The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η ευθύνη της Πολωνίας; Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas δήλωσε ότι η Πολωνία πρέπει να είναι μία από τις χώρες που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το μέλλον της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα κυβερνά σήμερα στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τo Brexit, η ΕΕ δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στη γερμανο-γαλλική αρχή, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί με άλλα σημαντικά κράτη, όπως η Πολωνία.

«Για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία στο Νότο και η Πολωνία στην Ανατολή, πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη. Και αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι ρεαλιστική», δήλωσε ο Μάας.

«Ξέρω ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι σημερινές κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Πολωνία ακολουθούν μια διαφορετική πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα τους αποκλείσουμε από την ευθύνη […] είμαστε όλοι υπεύθυνοι για κάτι μεγαλύτερο: το μέλλον της ΕΕ», πρόσθεσε ο Μάας.

Εν τω μεταξύ, ο Krzysztof Szczerski, ο οποίος προτάθηκε από την πολωνική κυβέρνηση ως επόμενος Ευρωπαϊκός Επίτροπος της χώρας, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Είπε ότι στην Πολωνία έχει προσφερθεί η γεωργική θέση, ένα πεδίο με το οποίο ο ίδιος δεν είναι εξοικειωμένος.

Ο Szczerski είναι σύμβουλος του πολωνικού προέδρου Andrzej Duda και ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική και τη πολιτική ασφάλειας, όχι σε γεωργικά θέματα. (Łukasz Gadzała), EURACTIV.pl)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Μεγάλη συμφωνία. Ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η G7 είχε φτάσει σε μια «πολύ καλή συμφωνία» για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών μετά από κριτική του αμερικανικού προέδρου Trump, ο οποίος είχε προηγουμένως απειλήσει ότι θα φορολογούσε το γαλλικό κρασί. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

Η συμφωνία θα οδηγήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς στο να καταβάλουν το φόρο 3% του Παρισιού μέχρι ο ΟΟΣΑ καταλήξει σε συμφωνία για τη διεθνή φορολόγηση των εταιρειών που αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη του 2020. Μετά από αυτό το διάστημα οι Γάλλοι συμφώνησαν να επιστρέψουν οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και το ποσοστό του ΟΟΣΑ.

Παρόλο που ο Trump δεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο προτεινόμενος γαλλικός φόρος στο κρασί έχει αφαιρεθεί επισήμως, τα σχέδια αναμένεται ότι θα έχουν πλέον αποσυρθεί. (Aline Robert, EURACTIV.fr, Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΧΑΓΗ

Μετεγκατάσταση λόγω Brexit. Μια ολλανδική κυβερνητική υπηρεσία αποκάλυψε ότι σχεδόν 100 εταιρείες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Κάτω Χώρες λόγω των ανησυχιών που βασίζονται στο Brexit. Ο Οργανισμός Ξένων Επενδύσεων ανέφερε ότι περισσότερες από 300 άλλες εταιρείες εξετάζουν επίσης την ίδια κίνηση, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις ανήκουν στο πεδίο της πληροφορικής, των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας έως τους πάροχους μέσων και τους διαφημιζόμενους.

Ο οργανισμός είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η δυσφορία του Brexit είχε καλύψει τις Κάτω Χώρες με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι λιγότερη θετική, με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη γενναιόδωρη φοροαπαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Corbyn αποτελεί κίνδυνο. Το σχέδιο του προέδρου των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να ηγηθεί ενός υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης διακυβεύει «τις πιθανότητες να κερδίσει αρκετή υποστήριξη μια ψήφος μη εμπιστοσύνης», δήλωσε η ηγέτης των Φιλελεύθερων, Jo Swinson. Σε επιστολή της προς τον Corbyn τη Δευτέρα, η Swinson πρόσθεσε: «Όπως είπατε ότι θα κάνατε τα πάντα για να αποφύγετε το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, ελπίζω να είστε ανοιχτός σε μια συζήτηση για το πώς η παραχώρηση σε αυτό το σημείο μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια ψήφο μη εμπιστοσύνης. Η επιτυχία της πρέπει να είναι η προτεραιότητα».

Η Swinson είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα του Corbyn να γίνει επικεφαλής ηγεσίας, ωθώντας τον σκιώδη υπουργό διεθνούς εμπορίου, Barry Gardiner να περιγράψει τη Swinson ως «εξαιρετικά νευρική» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φορολογία στους πλούσιους! Η εκτελεστική επιτροπή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ενέκρινε τη Δευτέρα (26 Αυγούστου) την πρόταση ομάδας εργασίας για την εισαγωγή φόρου περιουσίας 1% σε περιουσιακά στοιχεία όπως ιδιοκτησίες, ακίνητα, μετοχές και μετρητά. Το κόμμα θέλει να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα έσοδα για να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές.

Ο προσωρινός ηγέτης Thorsten Schaefer-Guembel είπε ότι η κίνηση είχε ως στόχο να ακονίσει το προφίλ του αγωνιζόμενου κόμματος. Οι ψηφοφόροι της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου θα μεταβούν στις κάλπες την 1η Σεπτεμβρίου για τις κρίσιμες κρατικές εκλογές, στις οποίες το ακροδεξιό AfD εκτιμάται ότι θα σημειώσει υψηλά ποσοστά. Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν σήμερα ότι το AfD και το SPD μάχονται στήθος με στήθος. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το «ολοκαύτωμα» του Αμαζονίου. Η αποτυχία της προστασίας του περιβάλλοντος και η αργοπορημένη προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τους κύριους παράγοντες πίσω από το φλογερό «ολοκαύτωμα» που εξαπλώνεται στην περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσε η Μαρίνα Σίλβα, η πιο καταξιωμένη περιβαλλοντολόγος της Βραζιλίας. Η Σίλβα, η οποία υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2008, πρόσθεσε ότι η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση γενικά έχει δημιουργήσει περισσότερους από 150 εκατομμύρια «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες».

Επιπλέον, κατηγόρησε εν μέρει τον ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro για την τρέχουσα κατάσταση στον Αμαζόνιο επειδή είχε πισωγυρίσματα στην περιβαλλοντική νομοθεσία και ζήτησε επέκταση της γεωργικής βιομηχανίας στην περιοχή. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Κοντά σε μια νέα κυβέρνηση. Ο Nicola Zingaretti, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), είναι σίγουρος ότι το κόμμα του θα καταλήξει σε συμφωνία με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο τώρα», είπε. Το PD θα δεχτεί τον Giuseppe Conte ως πρωθυπουργό, κόβοντας τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων, Di Maio.

Σήμερα και αύριο, ο πρόεδρος Sergio Mattarella θα διεξαγάγει τον δεύτερο και ενδεχομένως τελευταίο γύρο συνομιλιών με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για να αποφασίσει εάν θα αναθέσει εντολή για αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο συνασπισμός καταρρέει. Οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες του PSD έχασαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού ο εταίρος τους, το φιλελεύθερο ALDE, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Ο Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, ηγέτης του κόμματος, δήλωσε ότι το ALDE συμμετέχει πλέον στην αντιπολίτευση και μπορεί να διαμορφώσει μια νέα συμμαχία με τη Pro Romania, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του PSD.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός Viorica Dancila είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχιστεί και το PSD θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Το PSD ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα εμπόδια, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης, PNL, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για νέα ψήφο εμπιστοσύνης και ο Ταριτσεάνου δήλωσε ότι το ALDE θα ψηφίσει υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Επικεφαλής του οργανισμού κατά της διαφθοράς γίνεται πρόξενος στην Ισπανία. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τον Πλάμεντ Γκεόργκιεφ, τον πρώτο επικεφαλής της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την απόσυρση παράνομης περιουσίας (KPKONPI) στο διπλωματικό πόστο της ισπανικής πόλης της Βαλένθια.

Ο Γκεόργκιεφ διορίστηκε τον Μάρτιο του 2018 ως επικεφαλής του KPKONPI, αλλά πρόσφατα παραιτήθηκε λόγω του αποκαλούμενου «σκανδάλου των διαμερισμάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σοβαρές δυσκολίες να δικαιολογήσει ποιο εισόδημα του επέτρεψε να αγοράσει ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Σόφια πριν από δύο χρόνια. Το KPKONPI έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να διερευνά τη διαφθορά υψηλού επιπέδου και τον παράνομο εμπλουτισμό πολιτικών. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Τα capital controls έχουν τελειώσει. Η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε πλήρως τη Δευτέρα (26 Αυγούστου) τα capital controls που εισήχθησαν στη κρίση του 2015, σε ένδειξη της αυξανόμενης οικονομικής εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης πέρυσι.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Συνάντηση με τη Shell. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει σήμερα μια κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους της Royal Dutch Shell για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Σύμφωνα με το Philenews, ένα προσωρινό σχέδιο προτείνει ότι προβλέπεται το 57,1% του καθαρού εισοδήματος της Αφροδίτης να διατεθεί στο κράτος.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Οι Κροάτες δεν συμπαθούν το Διαδίκτυο. Το Κροατικό Ινστιτούτο Οικονομίας δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι το 21% των Κροατών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο. Ακόμη και στον επιχειρηματικό τομέα, μόνο το 73% των εταιρειών διαθέτει επίσημο δικτυακό τόπο, ενώ μόνο το 27% των πολιτών πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ στο 50%. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το Βελιγράδι στις λιγότερο διαφανείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Βελιγράδι κατατάσσεται μεταξύ των λιγότερο διαφανών πρωτευουσών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που καλύπτει τις 26 πρωτεύουσες της Ευρώπης, την οποία διεξάγει η TI. Τα επίπεδα διαφάνειας των πόλεων αξιολογήθηκαν βάσει 14 δεικτών και η πρωτεύουσα της Σερβίας έδειξε καλή πρακτική μόνο σε τρεις. Το Βελιγράδι πήρε την ίδια θέση με το Σεράγεβο, την Αθήνα, τη Στοκχόλμη, το Κισινάου και το Ερεβάν. (Beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Samuel Stolton]

X