The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Στις κρατικές εκλογές την Κυριακή στην ανατολική Γερμανία, το δεξιό κόμμα Alternative for Germany (AfD) πέτυχε ιστορικά αποτελέσματα στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο.

Το AfD κατόρθωσε να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου μία δημοσκόπηση στη Σαξονία αποκάλυψε ότι το 66% πιστεύει ότι είναι «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» στην ενοποιημένη Γερμανία. Το 78% των ψηφοφόρων του AfD πιστεύουν σε μια Γερμανία δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, το κόμμα CDU της καγκελαρίου Μέρκελ και ο εταίρος του στο συνασπισμό, SPD, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη θέση τους ως τα ισχυρότερα πολιτικά κόμματα, επιτρέποντας στον σημερινό μεγάλο συνασπισμό να παραμείνει μέχρι το 2021.

Εν τω μεταξύ, ακόμα πιο ανατολικά στην Πολωνία, οι ηγέτες πολλών χωρών παραρεύθηκαν στην 80η επέτειο της εισβολής του Χίτλερ, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κορυφαίοι πολιτικοί της Πολωνίας ήταν παρόντες, όπως ο Mike Pence του Donald Trump, καθώς και η Merkel και ο Frank-Walter Steinmeier, μεταξύ άλλων. Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε μια παθιασμένη ομιλία ζητώντας τη συγχώρεση της Πολωνίας, αλλά το ζήτημα των αποζημιώσεων πολέμου επέστρεψε και πάλι. (Claire Stam, EURACTIV.de, Łukasz Gadzała), EURACTIV.pl, Sam Morgan, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Μπαρνιέ λέει όχι. Η ΕΕ δεν θα συμβιβαστεί με την παρούσα συμφωνία αποχώρησης του Brexit που καταργεί την ιρλανδική δικλείδα ασφαλείας, δήλωσε ο διαπραγματευτής του μπλοκ, Michel Barnier.

Γράφοντας στη Sunday Telegraph, ο Μπαρνιέ σημείωσε: «Από την πλευρά της ΕΕ, είχαμε έντονες συζητήσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την ανάγκη να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα αυτά τα σύνορα πλήρως ανοικτά.

«Με αυτή την έννοια, η δικλείδα ασφαλείας είναι η μέγιστη δυνατή ευελιξία που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ σε ένα τρίτο κράτος». Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αυτή την εβδομάδα πρόκειται να προτείνουν ένα νομοσχέδιο που θα «αποτρέψει την εγκατάλειψη [της ΕΕ] χωρίς συμφωνία», σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό του Brexit, Keir Starmer.

Ωστόσο, μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο υπουργός των Συντηρητικών, Michael Goveff αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν το εκτελεστικό θα συμφωνούσε στην πραγματικότητα με την έννοια ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον οι βουλευτές υποστηρίξουν τα σχέδια αυτά σε αυτή την εβδομάδα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες άφησε το Σάββατο στα προάστια της Λυών μια επίθεση με μαχαίρι από έναν Αφγανό πρόσφυγα ο οποίος έπασχε εμφανώς από παρανοϊκό παραλήρημα. Τα δικαστήρια δεν έχουν απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία στο νεαρό. Ο πρόσφυγας είχε υποβάλει αίτηση ασύλου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ένα μονοπάτι που έχει ωθήσει την ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένης της Marine Le Pen, να καταγγείλει τη «χαλαρή πολιτική μετανάστευσης της Γαλλίας». Ο Gilles Le Gendre, πρόεδρος της ομάδας LREM του Macron, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του καθεστώτος του πρόσφυγα και της πιθανότητας διάπραξης εγκλήματος, αλλά αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα μεταναστευτικό πρόβλημα» στη Γαλλία. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

«Ανίδεοι» γάλλοι βουλευτές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και ο μελλοντικός Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, παραπονέθηκε την Κυριακή για «την άγνοια της πραγματικότητα της Ισπανίας», στην οποία αναφέρθηκαν 52 γάλλοι βουλευτές σε άρθρο γνώμης στη Le Journal Du Dimanche, σχετικά με αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως «επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες» στην περιφέρεια της Καταλονίας, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV EFE.

«Αυτοί οι βουλευτές αγνοούν την πραγματικότητα μιας γειτονικής χώρας και φίλης της Γαλλίας όπως η Ισπανία, η οποία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ενωμένη χώρα με τον ίδιο σεβασμό στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν σύμβουλος της πόλης της Βαρκελώνης, Manuel Valls, επέκρινε επίσης την «άγνοια και την ανευθυνότητα» των 52, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν γνωρίζουν ότι η Ισπανία αποτελεί δημοκρατία». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Κυβερνητική ενημέρωση. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καταλήξουν σε κοινό πρόγραμμα και να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ηγέτης του M5S, Luigi Di Maio εξέφρασε ρητά την Παρασκευή την πιθανότητα νέων εκλογών, προκαλώντας χάος στους διαπραγματευτές.

Το PD προτείνει τώρα να μην διοριστεί αναπληρωτής πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση για τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Giuseppe Conte είναι σίγουρος ότι θα παρουσιάσει την ομάδα του το αργότερο την Τετάρτη (4 Σεπτεμβρίου). Εν τω μεταξύ, ο δεξιός ηγέτης της Lega, Matteo Salvini είπε ότι ο Di Maio είναι «θύμα» του Conte. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Πολιτιστική διπλωματία: Μετά τις συζητήσεις του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την ανταλλαγή μεταξύ Λούβρου και ελληνικών μουσείων, αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει τώρα μέχρι τον Μπόρις Τζόνσον για το ίδιο ζήτημα: την επανασύνδεση, στην Αθήνα το 2021, όσο το δυνατόν περισσότερων μαρμάρων της Ακρόπολης, που τώρα εκτίθενται σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Η ημερομηνία είναι συμβολική δεδομένου ότι η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Χθες, ο Πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στον Observer ότι «θα προτείνω στον Μπόρις: Ως πρώτη κίνηση, δανείστε τα γλυπτά για μια ορισμένη χρονική περίοδο και θα σας στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα που ποτέ δεν βγήκαν από την Ελλάδα για έκθεση τους στο Βρετανικό Μουσείο». «Οι Έλληνες προσπαθούν για πάνω από 30 χρόνια να πιέσουν τους Βρετανούς για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουν ότι τα μάρμαρα της Ακρόπολης θα πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό τους περιβάλλον και κατηγορούν τους Βρετανούς για την κλοπή των αντικειμένων από την Αθήνα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ημέρα Συντάγματος. Η Σλοβακία γιόρτασε την Ημέρα του Συντάγματος την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ηγέτης του κόμματος του Smer-SD (PES) Ρόμπερτ Φίκο, πρώην πρωθυπουργός, επανέλαβε την πρότασή του να υιοθετήσει μια συνταγματική τροπολογία που θα εμποδίζει την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη μελλοντική φιλελεύθερη κυβέρνηση από το να προωθήσει μια νομοθετική αλλαγή που θα επιτρέπει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. «Εξακολουθούμε να έχουμε άλλα προβλήματα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο σημερινός πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι (Smer-SD) στην αντίδραση σχετικά με την πρόταση του Φίκο. Ο Pellegrini μπορεί να είναι σε πορεία να εγκαταλείψει το κόμμα Smer-SD για ένα νέο πολιτικό πρότζεκτ σύμφωνα με φήμες. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Η μήνυση για την πυρηνική ενέργεια; Ορισμένοι βουλευτές της Αυστρίας δεν αποκλείουν την υποβολή μήνυσης κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου της, ανέφερε η αυστριακή εφημερίδα Kurier. Οι δύο πολιτικοί επικρίνουν το γεγονός ότι οι δύο προγραμματιζόμενες πυρηνικές μονάδες έλαβαν θετική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το υπουργείο περιβάλλοντος της Τσεχίας ισχυρίζεται ότι θα έχει αποδεκτή επίπτωση στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ακόμη εκκρεμεί άδεια κατασκευής. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Αναμέτρηση τοπικών εκλογών. Στις 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εγγραφή των υποψηφίων στις τοπικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου. Η εφημερίδα Dnevnik γράφει ότι η διαμεσολαβήτρια της χώρας, Maya Manolova, βρίσκεται σε πορεία παραίτησης και θα τρέξει για δήμαρχος της Σόφιας. Αυτό θα την τοποθετούσε απέναντι στην Γιορντάνκα Φαντάκοβα, η οποία αναμένεται να τρέξει για τρίτη θητεία ως δήμαρχος της πρωτεύουσας, για λογαριασμό του κόμματος GERB του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η δημοφιλής διαμεσολαβήτρια είναι πιθανό να νικήσει τη Φαντάκοβα στο γύρο της 3ης Νοεμβρίου. Το υπόβαθρο της Μανόλοβα προέρχεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά υποστηρίζεται επίσης από κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις που αντιτίθενται στο GERB. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Αρχίζει το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled. Τα τελευταία χρόνια το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled έχει μετατραπεί σε ένα από τα κορυφαία διεθνή συνέδρια στην περιοχή. Ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης είναι “(Re)sources of (In)stability” [Πηγές (μη)σταθερότητας] και θα απασχοληθεί επίσης με τhν πολυμέρεια, το μέλλον του ΝΑΤΟ, τον προστατευτισμό ως τη ρίζα της παγκόσμιας αστάθειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα καλό έτος. Η πεντακομματική μειοψηφική κυβέρνηση της Σλοβενίας ολοκλήρωσε το πρώτο της έτος με υψηλή δημόσια στήριξη: μεταξύ 51 και 59%. Ο αριθμός των ανέργων μειώνεται σταθερά και η Σλοβενία ​​είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με δύο γυναίκες στην ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Σε άμυνα. Απαιτείται στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, και η συνεργασία αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον τομέα της βιομηχανίας και την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Jorge Domecq, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Θα βρίσκεται σήμερα στο Ζάγκρεμπ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Νέος σερίφης στην πόλη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έχει ορίσει τον αναπληρωτή Matthew Palmer ως Ειδικό Εκπρόσωπο του για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πάλμερ θα καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση της διπλωματικής δέσμευσης των ΗΠΑ για την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή και θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε δυτικούς θεσμούς. Πρώτα, ο Πάλμερ θα ταξιδέψει στη Σλοβενία ​​αυτή την εβδομάδα για να παρακολουθήσει το Στρατηγικό Φόρουμ του Bled. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Ο Izetbegović θα είναι πρόεδρος της SDA. Ο Bakir Izetbegović θα είναι ο μόνος υποψήφιος στην ψηφοφορία για την προεδρεία του βοσνιακού κόμματος SDA στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της οικογένειας Izetbegović βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος σχεδόν συνεχώς από την ίδρυση του το 1990. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X