Τελεσίγραφο Τζόνσον για το Brexit από τη βάση πυρηνικών υποβρυχίων στη Σκωτία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα (29 Ιουλίου) ότι το «διαζύγιο» του Brexit ήταν νεκρό και προειδοποίησε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επαναδιαπραγματευθεί, η Βρετανία θα φύγει στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Το στοίχημα του Τζόνσον είναι ότι η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα πείσει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ- τη Γερμανία και τη Γαλλία – να συμφωνήσουν να αναθεωρήσουν τη Συμφωνία Απόσυρσης που η Theresa May συμφώνησε αλλά απέτυχε τρεις φορές να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η Συμφωνία Απόσυρσης είναι νεκρή, πρέπει να φύγει. Αλλά υπάρχει περιθώριο για μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους στο Faslane, τη βάση πυρηνικών υποβρυχίων της Βρετανίας στο Clyde της Σκωτίας.

«Θα προχωρήσουμε και θα βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».

Ο Τζόνσον απομακρύνει όσους δεν πιστεύουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει εκ του ασφαλούς.

Όταν ρωτήθηκε για την παρατήρησή του, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του κόμματος, ότι οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία ήταν ένα εκατομμύριο προς ένα, είπε: «Εφόσον υπάρχει καλή θέληση και κοινή λογική από τους εταίρους μας, ακριβώς εκεί θα τοποθετούσα τις πιθανότητες»

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι το ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας για τα σύνορα – που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας – «δεν ήταν καλό, είναι νεκρό, πρέπει να φύγει».

Με βάση τη δικλείδα ασφαλείας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ «εκτός αν και μέχρι» να βρεθούν εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου.

Τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ, όμως, δηλώνουν δημοσίως και ιδιωτικά ότι ο διακανονισμός του διαζυγίου – συμπεριλαμβανομένης και της δικλείδας ασφαλείας- δεν είναι ανοικτός προς ανταλλαγή. Πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι πιστεύουν ότι οι εκλογές στη Βρετανία είναι πολύ πιθανές.

Εάν ο Τζόνσον πηγαίνει για μια μη-συμφωνία Brexit, ορισμένοι βρετανοί νομοθέτες θα προσπαθήσουν να τον σταματήσουν, ενδεχομένως κάνοντας να καταρρεύσει η κυβέρνησή του. Αν προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν το Brexit, οι εκλογές είναι πολύ πιο πιθανές.

X