The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[Shutterstock]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Οι εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δεν θα είναι σε θέση να πουλήσουν ζωικά προϊόντα στο μπλοκ.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, το Λονδίνο πρέπει να αποκτήσει «εγκεκριμένο καθεστώς», πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να πληροί τα απαραίτητα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία και τη βιοασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη χορηγήσει ένα τέτοιο καθεστώς τον περασμένο Απρίλιο.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, αξιωματούχος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής τον Ιούνιο σχετικά με την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να παρέχει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις, τα μέτρα θα εγκριθούν εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου 2019». (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com / EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Johnson εναντίον κοινοβουλίου. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να επιβάλει εκλογές μετά από τη μεγάλη ήττα που υπέστη η στρατηγική του για το Brexit την Τρίτη το βράδυ.

Οι βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με πλειοψηφία 328 προς 301 για να αναλάβουν τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να εγκρίνουν ένα διακομματικό νομοσχέδιο την Τετάρτη (4 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να καθυστερήσουν το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, εκτός εάν οι βουλευτές εγκρίνουν μια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

 

ΧΑΓΗ

Αίτηση μεταρρύθμισης ασύλου.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, στη τελευταία στάση της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του νέου ηγέτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μετά τις καυτές συναντήσεις με τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως οι Κάτω Χώρες έχουν καθιερωθεί ως το τρίτο ισχυρότερο ευρωπαϊκό έθνος, δεδομένης ιδίως της υποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη λήψη αποφάσεων στα ανώτατα επίπεδα της ΕΕ. Οι δύο ηγέτες, που προέρχονται από τις φιλελεύθερες ομάδες της Renew Europe και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντίστοιχα, πραγματοποίησαν μια ευρεία συζήτηση που καλύπτει τις επενδυτικές ευκαιρίες, την αλλαγή του κλίματος και τις θέσεις εργασίας.

Η πολιτική μετανάστευσης συζητήθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό, με τον Rutte να επαναλαμβάνει ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει ένα κοινό βιώσιμο σύστημα ασύλου για την Ευρώπη, ένα σύστημα που θα επιδείξει πραγματικά αλληλεγγύη. Κάποια κράτη μέλη δεν θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά πρέπει να ασκήσουμε πίεση». Ο Μητσοτάκης κάλεσε τους ομολόγους του σε ολόκληρη την Ευρώπη να συμφωνήσουν σε μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, εντός της ζώνης Σένγκεν.

Για επιδόρπιο… o Rutte συναντήθηκε με τη μέλλουσα πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Ο ολλανδός ηγέτης δήλωσε αργότερα ότι συζήτησαν για την επικείμενη ημερήσια διάταξη της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, την εσωτερική αγορά και τον γεωπολιτικό ρόλο του μπλοκ.H Von der Leyen κυρίως ευχαρίστησε τον Rutte για το «θερμό καλωσόρισμα». (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δραστική αύξηση στις άδειες μικρών όπλων. Ο αριθμός των Γερμανών που κατέχουν άδεια μικρού πυροβόλου όπλου αυξήθηκε κατά 30.000 τους τελευταίους 12 μήνες για να φθάσει τις 640.000, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post την Τρίτη (3 Σεπτεμβρίου). Αυτό συγκρίνεται με 260.000 το 2014. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.4 εκατομμύρια ιδιώτες κατέχουν όπλα διαφόρων κατηγοριών στη Γερμανία, ή περίπου 66 όπλα ανά 1000 κατοίκους. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Η κρίση έχει τελειώσει. Τα μέλη του Κινήματος πέντε αστέρων ψήφισαν υπέρ του μελλοντικού συνασπισμού με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με περιθώριο από 79,3% έως 20,7%, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες.

Το πρωί, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο Sergio Mattarella κατάλογο προτεινόμενων υπουργών. Οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να εργάζονται για τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου του Conte, αλλά συμφώνησαν σε ένα πολιτικό πρόγραμμα 26 σημείων το οποίο παρουσιάστηκε χθες.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η Ursula von der Leyen δήλωσε ότι αναμένει από την Ιταλία να κάνει την επιλογή της για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την Παρασκευή, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Απορρίπτονται οι Επίτροποι; Η EURACTIV έμαθε ότι απορρίφθηκαν τα δύο ονόματα (Dan Nica ή Rovana Plumb) που υπέβαλε η ρουμανική κυβέρνηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, το «ρουμανικό λόμπι» στις Βρυξέλλες πιέζει για την πρώην ευρωβουλευτή και τρέχουσα υπουργό Ramona Mănescu, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν το επιβεβαίωσαν. Επιπλέον, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η Ρουμανία είναι πολύ κοντά στο να λάβει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com).

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Sanchez προσφέρει ένα «κοινό προοδευτικό πρόγραμμα» στους Unidas Podemos για να αποφύγει νέες εκλογές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, προσέφερε στους αριστερούς Unidas Podemos την Τρίτη ένα ευρύ σύνολο «προοδευτικών» και κοινωνικών μέτρων για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματος και να αποφύγει νέες εκλογές, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EuroEFE.

Ο Sánchez πρότεινε επίσης έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και ασφάλιση ανεργίας, μια «στρατηγική για την ισότητα των φύλων στην Ένωση» και μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.

Τα 300 μέτρα που περιλαμβάνονται στο «κοινωνικό πακέτο» που υπέβαλε ο Sánchez συμπεριλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση περικοπών βασικών προμηθειών ύδατος, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε περιπτώσεις σοβαρής φτώχειας και ευπάθειας. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Εξτρεμιστής βουλευτής χάνει την έδρα του λόγω ρατσιστικών σχολίων. Ο Milan Mazurek, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος ĽSNS, κρίθηκε ένοχος για «δυσφήμηση του έθνους, της φυλής και των πεποιθήσεων» από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει την έδρα του στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δικαστική απόφαση οδήγησε στην ανάκληση μιας κοινοβουλευτικής έδρας στη Σλοβακία. Οι ρατσιστικές δηλώσεις του Mazurek μεταδόθηκαν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2016 και στρέφονταν κατά των Ρομά. ο Mazurek θα πρέπει επίσης να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Το κόμμα του τον παρουσιάζει ως θύμα που τιμωρείται επειδή είπε «αυτά που σκέφτεται όλη η Σλοβακία».

Ένα άλλο πολιτικό ατύχημα. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Monika Jankovská (υποψήφια του SMER-SD / PES) παραιτήθηκε. Ήταν μια από τις προσωπικότητες των οποίων το τηλέφωνο έχει κατασχεθεί από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας του Marián Kočner, ενός επιχειρηματία κατηγορούμενου για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak. Η Jankovská δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση της ως δικαστής. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας (2,1% τον Ιούλιο) και ακόμη αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού – υπάρχουν περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από ό,τι οι άνεργοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει τα προγράμματα στοχοθετημένης οικονομικής μετανάστευσης με στόχο να διευκολύνει τους ξένους εργαζόμενους να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα, η ετήσια ποσόστωση για τους εργαζόμενους της Ουκρανίας θα αυξηθεί σταδιακά από τα σημερινά 19.600 σε 40.000. Οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το 11% του τσεχικού εργατικού δυναμικού και οι περισσότεροι προέρχονται από τη γειτονική Σλοβακία, την Ουκρανία ή τη Ρουμανία. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Πρωθυπουργός στη Μόσχα. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec (LMŠ-RE) θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 10-11 Σεπτεμβρίου, όπου ελπίζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ένα από τα θέματα θα είναι το μέλλον της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής της Σλοβενίας, Mercator. Ο όμιλος Fortenova της Κροατίας, ο νόμιμος διάδοχος της εταιρείας τροφίμων Agrokor, ο οποίος αγόρασε τη Mercator το 2014, ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τη σλοβενική εταιρεία στον όμιλο. Οι κύριοι ιδιοκτήτες του ομίλου Fortenova είναι οι ρωσικές τράπεζες VTB και Sberbank. Η Σλοβενία ​​προσπαθεί να επαναφέρει τη Mercator στη σλοβενική κυριότητα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΑΘΗΝΑ

Συνομιλίες για την ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούττε στη Χάγη, και συζήτησαν για την οικονομική ανάπτυξη, τη μετανάστευση και τις σχέσεις της ΕΕ. «Μετά από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα διευρύνει τους ορίζοντές της», δήλωσε ο Μητσοτάκης, ενώ ο Rutte εξήρε τον ΚΜ λέγοντας ότι «έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει ως στόχο να επιτύχει περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να παρέχουμε τεχνογνωσία, όπως για παράδειγμα στον γεωργικό τομέα». Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρεσβευτής Geoffrey Pyatt τόνισε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τονίζοντας τη νέα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την περικοπή της γραφειοκρατίας και την προώθηση φιλικών προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεων». Σε χθεσινή ανακοίνωση χθες το βράδυ, η καναδική Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι τελικά, μετά από 2 χρόνια καθυστερήσεων, έλαβε τις απαραίτητες άδειες από την ελληνική κυβέρνηση για επένδυση 1 δισ. Ευρώ στην εξόρυξη και παραγωγή χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει την ετήσια οικονομική ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο, με το μότο «Ανάπτυξη για όλους». (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στιγμή αποπληρωμής. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος αποπλήρωσε το δάνειο της Ρωσίας που υπερβαίνει τα 1,5 δισ. Ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα μπορεί τώρα να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις κεφαλαιαγορές. Το δάνειο της Ρωσίας έγινε αποδεκτό από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ το 2011, προτού η Κύπρος στραφεί στην ΕΕ για ένα πρόγραμμα διάσωσης, μετά την κρίση στον τραπεζικό της τομέα, που συνδέεται με τα ελληνικά ομόλογα. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Εντάσεις με τη Ρωσία. «Οι ξιφολόγχες του σοβιετικού στρατού έχουν φέρει στον λαό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μισό αιώνα ύφεσης, καταπίεση της πολιτικής συνείδησης, παραμορφωμένη οικονομική ανάπτυξη και απόσπαση από τη δυναμική των διαδικασιών στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών λίγο πριν από μια έκθεση που διοργανώνει η Ρωσική Πρεσβεία με τίτλο «75 χρόνια από την απελευθέρωση της Ανατολικής Ευρώπης από το ναζισμό» και έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε συμβουλεύσει τη ρωσική πρεσβεία «να μην λάβει θέση στη στήριξη μιας αμφισβητήσιμης ιστορικής θέσης» («απελευθέρωση»), η οποία ωφελεί ορισμένους πολιτικούς κύκλους στη Βουλγαρία, καθώς παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική συζήτηση της χώρας. Η δήλωση έρχεται εν μέσω της έναρξης της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο. (Dnevnik.bg)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ένα νέο πρόσωπο; Πριν από τις βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ο κεντρώος Συνασπισμός των Πολιτών (KO), το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης, πρότεινε ως υποψήφια για πρωθυπουργό την Małgorzata Kidawa-Błońska, πρώην πρόεδρο του Sejm. Ο στόχος είναι να εισαχθεί ένα νέο πρόσωπο, καθώς η δημοτικότητα του ηγέτη της KO, Grzegorz Schetyna, εξανεμίζεται και το μπλοκ χρειάζεται να ανέβει στις δημοσκοπήσεις αν θέλει να ρίξει το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) ή να ρίξει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η PiS προηγείται με σχεδόν 47% προς 31% για την KO.

Κανένας φόρος για τους γίγαντες. Η Πολωνία δεν θα εισάγει ψηφιακό φόρο που θα μπορούσε να επηρεάσει εταιρείες όπως το Facebook, τη Google ή την Apple. Η απόφαση λήφθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Κροατία και η Σλοβενία ​​προωθούν τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκλίτς Ράντμαν, δήλωσε ότι «η Κροατία και η Σλοβενία ​​υποστηρίζουν τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια». Κατά τη διάρκεια της πρώτης της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Κροατία προγραμματίζει μια συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Μάιο, αφιερωμένη στην προοπτική της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Θέλουμε την ειρήνη και την ευημερία σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και οι χώρες αυτές έχουν το δικαίωμα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός.

Επίσης, δήλωσε ότι ελπίζει για το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν καθώς και ότι δεν ανέμενε βέτο από τη Σλοβενία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Η AD Plastik προχωρά σε deal 46,5 εκατ. Ευρώ στη Ρωσική αγορά. Ο όμιλος AD Plastik, ένας κορυφαίος κατασκευαστής πλαστικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων της Κροατίας, έχει συνάψει νέες συμβάσεις αξίας 46,5 εκατ. Ευρώ με τους Ρώσους πελάτες της. Στα μέσα Ιουλίου, η AD Plastik είχε ήδη συμφωνήσει συμφωνίες ύψους 71,4 εκατ. Ευρώ στη Ρωσία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Απεσταλμένος των ΗΠΑ: Υπάρχει περιθώριο συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρξε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και μεταξύ του σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο και εκλογών στη Σερβία, ανέφερε η ιστοσελίδα Kossev. Ο Πάλμερ, ο οποίος μίλησε στο στρατηγικό φόρουμ του Μπλεντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το συντομότερο δυνατό τη συνέχιση του διαλόγου και τη γρήγορη μετάβαση μεταξύ των δύο υψηλόβαθμων εκπροσώπων – από τη Federica Mogherini στον Joseph Borrell. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic, Benjamin Fox]

X