The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Shutterstock]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Το κίνημα Πέντε αστέρων της Ιταλίας βρίσκεται σε ανεπίσημες συνομιλίες με τρεις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Οι τρεις αυτές ομάδες είναι: η Renew Europe (πρώην Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη-ALDE), οι Πράσινοι, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE / NGL).

Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης με το κεντροαριστερό Partito Democratico, το Κίνημα Πέντε Αστέρων στοχεύει τώρα να ενισχύσει την παρουσία του σε επίπεδο ΕΕ. Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες και επαφές με τις τρεις ομάδες, αλλά πολλά εμπόδια βρίσκονται ακόμη μπροστά. Διαβάστε περισσότερα.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Νομοσχέδιο για το Brexit. Ένα νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία πρόκειται να λάβει βασιλική έγκριση την Παρασκευή, μετά τις συνομιλίες αργά το βράδυ στη Βουλή των Λόρδων. Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε από βουλευτές στην Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παραμερίσει την επιλογή να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Οι φήμες έλεγαν ότι οι βουλευτές υπέρ του Brexit θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία προτού το Κοινοβούλιο διαλυθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι ίδιοι κάθισαν μέχρι τις 1.30πμ τοπική ώρα, μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Ήταν μια σημαντική νύχτα. Ήταν μια μακρά συζήτηση – και είμαι ευγνώμων στους ευγενείς Λόρδους που έχουν παραμείνει στην πορεία – αυτό δείχνει τη σημασία του έργου που κάνουμε και του θέματος που συζητάμε», δήλωσε η Βαρώνη Σμιθ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή των Λόρδων .

«Είμαι ευγνώμων που είμαστε πλέον σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε όλα τα στάδια του νομοσχεδίου μέχρι τις 5 μ.μ. την Παρασκευή». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Περισσότερη πίεση στους Podemos. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, συναντήθηκε την Τετάρτη με ηγέτες αρκετών εθνικιστικών και περιφερειακών πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων το Καταλανικό ERC και το PNV των Βάσκων, σε μια νέα προσπάθεια να πιέσει τους Unidas Podemos να δεχθούν την «τελευταία προσφορά» του για μια κοινή προγραμματική πολιτική συμφωνία, αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Την Τετάρτη, ο Sánchez συναντήθηκε με τον πρόεδρο της περιοχής της Cantabria, Miguel Ángel Revilla, και τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος PNV, Andoni Ortuzar. Πιθανότατα θα τον υποστηρίξουν σε μια νέα ψηφοφορία για ανάθεση. Εν τω μεταξύ, άλλοι δύο σοσιαλιστές ηγέτες συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του Καταλανικού κόμματος του ERC του εθνικού κοινοβουλίου Gabriel Rufián, ο οποίος εξέφρασε τη σαφή του υποστήριξη προς τον Sánchez.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Sánchez στοχεύει να κερδίσει τη στήριξη των εθνικιστικών κομμάτων προκειμένου να πείσει τους Podemos ότι πρέπει τώρα να υποστηρίξουν τη συμφωνία με την PSOE. Ωστόσο, η Γιολάντα Ντιάζ, μέλος των Podemos, επέμεινε την Τετάρτη σε μια σωστή και πλήρης κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που ο Sánchez και το κόμμα του απέρριψαν. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η αυτοκαταστροφή της Die Linke. Η σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίδας ακροαριστερής πολιτικού Sahra Wagenknecht και της ηγεσίας του κόμματος έχει κλιμακωθεί μετά την εκλογική κρίση την Κυριακή στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Klaus Ernst, έγραψε μια επιστολή προς όλα τα μέλη της πτέρυγας του στη Bundestag, καταδικάζοντας έντονα τις συγκρούσεις. «Διαβάζοντας διάφορα σχόλια από κορυφαίους συντρόφους, έχω την εντύπωση ότι η ανάγκη για αυτοκαταστροφή είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη να βοηθήσουμε τουλάχιστον να περάσουμε τις εκλογές στη Θουριγγία σωστά», γράφει ο Ernst. Το αριστερό κόμμα της Die Linke, το οποίο ιστορικά είχε καλά ποσοστά στην ανατολική Γερμανία, αποδείχθηκε ότι είναι ένας μεγάλος ηττημένος και στα δύο κράτη όπου οι ψηφοφόροι που παραδοσιακά επέλεγαν το κόμμα ως μορφή διαμαρτυρίας μετανάστευσαν καθαρά στο ακροδεξιό κόμμα AfD. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Οι Remainers να φοβούνται το Μακρόν; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να εμποδίσει την προσπάθεια των Remainers να σταματήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αρνούμενος να παραχωρήσει επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Max Hofmann, Διευθυντή του Γραφείου της DW στις Βρυξέλλες.

«Όταν το επέκτειναν για πρώτη φορά, ήταν πολύ δύσκολο […] Αλλά ο Macron είναι το εμπόδιο. Ήταν πολύ δύσκολο να πειστεί την πρώτη φορά και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο αυτή τη φορά. Θα το κάνει μόνο με μια πραγματική προοπτική ότι τα πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξουν», πρόσθεσε.

 

ΑΘΗΝΑ

Απαιτείται επείγουσα ενεργειακή μετάβαση. Τα εργοστάσια καύσης άνθρακα στην Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν αν η ΔΕΗ θέλει να σταματήσει να έχει απώλειες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ Green Tank. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με απώλειες σχεδόν 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι ήδη φθηνότερη στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές, αλλά όλοι φοβούνται τον κοινωνικό αντίκτυπο και την ενεργειακή ασφάλεια από το κλείσιμο των εργοστασίων. Η Green Tank ζήτησε επίσης την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση στις Βρυξέλλες, το οποίο θέτει τον λιγνίτη στον πυρήνα της ενεργειακής παραγωγής τουλάχιστον μέχρι το 2030. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Λογαριασμός για τη διανομή κερδών αερίου. Η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις εντάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), πρότεινε τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης που θα διασφάλιζε το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Το ποσό που θα βρίσκεται στο λογαριασμό θα απελευθερωθεί μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή αναγνωρίζοντας τα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου. Η πρόταση τέθηκε ήδη στο τραπέζι στις αρχές Αυγούστου. Το κύριο νομικό επιχείρημα της Τουρκίας για τη διάνοιξη στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκλείεται από οποιαδήποτε πιθανά οφέλη λόγω της κατοχής. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Šefčovič είναι «κοντά» στη von der Leyen. Ο σημερινός Επίτροπος της Σλοβακίας, αλλά και μελλοντικός υποψήφιος της Επιτροπής Maroš Šefčovič, θα διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελλεγκρίνι μετά από συνάντηση με την Ursula von der Leyen. Σύμφωνα με τον Pellegrini, η von der Leyen θεωρεί ότι ο Šefčovič είναι ένας από τους πιο έμπειρους υποψηφίους και θέλει να συνεργαστεί πολύ εντατικά μαζί του ως μέρος του «εσωτερικού κύκλου» της. Ο πρωθυπουργός λέει ότι ο Šefčovič θα μπορούσε να πάρει και πάλι μια θέση Αντιπροέδρου, αν και με ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από αυτό που κατέχει σήμερα (Ενέργειας).

Επικεφαλής του JRC θα εγκαταλείψει. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιστήμης και Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κοινό Κέντρο Ερευνών), Vladimír Šucha, θα εγκαταλείψει τη θέση του καθώς σχεδιάζει να ενταχθεί σε ένα νέο πολιτικό κόμμα, τη Προοδευτική Σλοβακία (Renew Europe), αναφέρει η εφημερίδα SME, αναφερόμενη σε ένα μέιλ, που σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ο ίδιος στους συναδέλφους του. Ο Šucha και η Προοδευτική Σλοβακία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Ο Šucha υπηρετεί ως γενικός διευθυντής του JRC από το 2014 και είναι ο ανώτατος Σλοβάκος αξιωματούχος της Επιτροπής. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Προσπαθείτε να διαιρέσετε το V4; Όπως ανέφερε το Politico την Τρίτη, η υποψήφια της Τσεχίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Věra Jourová, έλαβε πρόταση από την μέλλουσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να επικεντρωθεί στα ζητήματα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους. Κάποιοι Τσέχοι πολιτικοί το βλέπουν ως μια προσπάθεια διαίρεσης των χωρών του V4, λέγοντας ότι η ατζέντα ήταν αδύναμη σε σύγκριση με τα χαρτοφυλάκια που αναζητούν οι Τσέχοι. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Babiš, η απόκτηση αυτής της ατζέντας θα είναι τιμή για τη χώρα. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Πώς να ρυθμίσετε τα ηλεκτρονικά σκούτερ. Μια ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει μια πιο ακριβή ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά σκούτερ με επίκεντρο το πότε και πού θα επιτρέπονται και αν θα επιβληθούν κυρώσεις σε παραβάτες. Τα ηλεκτρικά σκούτερ είναι μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν δεν χρειάζονται κάποια ειδική άδεια ή άδεια οδήγησης. Από τα τέλη Αυγούστου, τα ηλεκτρονικά σκούτερ είναι πλέον διαθέσιμα προς ενοικίαση στη Σόφια. (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Αποδεχθείτε τη διαιτησία και μπείτε στη Σένγκεν. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα θεωρήσει ότι «είναι πολύ πιο εύκολο» να υποστηρίξει την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, αν το Ζάγκρεμπ αποδεχόταν μια απόφαση διαιτησίας για τα σύνορα, δήλωσε ο Πρόεδρος Borut Pahor. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η προεδρία της ΕΕ είναι μια απαιτητική δουλειά. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Stef Blok δήλωσε στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη ότι μια Προεδρία της ΕΕ είναι μια απαιτητική και υπεύθυνη δουλειά, την οποία η Κροατία θα μπορέσει να κάνει καλά.

Η Κροατία αναλαμβάνει την πρώτη εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, ο Blok εκτιμά τα σχέδια της Κροατίας να εργαστεί για την ενίσχυση της οικονομικής σύνδεσης και της υποδομής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και για την ενίσχυση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Ο Υπουργός Εξωτειρκών αναμένει ένα ομαλό Brexit. «Αυτή η χαοτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία σίγουρα δεν είναι καλή, λυπάμαι πολύ γι ‘αυτό. Παρόλα αυτά, περιμένω ένα ομαλό Brexit», δήλωσε ο ο Gordan Grlić Radman. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Samuel Stolton]

X