Τα Βαλκάνια με νέα στρατηγική για την ένταξη τους στην ΕΕ

img-20161129-101235

Η διεύρυνση έχει υποβιβαστεί στην λίστα προτεραιοτήτων της ΕΕ και η Ένωση είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί προτού να διευρυνθεί και πάλι. Αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν επίδοξα μέλη προς ένταξη και με τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ελπίζουν να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους για να μπουν  και πάλι στις άμεσες προτεραιότητες των Βρυξελλών. Παρότι η ενταξιακή προοπτική τους στο άμεσο μέλλον είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αυτό δεν έχει σταματήσει τα Δυτικά Βαλκάνια χτυπούν την πόρτα της Ένωσης, προετοιμαζόμενα για την προσχώρηση, όπως και να έχει. Σε αυτή τη λογική εκπονήθηκε μια νέα στρατηγική από τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Κίνηση σε συνεργασία με μια σειρά από Think Tanks που στόχο έχει την εκ νέου ιεράρχηση της πολιτικής διεύρυνσης στα Βαλκάνια . Η συνεργασία αυτή υποστηρίζεται από το Regional Cooperation Council, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για την εισδοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες στις 29 Νοεμβρίου, καλούν τα κράτη που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή να συνεργαστούν, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προσχώρηση της περιοχής. Αλλά ο απώτερος στόχος της ένταξης της Αλβανίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε), του Κοσσυφοπεδίου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), του Μαυροβουνίου και της Σερβίας αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικά εμπόδια.

Αρνητική εικόνα

Η νέα στρατηγική προσδοκά να επαναπροσδιορίσει την αρνητική εικόνα της περιοχής και να προωθήσει τη διεύρυνση ως πανάκεια για πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τη στόχευση στα κράτη μέλη με  επιρροή  και στα think tanks που εκφράζουν έντονες διαφωνίες για την υποδοχή νέων μελών. Ένας άλλος στόχος θα ήταν να «υποστηριχτούν τα προτερήματα» της διεύρυνσης και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα υποψήφια Βαλκανικά κράτη. Ωστόσο, υπάρχουν και εσωτερικές διαιρέσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και στο εσωτερικό των κρατών αυτών η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ δεν είναι στο 100%.

Η εκπλήρωση των κριτηρίων που ορίζονται στα πολύπλοκα ενταξιακά κεφάλαια της ΕΕ δεν είναι μικρό επίτευγμα και η διαδικασία πράγματι οδηγεί στην εξάντληση τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων πόρων, ακόμη και χρόνου..

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κίνησης της Σερβίας η Τζέλικα Μίνιτς, ανέφερε ότι η ομάδα των έξι Βαλκανικών κρατών (WB6) θα έπρεπε  να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την προσέγγιση άλλων ομαδοποιήσεων , όπως η Μπενελούξ . Για το λόγο αυτό η νέα στρατηγική προτείνει την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας με τις ομάδες V4 (Βίζεγκραντ) και Μπενελούξ.

Η Catherine Wendt εκ μέρους της Επιτροπής, η οποία είναι επικεφαλής της σερβικής μονάδας στη Διεύθυνση Διεύρυνσης της (DG NEAR), καλλιέργησε την ελπίδα στην περιοχή, επιμένοντας ότι «η διεύρυνση και η ολοκλήρωση είναι πιο σχετικές από ό, τι το 2009″.

Καθώς το κείμενο προτείνει εθνικές στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν οι εγχώριες προκλήσεις, που είναι μοναδικές για κάθε βαλκανικό κράτος, και μια περιφερειακή πολιτική που θα τις συμπληρώνει δίνοντας ισχυρή φωνή στην περιοχή, σίγουρα θα αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι δε μπορεί να εγγυηθεί την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.