The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Τα σχέδια για νέο Selmayr. Ο αμφιλεγόμενος Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr, του οποίου η ξαφνική προαγωγή ανακάτωσε πέρσι τους ευρωβουλευτές και κέρδισε επίπληξη από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, θα παραιτηθεί από τη θέση του την επόμενη εβδομάδα.

Η αναχώρηση του Selmayr ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε η Γαλλία και άλλες χώρες για να γίνει η Ursula von der Leyen η επόμενη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια σε συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 15 Ιουλίου. Πολλές χώρες δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν ένα Γερμανό επικεφαλής της Επιτροπής μαζί με ένα Γερμανό γενικό γραμματέα.

H EURACTIV France αναφέρει ότι η αναχώρησή του ανοίγει το δρόμο για να αναλάβει αυτή τη θέση ένας γάλλος υποψήφιος. Ο Selmayr έχει ήδη προτείνει τον αντικαταστάτη του: τον Olivier Guersent, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αλλά η στήριξη του Selmayr θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του Guersent.

«Το γεγονός ότι ο Selmayr τον πρότεινε είναι σε βάρος του, ακόμα κι αν αποτελεί έναν υποψήφιο τον οποίο θα ήμουν σε ευχάριστη θέση να υποστηρίξω», δήλωσε ο François-Xavier Bellamy, επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή. Ο επικεφαλής της ΓΔ Έρευνας, Jean-Eric Paquet, είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος. (EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η κληρονομιά της Ursula. Ο διορισμός της αρχηγού του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, ως υπουργού Άμυνας, σε αντικατάσταση της von der Leyen, δεν χαιρετίστηκε θερμά στο Βερολίνο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και η αριστερή Die Linke, διαμαρτύρονται για την έλλειψη γνώσης της Kramp-Karrenbauer στον τομέα. Το να ηγηθεί του γραφειοκρατικού Bundeswehr με τα σκάνδαλά του, θεωρείται από πολλούς μια δύσκολη πρόκληση, που έχει χαλάσει πολλές πολιτικές σταδιοδρομίες.

Φήμες λένε ότι ούτε η Kramp-Karrenbauer σχεδιάζει να παραμείνει στη δουλειά για πολύ, και είναι αντ’ αυτού έτοιμη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η θητεία της ως υπουργός Άμυνας θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθειά της να γίνει η επόμενη καγκελάριος της χώρας – ή να την καταστρέψει, αν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με κάποιους εκ των προκατόχων της.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αναζωπύρωση της νόσου, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την ιλαρά στα παιδιά από τον Μάρτιο του 2020. Οι γονείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί προτού μπορέσουν να γίνουν δεκτοί σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο. Στους παραβάτες θα επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 2.500 ευρώ. (Doris Pundy, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία θα ηγηθεί του ΔΝΤ; Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη με την Cadena SER την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο παραδέχτηκε ότι είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez για την πιθανή υποψηφιότητά της στο ΔΝΤ και ο ίδιος την διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει «ασφαλώς οποιοδήποτε (Ισπανό) υπουργό ο οποίος θα είχε πιθανότητες να πάρει μια τέτοια σημαντική θέση», ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν ο Sanchez θα την προτείνει για την ηγεσία του ΔΝΤ, η υπουργός παρέμεινε σιωπηλή για λίγα δευτερόλεπτα, προτού απαντήσει: «[…] η συζήτηση δεν έχει τεθεί με τους όρους αυτούς». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Η Lega δείλιασε. Στο blog του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων κούνησε το δάκτυλο στο συγκυβερνών κόμμα της Lega, κατηγορώντας τους ότι οπισθοχώρησαν σε συμφωνία για την υποστήριξη της von der Leyen την τελευταία στιγμή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Guiseppe Conte προειδοποίησε ότι η επιλογή της Lega θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες της χώρας να αποκτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή.

Το ΕΚ διερευνά τα ρωσικά κεφάλαια. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Carlo Calenda ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές (S&D) θα προτείνουν τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για να αξιολογήσει εάν υπήρξε ξένη επιρροή στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο. Το αίτημα υποβλήθηκε μετά από ισχυρισμούς ότι η Lega έλαβε περίπου 65 εκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων. Την επόμενη εβδομάδα ο Conte θα αναφέρει στη Γερουσία την κατάσταση. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Πρώτη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον αμερικανικό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. «Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Δένδιας. «Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά», πρόσθεσε. Διαβάστε περισσότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ΝΔ πίσω στην πραγματικότητα. Η ΝΔ (ΕΛΚ), η οποία διαφώνησε έντονα με τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι η συμφωνία «αφήνει χώρο μέσα από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του γείτονα μας προκειμένου να βρει χρήσιμους τρόπους συνεργασίας και από τις δύο πλευρές». Ομοίως, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι αν η συμφωνία εφαρμοστεί σωστά και από τις δύο πλευρές,  «μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλωσόρισε την ΝΔ πίσω στην πραγματικότητα» ενώ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως προδότης από την ΝΔ μετά τη διαμεσολάβηση της συμφωνίας, περιμένει από το κόμμα να ζητήσει συγνώμη για τη στάση του. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία θέλει το πόστο για την ενέργεια. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Jacek Sasin δήλωσε ότι η Πολωνία προσπαθεί να αποκτήσει τη θέση της ενέργειας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για εμάς. Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η πολιτική για το κλίμα είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους. Έχοντας τον άνθρακα ως θεμέλιο των ενεργειακών μας αναγκών, εμείς ως Πολωνία δεν μπορούμε να παραμείνουμε τυφλοί απέναντι σε αυτό το γεγονός», δήλωσε ο Sasin.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Piotr Muller δήλωσε ότι «η τελική υποστήριξη για τη von der Leyen εξαρτήθηκε από τις συνέπειες των συνομιλιών που είχε η Πολωνία μαζί της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα». Πολωνοί ευρωβουλευτές από το κυβερνών κόμμα PiS ψήφισαν υπέρ της von der Leyen. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Πούτιν και ο Τραμπ θα τεστάρουν τη von der Leyen. Ο Αντρέι Ντάνκο, ηγέτης του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος (SNS) και πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε: «Θα δείξει ο χρόνος εάν ο Πρόεδρος Πούτιν ή ο Πρόεδρος Τραμπ θα αγκαλιάσουν την Ursula von der Leyen ως εταίρο τους στην πολιτική». Ο Ντάνκο είναι γνωστός για τον θαυμασμό του για τον Πούτιν και τον Βίκτορ Ορμπάν. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Δεύτερη εντολή για τη Jourová. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις πρόκειται να διορίσει την Επίτροπο Věra Jourová για δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέλη του κόμματος θα προτιμούσαν να διοριστεί η Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Dita Charanzová.

«Δεν κάνω κανένα σχόλιο μέχρι η κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά μου», δήλωσε η Jourová.

Γερμανική προειδοποίηση. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση. «Έχω ταξιδέψει πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη, την τελευταία φορά στην Πράγα. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ετοιμότητα να αποτελέσουν μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης», είπε. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αποφάσισε να διορίσει τον Mircea Geoana ως τον επόμενο Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα. Ο Geoana, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και πρεσβευτής στις ΗΠΑ, θα αναλάβει τη θέση του τον Οκτώβριο, αντικαθιστώντας την Rose Gottemoeller. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Η Γκάμπριελ για τη μεγάλη επίθεση χάκερ. Η Βουλγαρία ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθεια σχετικά με τη μεγάλη επίθεση χάκερ που οδήγησε στη διαρροή δεδομένων που αφορούν εκατομμύρια πολίτες από το εθνικό φορολογικό μητρώο, γράφει ο δικτυακός τόπος Dnevnik.

Η Επίτροπος Mariya Gabriel απάντησε σε ερωτήσεις του Dnevnik σχετικά με τη κυβερνοεπίθεση, λέγοντας ότι μια εξειδικευμένη ομάδα της Επιτροπής ελέγχει εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν πληγεί από το περιστατικό. Ερωτηθείς εάν η διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι αξιόποινη βάσει του GDPR, η Gabriel δήλωσε ότι εναπόκειται στις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων να καθορίσουν τις ευθύνες.

Ο χάκερ, ένας 20χρονος, έχει εντοπιστεί και συλληφθεί. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τον επαίνεσε ως ιδιοφυΐα και είπε ότι πρέπει να εργαστεί για τους κρατικούς θεσμούς. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ένας φιλόδοξος ευρωβουλευτής. «Θα υπηρετήσω ταυτόχρονα ως ευρωβουλευτής, πρόεδρος, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης», δήλωσε ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Mislav Kolakušić (N/A) στα κροατικά μέσα ενημέρωσης και αμφισβήτησε το γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να τον ρωτούν για το σχέδιό του «σα να ήταν αμφιλεγόμενο». Είπε ότι θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία τον Οκτώβριο (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κόσοβο εγγυώνται την ασφάλεια των Σέρβων. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνάντηση με τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Tod Wolters, ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κόσοβο και τη Μετόχια, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, είναι εγγυητές της ασφάλειας των Σέρβων στο Κόσοβο. (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

X