The Capitals – Brexit – παράταση: οι θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ

[EP / Diana Le Lardic]

Η Πρωθυπουργός Theresa May θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ζητώντας παράταση του Brexit πέρα ​​από τις 29 Μαρτίου. Η επιστολή θα φτάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η επέκταση, την οποία η EURACTIV επεσήμανε ως δυνατότητα ήδη από το 2017, μπορεί να χορηγηθεί μόνο εάν συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου; Το δίκτυο της EURACTIV συγκέντρωσε θέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Μόνο η Γαλλία δήλωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει την επέκταση του άρθρου 50, αν αυτό θα ήταν επιζήμιο για τα συμφέροντα της ΕΕ. Βοηθός του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι ένα αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παραμονή στην ΕΕ πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου δεν θα είναι «αδιαμφισβήτητα αποδεκτό».

«Πρώτο σημείο: υπάρχει ένα σχέδιο, μια στρατηγική για να δικαιολογηθεί μια παράταση […] Δεύτερο σημείο: πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο στην ΕΕ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μια παράταση θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις εκλογές της ΕΕ και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της.

«Εάν η υπόθεση είναι να κάνουμε ένα νέο δημοψήφισμα, μπορούμε να εξετάσουμε μια αναβολή για μερικούς μήνες» παραδέχθηκε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι δεν αποκλείει την παρεμπόδιση πιθανής αίτησης για αναβολή από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα βέτο.

Για τη Γαλλία, δύο κριτήρια θα υπολογισθούν σε μια πιθανή υποστήριξη για το βρετανικό αίτημα επέκτασης: η πιθανότητα το Βρετανικό Κοινοβούλιο να καταλήξει στην επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και η επίδραση αυτής της επέκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το συμφέρον της ΕΕ πρέπει να είναι το πρώτο. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει, με τους σημερινούς όρους θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές, στην επιλογή του μελλοντικού προέδρου της Επιτροπής, αλλά και στις ψηφοφορίες για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», προειδοποιεί το Παρίσι, που φοβάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εμποδίζει την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Nathalie Loiseau, γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται επίσης να ηγηθεί του κόμματος En Marche του Macron στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια αξιόπιστη πρωτοβουλία. «Μια σύντομη καθυστέρηση για την επικύρωση της συμφωνίας Brexit θα μπορούσε να χορηγηθεί φυσικά».

Για τον κύκλο του Macron, η λύση θα μπορούσε να είναι στις εγγυήσεις που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα για τη μη συμμετοχή του σε ορισμένες αποφάσεις.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέικο Μάας, δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι ήταν υπέρ μιας επέκτασης του Brexit. «Είναι πολύ λογικό να έχουμε ένα ακόμη κύκλο τιμής πριν φτάσουμε σε ένα σκληρό Brexit», είπε προσθέτοντας ότι μια χαοτική έξοδος θα έχει «πολλά μειονεκτήματα» και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Όσο περισσότερο αναβάλλεται το Brexit, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται».

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει ένα χαοτικό Brexit «με όλη της τη δύναμη». «Θα αγωνιστώ για ένα κανονικό Brexit μέχρι την τελευταία ώρα της 29ης Μαρτίου […] απομένουν ακόμη μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

 

BENELUX

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος έχει συγκρίνει την Theresa May με τον ιππότη του Monty Python, δήλωσε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσει παράταση, θέλει να μάθει πόσο χρόνο θα σήμαινε μια αναβολή και τι επιδιώκει το Λονδίνο.

«Έχω πολύ σεβασμό για την Theresa May. Μου θυμίζει περιστασιακά εκείνο τον χαρακτήρα του Monty Python όπου όλα του τα χέρια και τα πόδια του κόβονται και στη συνέχεια λέει στον αντίπαλό του: Ας το ονομάσουμε ισοπαλία», δήλωσε ο Rutte στις 18 Μαρτίου.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Didier Reynders δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι αντίθετη με την παράταση, αν το Λονδίνο δώσει διευκρινίσεις για τα επόμενα βήματα που επιθυμεί να λάβει. Σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν μια επιπλέον σύνοδο κορυφής αυτό το μήνα, εάν η σύνοδος κορυφής της 21-22 Μαρτίου δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

«Αν χρειάζεται να έχουμε μια λύση, φυσικά», δήλωσε ο Reynders για τη δυνατότητα οι ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνάντηση τον Μάρτιο, μετά τη συγκέντρωσή τους αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η θέση του Λουξεμβούργου είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει παράταση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο.

 

VISEGRAD

Ο όμιλος του Visegrad (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία) προς έκπληξη όλων, δεν έχει ενιαία στάση.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV.com ότι «η Ουγγαρία συμμερίζεται την ίδια γνώμη με το Βερολίνο για το θέμα». Αυτό μπορεί να είναι εκπληκτικό, αλλά την Τετάρτη (20 Μαρτίου) το ΕΛΚ θα ψηφίσει εάν θα απελάσει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν και η Βουδαπέστη θα ήθελε να φέρει μια αίσθηση χαλάρωσης πριν από την ψηφοφορία.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός Andrej Babiš και ο Υπουργός Εξωτερικών Tomáš Petříček είναι ανοικτοί στο αίτημα της Βρετανίας να αναβάλει την αναχώρησή της από την ΕΕ. Ο Babiš δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι τώρα δεν φαίνεται δυνατό αυτό, θα ήταν καλύτερο αν το ΗΒ ζητούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και αποφάσιζε να παραμείνει στην ΕΕ.

Στη Σλοβακία, αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασε την ανησυχία του για τις ειδήσεις από το Λονδίνο σχετικά με ενδεχόμενη καθυστέρηση του Brexit, προσθέτοντας ότι αυτό θα φέρει επιπλοκές και αβεβαιότητα για την Ευρώπη.

Τόνισε ότι για τη Σλοβακία, εκτός αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να παραμείνει στην ΕΕ, ένα Brexit με συμφωνία παραμένει η προτιμώμενη επιλογή.

Η Πολωνία φαίνεται να είναι έτοιμη να δεχθεί μια επέκταση. Ο υπουργός Εξωτερικών Jacek Czaputowicz δήλωσε: «Ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναλογιστεί την κατάσταση, ίσως θα πρέπει να δοθεί παράταση προκειμένου να γίνει αυτός ο απολογισμός». Ο Konrad Szymanski, αναπληρωτής του για τις υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε ότι η επέκταση των διαπραγματεύσεων «μπορεί να είναι χρήσιμη και η Πολωνία θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Przemyslaw Biskup από το πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, κυβερνητικό think-tank, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα υποστήριζε πιθανή παράταση. «Είναι ζωτικό για το συμφέρον της Πολωνίας να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και τα δικαιώματα των Πολωνών πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

ΙΤΑΛΙΑ/ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ένας διπλωμάτης δήλωσε στη EURACTIV ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας εξακολουθούν να εξετάζουν τη θέση της χώρας σχετικά με την ερώτηση επέκτασης. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Moavero έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι επιθυμητό ένα σκληρό Brexit. Η γενική προσέγγιση της Ιταλίας είναι να υποστηρίξει την επέκταση του άρθρου 50, παρόλο που δεν είναι σαφές για πόσο καιρό.

Την περασμένη εβδομάδα, φήμες υποδήλωναν ότι σκληροί Brexiters είχαν έρθει σε επαφή με τον αντιπρόεδρο Σαλβίνι προκειμένου ο ίδιος να ασκήσει βέτο σε μια επέκταση του άρθρου 50. Όμως, ο Moavero είπε ότι η Ρώμη ούτε συζήτησε ποτέ μια τέτοια πρόταση, ούτε υπήρξε επίσημο αίτημα από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell δήλωσε ότι το «ιδανικό» σενάριο θα ήταν για τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να παραχωρήσουν επομένως μια τεχνική επέκταση για να την επικυρώσουν.

«Ίσως την τρίτη φορά, αποφασίσουν να αποδεχθούν τη συμφωνία απόσυρσης. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους», είπε.

Η Ισπανία, δήλωσε, δεν έχει ακόμη θέση σχετικά με την προοπτική μακράς παράτασης, αλλά προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕ. «Εάν ήμουν πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήθελα να ζητήσω το διεκδικήσω δικαίωμά μου να εκλέξω τους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο υπουργός αντιλαμβάνεται ότι μια μακρά παράταση θα σήμαινε ότι οι Βρετανοί θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία απόσυρσης, αλλά αν όντως ισχύει αυτό, προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να τροποποιήσουν μερικές από τις κόκκινες γραμμές τους».

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι το Ζάγκρεμπ θα είναι ανοικτό στην επέκταση του Brexit. «Θα θέλαμε [το Brexit] να είναι σύντομο, αλλά είμαστε έτοιμοι για περισσότερο χρόνο, μολονότι αυτό φέρνει σειρά ερωτηματικών όπως για τα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην Ελλάδα, πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρχε σαφής θέση για μια μακρά αναβολή, αλλά «δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε μια από κοινού αποδεκτή απόφαση για μια μεγάλη παράταση».

Στη Σόφια, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ με μια συμφωνία.

Στο Βουκουρέστι, το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται από τον Πρόεδρο Iohannis, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ετέθη εναντίον ενός άτακτου Brexit. «Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis θα επαναλάβει την ανάγκη διατήρησης της ενότητας των 27 της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», δήλωσε η Προεδρία σε δήλωση.

Επιπλέον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων George Ciamba, επέμεινε ότι απαιτείται σαφήνεια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πολιτική βούληση του Λονδίνου. «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Απόσυρσης».

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljevic, Samuel Stolton and Georgi Gotev]