The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αποτελεί μια σαφή δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής της ΕΕ στη Μπραζίλια, Ignácio Ybáñez, στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ωστόσο, υπαινίχθηκε ότι η συμφωνία δεν ήταν σε κίνδυνο. «Έχουμε διαπραγματευτεί τη συμφωνία εδώ και 20 χρόνια, η οποία αποτελεί δέσμευση για το μέλλον μεταξύ των δύο περιοχών, οπότε δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι τα κοινοβούλια θα αντιδράσουν σε συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε.

Υπό το φως των χειρότερων πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα στον κόσμο, ο Ybáñez σημείωσε ότι «Η συμφωνία Mercosur περιέχει ορισμένες δεσμεύσεις για το πώς θέλουμε να είναι η μελλοντική μας σχέση. Για παράδειγμα, όσον αφορά το περιβαλλοντικό ζήτημα, υπάρχει σαφής δέσμευση για συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού και διεθνείς συμφωνίες από τη Βραζιλία και τη Mercosur.

Ωστόσο, η έλλειψη δράσης από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στον Αμαζόνιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Ιρλανδία απείλησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία Mercosur, ενώ ο συντηρητικός Bolsonaro προειδοποίησε ότι το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να μην ανακατεύεται στη χώρα του και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ζήτημα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. (EuroEFE.EURACTIV.es/ EURACTIV.fr / Claire Stam, EURACTIV.de, Sam Morgan- Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos)

Διαβάστε περισσότερα.

 

ΧΑΓΗ

Συνάντηση με τη Μέρκελ. Εν μέσω των πυρκαγιών του Αμαζονίου έσκαψαν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή. Ο Rutte σημείωσε μεγάλη νίκη αφότου η Γερμανική καγκελαρία απέσυρε τις αντιρρήσεις της στην αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών στην ΕΕ από το σημερινό 40% σε 55%. Το ζήτημα πρόκειται να κυριαρχήσει στην επικείμενη ατζέντα για το περιβάλλον, αλλά τώρα με τα περισσότερα δυτικά κράτη μέλη υπέρ, αναμένεται πρόοδος. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Μυστήριο για τον επόμενο Επίτροπο. Αν και η προθεσμία είναι στις 26 Αυγούστου, η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία, δεν έχουν ακόμη ορίσει Επίτροπο. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των ανδρών Επιτρόπων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες για το Michel Barnier είναι λιγότερες, πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι δυνητικοί υποψήφιοι, όπως η Florence Parly και η Sylvie Goulard, μπορεί να είναι μέσα. Ο απερχόμενος Γάλλος Επίτροπος, Pierre Moscovici, φαίνεται να μετακομίζει στο γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο όταν εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες το Νοέμβριο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία JDD. (EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Johnson μειώνει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit. Οι πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία για το Brexit είναι «ένα τσακ και πάει», σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την Κυριακή. Μιλώντας στο BBC στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Biarritz, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει το μπλοκ με μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από την ΕΕ.

Ενώ οι συνομιλίες μεταξύ του Tusk και του Johnson ήταν θετικές, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου επιβεβαίωσε τη θέση του ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις στην ήδη συμφωνηθείσα πρόταση στο πλαίσιο της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να είναι «ρεαλιστικές» και «άμεσα λειτουργικές». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Οι συνομιλίες επιβραδύνονται. Ο επιπλέον χρόνος που έχει δώσει ο Πρόεδρος Mattarella στα κόμματα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων αδυνατούν να συμφωνήσουν για τη σύσταση νέας κυβέρνησης. Η διαφωνία αφορά τον επόμενο πρωθυπουργό, καθώς τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν να πιέζουν για να επαναφέρουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Giuseppe Conte. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Οι πολιτικοί διαμαρτύρονται για τα κονδύλια της ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόνο 4,9 δις. Ευρώ από κοινοτικά κονδύλια από τα συνολικά 19,7 δις που εγκρίθηκαν για την περίοδο 2014-2020 ή αλλιώς λιγότερο από το 25%.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης δήλωσε στη EURACTIV.gr: «Πρέπει να δαπανήσουμε 5 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2023 […], θα είναι κατόρθωμα αν το καταφέρουμε». Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απλώς σχεδίαζε και δεν υλοποίησε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ από την Ελλάδα χαιρετίστηκε επανειλημμένα από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, ο Επίτροπος Johannes Hahn έστειλε επιστολή στη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας καθυστερήσεις και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απώλειας διαθέσιμων πόρων. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ικανοποίηση για τη δέσμευση του Macron. Οι πολιτικοί της Κύπρου είναι ευχαριστημένοι με το Μακρόν και την επίδειξη αλληλεγγύης στη συνεχιζόμενη διαφωνία με την Άγκυρα για τη γεώτρηση αερίου. Μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, ο Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα παρουσιάσουν καμία αδυναμία όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος έχει επενδύσει σημαντικά στη στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία με τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, ενώ οι γαλλικές εταιρείες έχουν αποκτήσει δικαιώματα υπεράκτιων γεωτρήσεων. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Υποψήφιοι για προεδρικές εκλογές. Το Σάββατο, οι Ρουμάνοι σοσιαλιστές όρισαν τη Viorica Dancila, τη σημερινή πρωθυπουργό της χώρας, ως υποψήφια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο. Θα ανταγωνιστεί τον σημερινό πρόεδρο Κλάους Ιωάννη, ο οποίος επιδιώκει δεύτερη θητεία.

Ο Dan Barna, ηγέτης του κόμματος Save Romania Union, θέλει επίσης τη θέση, παράλληλα με το σύμμαχο του Dacian Ciolos, τον υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, αρχηγός του κόμματος του ALDE, σκοπεύει επίσης να τρέξει. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Ο Μπορίσοφ διαψεύδει ισχυρισμούς για το χαρτοφυλάκιο της Mariya Gabriel. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αντέδρασε εξαγριωμένα απέναντι σε ισχυρισμούς του Brussels Playbook του Politico ότι η Σόφια θέλει το γεωργικό χαρτοφυλάκιο για τη Mariya Gabriel. Ο Μπορίσοφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βουλγαρία θα προτιμούσε να διατηρήσει το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο ή να αναλάβει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, χαρακτήρισε την έκθεση ως «εφευρέσεις».

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Αυστρία είναι θυμωμένη με τη Σλοβενία. Μιλώντας στους υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού του Krško (NEK), ο πρωθυπουργός Marjan Šarec (LMŠ-RE) δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​θα πρέπει να σχεδιάσει την κατασκευή ενός άλλου αντιδραστήρα, κάτι που ερεθίζει τη γειτονική Αυστρία, η οποία παραιτείται από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και πιέζει για το κλείσιμο του ΝΕΚ από τη δεκαετία του ’90. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Κοινή ευρωπαϊκή λύση, όχι συρματοπλέγματα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μπόζινοβιτς δήλωσε ότι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση θα είναι η καλύτερη απάντηση στο θέμα των παράνομων μεταναστών, αφού η Σλοβενία ​​αποφάσισε να συνεχίσει να τοποθετεί συρματόπλεγμα και φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία. Επί του παρόντος υπάρχουν 179 χιλιόμετρα «προσωρινών τεχνικών φραγμάτων» στα σλοβενικά-κροατικά σύνορα, εκ των οποίων 116 αποτελούν περίφραξη συρματοπλέγματος και 63 φράχτη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Η πρόεδρος πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Η Kolbara Grabar-Kitarović έχει την υποστήριξη του 34,6% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, το 49% των ψηφοφόρων σκέφτονται θετικά για αυτήν και μόνο το 37% εγκρίνει την εργασία της ως πρόεδρος, τα χαμηλότερα ποσοστά για οποιονδήποτε Κροάτη πρόεδρο από το 1990. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Μαζί ενάντια στον ολοκληρωτισμό. 80 χρόνια μετά το σύμφωνο Ribbentrop-Molotov, η Πολωνία υπέγραψε μια δήλωση μαζί με τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρουμανία. Οι χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με βάση τη «δικαιοσύνη και την αντικειμενική αλήθεια» κατά του ολοκληρωτισμού. (Łukasz Gadzała), EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο ιστός του Kočner ξετυλίγεται. Συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak έχει αποδείξεις ότι ο Marián Kočner, ο κατηγορούμενος για την παραγγελία της δολοφονίας, ήταν απευθείας σε επαφή με πολλούς Σλοβάκους πολιτικούς, κορυφαίους εισαγγελείς και δικαστές. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

30.000 σκλάβοι. Υπάρχουν 30.000 άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς «σύγχρονης δουλείας» στην Τσεχική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Δουλείας. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο ξένοι από την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή το Βιετνάμ και από μειονεκτούσες ομάδες. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Περισσότεροι από τους μισούς Σέρβους ακόμα υπέρ της ΕΕ. Το 53% των Σέρβων θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην ΕΕ σε δημοψήφισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, το 59% πιστεύει ότι τα προβλήματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να επιλυθούν ανεξάρτητα. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Samuel Stolton]

X