίτευσης την κάλεσε να αποστασιοποιηθεί από τον Škaro. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Βουλγαρία χάνει σημαντικές επενδύσεις. Η Βουλγαρία αναμένεται να χάσει από την Τουρκία στον αγώνα για να φιλοξενήσει ένα σημαντικό εργοστάσιο της Volkswagen, γράφει η εφημερίδα Dnevnik. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Volkswagen με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκκαθαρίσει όλα τα εναπομείναντα εμπόδια. Οι οργανισμοί ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Volkswagen διεξήγαγε συνομιλίες με αξιωματούχους στην Άγκυρα σχετικά με το καθεστώς φορολογίας οχημάτων της Τουρκίας καθώς επιδιώκει να συνάψει συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στην Τουρκία. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με τη θέση ενός νέου εργοστασίου πολλαπλών σημάτων. Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων είχε επίσης εξετάσει τη Βουλγαρία. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X