The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε στις 16 Ιουλίου την συντηρητική υποψήφια Ursula von der Leyen ως νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια μικρή πλειοψηφία μόλις εννέα ψήφων .

Τα κεντροδεξιά κόμματα ιδιαίτερα καλωσόρισαν τα νέα στις περισσότερες πρωτεύουσες της ΕΕ, ενώ κυρίως οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι και οι αριστεροί εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η Πολωνία αξιώνει μεγάλο ρόλο στην εκλογή της von der Leyen (VDL), ενώ οι Ούγγροι πολιτικοί δήλωσαν ότι το πρώτο της καθήκον πρέπει να είναι η προστασία των συνόρων της ΕΕ.

Στο Βερολίνο, τόσο η αρχηγός του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, όσο και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Η Kramp-Karrenbauer, η οποία ανακοινώθηκε ως διάδοχος της VDL για επικεφαλής της άμυνας, υπογράμμισε πως η προκάτοχός της είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής και η πρώτη Γερμανίδα που ηγείται του μπλοκ σε πάνω από πέντε δεκαετίες. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η VDL είναι «αφοσιωμένη και πειστική Ευρωπαία».

Ο Thorsten Schäfer-Gümbel, ένας από τους προσωρινούς ηγέτες του SPD, συγχαίρει την VDL σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF, μόλις λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, ενώ η Katarina Barley, μια από τους ευρωβουλευτές του SPD της Γερμανίας που ψήφισαν εναντίον της, υιοθέτησε έναν συμβιβαστικό τόνο, δηλώνοντας ότι θα την υποστηρίξει εάν τεθεί υπέρ μιας «ειρηνικής, ελεύθερης, βιώσιμης, κοινωνικής και δίκαιης Ευρώπης».

Οι Γερμανοί ηγέτες των Πρασίνων επέκριναν έντονα τον τρόπο με τον οποίο πήρε τη δουλειά και ο αρχηγός της αριστερής Die Linke, Bernd Riexinger, σχολίασε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν έκανε τη χάρη ούτε στον ίδιο του τον εαυτό» και ενέκρινε κάποιον που δεν είχε διοριστεί με δημοκρατικό τρόπο.

Στη Βιέννη, ο πρώην καγκελάριος (και ίσως και μελλοντικός), Σεμπάστιαν Κουρτς, είπε: «Χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία για μια ΕΕ που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πολιτών μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η μεταναστευτική πρόκληση, η ανταγωνιστικότητα και η αλληλεγγύη». (Doris Pundy, EURACTIV.de)

Μια μειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε την VDL. Τα γαλλικά μέλη της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe και των ομάδων του ΕΛΚ (29 από τους 74 εκλεγμένους, δηλαδή λιγότερο από το 40% του συνόλου) ήταν οι μόνοι που καλωσόρισαν την εκλογή της VDL. Οι πράσινοι, οι σοσιαλιστές, οι αριστεριστές και η ακροδεξιά ψήφισαν κατά της για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ανησυχιών στην περίπτωση των Πρασίνων. Από την άλλη πλευρά, ο νέος πρόεδρος πήρε ισχυρή υποστήριξη από τη νέα ομάδα Μακρονιστών στο Κοινοβούλιο.

Η Γαλλία δεν έχει επιλέξει ακόμη τον Επίτροπό της, αλλά αναμένεται να το κάνει στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με μια πηγή. Η EURACTIV Γαλλίας αναφέρει επίσης ότι η αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής, Martin Selmayr, την οποία ζήτησε η Γαλλία και αρκετές χώρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν προέκυψε η επιλογή εκλογής της VDL, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να λάβει τη θέση ένας Γάλλος. (EURACTIV.fr)

Στη Χάγη, ο ολλανδός Επίτροπος Frans Timmermans συνεχάρη γρήγορα την VDL για τη στενή της νίκη στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην Spitzenkandidat ανέφερε ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής «κέρδισε δημοκρατική εντολή […] για να παραδώσει το πράσινο και κοινωνικό πρόγραμμα που παραδώσατε σήμερα το πρωί». Οι φήμες στο Στρασβούργο ανέφεραν ότι ο Ολλανδός βοήθησε στη σύνταξη της επιστολής της VDL προς την επικεφαλής της ομάδας S&D, Iratxe Garcia Perez, γεγονός που βοήθησε να πείσει ένα σημαντικό μέρος της προοδευτικής δύναμης για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της. Ο Timmermans δήλωσε επίσης ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί σας», δεδομένου ότι θα διοριστεί ως «εκτελεστικός αντιπρόεδρος» στη νέα ομάδα.

Έως τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος, ο πρωθυπουργός Mark Rutte δεν είχε κάνει καμία ανακοίνωση. Ωστόσο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ολλανδίας στην ΕΕ δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση» της VDL, αναφέροντας τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή μεταξύ των βασικών τομέων εστίασης για την επόμενη Επιτροπή. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Στη Μαδρίτη, οι ισπανικές σοσιαλιστικές πηγές στο Κοινοβούλιο δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η ομάδα ήταν ικανοποιημένη με την εκλογή της VDL επειδή έχει «μια σοσιαλιστική σφραγίδα» σε αυτήν. Ο Pedro Sánchez υπενθύμισε ότι η στήριξη της σοσιαλιστικής ομάδας δεν αποτελεί λευκή επιταγή για την γερμανίδα υποψήφια, ενώ η ομάδα S&D, συμπεριλαμβανομένου του PSOE της Ισπανίας, αναφέρει ότι κατάφερε να λάβει τη δέσμευση της VDL σε πολλά κοινωνικά ζητήματα. (EuroEFE.EURACTIV.es)

Στη Ρώμη, το κόμμα Lega του Σαλβίνι έλαβε τελευταία στιγμή την απόφαση να μην υποστηρίξει την VDL μαζί με την Fratelli d’Italia (ECR). Το συγκυβερνών κίνημα των Πέντε Αστέρων ψήφισε υπέρ της, όπως και το Partito Democratico (S&D) της αντιπολίτευσης και η Forza Italia (ΕΛΚ).

Ωστόσο, μια συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού δείχνει ότι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα έχει το δικαίωμα να διορίσει τον Ιταλό Επίτροπο. Αυτό σημαίνει ότι η Lega, η οποία αντιτίθεται στην VDL, θα είναι αυτή που θα προτείνει έναν υποψήφιο που θα είναι μέλος της ομάδας της. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

Στη Σόφια, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, ούτε καν στον ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στο Facebook. Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι οι ευρωβουλευτές από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά της VDL (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Στο Βίλνιους, οι πολιτικοί χαιρέτισαν τα νέα. Η VDL είναι γνωστή στη Λιθουανία για την υποστήριξή της για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βαλτικής χώρας, και το 2017 της απονεμήθηκε το Βραβείο Αξίας της Λιθουανίας. (Angele Kedaitiene)

 

ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ

Στη Βαρσοβία, ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι η Πολωνία είχε πιέσει από την αρχή για έναν «συμβιβαστικό υποψήφιο που θα δώσει ελπίδα για ενότητα και θα προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του, PiS, έσωσε την VDL, καθώς «έσπρωξε την ισορροπία υπέρ της». Ομοίως, ο Πολωνός ευρωβουλευτής Ryszard Legutko σχολίασε: «(Η VDL) επελέγη χάρη στις ψήφους της PiS, επειδή η πολωνική αντιπροσωπεία αποφάσισε να της δώσει μια ευκαιρία». (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

Στη Μπρατισλάβα, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Robert Hajšel, αν και ψήφισε υπέρ της VDL, δημοσίευσε στο Facebook ότι θα ήταν καλύτερο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία εάν ο νέος πρόεδρος ήταν ένας από τους Spitzenkandidats. Είπε ότι η εκλογή της θα αποτρέψει μια διοργανική κρίση και χαιρέτισε τη δέσμευση της VDL για μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων και της γεωγραφικής ισορροπίας. Για τον ευρωβουλευτή Michal Šimečka (Progressive Slovakia, RE), η μεγαλύτερη πρόκληση για την VDL θα είναι να παραμείνει πολιτικά ανεξάρτητη από τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και από την πίεση των ηγετών της ΕΕ που την πρότειναν εξαρχής. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

Στην Πράγα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš (ANO) χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κομισιόν θα διοικείται για πρώτη φορά από γυναίκα. Οι ευρωβουλευτές του ANO, οι οποίοι ανήκουν στην κεντρώα ομάδα Renew Europe, καθώς και τρία τσέχικα κόμματα στο ΕΛΚ, υποστήριξαν την VDL. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι νομοθέτες από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Πολίτες της Δημοκρατίας (ECR) και οι Πειρατές (Πράσινοι), ψήφισαν κατά της. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Στη Βουδαπέστη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι χάρη στις ψήφους του κόμματος Fidesz του Orban, η VDL εκλέχθηκε τελικά. Η ευρωβουλευτής Tamás Deutsch πρότεινε ακόμη ότι η «μόνη σωστή πορεία» για την ίδια είναι «να κάνει τα πάντα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis ήταν ικανοποιημένος με την εκλογή της VDL, ενώ ο αρχηγός του κόμματος του ΕΛΚ το είδε ως νίκη για το κόμμα του, διότι θα τους επιτρέψει να στηρίξουν τα συμφέροντα της Ρουμανίας μέσω μιας εταιρικής σχέσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο Βίκτορ Πόντα, πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ιδρυτής της Pro Romania, δήλωσε ότι η εκλογή της ήταν «καλά νέα για την Ευρώπη», αλλά επέμεινε ότι η κρίσιμη απόφαση για τη Ρουμανία θα ήταν η επιλογή του επόμενου Επιτρόπου και του χαρτοφυλακίου τους.

«Τώρα είναι η στιγμή να ανανεώσουμε την Ευρώπη. Οι πολίτες υποστήριξαν σαφώς τη φιλοδοξία μας για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Έχουμε ένα μήνυμα για αυτήν [VDL]: Ας το κάνουμε αυτό μαζί!», δήλωσε ο ηγέτης της Renew Europe, Dacian Ciolos. (EURACTIV.ro)

Στο Ζάγκρεμπ, η κεντρώα ευρωβουλευτής Dubravka Šuica (HDZ, EPP) δήλωσε: «Σε μια δημοκρατία, μία ψήφος παραπάνω είναι αρκετή και η εκλεγείσα πρόεδρος έχει εννέα». Η Šuica δήλωσε ότι αναμένει ότι η VDL θα είναι «φίλη της Κροατίας», ειδικά όσον αφορά τη Σένγκεν και την ευρωζώνη.

«Η επιλογή μιας Γερμανίδας υποψήφιας για την προεδρία της Επιτροπής είναι ένα σαφές σημάδι ότι η Γερμανία θέλει υπεροχή στην Ευρώπη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Mislav Kolakušić (N/A). Δεν είναι ακόμα σαφές πώς οι Κροάτες «προοδευτικοί» ευρωβουλευτές ψήφισαν τελικά, αλλά ο Tonino Picula (SDP, S&D) δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αυτή τη φορά βρήκε την VDL πιο πειστική. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

Στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η VDL θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Βελιγράδι έχει ήδη επιδείξει τη φιλοευρωπαϊκή του βούληση επιδιώκοντας μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου και με «ρεαλιστική και θαρραλέα προσέγγιση του διαμεσολαβημένου από την ΕΕ διαλόγου με την Πρίστινα». (beta.rs, EURACTIV.rs)

 

Σε άλλα νέα από το δίκτυο της EURACTIV

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ένας εκτός, μένουν κι άλλοι. Τα βελγικά κόμματα ολοκλήρωσαν τελικά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία συνασπισμού των Βρυξελλών τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με το Groen, το Open VLD και τη σοσιαλιστική λίστα one.brussels-SP.A στην ολλανδόφωνη πλευρά της κυβέρνησης των Βρυξελλών, καθώς και τα PS, Ecolo και DéFI στη γαλλόφωνη πλευρά. Τα έξι κόμματα θα παρουσιάσουν τη συμφωνία επίσημα σήμερα το απόγευμα, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν μερικές τελικές αλλαγές, αλλά η νέα περιφερειακή κυβέρνηση θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από την εθνική ημέρα του Βελγίου στις 21 Ιουλίου. Άλλες περιφέρειες, καθώς και το ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Σκάνδαλο. Ο υπουργός οικολογικής μετάβασης François de Rugy παραιτήθηκε την Τρίτη μετά από αποκαλύψεις για πολυτελή δείπνα, εκπληκτικά έξοδα στην προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης και αμφισβητήσιμες φορολογικές πρακτικές. Η Elisabeth Borne, προηγουμένως υπουργός Μεταφορών, θα τον αντικαταστήσει.

 

ΣΟΦΙΑ

Μαζική παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Χρησιμοποιώντας μια ρωσική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χάκερ παρείχαν σε τοπικούς δημοσιογράφους (μεταξύ τους και το Dnevnik.bg) πάνω από ένα εκατομμύριο γραμμές πληροφοριών για πολίτες και εταιρείες. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι η διαρροή εμπιστευτικών, αλλά όχι μυστικών, στοιχείων προέρχεται από τους διακομιστές της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων (NRA). Ο υπουργός Οικονομικών Βλάντιλαβ Γκόρανοφ ζήτησε συγγνώμη αφότου η αντιπολίτευση κάλεσε για την παραίτησή του. Έρευνα έχει ξεκινήσει προκειμένου να εξακριβωθεί ποιος είναι πίσω από την παραβίαση των δεδομένων που καλύπτει την περίοδο μεταξύ 2007 και Ιουνίου 2019. «Η κυβέρνησή σας είναι καθυστερημένη. Η κατάσταση της κυβερνοασφάλειας σας είναι μια παρωδία», αναφέρει το μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης. (Dnevnik.bg)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Πρώτοι υποψήφιοι για τη Κομισιόν. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο ειδήσεων Delfi, ο πρωθυπουργός Saulius Skvernelis έχει κατονομάσει τρεις υπουργούς του, τον υπουργό δημοσιονομικών Sapoka, τον υπουργό οικονομικών Sinkevicius, και τον υπουργό ενέργειας Vaiciunas ως δυνητικούς υποψηφίους για τη θέση του Επιτρόπου.

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

X