The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EPA/ Luca Pergiovanni]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Σε μια προσπάθεια να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο, η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Carmen Calvo προσέφερε την Τρίτη στους αριστερούς Unidas Podemos να «μοιραστούν ένα ευρύτερο και πιο ρεαλιστικό» κοινό πολιτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης στην Ισπανία, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές του Απριλίου, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, διερευνά τρόπους να κυβερνήσει με τη στήριξη του Unidas Podemos για να αποφύγει εκλογές. Οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απέτυχαν και τώρα έχουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Pedro Sánchez απέρριψε την ιδέα μιας επίσημης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Unidas Podemos, αφού οι τελευταίοι απέρριψαν μια ολοκληρωμένη προσφορά του PSOE τον Ιούλιο.

Η Calvo ζήτησε από τους Podemos «να μην ξανακλείσουν την πόρτα στην επίσκεψη» του Sánchez και πρόσθεσε: «Δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο, κυβέρνηση συνασπισμού ή εκλογές […] υπάρχουν και άλλες δυνατότητες», είπε.

Εν τω μεταξύ, στη Ρώμη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων. Σήμερα, ο πρόεδρος Mattarella θα ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο συνομιλιών με τα κόμματα, αποφασίζοντας εάν θα αναθέσει εντολή για τη σύσταση κυβέρνησης. Εντούτοις, ακτιβιστές των πέντε αστέρων θα μπορούσαν να κάνουν να καταρρεύσει το πιθανό συνασπισμό, καθώς θα καταθέσουν τη γνώμη τους μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του κόμματος, Rousseau την επόμενη εβδομάδα.

Σε ένα tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ενέκρινε δημόσια τον επαναδιορισμό του Giuseppe Conte ως πρωθυπουργού, αν και κατάφερε να πει λάθος το όνομά του («Giuseppi»).

Ο Trump είπε ότι ο Conte είναι «ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος» που «εκπροσώπησε την Ιταλία ισχυρά στη G-7». Το tweet εξέπληξε τους σχολιαστές, δεδομένου ότι ο Trump πάντα θεωρούνταν πιο κοντά στον ηγέτη της δεξιάς Lega, Matteo Salvini.

Στο Βουκουρέστι, η σοσιαλιστική κυβέρνηση (PSD) προσπαθεί να ανασηκωθεί μετά την απόφαση του φιλελεύθερου κατώτερου εταίρου του συνασπισμού, ALDE να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τρεις φιλελεύθεροι υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί, ενώ η Ramona Manescu, πρώην ευρωβουλευτής και σημερινή υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να συνεχίσει.

Η πρωθυπουργός Viorica Dancila είπε ότι παρά την αναταραχή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει. Ωστόσο, η αντιπολίτευση προετοιμάζει ήδη μια ψήφο μη εμπιστοσύνης. (EuroEFE.EURACTIV.es, Gerardo Fortuna, EURACTIV.com, EURACTIV.ro)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ / ΣΟΦΙΑ

Αντιπολίτευση εναντίον κυβέρνησης. Ένα διακομματικό τμήμα βουλευτών της αντιπολίτευσης συνασπίστηκε για να σταθεί εναντίον του εφεδρικού σχεδίου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες μεταξύ της ηγέτιδος των Lib Dem, Jo Swinson, της Caroline Lucas των Πρασίνων, του ηγέτη του SNP, Ian Blackford και του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έλαβαν χώρα την Τρίτη, σε προσπάθεια να καταστρώσουν σχέδια για να εμποδίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγόρησε τους ηγέτες ότι «επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου» στις συνομιλίες με την ΕΕ. Η κ. Swinson δήλωσε την Τρίτη ότι στην ιδανική περίπτωση θα πραγματοποιηθεί επέκταση στο άρθρο 50 με σκοπό τη διεξαγωγή δεύτερου επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το κόμμα δήλωσε επίσης ότι η χρήση ψήφων μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρέμεινε μια επιλογή. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Τζόνσον, όπως ανέφερε ο Μπορίσοφ στο Facebook. Η υπηρεσία Τύπου είπε ότι η κλήση ήταν κατ’ αίτηση του Johnson και ότι οι δύο τους επικεντρώθηκαν σε κοινές επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών. Όσον αφορά το Brexit, ο Μπόρισοφ υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό Βουλγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς πολίτες στη Βουλγαρία. Ο Μπορίσοφ κάλεσε τον Johnson στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου και ο Τζόνσον κάλεσε τον Μπορίσοφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Επανεξετάζοντας τη στρατηγική της Ρωσίας. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε μεγάλη έμφαση στη Ρωσία κατά την ετήσια ομιλία του προς τους πρεσβευτές. «Η Ευρώπη θα εξαφανιστεί» εάν δεν επανεξετάσει τη στρατηγική της, ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία, ανέφερε ο ίδιος.

Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα συμμετέχουν σε αγώνα για εξουσία, ο Macron δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε είτε να αποφασίσει να είναι «μειονοτικός σύμμαχος του ενός ή του άλλου, είτε να πάρει μέρος στο παιχνίδι».

«Δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη χωρίς να ανοικοδομήσουμε μια σύνδεση με τη Ρωσία, αλλιώς η Ρωσία θα κινηθεί πιο κοντά σε άλλες δυνάμεις», είπε, λίγες μέρες μετά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Φρούριο του Brégançon, μια πρόσκληση που προκάλεσε κάποιες κριτικές. (EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε στις 27 Αυγούστου την εξαμηνιαία έκθεσή της για τους δημόσιους προϋπολογισμούς, η οποία έδειξε ότι η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής επιτύχει πλεόνασμα ύψους 45,3 δισ. Ευρώ το 2019. Το κράτος συνεχίζει να επωφελείται από τις ευνοϊκές τάσεις στον τομέα της απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση, γεγονός που σημαίνει ότι προς το παρόν, η οικονομική επιβράδυνση δεν έχει φθάσει στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η Στατιστική Υπηρεσία έκανε μια προσεκτική σημείωση, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους επέτρεψαν μόνο «περιορισμένα συμπεράσματα για το ετήσιο αποτέλεσμα». (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΑΘΗΝΑ

Προβλήματα με τη ΔΕΗ. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: τη ΔΕΗ, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς. Η νέα διοίκηση αναφέρει ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει έλλειψη μετρητών που υπερβαίνει τα 800 εκατ. Ευρώ.

Η εταιρεία προσπάθησε νωρίτερα αυτό το έτος να πουλήσει μερικά μεγάλα εργοστάσια άνθρακα χωρίς αποτέλεσμα. Το υπουργείο ενέργειας διερευνά τώρα τρόπους για να αποφύγει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει την εταιρεία «φτηνά και μέσα σε μια νύχτα» και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ξεκινήσει η ίδια καταβάλλοντας πρώτα τα δικά της χρέη στη ΔΕΗ. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr, Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Η Κύπρος θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2021. Ο Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου Συμεών Κασσιανίδης επιβεβαίωσε χθες ότι η Κυπριακή Αρχή Ηλεκτρισμού και τρεις άλλες εγκεκριμένες εταιρείες θα παράγουν ενέργεια με τη χρήση φυσικού αερίου. Το κόστος θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και θα παραδοθεί από κοινοπραξία αποτελούμενη από δύο κινεζικές, δύο ελληνικές και μία νορβηγική εταιρεία. Η Κύπρος πρέπει επειγόντως να στραφεί από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πετρέλαιο ντίζελ σε χαμηλότερες εκπομπές πριν από την προθεσμία της ΕΕ το 2020. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Δεν υπάρχει έλλειμμα; Η κυβέρνηση της Πολωνίας παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, στο οποίο δεν προβλέπεται έλλειμμα. Εάν οι υποθέσεις της κυβέρνησης γίνουν πραγματικότητα, θα είναι ο πρώτος ισορροπημένος προϋπολογισμός από την επανάσταση του 1989. (Łukasz Gadzała), EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τα ουγγρικά κόμματα εκτός του κοινοβουλίου; Δύο πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά την ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία (περίπου 10%) – το SMK και το Most-Híd (και τα δύο ΕΡΡ) δεν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, παρόλο που ένα σύμφωνο θα μπορούσε να αυξήσει ριζικά τις πιθανότητές τους για την απόκτηση εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν από μόνα τους το όριο του 5%. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Προεδρία χαμηλού κόστους. Είναι γνωστό ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš θέλει να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ το 2022. Η εφημερίδα Hospodářské noviny ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τώρα όλα τα αιτήματα των υπουργείων για πρόσθετη χρηματοδότηση και σκοπεύει επίσης να προσλάβει λιγότερους εμπειρογνώμονες από ό,τι ακόμη και η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της ΕΕ, είχε προσλάβει για την προεδρία της, προκαλώντας την κριτική της αντιπολίτευσης. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Σερβία αξίζει την ένταξη στην ΕΕ. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Marjan Šarec, ο οποίος βρισκόταν στο Βελιγράδι την Τρίτη, δήλωσε ότι η Σερβία αξίζει να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ. «Δεν θα γίνει εν μία νυκτί, αλλά οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ένα κίνητρο», δήλωσε ο Šarec. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić ευχαρίστησε τη Λιουμπλιάνα για την υποστήριξή της και σχολίασε ότι «η Σλοβενία ​​δεν είχε ποτέ ιδιαίτερους όρους όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η ίδια. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Αποφυγή ύφεσης. Ενώ οι χώρες σε όλο τον κόσμο φοβούνται πιθανή οικονομική ύφεση, το ΑΕΠ της Λιθουανίας αυξήθηκε κατά 4,2% κατά το μισό του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των επενδύσεων. Σύμφωνα με την Swedbank, το ΑΕΠ της Λιθουανίας θα αυξηθεί κατά 3,2% φέτος και κατά 2% το επόμενο έτος, λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης που προκύπτει από τους αυξημένους μισθούς, την απασχόληση και τη μετανάστευση. (Angele Kedaitiene, EUnewsLithuania.com)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

15 χώρες ανακαλούν την αναγνώριση του Κοσόβου, λέει η Σερβία. Με το Τόγκο να γίνεται η 15η χώρα που θα ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Σερβίας, το Βελιγράδι λέει ότι έχει πλησιάσει τον στόχο του τα μισά κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του.

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X