Τέλος στα επιδόματα σε εσωτερικούς μετανάστες βάζει η Γερμανία

[European Council]

Η γερμανική κυβέρνηση χθες (12 Οκτωβρίου) ενέκρινε ένα νέο νόμο για τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους πολίτες της ΕΕ που φθάνουν στη χώρα χωρίς δουλειά, σε μία προσπάθεια να λάβει μέτρα για τη μαζική είσοδο των μεταναστών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο χρειάζεται ακόμη να περάσει από το κοινοβούλιο, οι υπήκοοι της ΕΕ που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη Γερμανία θα πρέπει να περιμένουν πέντε έτη προτού μπορέσουν να διεκδικήσουν κοινωνικές παροχές.

Το αυστηρό νέο μέτρο έρχεται μετά την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου πέρυσι, σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ζητήσει παροχές, εάν έχει διαμείνει στη Γερμανία για διάστημα έξι μηνών. Η συγκεκριμένη απόφαση πυροδότησε φόβους  για τη δημιουργία του λεγόμενου «τουρισμού πρόνοιας» από χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, γεγονός που εξόργισε τους γερμανικούς δήμους που ήδη δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που δέχθηκαν από την  περσινή μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων.

«Είναι σαφές ότι όποιος ζει εδώ, εργάζεται εδώ και πληρώνει τις εισφορές του, δικαιούται τις παροχές του κοινωνικού μας συστήματος», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Αντρέα Ναλς μετά την έγκριση της νομοθεσίας από το υπουργικό συμβούλιο. Αλλά εκείνοι «που δεν έχουν εργαστεί ποτέ εδώ και βασίζονται στην κρατική οικονομική βοήθεια για να επιβιώσουν, πρέπει να ζητήσουν παροχές από την πατρίδα τους».

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δείξει ότι έχει εισακούσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση, καθώς η αυξανόμενη αντίθεση στην πολιτική ανοικτών συνόρων της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει τροφοδοτήσει υποστήριξη στο λαϊκιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα AFD.

Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, και μένει να δούμε εάν η χώρα θα αποδεχτεί την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Γερμανία αποτελεί  προτιμώμενο προορισμό για τους πολίτες της ΕΕ, περίπου 4,1 εκατομμύρια από τους οποίους ζουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Βρετανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες από την ΕΕ.

«Προδίδοντας την ευρωπαϊκή ιδέα»

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που συμφωνήθηκε την Τετάρτη, οι άνεργοι πολίτες της ΕΕ δεν θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης  κοινωνικών παροχών μέχρι να συμπληρώσουν τουλάχιστον πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη Γερμανία. Ωστόσο, εκείνοι που επηρεάζονται από την αλλαγή της νομοθεσίας θα δικαιούται να διεκδικήσουν επίδομα διαμονής ενός μήνα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία δέχθηκε πυρά από  πολιτικούς της αριστερής πτέρυγας, του κόμματος Die Linke και των Πρασίνων. «Η κυβέρνηση προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα», δήλωσε η αριστερή βουλευτής Ζαμπίν Τσίμερμαν. «Το βασικό δικαίωμα της παροχής επιδόματος για τους διαμένοντες πρέπει να ισχύει για όλους τους ανθρώπους στη Γερμανία και δεν πρέπει να περιορίζεται».

474.000 μετανάστες από την ΕΕ έλαβαν κοινωνική βοήθεια τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης της Γερμανίας, αν και δεν είναι όλοι τους ήταν άνεργοι. Πρώτοι καταγράφονται οι πολίτες από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.