The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/ NEIL HALL]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε χθες έντονη κριτική από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αφότου ζήτησε από τη βασίλισσα να εγκρίνει τη προσωρινή διάλυση του Κοινοβουλίου, την οποία η ίδια ενέκρινε.

Η κίνηση ήλθε έπειτα από κάτι περισσότερο από δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα περιορίσει το παράθυρο ευκαιρίας για τους βουλευτές να εμποδίσουν τον Johnson να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, όταν θα παραδοθεί η ομιλία της Βασίλισσας – καθορίζοντας την ημερήσια διάταξη της νέας κυβέρνησης.

Η EURACTIV κατανοεί ότι δεν γνώριζαν όλοι οι Υπουργοί τις προθέσεις του Πρωθυπουργού να ζητήσουν την παρέμβαση της Βασίλισσας, η οποία προκάλεσε κατακραυγή τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τζόνσον όσο και από κάποιους στο δικό του κόμμα.

Μια πηγή του Westminster ενημέρωσε επίσης τη EURACTIV ότι η διάθεση μεταξύ ορισμένων βουλευτών των Tory είναι «εξαιρετικά αποκλίνουσα» – με κάποιους να αντιδρούν θετικά και άλλους να επικρίνουν ανοιχτά την προσπάθεια του Johnson να καταπνίξει την αντίσταση στις προθέσεις του για το Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

Διαβάστε περισσότερα.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Νιτρορύπανση. Η γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze και η υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner συναντήθηκαν με τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Karmelu Vella στις 28 Αυγούστου για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση της οδηγίας της ΕΕ για τα νιτρικά άλατα. Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ανέφερε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά ότι τα προγραμματισμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και, πάνω απ ‘όλα, πολύ πιο γρήγορα. «Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα», δήλωσε ο Klöckner. Οι νέοι κανόνες σήμαιναν «πολύ, πολύ μεγάλες προσπάθειες για τους αγρότες», πρόσθεσε. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γκουλάρντ ελπίζει για οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Η κυβέρνηση Macron ελπίζει ότι η νομική εμπειρία της υποψήφιας Επιτρόπου, Sylvie Goulard στο ύψος της κρίσης της ευρωζώνης θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Μετά από οκταετή εξέχουσα θητεία στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Γκουλάρντ υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Banque de France για τα τελευταία δύο χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας του Macron. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει τη χρηματοδότηση. Η νομική υπηρεσία του ισπανικού κράτους δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται να παρέχεται πρόσθετη χρηματοδότηση για τις αυτόνομες κοινότητες και περιφέρειες. Την Τρίτη, η ισπανική κρατική νομική υπηρεσία έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας ότι είναι παράνομο να ξεκλειδώνουν πόροι (στη συγκεκριμένη περίπτωση προκαταβολικές πληρωμές) για τις αυτόνομες κοινότητες, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω των σημερινών πολιτικών αδιεξόδων, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Παρά τους ισχυρισμούς της περιφέρειας της Καταλονίας και τις απαιτήσεις του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) να επιτραπεί η απελευθέρωση τέτοιων κεφαλαίων, η νομική υπηρεσία υπενθύμισε ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει «περιορισμένες» εξουσίες και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση μιας (μελλοντικής) νέας κυβέρνησης.

Πολλές αυτόνομες κυβερνήσεις στην Ισπανία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ενάντια στο πολιτικό αδιέξοδο και την έλλειψη κατάλληλου εθνικού προϋπολογισμού, που τους αναγκάζει να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Η υπηρεσιακή Υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, έχει υποσχεθεί να βρει μια «προσωρινή» λύση. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Προς μια νέα κυβέρνηση. Στο τέλος του δεύτερου γύρου συνομιλιών με τον Πρόεδρο Sergio Mattarella, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντι-συστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν νέο κυβερνητικό συνασπισμό τις επόμενες ημέρες. Σήμερα (29 Αυγούστου), ο Giuseppe Conte πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Mattarella και να λάβει νέα εντολή για να παρουσιάσει τη νέα εκτελεστική του ομάδα, πιθανόν να είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα, τα οποία από καιρό ήταν αντίπαλοι, μέχρι στιγμής συμφώνησαν μόνο ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός, χωρίς να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι επιλογές των κομμάτων για άλλες κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις εργασίας ή η κατάρτιση μιας κοινής κυβερνητικής πλατφόρμας (Gerardo Fortuna , EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέπτονται σήμερα το Βερολίνο για να συναντηθούν με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholtz για να παρουσιάσουν τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης και το σχέδιό τους να προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις. Το υπουργικό συμβούλιο χθες ενέκρινε νομοσχέδιο επενδύσεων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση των επενδυτικών εμποδίων και την επιτάχυνση των αδειών των εταιρειών. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Η ιλαρά επανεμφανίζεται. Εν τω μεταξύ, η Αθήνα ανησυχεί για νέα στοιχεία που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν ανήκει πλέον στην ομάδα χωρών όπου η ιλαρά θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί. Η ομάδα περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κατώτατος μισθός; Στη θέσπιση κατώτατου μισθού αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοκιμάσει διάφορα σενάρια για την εφαρμογή ενός εθνικού κατώτατου μισθού (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Πολωνό εξεταστή Marcin Palade, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης (PiS / ECR) έλαβε την υψηλότερη μέση στήριξη τον Αύγουστο (45%) ακολουθούμενη από τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό (30%), μερικά μικρά κόμματα, ενώ το νεοσυσταθέν αριστερό μπλοκ πήρε 12%. Το δεξιό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL / EPP) κατέχει την τέταρτη θέση με 6,5%, ενώ η ακροδεξιά Konfederacja βρίσκεται στο 4,5%. Αυτό σημαίνει ότι αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, το PiS θα κέρδιζε τη πλειοψηφία στο πολωνικό κοινοβούλιο. (Łukasz Gadzała), EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Έτοιμοι να μπλοκάρουν τη Mercosur. Η υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Gabriela Matečná (SNS) είναι έτοιμη να εμποδίσει τη συμφωνία εμπορίου της Mercosur. «Ο λόγος είναι τα σκάνδαλα τροφίμων από το παρελθόν, τα χαμηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, αλλά κυρίως η καταστροφή των τροπικών δασών του Αμαζονίου», ανέφερε το υπουργείο. Η Matečná δήλωσε ότι η στάση της Βραζιλίας για το θέμα ήταν «απαράδεκτη» και κάλεσε την ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης της οικονομικής πίεσης, για να αλλάξει αυτή την προσέγγιση.

Η Σλοβακία έχει τα δικά της προβλήματα με την αποψίλωση των δασών, λόγω της υπερβολικής και ενίοτε παράνομης υλοτομίας. Η Matečná πρόσφατα αρνήθηκε να αναστείλει την υλοτόμηση, ακόμη και προσωρινά, λέγοντας ότι η αποψίλωση προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι Τσέχοι θέλουν τη ψηφιακή οικονομία ή το εξωτερικό εμπόριο. «Συζητήσαμε μερικές επιλογές [των χαρτοφυλακίων της Επιτροπής], αλλά δεν μπορώ να μιλήσω δημοσίως», δήλωσε ο Τσέχος υποψήφιος για τη νέα Επιτροπή και η σημερινή Επίτροπος Βέρα Γιούροβα μετά από συνάντηση με τη μελλοντική πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Η Γιούροβα είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων και επιθυμεί να προχωρήσει στην ψηφιακή οικονομία ή στο εξωτερικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Andrej Babis, οι Τσέχοι ενδιαφέρονται για τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και για ένα ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Πίεση για ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης αρνήθηκε το αίτημα του Προέδρου της Βιόριτσα Νταντσιλά να ορίσει νέους υπουργούς, λέγοντας ότι οι προτάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSD ήταν απαράδεκτες. Ο κ. Ιωάννης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, καθώς η δομή του έχει τώρα αλλάξει, μετά την απόφαση του κατώτερου εταίρου, ALDE να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αν το PSD δεν εγκρίνει το Κοινοβούλιο, εξακολουθούν να υπάρχουν δημοκρατικές και συνταγματικές λύσεις για να αποφύγει η Ρουμανία μια κρίση, δήλωσε ο Ιωάννης. Η Dancila επέστρεψε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να συνεχίσει την εντολή της και να επικρίνει τον πρόεδρο για την «εκλογική» στάση του. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Von de Leyen στη Βουλγαρία. Ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ θα υποδεχθεί την Πέμπτη την Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της κυβέρνησης. Οι δύο θα συζητήσουν για τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες υποθέσεις. Όσον αφορά την υποψήφια Επίτροπο της Βουλγαρίας, Mariya Gabriel, ο Borissov έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί ένα «μοντέρνο» χαρτοφυλάκιο για αυτήν, αναφέροντας την ψηφιακή οικονομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το ΑΕΠ επιβραδύνεται. Το δεύτερο τετράμηνο του 2019, η οικονομία της Κροατίας αυξήθηκε κατά 2,4%, σημαντικά πιο κάτω από το πρώτο τρίμηνο (3,9%). Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι είναι καλά νέα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε πιθανή νέα ύφεση. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić προειδοποίησε για την υψηλή εξάρτηση των εισαγωγών από την κροατική οικονομία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας με τον Μπορέλ. Σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabi, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell δήλωσε ότι όταν γίνει νέος επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, για το οποίο είναι ο υποψήφιος, μια από τις προτεραιότητές του θα είναι η τελική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Είπε ότι ο διορισμός του Borrell θα είναι «μια καλή κίνηση για την ΕΕ, όχι λόγω των απόψεων της Σερβίας, αλλά επειδή οι Βρυξέλλες χρειάζονται λιγότερους γραφειοκράτες και πιο άμεσους και γενναίους ανθρώπους όπως ο Borrell». (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Μη εμβολιασμένοι με ιλαρά. Μόνο οκτώ από τους 866 κάτοικους στο Καντόνι του Σεράγεβο, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με ιλαρά στην αρχή του έτους, εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, αναφέρει το Ν1. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X